понеделник, 29 октомври 2012 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 117



Димитър Желев – част II




Октопод и в пенсионната система . “Алианц” точи държавни фирми с осигурителен фонд. Застрахователят прилапал 24 млн. лв. чиста печалба за 6 г.

29.03.2010

Скандалната застрахователна компания "Алианц България" на Димитър Желев е Октопод и в пенсионната система, показа разследване на "Монитор".
Огромни суми от парите за трета пенсия на работещите в БДЖ, АЕЦ "Козлодуй", НЕК, ТЕЦ "Марица-изток 2" са се изпарили. Общото между всички тези предприятия е, че те осигуряват за допълнителна пенсия работниците си в един и същи доброволен пенсионен фонд ¬ този на "Алианц България". В по-голямата част от случаите това става по силата на договори, сключени преди повече от 10 г., без за това да са провеждани каквито и да било търгове или конкурси.
Договорът на ТЕЦ "Марица-изток 2" с доброволния фонд на "Алианц България" е сключен още през 1998 г. Оттогава до края на 2009 г. във фонда са налети близо 9 млн. лв. пари за трета пенсия на работниците в централата.
Към днешна дата доброволният пенсионен фонд на „Алианц България" е собственост и се управлява от пенсионна компания със същото име ¬ ПОАД „Алианц България". 65,4 на сто от нея е собственост на „Алианц България Холдинг", а 34% се държат от Националната електрическа компания (НЕК).
Според запознати схемата с пенсионните осигуровки е подобна на тази, която „Алианц България" прилага със застраховките в енергетиката. Както „Монитор" разкри преди време, тя действа от 1998 г. и се осъществява чрез застрахователни полици, сключвани от държавните енергийни компании с точно определен застраховател ¬ ЗАД „Енергия". 50 на сто от нея се държи от „Алианц България", контролирана от Димитър Желев. Благодарение на нея през последните 5 г. са били източени най-малко 200 млн. лв.

