вторник, 5 юни 2012 г.

ЪНДЪРГРАУНД 14



13.02. 2012

Бивше ченге издирвано за 50 бона от борци!

Ченгето Георги Тодоров – Шилето, човек на Алексей Петров, затрелва Николай Марински-Кальо и ранява Стоян Ненчев-Цеко през 1998-ма година, глобен е с 16 хиляди лева.
Цеко остана жив като по чудо. Георги Тодоров-Шилето, който е бивше ченге от отдел „Издирване“ на Криминална полиция, става печално известен в родния си Пловдив през 1998-ма година, когато убива Николай Марински-Кальо и ранява Стоян Ненчев-Цеко. Тримата са съперници още по времето на активната служба на Шилето, когато борците от групировката „Клуб 777″ въвеждаха със сила правилата на „демокрацията“.
Топ ченгето напуска полицията по свое желание и става представител на фирма на „Аполо и Болкан“ на подсъдимия в момента Алексей Петров-Трактора. Групата на Цеко - Слънцето, Чолака, Боксера, Бобъра и Кальо обаче искат да поемат работата му. Такава възможност им се предоставя, когато те намират откраднатия автомобил на алкохолния бос Карабей от село Йоаким Груево точно при хората на Шилето.
Шефът на бившата групировка "Клуб 777" в действие
Те го отвличат, като го смазват от бой заедно с група роми и го оставят жив, единствено благодарение на молбата на софийските шефове на застрахователната компания.
Унизеният бивш полицай се засича с компанията на враговете си в пловдивската дискотека „Домби бар“ на Гребната база. Същата вечер местно ченге празнува рождения си ден и кани Шилето да пийне с тях. Той обаче им оказва и се оттегля на отделно сепаре.
В това време влиза групата на Цеко и Кальо и сяда близо до него. След малко става ясно, че някой е спукал гумата на колата на Шилето и скандалът е готов. Групата отива да се разбере навън, ченгето стреля без предупреждение и убива на място Кальо. Цеко се навежда и патронът го уцелва в гърдите, но той остава жив, а борците обявяват награда за главата на убиеца от 50 хиляди долара.
Шилето се крие успешно няколко години и се предава доброволно през 2001-ва година, когато вече е болен от левкемия и му предстои операция. Лежи дълго време в ареста, а после е осъден точно на същия период, който вече е излежал. Бившето ченге е глобен с 16 хиляди лева кръвнина за убийството на Кальо.

23.03.2011

Гриша Ганчев превърна в цирк заседание по делото "Наглите"

