петък, 2 март 2012 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 24

31.07.2008

Младен Червеняков и Сашо Томов получили милиони от Жеваго за кризата в „Кремиковци” и ЦСКА


Международна олигархична схема реализирали депутатът от БСП Младен Червеняков и шефът на ЦСКА Александър Томов. За плана си те използвали връзките си в прокуратурата, Софийския градски съд и Министерство на икономиката. Уговорката е Томов да остане „острие” на големите играчи в „Кремиковци” и в ЦСКА.
Червеняков и Томов отдавна работели за украинския милионер Константин Жеваго. Единият му предавал тайните на Митал в комбината, а другият лу осигурявал подкрепата на премиера. 3 млн евро хонорар на Червеняков е изплатил до момента Жеваго. Червеняков е председател на парламентарната комисия за връзки с Европейския съюз.
За отплата Червеняков е гарантирал, че ще доведе комбината до несъстоятелност. Нещо повече, Червеняков започва действия настоящето ръководство на „Кремиковци” да бъде подведено и под съдебна отговорност. В реализацията на пъкления план членът на ВС на БСП и бивш правосъден министър от кабинета „Виденов” предявява иск към „Кремиковци” в несъстоятелност. Прави го от името на Виктор Демянюк, който представлява Жеваго в България. Замисълът е решението да се вземе на 30.04.2008 год., а ръководството на завода да се уведоми на 30.04.2008 год. Датата е подбрана много хитро, поради факта, че срока за внасяне на жалба е 7-дневен, а предстоят 6 почивни дни. По този начин фактически юристите на комбината са лишени от всякаква възможност за реакция.
На 30.04.2008 год. „независимият” съд взема решение за налагане на обезпечителна мярка – назначаване на „временен” синдик.
Единият член на този синдик е Александър Георгиев, близък на Виктор Демянюк. Той веднага влиза в преговори със синдикатите и успява да ги „мотивира” за протестни действия. Демянюк заявява пред работниците, че щом влязат украинците в комбината, ще почне веднага изплащане на заплатите.
В същото време Червеняков, Томов и съветници на премиера успявят да уредят разсрочване на държавните вземания, щом Жеваго стане собственик. Това сега не се прави за индийските собственици.
„Обезпечени” са и членове на федерация „Металургия” към „Подкрепа”, като Людмил Павлов, например, който заплашва с щурмуване на административната сграда и саморазправа с индийците. Демянюк плаща лично на Павлов, като в същото време финансира и семинар на синдикалната организация. Д-р Константин Тренчев също е спечелен за каузата.
Подкрепата от страна на Александър Томов – Лупи е осигурена не само с пари и обещания да остане в ЦСКА, но и с гарантиране, че главния прокурор Борис Велчев ще тушира проверките срещу него. С това се заема лично Младен Червеняков. Вече се водят преговори с Жеваго за придобиване и на ФК ЦСКА-София. За целта от Киев са преведени 1 млн евро. Въпреки това дълговете на клуба към НАП не са погасени. Така се стига и до идеята несъстоятелността на „Кремиковци” да се постигне чрез криза в ЦСКА и така да стане достояние на обществото. Неплащането на дълговете на футболния клуб довежда до изваждането на отбора от Шампионската лига и бунтове на запалянковците. Като виновни се посочват индийските собственици и „Кремиковци”. Така и става. Червеняков, а над него и Жеваго, потриват доволно ръце.
В същото време в схемата е включен и Тодор Батков, собственик на ФК „Левски”. Той е въведен в акцията от шефа на кабинета на премиера Станишев – Росен Карадимов, с който омат общи интереси в туризма. По този начин Батков получава възможност да вкара своя отбор в Шампионската лига, да нанесе удар на ЦСКА и да услужи на Червеняков, Станишев и Жеваго. Акцията е подпомогната и от началника на Инспектората на Министерски съвет Николай Георгиев. Същият, като ръководител на лицензионната комисия, си затваря очите за дълговете на Левски към НАП и отбора получава лиценз. Разпореждането е на Росен Карадимов, а Георгиев го осъществява.
Всички тези комбинации за милиони евро са изпълнени и с активното участие на друг премиерски съветник – Ценка Василева. Дамата е с доста спорна и съмнителна кариера. Тя е медик по образование. Била е зам.-обласетен управител на Хасково. Била е и шефка на кабинета на мултака Димитър Калчев, който бе министър на държавната администрация в кабинета на Симеон Сакскобургготски. Василева е връзката на властта с Иван Тодоров – Доктора. Тя осъществява политически „чадър” над контрабандните канали на Доктора, прибира парите и ги отчита на „Позитано” 20. Колко от сумите остават за нея – е тайна. Разследвана е за злоупотреби, но по нареждане отгоре, прокурори прекратяват преписките.
Неотдавна Ценка Василева е пусната и срещу варненската групировка ТИМ в надпреварата за приватизацията на Българския речен флот. Тя се среща със собствениците на ТИМ и ги предупреждава да се оттеглят, за да спечелят братя Домусчиеви. Те пък са подставени лица на собствениците на винпром „Пещера”. Така тимаджии отстъпват от позициите си, под натиск на премиерски съветници.
Варненци се жалват на президента Първанов, който в едно от интервютата си през юни директно нападна премиера Сергей Станишев за ролята на неговите съветници в управлението на държавата.
В крайна сметка планът на Младен Червеняков за довеждане на Жеваго в „Кремиковци” е на път да се осъществи. До дни комбинатът ще бъде обявен в несъстоятелност. Когато това се случи, милионерът Жеваго ще плати на Червеняков и компания нови 5 млн евро като награда за „усилията”.