Пенсионни врътки

Емблематичен пример за това, как пенсионната компания на „Алианц България" е успяла да отхапе най-голям дял от пазара на доброволното осигуряване ¬ близо 42%, е договорът є с ТЕЦ „Марица-изток 2". „Мони-тор" разполага с копие от въпросния документ.
Според него на 5 юни 1998 г. между НЕК и „Енергиен осигурителен фонд" (впоследствие „Алианц България" ¬ виж карето) е сключен договор за допълнително пенсионно осигуряване на работещите в ТЕЦ „Марица-изток 2". По онова време топлоелектрическата централа е собственост на НЕК, има 2000 служители, а на пазара работят само доброволни фондове, чиято дейност не се регулира от никой държавен орган. Контрактът е сключен без определен срок и със задна дата ¬ от 1 април 1998 г.
Според записаното в него, „ТЕЦ Марица-изток 2" се е задължила ежеме-сечно да внася 24% от минималната заплата на всеки свой работник в „Енергиен осигурителен фонд".
Това прави по около 12 лв. на работник ежемесечно, или 144 лв. на година. Впоследствие със серия от анекси към договора вноската е увеличена и през 2003 г. тя вече стига 22 лв. на месец и 264 лв. на година. Анексите също са безсрочни.
За да е сигурно, че парите не се наливат в пирамида, а от тях работниците в ТЕЦ „Марица-изток 2" ще могат да получават допълнителна пенсия, в договора е предвиден специален текст. Според чл. 5 от контракта „Енергиен осигурителен фонд" е задължен да инвестира внасяните суми, така че на година те да се олихвяват с процент, който да е по-висок или поне равен на най-високия лихвен процент по банковите депозити за съответната година. За текущата календарна година доходността върху парите на осигурените от ТЕЦ „Марица-изток 2" е трябвало да не е по-малка от месечните лихви по банковите депозити, става ясно от контракта.
За да се гарантира наливането на пари във фонда на „Алианц България", в приетия няколко години по-късно Кодекс за социално осигуряване е записан специален текст, с който работещите в ТЕЦ-а са закрепостени към фонда
Те нямат право да прехвърлят натрупаните по сметките си пари в никой друг фонд, докато работят в електрическата централа.
Така от 1998 г. до 2009 г. ТЕЦ „Марица-изток 2" внася в доброволния пенсионен фонд на „Алианц България" 8,6 млн. лв., сочи справка от ТЕЦ „Марица-изток 2". Важно е да се знае, че само част от тези 8,6 млн. лв. са постъпили реално по сметките за трета пенсия на работещите в ТЕЦ-а. Причината е, че фондът прибира солидни такси. В конкретния случай към днешна дата се събират по 4 лв. встъпителна такса за откриване на сметка за всеки работник. Както и над 3 на сто от всяка месечна вноска. Освен това „Алианц България" прибира по 10% инвестиционна такса. Тя се начислява върху всеки лев доходност, постигнат при инвестирането на събираните пари.
Точно тук според запознати е голямата далавера. Оказва се, че за периода от 1998 г. до 2009 г. нито едно ръководство на ТЕЦ „Марица-изток 2" не си е направило усилието да провери дали „Алианц България" изпълнява чл. 5 от договора. Тоест дали постига доходност по-голяма или поне равна на най-високия процент по депозити в банковата система. Както е известно, всяко тримесечие Комисията за финансов надзор (КФН) публикува данни за доходността. Ако е проверявало пък, поне си е затваряло очите.
През есента на 2009 г. обаче сегашното управление на ТЕЦ-а е установило, че за периода от 28 септември 2007 г. до 30 септември 2009 г. пенсионната компания на „Алианц България" не само не е постигнала доходност, съизмерима с най-високите лихви по банковите депозити, а напротив ¬ изгубила е 10,52 на сто от парите на работещите в ТЕЦ „Марица-изток 2".
На минус 10,52% възлиза отрицателната доходност на доброволния фонд, изчислена от КФН за въпросния период.Важен щрих към цялата картина е, че още в началото на 2008 г. тогавашното управление на КФН направи сериозен жест към пенсионните дружества. Според източници от самата комисия това е станало след писмо на пенсионни компании, сред които и „Алианц". „Благодарение" на него, считано от края на миналия януари, загубата от инвестиране на парите на осигурените за трета пенсия си остава за тяхна сметка. Освен това проверката на ръководството на енергийното дружество е показала, че осигурените във фонда на „Алианц България" не са получавали задължителните по договор справки за това, какво се случва с парите им. В резултат на това централата е прекратила скандалния договор от 1998 г.

.

В БДЖ - без заплати, но с вноска за трета пенсия

Закъсалата БДЖ също превежда пари за пенсия на работниците си по договор отпреди десетина години.
Отново без публичен търг пенсионната компания "Алианц България" осигурява за трета пенсия и работниците във вечно закъсалата БДЖ. Според източници от синдикатите договорът с БДЖ също е отпреди десетина година и е по подобие на този с ТЕЦ "Марица-изток 2". От синдикатите недоумяват как може БДЖ, която е нонстоп задлъжняла към работниците си, да продължава да ги осигурява за трета пенсия. По неофициална информация, независимо дали на железничарите им се изплащат някакви заплати, отчисленията за доброволния фонд на "Алианц България" задължително се правят.
В лапите на компанията на Димитър Желев, макар и след проведен през миналия април търг, остава и АЕЦ "Козлодуй". Според хора от бранша процедурата по търга е била доста спорна, тъй като е обявена между Коледа и Нова година през 2008 г. По силата на контракта АЕЦ „Козлодуй" се задължава да внася по 20 лв. всеки месец за всеки свой работник с цел осигуряване на трета пенсия. При работещите около 5000 души в централата това означава сигурни постъпления от 100 хил. лв. на месец, или 1,2 млн. лв. на година. Малка, но важна подробност е, че до сключването на въпросния договор отново „Алианц България" беше предпочетената за централата пенсионна компания. Тогава тя прибираше дори двойни суми ¬ 40 лв. на човек на месец, доверяват хора от пенсионния пазар.

