петък, 12 октомври 2012 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 115



Димитър Борисов

Пари – боклук – пари прим



Димитър Йосифов Борисов е български бизнесмен.Заедно с Иво Иванов са собственици на групировката Титан Интернешинъл Холдинг. Има участие в над 10 фирми, занимаващи се със строителство и сделки с недвижими имоти, събиране и извозване на битови отпадъци и др.

От 7 март 2009 чрез съвместната им фирма „Титан-Спорт“ са собственици на ПФК ЦСКА (София). Групировката "Титан" е едно от оцелелите пипала на октопода ВИС-2, което успешно се откъсна от подземната групировка и се вля в редиците на законния бизнес.

Още преди година, когато сметопочистващото дружество на пернишките милионери Иво Иванов и Димитър Борисов сложи ръка върху ЦСКА. "Уикенд" разкри старата връзка на босовете на "Титан" с Жоро Илиев. В началото на 90-те Димитър Борисов бе известен в цял Перник като Митьо Гърнето, а приятелят му Иво Иванов фигурираше в масивите на МВР с прякора си Праховеца. Двамата бяха особено близки с Митко Маймуняка и с Мето Илиенски и това автоматично ги нареждаше в отбора на автоджамбазите и застрахователите с бухалки.

Иво Праховеца бе сред първите кредитни милионери на Перник, след като през 1994 г. в разстояние само на шест месеца успя да източи 1,3 милиарда стари лева от "Туристспорт банк". През март 1995-а частният трезор обявява фалит, след като се оказва, че е отпуснал над 4 милиарда лева кредити без обезпечение. Сред най-облагодетелствалите се от схемата с умишления фалит на банката е Иво Иванов, който чрез фирмата си "Ровотел" е дръпнал колосална сума, без да има никакво обезпечение. Оказва се, че шефът на банката Николай Златев е дал 1,3 милиарда лева на Праховеца едва ли не на мъжка дума. Дело срещу Иво Иванов така и не е заведено, макар той да е разпитван от следователи. По същото време днешният му съдружник Димитър Борисов е част от групата на друг скандален бизнесмен - пернишкия бос Първан Първанов, известен с прякора си Перо Железаро.

Двамата бяха представителите на Жоро Илиев в региона и снабдяваха "Стомана" Перник със суровини. Началник на наказателния отряд на ВИС-2 в региона пък бе Калоян Стоянов-Цимбика, който днес е директор на стадиона на ЦСКА "Българска армия". Колоритната пернишка група се допълваше и от Добрин Денев-Дробеца, близък приятел с Георги Илиев и настоящ приближен до хазартния бос Коко Динев.

През 1997 г., когато правителството на Иван Костов отне лицензите за застрахователна дейност на почти всички силови групировки, подземните босове тръгнаха да узаконяват бизнеса си. Така коалиция между СИК и ВИС-2 излъчи за бос на столичния боклук Румен Вълка, а моделът на "Волф" в София бе приложен в умален мащаб и в другите градове. Едни от пионерите в събирането на боклука са и началниците на "Титан" Димитър Борисов и Иво Иванов. Те обаче се насочват към Варна, Хасково и Велико Търново.

Според легендата за пернишките милионери един от първите, който им подава ръка в бизнеса с боклук, е Христо Асенов-Бацата.

Той урежда дългосрочна концесия на "Титан" във варненските райони Одесос и Аспарухово. През 2002 г. чрез Митко Маймуняка фирмата на висаджиите Гърнето и Праховеца печели първата си голяма концесия.

Сключен е договор с общината в Пазарджик за сметосъбиране. В следващите години "Титан" навлиза агресивно и в други общини и към днешна дата общият годишен оборот на различните дружества в цялата страна надхвърля 100 милиона лева. Фирмата на Иво Иванов и Димитър Борисов чисти Бургас, Варна, Хасково, Сливен, Видин, Стара Загора, Шумен, Димитровград и още няколко града. От началото на 2009 г. "Титан" пое чистенето и на половин София и неслучайно върви мълвата, че групировката е била принудена да купи ЦСКА, за да й се осигури дългосрочна концесия за чистотата в столицата.

Групировката на Митко Гърнето и Иво Праховеца е смятана за близка до БСП фирма. През пролетта стана известно, че "Титан" е спонсорирала лявата партия с 2500 лв. дарение. Заговори се и друго - че проектът за обновяването на стадион "Българска армия" е поверен на архитекта Георгий Станишев, брат на доскорошния премиер Сергей Станишев.

Доказателство за близостта между Станишеви и "Титан" е един от съдружниците в сметопочистващото дружество Иван Ненов. Той се оказа сред инвеститорите в грандиозния проект "Черноморски градини" край Бяла, който беше дело на Станишев и английския гений на архитектурата Норман Фостър, проектирал митичния стадион "Уембли".

Президентът на ЦСКА Димитър Борисов се радва на нова придобивка. Шефът на "Титан" е станал горд собственик на летателната машина „Чесна Браво" 550, която доскоро бе притежание на най-богатия българин Васил Божков.

Борисов е получил луксозният 12-местен самолет чрез договор за покупко-продажба с българска банка, като параметрите на сделката не са публично известни. Източник на „Всеки ден" обаче разкри, че Гърнето е лапнал някогашният самолет на Васил Божков срещу 3 милиона лева.

Шефът на "червените" платил едва 25% от сумата, изисквана по договор за самолета - тоест 750 000 лева, като е гарантирал, че в срок от 3 години ще доизплати оставащите 2,25 милиона.



/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Димитър Желев .







Няма коментари:

Публикуване на коментар