09.01.2011

Иво Недялков: За избраниците на комунистическата власт –“Другари, назначаваме ви за милионери!”


Александър Томов е първи братовчед на баща ми.Установена е моята принадлежност към органите на ДС.Огласи едно решение с което се даваше възможност на определени фирми да ползват кредити
Над 150 души са избраниците на бившата комунистическа власт, получили кредити за милиони левове в първите години на прехода. Това призна в предаването "Тази неделя" един от облагодетелстваните Иво Недялков, известен още като създател на фалиралата "Ийст Уест Интернешънъл Груп”.
През ноември 1989 година Андрей Луканов събира избраните на среща с приветствието: "Назначавам ви за милионери!". Срещата се тълкува като раздаване на куфарчета с пари, но ситуацията не била точно такава, обясни Недялков: "Просто огласи решение, според което държавата ще даде възможност на фирми да се кредитират от банките. Бяхме кадри, на които се разчиташе, че могат да свършат работа".

Във времето, в което всички имат по една панелка и един Москвич, Иво Недялков тегли кредит от 17 милиона лева, за който казва, че е изплатен до стотинка. Той отрича да са му поставяни условия срещу парите.
Какво се случва с останалите – някои от тях попадат в списъка с кредитните милионери, други се възползват от курса на долара и връщат значително по-малки суми.
Недялков отказва да спомене конкретни имена на присъстващите на срещата: "Нека да им ги спестим. Те си ги знаят". Признава обаче, че сред тях са застрахователи и покойни вече босове, за политици не може да се сети.

Не чувства срам от цялата ситуация: "За мен не е срамно. Какви скрупули да имам? Аз съм имал най-чисти намерения. Внесъл съм милиарди запалки "бикчета", стотици контейнери с чадъри".
През 1994 година парите на над 5500 вложители потънаха във финансовата структура, а самият Недялков беше обвинен в присвояването на 140 хиляди евро. Очаква се до дни Висшият касационен съд да се произнесе с окончателно решение по случая.за фалита на финансовата структура "Ийст Уест Интернешънъл". Недялков няма угризения: "Ако имах вина, щях да съм първият, който ще си отреже сам главата".


04.12. 2011


ДЪЩЕРИТЕ НА АНДРЕЙ РАЙЧЕВ ЛАПНАХА 3,8 МИЛИОНА!



Вера, Стела и Ана Илза усвояват държавни пари заедно със съпругата на Нико Тупарев и Мира Баджева


