неделя, 11 март 2012 г.

ПРИКАЗКА ЗА КАБИНЕТА 9

21.02.2012

ГЕРБ прие оставката на Нели Нешева, но я гласи за нов пост



Парламентарната група за ГЕРБ взе единодушно решение да приеме оставката на д-р Нели Нешева като управител на НЗОК.
Това съобщи пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, цитиран от "Фокус". В срок до един месец ще бъде предложен и избран нов управител. Като мотиви депутатите са изтъкнали волята на самата Нешева с акта на подаване на оставката си и създалото се напрежение в обществото, съобщи БГНЕС.
Заедно с това народните представители от ГЕРБ са дали висока оценка на работата на Нешева като управител на здравната каса, защото тя е способствала за стабилизиране на структурата, която е ръководила.
Вече няма напрежение в системата и това се дължи на целия екип, но е предимно нейна заслуга, допълни Велчев, цитиран от БТС. Депутатът обясни обаче, че обществото е чувствително, особено в условията на криза, към раздаването на бонуси.
Самата Нели Нешева в мотивите си да подаде оставка е посочила, че не иска тези неща да се използват за политически и корпоративни цели.
Когато един човек е подложен на такова напрежение, и от неговия подпис зависи преразпределението на 3 млрд. лв., може би се нуждае от почивка, но отчитайки професионалните качества на Нешева, съм сигурен, че тя има своето място в бъдещото управление на държавата, коментира Велчев. Той уточни, че няма нищо конкретно предвид, а по думите му един добър специалист винаги може да си намери място навсякъде.
ПГ на ГЕРБ е решила да предложи на премиера да разгледа кадровия потенциал в здравеопазването и да направи необходимото пред цялото общество да не остават съмнения, че има защита на корпоративни интереси, посочи Велчев.
Народните представители препоръчват на Борисов на Нели Нешева да й бъде предоставена възможност да се развива в управлението на държавата, и по-специално в сферата на здравеопазването.
Премиерът Бойко Борисов заяви вчера, че Нешева е работила добре, но заради скандала с получения от нея бонус от 12 000 лева настоя за оставката й. Той се мотивира с поговорката "Една лъжичка катран в кацата мед е достатъчна да развали вкуса".

20.02.2012

Уволниха шефа на Агенцията по вписванията Виолета Николова, дала си 48 хил. лв. бонуси


Правосъдният министър определи като неморално и възмутително това, че Николова си е дала такъв бонус, но уточни, че размерът му не излиза от предвидения в закона
Юлиан Митев е новият изпълнителен директор на Агенцията по вписваниятаДосегашният шеф на агенцията Виолета Николова е освободена от поста.
Николова беше отстранена заради това, че си е дала 48 хил. лв. като допълнително материално стимулиране за половин година, каза министърът на правосъдието Диана Ковачева. Бонусите са взети от юни до декември 2011 г.
Ковачева добави, че втората причина за отстраняването на Николова е това, че резултатите от проверката на инспектората са сочили, че работата в Агенцията по вписванията е незадоволителна. Проверката е приключила в петък и според нея голям брой от задълженията на Николова са останали неизпълнени.
Правосъдният министър определи като неморално и възмутително това, че Николова си е дала такъв бонус, но уточни, че размерът му не излиза от предвидения в закона.
Дали може да й се търси наказателна отговорност обаче ще бъде ясно след като в края на март излезе одитният доклад за агенцията. Самата Николова е обяснила, че е в правото си да взима подобен бонус, каза министър Ковачева.
Новият директор Юлиан Митев е юрист и досега е работил като експерт в администрацията на Висшия съдебен съвет.
Той определи като "доста смущаващо" случилото се в агенцията и добави, че първото нещо, което ще направи като директор е да определи ясни правила за бонусите.
В петък, 17 февруари, след скандал заради раздадени бонуси оставка подаде управителката на НЗОК Нели Нешева.
В началото на месеца БНТ съобщи, Виолета Николова е получила за миналата година 72 хил. лева допълнително материално стимулиране, от тях 24 хил. - със заповед на бившия правосъден министър Маргарита Попова, а останалите 48 хил. - по собствена преценка.
Николова отказа достъп до обществената информация с мотива, че това са "лични данни". Такива данни, според нея са дори и общата сума на раздадените бонуси в агенцията.
На 8 февруари БГНЕС съобщи, че Николова си е дала бонус от 7 хил. лв. през септември и още 4 хил. лв. през октомври 2011 г. Тогава от Министерството на правосъдието съобщиха, че в Агенцията по вписванията тече проверка за правилата, по които ръководството е отпускало средства за допълнително материално стимулиране за себе си и за своите служители.
Зам.-министърът на правосъдието Деница Петкова коментира, че според подзаконовата база бонуси на ръководството на агенцията могат да бъдат давани само от министъра на правосъдието.
Пред ноември 2010 г. заради грешка на служител на Агенцията по вписванията един от основните акционери в "Петрол холдинг" Митко Събев бе обявен за изгонен от своя съдружник Денис Ершов.

09.03.2012

Конфликт между здравния министър и шефката на здравната коми-сия


Шефката на здравната комисия заяви пред медиите, че откакто министър на здравеопазването е Стефан Константинов нямало добър и ползотворен диалог между отделните институции. Десислав Атанасова от ГЕРБ каза още, че времето, когато той е министър, т.е. година и половина, нещата не вървели никак добре. И не само с Лекарския съюз, а и с различните пациентски организации. Също така отношенията със Здравната каса били много обтегнати. Изказването на Атанасова дойде по повод напрежението заради цените на лекарствата. Вчера премиерът Бойко Борисов даде срок на Константинов от 5-6 дни, за да реши проблема с цените на лекарствата.
Шефката на Здравната комисия припомни, че това какви цени ще имат различните медикаменти било пряко обвързано с ангажираността на здравният министър в този сектор. И изпълнителната власт трябвало да си поеме отговорността. Според нея предложените мерки от Константинов за намаляване на цените на лекарствата са закъснели. "Имаше достатъчно време за промени в подзаконовата нормативна база. Тези предложения в голяма част от тях са добри, но смятам, че са закъснели. Не е сега моментът да се променя", отсече шефката на здравната комисия.
Освен това част от мерките били законодателни, а за 5-6 дни те няма как да се случат. Самият законодателен процес не позволява толкова бързо реагиране. В най-добрият случай щели да минат два месеца поне. По нейните думи голяма част от мерките засягат пряко подзаконовата нормативна уредба. "През тази година и половина е имало достатъчно време тези мерки да бъдат приложени", захапа отново здравния министър шефката на комисията в парламента. Относно предложението на Константинов да бъде намален срокът от една година на шест месеца за сравняване на цените с производители от осем държави в ЕС, Атанасова съобщи, че и в момента този механизъм съществувал, но явно не работил.

Няма коментари:

Публикуване на коментар