сряда, 10 октомври 2012 г.

СВЕТЪТ ЗА НАС 21


03.08.2012


Германски министър: Рано ви е за Шенген


Министърът на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих попари отново надеждите на България и Румъния

Границите остават затворени за България и Румъния, заяви в интервю за в. "Райнише Пост" федералният министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих, попарвайки отново надеждите на София и Букурещ за влизане в шенгенската зона за свободно предвижване.

Смятам за невъзможно отварянето на границите за България и Румъния в този момент, категоричен е германският министър.

По време на своето неотдавнашно посещение в София президентът на ЕС Херман ван Ромпой изрази предпазлив оптимизъм, че София може да се присъедини към Шенген през септември.

"Всички европейски лидери подчертаха, че правните изисквания за членство на България в Шенген са изпълнени. На последната среща на Европейския съвет през март лидерите постигнаха напредък, като призоваха съвета да вземе решение за присъединяването на България към Шенген", каза на 25 април Ромпой.



”Зюддойче цайтунг”: Българските курорти - мръсни стаи, евтини мебели, лоша храна

19.08.2012

"Българските престъпни банди действат в 15 държави от Европейския съюз и са се специализирали в измамите с банкови карти и търговията с хора. По курортите прането на пари е много разпространено - в България са построени много луксозни хотели и курортни селища, чиито същински собственици са неизвестни".

Това се казва в репортаж на германския вестник "Зюддойче цайтунг" за Българското Черноморие, цитиран от БГНЕС.

Лято, слънце и алкохол на ниски цени. Слънчев бряг отдавна се "кичи" с тази слава и привлича мераклиите за евтина ваканция. Какво заварват те? Лошо обслужване, мръсни стаи, износени мебели. Освен това - персоналът е нелюбезен, а храната - неприемлива.



Френски сенатори: София и Букурещ изпуснаха влака

03.09. 2012

Преходният процес в Румъния "далеч не е завършил", докато в България се движи с "бавни темпове", гласи докладът на френски сенатори.

Симон Сютюр, Мишел Билу, Бернадет Бурзе, Жан-Франсоа Юмбер и Катрин Морен Бесали наскоро посетиха България от името на сенатската Комисия по външна политика, предаде БГНЕС. В труда си, състоящ се от общо 50 страници, те изтъкват големия брой недостатъци на Букурещ и София и отбелязват, че европейските фондове не са били усвоявани порядъчно, за да достигнат двете икономики нивото на европейските си партньори.

В бюджетния период от 2007-2013 Брюксел отпуснал на Румъния 19,7 млрд. евро, а на България – 6,9 млрд. До януари 2012 Букурещ обаче успял да усвои едва 4% от тези средства, докато България – близо 19%.

"Това са най-ниските нива на усвояване в целия съюз", пишат авторите на доклада, цитирани от Юроактив.

Румъния и България се радваха на рекорден растеж до присъединяването си към съюза през 2007. Но оттогава бележат спад.

България имаше силен растеж от 6% в периода от 2002 до 2007 и спад от 1,7% между 2007 и 2010. През последната изброена година растежът бе почти нулев, а през 2011 икономиката нарасна с 1,6%.

Освен на липса на опит и измами, трудности с еврофондовете създават и ограниченията при съфинансирането. "Комисията наскоро се съгласи, че нивото на съфинансиране би трябвало да бъде променено от 15 на 5% за Румъния и България", напомнят сенаторите.

Те също отбелязват, че в балканските държави комунистическата "диктатура" е "пожертвала две от общо трите живи поколения" и е унищожила гражданското общество. Депутатите изтъкват, че Букурещ и София ще поискат 25-процентно увеличение на кохезионните фондове за следващия бюджетен период от 2014 до 2020.

Заключението е, че България и Румъния са все още в етап на преход и продължават да се борят да създадат държави, основани на върховенството на закона", отбелязват сенаторите. "За благото на Румъния и България и в името на Европа някой трябва да остане бдителен, тъй като в тези страни битката никога не е приключена", гласи в заключение докладът.



Холандия: България още не е готова за Шенген

17.09.2012

Амстердам. България още не е готова за Шенген. Това гласи позицията на правителството в оставка на Марк Рюте за юлските доклади на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи, предаде БНР.

България и Румъния са постигнали значителен напредък по мониторинговия механизъм в редица области, но все още не са покрили всички показатели. Затова наблюдението върху правосъдието и вътрешните работи трябва да продължи. Холандия ще отстоява тази позиция на предстоящия Съвет по общи въпроси. На него ще бъдат обсъждани юлските доклади на Еврокомисията за България и Румъния.

Холандия счита още, че въпросът за приемането на двете страни в Шенген не трябва да бъде обсъждан преди допълнителния доклад на Европейската комисия за Румъния. Той трябва да излезе в края на годината.

Насроченото за този четвъртък заседание на Съвета на вътрешните министри, на което трябваше да се обсъжда приемането ни в Шенген, беше отменено заради невъзможност да се постигне напредък по темата.



Изследване: България отново рекордьор - по нарушаване на човешките права в съда

10.10.2012

България е сред страните в Европейския съюз (ЕС), които през последните 5 години най-много пъти са нарушили правото на свобода и справедлив съдебен процес при наказателни дела. Това показва проучване на регистрирани в Европейския съд за правата на човека нарушения, цитирано от британският в. "Гардиън".

Страната има 92 регистрирани нарушения в Европейския съд през изследвания петгодишен период. Най-честите от тях са свързани с необичайно дълги забавяния във фазата на досъдебно производство. На задържаните често пъти не се осигурява достатъчен достъп до адвокат и до семейството им, става ясно още от изследването.

Проучването е било извършено от лондонската организация "Fair Trials International" и международна юридическа фирма. То обхваща периодa от 2007 до лятото на 2012 г.

От резултатите става ясно, че проблемите в тази сфера се влошават. През 2007 г. в ЕС е имало 37 нарушения на правото за справедлив наказателен процес, а през миналата са нараснали двойно до 75 нарушения.

Повече нарушения от България има регистрирани само в Гърция - 108 случая на прегазване на човешки права в съда. Повечето са свързани с хронични забавяния преди започване на дело. Също така не винаги има на разположение преводачи и са били изразени опасения за корупция на съдебната система в Гърция, се посочва в изследването. Сред другите страни с голям брой нарушения са Полша със 67 случая и Румъния с 49 случая. Забавянията при завеждане на делата пред съда са най-честата причина за критичните оценки. В част от членките на Евросъюза досъдебното задържане може да продължи до четири години, докато в останалите няма законови граници.







Няма коментари:

Публикуване на коментар