сряда, 17 октомври 2012 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 116


Димитър Желев



Човека на Алианц, Димитър Желев е една от водещите фигури в застраховането.

Роден на 26.06.1960 г.

Семейно положение – женен.

Предполагаемо състояние - 16 300 000 лв.

Заедно с жена си Данета Желева контролират "Индустриален холдинг България" който контролира голяма част от корабостроенето и корабоплаването в България. Химимпорт размъти водатата на семейство Желеви като изкупи над 10% от акциите на ИХБ. и затрудни тоталното превземато на холдинга от Желеви и по този начин защити интересите си в морския бизнес.

Димитър Желев започва професионалната си кариера като експерт по имуществено застраховане в Булстрад. От 1992 година е член на Борда на Директорите и Изпълнителен Директор на България Холдинг, който по-късно става Алианц България Холдинг. Към момента г-н Желев е Председател на Изпълнителния комитет и Изпълнителен директор на "Алианц България Холдинг" АД и Изпълнителен директор на ЗПАД "Алианц България", Председател е на Управителния съвет и Изпълнителен директор на ТБ “Алианц България”.



Октопод в енергетиката - „Алианц” и Димитър Желев чрез съвместно дружество прилапали 200 млн. лв. от застраховки. Компанията прибрала над 311 млн. лв. от държавни фирми.

17.03.2010

Октопод действа в енергетиката. Димитър Желев и „Алианц” чрез съвместно дружество са прилапали 200 млн. лв. от застраховки. Престъпната схема в енергетиката е с договори без конкурси, разкри разследване на „Монитор”.

Най-малко 200 млн. лв. са източени през последните 5 години от джоба на българските данъкоплатци чрез застраховки в енергетиката. Това е ставало посредством застрахователни полици, сключвани от държавните енергийни компании с точно определен застраховател - ЗАД „Енергия”. 50 на сто от нея се държи от „Алианц България”, контролирана от Димитър Желев. В голяма си част договорите са сключвани, без изобщо да се проведе търг или конкурс по Закона за обществените поръчки (ЗОП). В останалите пък победителят - ЗАД „Енергия”, е бил предварително известен.

Това сочат данните от справка на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, с копие от която „Монитор” разполага. Според нея държавните компании от енергийния сектор са платили на застрахователя „Енергия” премии на обща стойност 311,207 млн. лв. В същото време като обезщетения за настъпили щети са изплатени едва 22,7 млн. лв.

Срещу притежаваните 50% в ЗАД „Енергия” държавните енергийни предприятия са получили всичко на всичко 1,5 млн. лв. Това са изплатените дивиденти за последните 5-6 г., сочи справката на енергийното министерство. Сумата е скандално ниска на фона на това, че за периода от 2000 г. до 2008 г. чистата печалба на ЗАД „Енергия” е 141 млн. лв.

Така, ако от премиите, получени от ЗАД „Енергия” се приспаднат платените пари за обезщетения и за държавния дивидент, се получава, че чисто застрахователят е прилапал над 288 млн. лв.

Според експертното мнение на специалисти от застрахователния бранш обаче, ако договорите бяха сключвани прозрачно и по пазарни цени, а не „под масата”, „Енергия” щеше да прибере премии от най-много 100 млн. лв.

Това означава, че пряката щета за държавата от далаверата е от порядъка на 200 млн. лв.

В действителност схемата за точене на пари през застраховки в енергетиката действа още от 1998 г. Това е годината, в която „Енергия” получава лиценз за застрахователна дейност, който по онова време се издава от Националния съвет по застраховане към Министерския съвет.

Веднага след получаването на лицензията между НЕК и ЗАД „Енергия” е сключена генерална застрахователна полица. По силата на парафирания тогава договор са застраховани всички сгради, машини и съоръжения на НЕК срещу индустриален пожар. Важна подробност е, че по това време НЕК все още не е „обезкостен” и в капитала му се намират 15 енергийни фирми, сред които АЕЦ „Козлодуй”, „Мини Марица-изток”, ТЕЦ “Марица-изток 2”, приватизираните към днешна дата електроразпределителни компании (ЕРП) и други.

През 2000 г. АЕЦ „Козлодуй” - един от най-важните клиенти на ЗАД „Енергия”, вече е регистрирана като самостоятелно дружество. Съвсем предвидливо още преди централата да бъде отделена от НЕК, електрическата компания удължава застрахователния договор с „Енергия” до 31 март 2005 г.

Още по-предвидливо на 18 март 2004 г. ядрената централа става акционер в ЗАД „Енергия” с дял от 1,12%. Това е същата година, в която у нас вече действа Закон за обществените поръчки (ЗОП). Благодарение на изкривено тълкуване на член от закона, който допуска възможността при свързаност на предприятия да не се провеждат конкурси, порочната практика да се сключват полици, без да се проведе какъвто и да е конкурс, продължава.

Така по линия на свързаните лица без търг или конкурс през ЗАД „Енергия” „Алианц България” се урежда с още един 5-годишен договор - от 1 април 2005 г. до 31 март 2010 г. Резултатът е, че от 2001 г. до 2009 г. ядрената централа брои за застрахователни премии близо 84 млн. лв.

Пак по същата линия „Алианц България” се оказва със сигурни договори до 2010 г. с НЕК и ТЕЦ „Марица-изток 2”. Разбира се, отново благодарение на съвместното є предприятие с НЕК в ЗАД „Енергия”. Сумите, изплатени от НЕК като застрахователни премии, възлизат на колосалните 218 млн. лв. (виж карето).

Любопитна подробност е, че в Министерството на икономиката и енергетиката не знаят каква част от колосалните суми, платени от енергийните предприятия като застрахователни премии, са насочени към презастрахователи. От въпросната справка, с която „Монитор” разполага, става ясно, че „Енергия” работи с презастрахователи, като например компанията майка - Allianz AG. Както и с най-голямата презастрахователна компания в света Munich Re. Също така прелюбопитен факт е, че Allianz AG е основен акционер в Munich Re. Не е ясно защо НЕК ЕАД като акционер в „Енергия” от 1999 г. насам не е попитала каква част от парите є изтичат в чужбина чрез презастрахователни договори.

Големият въпрос в случая е дали корупционната практика, провеждана от предишните правителства за подновяване „под масата” на договорите чрез многогодишни анекси, ще бъде прекратена. Това ще стане ясно съвсем скоро, защото на 31 март 2010 г. изтичат договорите на АЕЦ „Козлодуй” и НЕК със ЗАД „Енергия”.

По същата схема „Алианц” и Димитър Желев източват и БДЖ.

Скътал милиони в личните сметки

Милиони левове на година постъпват по личните сметки на шефа на „Алианц България холдинг” Димитър Желев, сочи справка в Търговския регистър. Парите идват от дивиденти от управляваното от него дружество.

Като физическо лице Желев държи 1,786% от холдинга. Други 25,589% са собственост на фирма „Буллс”, в управлението на която е цялата рода на Желев - жена, син, баща. Което означава, че в ръцете на шефа на „Алианц” на практика са поне 27,357% от холдинга. 6,468% от холдинга пък се държат от „Стадис”, чийто управител е отново Димитър Желев.

Така според последните налични данни в разгара на кризата през 2008 г. Желев е прибрал най-малко 4-5 млн. лв.



/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата - Димитър Желев – част II .



Няма коментари:

Публикуване на коментар