неделя, 24 юни 2012 г.

СВЕТЪТ ЗА НАС 20



Българската икономика е най-сивата в Европа.
Върху всяко трето евро у нас не се плащат данъци

01.03.2012

България има най-голям сив сектор в Европейския съюз, констатира изследване за събираемостта на данъците в Общността, направено по поръчка на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент от "Такс Рисърч". Според проучването върху едно от три евро у нас не се плащат данъци.
От общия продукт на българската икономика през 2009 г. не са били обложени 12.7 млрд. евро или 35.3 на сто. От това бюджетът е бил ощетен с 3.7 млрд. евро, посочват от офхиса на българския евродепутат Ивайло Калфин. С тези неполучени от държавата приходи е можело да се запълни дефицитът в публичните финанси за 2009 г. от 2.3 млрд. евро.

Докладът показва, че ако България се справи със сивия сектор, тя би била в състояние за 3 години да изплати целия си държавен дълг.

Веднага след страната ни в непрестижната класация се нареждат Румъния с дял на сивата икономика от 32.6% от брутния вътрешен продукт (БВП) и Литва с 32%. Средните нива в ЕС са 22 на сто от БВП на съюза. Най-добре събират данъците в Люксембург и Австрия, където над 90 на сто от дължимите суми отиват в хазната.

Депутатите социалисти публикуваха изследването в навечерието на започващата днес в Брюксел среща на върха на ЕС в Брюксел, за да призоват европейските лидери да се ангажират с намаляване на процента на неплащане на данъци наполовина до 2020 г.


ХИЛЪРИ КЛИНТЪН: БЪЛГАРИЯ Е ТРАНЗИТНА СТРАНА ЗА ХЕРОИН
Държавният департамент на САЩ постави страната ни сред водещите в международния пазар на дрога

8.03.2012

България е транзитна страна за хероин и производител на синтетични наркотици, се казва в доклад на Външното министерство на САЩ. Страната ни не е преборила корупцията и е част от балканските маршрути за транзит на хероин, което я прави уязвима за международни организации, транспортиращи наркотици за ЕС, казва доклад на ведомството, водено от Хилъри Клинтън.
Организираните престъпни групи, действащи в България, са увеличили своето влияние и участие в международната търговия с дрога, това се посочва в доклад за Международната стратегия за контрол на наркотиците за 2012 година на Държавния департамент на САЩ.
Отбелязва се, че тези организираните престъпни групи имат достатъчно опит в търговията с дрога, добре финансирани и здраво установени в българското общество.
Българските черноморски пристанища продължават да се използват от наркотрафиканти, които пренасят кокаин от Южна Америка за Европа и хероин от Турция и Иран за европейските страни.
В България се отглежда канабис предимно за вътрешна употреба. Страната продължава да бъде източник на синтетични наркотици, въпреки че производството е намаляло през последните години, пише в доклада.
Корупцията остава сериозен проблем в полицията, митницата и съдебната система на България. Това се посочва в доклад за Международната стратегия за контрол на наркотиците за 2012 година на Държавния департамент на САЩ.
Въпреки реформите, съдебната система продължава да получава ниски оценки в общественото доверие и в проучванията на общественото мнение. Сложните съдебни процедури и пропуските в законодателството водят до прекалено забавяне на делата, което прави трудно ефективното разглеждане на случаи, свързани с организирана престъпност и корупция. Често чиновници, за които се установява, че са корумпирани, се преназначават или са принудени да напуснат, вместо да се уволнят или да бъдат съдени.
От гледна точка на правителствената политика България не окуражава, нито улеснява нелегалното производство или пласиране на наркотични или психотропни субстанции, нито прането на пари от незаконни сделки с наркотици.

Камерън към Меркел: „Моля, не ми давайте за пример българите!“

08.01.2012

В интервю за ВВС, британският премиер се обърна към германският канцлер Ангела Меркел с думите: „Моля, не ми давайте за пример българите!“.
Това той стори в отговор на въпроса на водещия журналист, защо не е подкрепил договора за спасяването на еврото.
„ Ако се вгледаме внимателно под булото на тези макроикономически показатели, то ние ще открием, че България е страната на мизерията, това е най-бедната страна в Европейският съюз, а и в голяма част от света. Освен това, е най-корумпираната държава в съюза. Не случайно, холандците са непреклонни и твърдо отказват да приемат българите в шенгенското пространство. Как може такава държава да ни бъде давана за пример? На България ли трябва да заприлича Европейският съюз, ако е така то ние начаса сме готови да го напуснем.
Тази държава ни дава Меркел за пример, но моля бъдете търпеливи има и още! Да видим и техните политици, тези които са сътворили тази чутовна макроикономическа финансова стабилност с цената на мизерията и безпътицата на собственият си народ. Кои са те и как са успели? Не ще се впускам в прекомерни детайли, как тази държава е била разграбена, а икономиката и разпродадена на безценица по времето на така наречената демократизация, или как политиците и трупат капитали като консултанти спомагащи разграбването на страната им от различни сенчести офшорни групировки. Консултантските услуги в момента там са на мода сред политическата класа. Ще си позволя само да коментирам настоящият им премиер, чието минало се губи из тъмните сенки на явление което българите нари-чат мутри, а ние организирана престъпност. Не са един или два дипломатическите доклади и други анализи, в които има податки относно участието на настоящият им премиер в трафик на наркотици и друга престъпна дейност. Наскоро в България избухна скандал заради записи уличаващи премиера им в покровителство над отделни бизнесмени, чрез възпрепятстване на държавните служители да си вършат работата и пряко нареждане да прекратят разследването си относно определен бизнесмен, който скоро след огласяването на записите почина. В записите изплуваха имената и на други политици от управляващата партия опитващи се и успяващи да кадруват използвайки именно своята моментна властова позиция. Не случайно България, както споменах, е най-корумпираната държава в Европа. Към това ли трябва да се стремим?“

Файненшъл Таймс”: Политически хаос в България

23.06.2012


"Бързото отстъпление за Закона за горите изглежда е последният пример за тенденцията българското правителство да прави политика с прибързани решения. Впечатлението, че законът е зле замислен и прилаган, е разочароващо както за обикновените българи, така и за инвеститорите, пише в. "Файненшъл Таймс".
Тази седмица държавници водиха преговори с лобисти за промени в Закона за горите, след като президентът Росен Плевнелиев наложи вето на поправките, които щяха да направят развитието на ски курортите много по-лесно и евтино, пише вестникът, цитиран от БГНЕС.

Ветото беше приветствано от премиера Бойко Борисов, чието собствено правителство прокара поправките и който преди това твърдеше, че те ще бъдат от голяма полза за зимната туристическа индустрия в България, значителен източник на доходи за най-бедната държава членка на ЕС.

Ветото на Плевнелиев върху закона, приет от собствените му парламентарни съюзници (президентът е широко възприеман като българския Медведев, поставен от Борисов) и обратът в позицията на премиера дойдоха след улични протести на природозащитници.

Протестиращите твърдят, че поправките ще позволят на безскрупулни бизнесмени да вредят на околната среда и областите с природна красота със зле регулирани ски проекти, нещо, което вече се случи в някои части на страната, въпреки съществуващото законодателство.

Не за първи път правителството на Борисов се забърква в законодателна бъркотия или отстъпва от политическите си позиции. През януари то наложи забрана на методите за проучване и добив на шистов газ (т. нар. фракинг) и оттегли разрешителното за проучване, предоставено на американската енергийна компания Шеврон, след също толкова шумни, но не особено многочислени протести.


На следващия месец България се отказа от ратифицирането на Международното споразумение за борба с фалшифицирането (АКТА), също след протести на гражданите, този път предизвикани от желанието на българите да запазят неограничен достъп до пиратско съдържание в интернет.

През април 2011 г. в последния момент бяха приети поправки в закона за възобновяемите енергийни източници, които създадоха ограничителни условия за обещаващия сектор на ветропарковете в България и това наложи някои инвеститори в сектора да замразят проектите си. Сега може да е по-трудно правителството да постигне целите си за енергия от възобновяеми източници.



Няма коментари:

Публикуване на коментар