Собственикът на ПФК "Литекс" и едър ловешки бизнесмен Гриша Ганчев шокира в сряда с поведението си състава на Софийския градски съд (СГС), който гледа знаковото дело срещу т. нар. банда за отвличания "Наглите". Ганчев бе призован да свидетелства във връзка с похищението на бившия си подчинен Ангел Бончев през май 2008 г.
Още в началото на разпита си Ганчев демонстрира явно нежелание да разказва за случая и се наложи съдия Виолета Магдалинчева многократно да го призовава да даде по-внятни и конкретни показания. Благодарение на нейните подканяния бизнесменът успя да сглоби няколко изречения, от които стана ясно, че "вечерта" съпругата на Бончев му се обадила и му казала, че той е изчезнал.
Ганчев я посъветвал да се обади в полицията и 15-ина дни по-късно тя отново го потърсила, за да го уведоми, че "са се свързали с нея". "Откъде да знам кой – г-н Х", подразни се футболният бос на молбата на съдията да уточни дали става въпрос за похитителите на Бончев. "Ама, госпожо, вие се'a... Не сте ли чела делото", отговори Ганчев.
След поредната порция обяснения на магистратите, че законът го задължава "добросъвестно" да разкаже всичко, което знае за случая, бившият борец благоволи да довърши показанията си. Той получил карта за мобилен телефон от шофьора на Бончев, с която да комуникира с похитителите.
"Аз бях в чужбина, а моите хора останаха да водят преговори", уточни бизнесменът. Тук последва нова размяна на реплики между него и съдия Магдалинчева, тъй като тя се опита да разбере кои са неговите хора. "Е, от офиса са", допълни Ганчев, след което я посъветва да предположи, че той лично е участвал в преговорите. "Аз не предполагам, а ви питам", реагира видимо изнервена Магдалинчева, на което той вече си "спомни", че лично е комуникирал с бандитите.
Показанията му продължиха с несвързан разказ за това как получил съобщение за първия отрязан пръст на Бончев (похитителите отрязаха части от малкия и безименния пръст на бившия изпълнителен директор на "Литекс" – бел. ред.). Ганчев изпратил подчинения си Христо да вземе пратката от "няк'ва табела на София". След това получил второ подобно съобщение, но вместо отново да прати въпросния Христо да прибере новия пакет, уведомил антимафиотите от ГДБОП, че спира да преговаря.
"Как защо?! Другия път да пратят ръка, глава и еди к'во си. Т'ва вече преминава границата", възмути се бизнесменът от поредния уточняващ въпрос на съдията.
Ганчев дал 650 хил. евро за откуп от 554 хил. евро
Въпреки оттеглянето му от преговорите, Ганчев решил да даде на Камелия Бончева 650 хил. евро, които тя да предаде на похитителите вместо първоначално поисканите 10 млн. евро.
Самият Бончев на няколко пъти разказа след освобождаването си, че се чувства изоставен от шефа си и, че докато е бил отвлечен, Ганчев го е отстранил от фирмите си.
Освен това според показанията на Бончев пред СГС, семейството му е платило 554 хил. евро откупи (397 хил. евро за свободата на Ангел и 157 хил. евро за освобождаването на Камелия – бел. ред.).
В края на разпита Ганчев окончателно вбеси магистратите, когато реагира с въпроса "ти кой си" на питане на адвокат. Тъй като за пръв път влизал в съдебна зала, се наложи съдия Магдалинчева да му обясни, че отдясно на него стои защитата, отляво – обвинението, а пред него – съдът.
В крайна сметка бизнесменът "разреши" повторно да бъде запитан дали парите, които е дал на съпругата на Бончев, са били заем или дарение, след което последва ново възклицание: "Ти майтап ли си правиш с мене, бе?!"
Тук съдия Магдалинчева сметна за нужно да го предупреди, че ако продължава да се държи "неуважително", ще бъде глобен с 500 лева. Това обаче явно не го впечатли и той отговори в познатия си стил: "Да предположим, че е спонсорство."
"Свидетелят Христо" белязал парите на ксерокс
Заседанието окончателно заприлича на цирково представление, когато в залата бе призован и "свидетелят Христо", служител при Ганчев. Неговите показания се оказаха значително по-нечленоразделни и объркани от тези на футболния бос, което на няколко пъти предизвика бурен смях сред всички присъстващи. С доста усилия съдия Магдалинчева успя да разбере от думите му, че всъщност той е човекът, който е донесъл СИМ-картата, с която Ганчев комуникирал с похитителите.
"Той вече там почна да си... там преговори... и тъй. То времето си вървеше... Аз не съм взимал отношение", допълни приноса си за разкриването на обективната истина по делото Христо.
След това уточни, че ангажиментът му към преговорите се изчерпвал с взимането на пратката с първия отрязан пръст на Бончев и със "заснимането" на парите, които Ганчев дал на Камелия.
"Заснимах парите, които г-н Ганчев ми предаде... на мен, за да снимам... и аз ги снимах... на ксерокс. Едни пачки по 20 евро, то беше едно снимане", разказа още свидетелят, окуражен от всеобщия смях в залата. В края на разпита си "свидетелят Христо" си припомни, че разбрал за отвличането на Бончев не от медиите, а от SMS, който му показал шофьора на отвлечения - Мето.
"Каза ми, че получил няк'во съобщение и не може да го прочете. Май с едното око не виждаше", добави подчиненият на Ганчев.
В началото на съдебното заседание, показания даде и синът на Киро Киров – Иван. Той разказа, че похитителите поискали 5 млн. евро за свободата на баща му, но в крайна сметка се задоволили с 517 хил. евро.
Подсъдими по делото за 11 отвличания са Прокопий Прокопиев – Културиста, Ивайло Евтимов – Йожи, Даниел Димитров – Релето, Любомир Димитров – Гребеца, Павел Петков – Павката, Кирил Кирилов – Монтанския, Цветозар Славчев – Църо и братята Митко и Радослав Лебешковски.

17.05.2012

Кокаиновите крале с оборот 500 милиона евро годишно

Български кокаинови крале правят годишен оборот от 21 млн. евро на вътрешния пазар и към 500 млн. евро от трафик към Западна Европа. Това сочат най-актуалните данни на ГДБОП и Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).
В края на миналата седмица вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че полицията е по дирите на кокаинови крале, и след броени дни бе арестуван Евелин Банев-Брендо.

Търговията с кокаин у нас не е голяма, но за последните 5 години пазарът е увеличил два пъти обема си, пресмятат експертите. Според проучване на ЦИД българите, които редовно употребяват белия прах, са между 4000 и 8000, а опитващите за развлечение (до 4 пъти на месец) - към 30 000. Общата консумация на кокаин в страната е приблизително 300 кг годишно. При цена на дребно по 70 евро на грам, приходите на кокаиновите крале възлизат на 21 млн. евро. В сравнение с пазара на канабис (към 10 тона годишно за около 63 млн. евро) кокаиновият е три пъти по-малък.
Но основният годишен оборот, възлизащ на около 500 млн. евро на нашенските крале, идва от участието им в трафика от Южна Америка към Западна Европа.
Българи са замесени в прехвърлянето на дрогата главно към Испания, Холандия и Швейцария, хващани са и във Великобритания, сочат данните на ГДБОП. Произведеният в Колумбия, Боливия и Перу кокаин се изпраща по въдух и вода през летища и пристанища в Бразилия, Аржентина, Венецуела и др. Търсят се всякакви начини за маскиране на наркопратките.


Няма коментари:

Публикуване на коментар