.

24 млн. лв. чиста печалба за шест години


24 млн. лв. чиста печалба е реализирала пенсионната компания на "Алианц България" за периода от 2003 г. до 2008 г., сочи справката в официалните регистри. Тя се формира основно от таксите и удръжките, които се правят от трите фонда ¬ универсален, професионален и доброволен, управлявани от компанията на Димитър Желев.
Срещу 34-те си процента в ПОАД "Алианц България" държавната НЕК би следвало да е получила дивидент в размер на 8,2 млн. лв.
Дали това е станало в действителност обаче, никак не е сигурно. Както "Монитор" разкри в схемата със застраховките на енергийните предприятия, "Алианц България" обича да разпределя дивидент, но само на себе си. Това се потвърди от официалните данни на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Според тях за последните 5-6 г. държавните енергийни компании са платили на застрахователя "Енергия" премии на обща стойност 311,207 млн. лв. В същото време срещу притежаваните 50% в ЗАД "Енергия", НЕК, АЕЦ "Козлодуй", "Мини Марица-изток" са получили едва 1,5 млн. лв. дивидент.

.
Димитър Желев cтана ортак в “Каолин”

21.05.2010


Димитър Желев вече е ортак на Иво Прокопиев в "Каолин". Това е станало, след като контролираните от шефа на "Алианц България" пенсионни фондове са станали акционери в добивното предприятие на Прокопиев "Каолин".
Така общо 2,8 млн. лв. от парите на клиентите на "Алианц" за допълнителна пенсия се оказват в акции на проверявано от прокуратурата предприятие.
Според източници на "Монитор" Димитър Желев е налял в предприятието над 1,6 млн. лв. от парите на осигурените в универсалния фонд на "Алианц България". В този фонд се осигуряват голяма част от работещите в енергийните предприятия у нас, които по силата на опорочени договори се оказаха клиенти на "Алианц България". Още 300 хил. лв., този път от професионалния фонд на "Алианц България", са изхарчени за закупуване на акции в "Каолин". С инвестиции в предприятието на Иво Прокопиев не се е разминал и доброволният фонд на "Алианц България". Според източниците на "Монитор" изтеклите към "Каолин" средства по тази линия гонят 800 хил. лв.
Както е публично известно пенсионният фонд на "Алианц България" е златната кокошка в управлявания от Димитър Желев холдинг. От години, макар че системно остават без заплати, железничарите биват осигурявани за трета, доброволна пенсия във фонда на холдинга.
Същото е положението и на работещите в АЕЦ „Козлодуй". Вероятно подобно нещо се случва и със служителите на НЕК, тъй като държавната електрическа компания има 34% дял в пенсионноосигурителното дружество „Алианц България".
Припомняме, че открай време пенсионните фондове, контролирани от Димитър Желев, се представят най-зле на пазара и носят най-ниска доходност на своите клиенти. В разгара на финансовата криза "Алианц България" изгуби над 25% от парите на своите осигурени за допълнителна пенсия.
Дали всичко това е редно, следва спешно да се произнесе Комисията за финансов надзор, която е длъжна стриктно да следи парите на хората за втора и трета пенсия да не се залагат на карта.
Както "Монитор" писа, Иво Прокопиев вече е клиент на прокуратурата заради далаверите точно в "Каолин". Причината са разкритията на "Екогласност" за това, че мажоритарният собственик на "Каолин" Иво Прокопиев укрива приходи за над 20 млн. лв. и не е платил на държавата концесионни такси за повече от 1 милион лева.

Призоваваме компетентните държавни органи да се самосезират за поредните далавери на Димитър Желев и олигарха Иво Прокопиев.


/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Емил Димитров.



Няма коментари:

Публикуване на коментар