3,8 млн. лева лапнаха дъщерите на социолога Андрей Райчев от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Вера, Стела и Ана Илза Райчеви участват в консорциум, който е спечелил една от най-големите поръчки по оперативна програма „Регионално развитие“. Тя е за провеждане на "Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в България", установи проверка на ШОУ в регистрите на финансовото министерство.
Договорът с "Про ивент бизнес груп партнерс 3", чийто управител е Александър Тошев, е сключен през есента на миналата година и в момента се изпълнява. Собственици на консорцуима са "ОМ София", "Метрополис груп", "Реформа адвъртайзинг" и група нефизически лица. „ОМ София“ е притежание на шефката на рекламната агенция Ogilvy Екатерина Попова-Тупарева, която пък е съпруга на мастития продуцент Нико Тупарев. Другият участник в консорциума е лидерът на пазара на външна реклама "Метрополис груп", управлявана от Христо Гюрговски, Нели Луски, Марк Десбиенз, Евгени Йонов и Александър Тошев, показа справка на ШОУ в Търговския регистър.
Интересни факти се появяват около третия участник в консорциума- рекламната агенция „Реформа адвъртайзинг“ ООД. Наред с дъщерите си – Вера, Стела и Ана Илза, маститият социолог Андрей Райчев се е погрижил акционер там да бъде и близката до сърцето му водеща на предаването „Отпечатъци“ по бТВ Мирослава Баджева. Без грам притеснение журналистката печели стотици хиляди левове по европейски програми с помощта на министерства и в същото време води предаване, в което прави опити да бъде „морален стожер на обществото“, критикувайки политиката на кабинета на ГЕРБ.
В ръководството на „Реформа адвъртайзинг“ е и приятелката на Баджева - Десислава Тодорова – Олованова. Двете дами не за първи път успяват да се доберат до държавните поръчки за реклама. През 2010 г. заедно с бившата програмна директорка на Нова тв Олга Лозанова те взеха 300 000 лева от Програмата за развитие на селските райони. Поръчката е спечелена чрез скандалната фирма "От-до консулт" и е за производство, тиражиране на магнитен носител и разпространение чрез национален всекидневник на два 60-минутни филма за програмата за селските райони. До уволнението на Лозанова от Нова тв „От-до консулт“ ООД доби печална известност сред политическите и бизнес среди в страната. Възползвайки се от властта си в телевизията, Лозанова правеше високоплатени пиар услуги на забъркани в далавери политици и бизнесмени, а парите потъваха в касата на фирмата й. Корупционните й практики накараха собствениците на телевизията да назначат Светлана Василева за изпълнителен и програмен директор. Тя принуди Олга Лозанова да напусне поста, а заедно с нея от Нова тв си тръгна и Нико Турапев, който беше неин любимец и се радваше на невиждани бюджети за пошлите си тв риалита.
Концепцията на рекламната кампания представлява снимка от непопулярен туристически обект, обособен под формата на пъзел с липсваща част. Мотото, с което българите бяха убеждавани да останат в България е: „Можеш да завършиш картината с очите и сърцето си”. По бТВ, БНТ1, Нова тв, Diema, Diema 2 и Diema Family бяха излъчени 300 рекламни клипа. Консорциумът твърди, че рекламното послание е достигнало до 2 297 190 души. В рамките на пет месеца в пресата бяха публикувани 71 рекламни карета и 40 публикации с целева аудитория – 252 000 души.


21.02.2012

300 000 лева бонус взел зам.-министър на Станишев


“Не си спомням да съм хвърлял ръкавица на президента Георги Първанов, още повече защото нямам в наличност. Наскоро се преместих от едно в друго жилище и голяма част от багажа ми е в кашони. Цяла зима ходя без ръкавици, не мога да ги намеря”, пошегува се Сергей Станишев след семинара на БСП в Хисаря. На пресконференцията той се яви заедно с депутатите Михаил Миков и Мая Манолова. Снимка: СТОЯН ИЛИЕВ
Кирил Ананиев, бившият съветник на президента (2002 - 2012 г.) Георги Първанов, е взел близо 300 хил. лв. премии от бордове за две години като зам.-министър, научи “Труд”.
Излиза, че Ананиев сам е бил допълнително материално стимулиран по-добре, отколкото 176-те служители в Министерството на финансите, които взеха за 2011 г. общо 233 725 лв. бонуси.
За 2008 г. Ананиев взел 159 848 лв. върху заплатата си, за 2007 - 118 645 лв., общо 278 493 лв.
Преди да стане секретар по финансовите въпроси на Първанов, Кирил Ананиев бе зам.-министър на финансите в три правителства - на Иван Костов, на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев.
Освен него бонуси са получавали шефът му в министерството Пламен Орешарски, който сега е депутат от “Коалиция за България” и колегите му Димитър Ивановски и Любомир Дацов.
Орешарски получил извън заплатата си 4700 лв. за 2007 г., а през 2008-а - 6668 лв. от други трудови правоотношения и 1424 лв. от друга стопанска дейност.
За 2006 г. Димитър Ивановски взел 32 467 лв., за 2007 - 38 833 лв., а за 2008 - 49 525 лв. Той бе заместник на Орешарски в министерството на финансите от 2005 до 2009 г.
Любомир Дацов, който също бе зам.-министър на финансите до 2009 г., а сега е общински съветник от НДСВ в София, през 2008 г. е взел допълнително 88 024 лв., през 2007 г. - 10 800 лв., а през 2006 г. - 21 190 лв.
Премии от бордове взел и друг зам. на Орешарски - Кирил Желев. Той получил 128 983 лв. за 2008 г.
Темата за бонусите на чиновниците нашумя след разкритието на “Труд” за допълнителните пари, плащани във финансовото ведомство. Финансовият министър Симеон Дянков тогава обясни, че е стимулирал само хората, свършили добра работа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар