четвъртък, 11 октомври 2012 г.

УПРАВЛЕНСКОТО БЕЗХАБЕРИЕ


…или един от тежките симптоми на една патология.




Този симптом може да се съпостави с една измамническа игра наречена „ Тука има – тука нема“. Народът също има израз за подобно абсурдно поведение – „иди ми – доди ми „. Някой би казал, че подобно несъстоятелно поведение от страна на управляващите е резултат от липса на компетентност , липса на визия, липса на опит и т.н. Нещата обаче са много по – страшни. Става въпрос за сериозни психични и психиатрични проблеми. Именно психичните проблеми на лицата създали и поддържащи ГЕРБ са причината за подобно симптоматично поведение, изразяващо се в неспособност да се води нормален диалог, в постоянна промяна на позициите , пълна девалвация на проведени разговори, поети ангажименти, декларирани намерения. Не на последно място – това е абсурден начин за прикриване на престъпно поведение. Иначе казано – лъжата превърната в начин на живот.



ГЕРБ дава заден за спецсъда

29.07.2010

ГЕРБ най-вероятно ще се откаже от критикуваната си идея за определени престъпления магистратите, депутатите, министрите, други висши представители на държавата да бъдат съдени от бъдещия специализиран наказателен съд, съобщи Медиапул. Това е и истинската причина промените в Наказателно-процесуалния кодекс, за които се подписаха 115 депутати от ГЕРБ, да бъдат оставени за разглеждане за след парламентарната ваканция.

По време на обсъждането на проекта в правната комисия единствено МВР и прокуратурата подкрепиха изцяло това предложение на ГЕРБ. Останали парламентарни групи и адвокатурата предупредиха за съмнения, че се прави извънреден (забранен от конституцията, бел. ред.) и политически съд. Правосъдният министър Маргарита Попова също обясни, че идеята трябва добре да се премисли. Според нея трябва да е ясно за какво ще е специализиран бъдещият съд - дали за дела срещу организирана престъпност или за процеси за икономически престъпления. Тя също е против в НПК да бъдат определени субектите, които ще са подсъдни на новата структура.

Проектозаконът бе гледан на извънредно заседание миналия петък в парламентарната правна комисия. БСП и ДПС успяха да отложат неговото гласуване на първо четене, като настояха да бъде разгледан и техният проект за промени в НПК.

По проект спецсъдът трябва да заработи от началото на следващата година.



ГЕРБ дава заден за закриването на БАН

18.11.2010

Стреснато от протестите на учените от БАН и на студентите и преподавателите от Софийския университет, ръководството на ГЕРБ спешно е привикало просветния министър Сергей Игнатов, за да разясни какво смята да прави с академията. На заседание на Изпълнителната комисия на партията Игнатов бил разкритикуван, че не е запознал предварително членовете й с идеите си. Намерението за разформироването на БАН, като част от институтите преминат към МС, а друга - към висшите училища, бе анонсирана преди дни от премиера Бойко Борисов. Оказа се обаче, че само той е бил посветен в идеята. Преди ден и от ръководството на БАН се оплакаха, че никой не е обсъждал с тях намерението и то е крайно неприемливо.

По време на заседанието на Изпълнителната комисия във вторник вечер е решено да не се ликвидира академията. Депутати от ГЕРБ признаха, че партията е уязвима по тази линия и затова намерението няма да се осъществи. Така се стигнало до компромиса да се остави "шапката" на БАН. С решението формално ще се запази академията, но институтите ще станат второстепенни разпоредители на средствата, предвидени в бюджета на БАН. Така парите вече директно ще идват от кабинета и няма да минават през ръководството на академията.

Конфронтацията за бюджета на университетите и БАН особено се изостри преди ден, когато парламентарният председател Цецка Цачева поиска сметка на ректора на СУ проф. Иван Илчев защо студентите му я освиркват. Цачева изтъква, че Народното събрание отделя 2 млн. лв. от икономиите си за Алма матер.



Дянков дава заден за акциза на метана

17.10. 2011


Министерството на финансите може да се откаже от въвеждането на нов акциз върху метана от първи януари.Това съобщи Би Ти Ви, като цитира вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.

Метанът трябваше да поскъпне от 1 януари заради налагането на акциз.Първите изчисления на бизнеса показаха, че това ще оскъпи килограм от горивото с около 7 стотинки.

Новият налог щеше да се отрази и на цената на парното от началото на годината.За него беше съобщено миналата седмица, когато министерството на финансите обяви още, че планира да повиши акциза за газьола и керосина от 615 лв. на 630 лв. за 1000 литра.

Тогава от ведомството обясниха, че промените са свързани с необходимостта от хармонизация на българското данъчно законодателство с европейските директиви.

Дни преди бюджетът да влезе за обсъждане, министърът на финансите заяви, че предложението не е окончателно.

„Точно по тази тема ще продължи дискусията. Ако се види, че сега не е подходящ момент, може да се забави във времето“, заяви Дянков.

По думите му ще стане ясно и дали в Бюджет 2012 е заложено повишение на минималната работна заплата.



Дянков дава заден за заплатите

14.06.2011


Не трябва да се говори за увеличение на минималната работна заплата, преди да са направени всички разчети, заяви министърът на финансите Симеон Дянков, след като социалният министър Тотю Младенов обяви, че увеличението от 1 юли е твърди възможно.

Дянков обясни, че финансовото министерство е направило всички разчети, но трябва да мине време преди вдигането на минималната заплата от 240 на 270 лева.

Вицепремиерът заяви, че трябва да се извърви един технологичен процес.

Увеличението на минималната заплата трябва да се предложи на Националния съвет за тристранно сътрудничество, където финансовото министерство още веднъж да чуе позицията на синдикати и работодатели.

Дянков отхвърли съмненията на бизнеса, че с вдигането на минималната заплата ще се увеличи сивата икономика и ще последват съкращения на персонал.



След протестите: ГЕРБ дава заден за пенсионняата възраст

01.12.2011

След протестите в сряда, ГЕРБ даде заден на предложението си пенсионната възраст да се увеличи с една година още от 2012 г. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров и президентът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев внесоха декларация с исканията на протестиращите в Народното събрание и се срещнаха с депутати от групата на ГЕРБ.

Сега депутатите от ГЕРБ предлагат възрастта за пенсиониране да се увеличи с четири месеца на година - до 2014 г. Промяната засяга само и единствено трета категория труд. За първа и втора категория няма промяна в начина на пенсиониране, уточни водещата преговорите Искра Фидосова, съпредседател на групата на ГЕРБ.

Заради вдигането на възрастта КНСБ и “Подкрепа” напуснаха съвета за тристранно сътрудничество преди повече от седмица.

Постижението на митингуващите в сряда беше обявено малко след 15 ч от профсъюзните лидери Пламен Димитров и Константин Тренчев, които прекараха около 60 минути в сградата на Народното събрание. Няколко часа по-рано финансовият министър Симеон Дянков заяви, че пенсионната реформа не трябва да бъде отлагана. Оказа се, че предложението на Симеон Дянков да отпаднат добавките за прослужено време за държавната администрация, срещу което синдикатите също протестират, въобще не е тръгнало по стълбицата на законодателния процес.

По-рано през деня - в 11 ч, пред централата на КНСБ на пл. “Македония” в столицата се беше подредила огромна тълпа от протестиращи - представители на синдикатите в енергетиката, мините, металургията, учителите и лекарите. КТ “Подкрепа” събра членовете си пред Националния стадион “В. Левски”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар