четвъртък, 13 декември 2012 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 119



Кой е Красимир Георгиев?

19.12.2011

Концесията за нефт и газ на 7000 кв.км български териториални води в Черно море отново извади на бял свят името на Красимир Георгиев и кръга “Фронтиер”. Рискът за екологията е очеваден, а фактът, че човекът участва чрез близки до него фирми в проекта Бургас – Александруполис, а също и в застрояването на Банско, заедно с Вальо Топлото, го прави достоен за нашата рубрика Врагове на природата. Кой е Красимир Георгиев разказва в. “Сега”:

“Ако следователите по делото "Топлофикация" искат да узнаят подробности по връзките на фирма "Фронтиер" и нейния собственик Красимир Георгиев у нас и зад граница, би трябвало да се въоръжат с огромно търпение. У нас почти няма значим бизнес проект в енергетиката и инфраструктурата, в който "Фронтиер", Красимир Георгиев и свързани с него лица да не участват.

Всъщност покрай бизнесмена се разшумя заради отношенията му с министъра на енергетиката Румен Овчаров. През 70-те години на миналия век двамата са учили в Москва. За него министърът казва: "Аз даже на моменти си мисля, че и Красимир Георгиев в крайна сметка ще се окаже жертва поради спекулацията, че той е близък с мен. С него съм се запознал през 1974 г. в Москва, където той вече беше студент, аз отидох една година след него. По-късните години сме работили заедно в Благоевски районен комитет на БКП, където той ми беше ръководител известен период от време. Били сме близки, но през последните години отношенията ни не бяха чак до такава степен близки. Той се разви по бизнес направление. А аз се занимавах с политика".

Това министърът каза пред БНТ ден преди да бъде пратен в принудителен отпуск от премиера. Той разказва още как шефът на следствието Ангел Александров му е показвал разпечатки от специални разузнавателни средства (СРС) с какви институции за какво е преговарял Георгиев.

Но и без СРС може да се заключи, че собственикът на "Фронтиер" е бизнесмен с неограничени възможности, добре приет във всяко министерство, независимо кое правителство е на власт. Основните проекти на Георгиев и неговите съдружници Едуард Манукян и Георги Сотиров са в енергетиката и в регионалното развитие и благоустройството. Любопитното е, че във второто връзката се осъществява винаги през държавното дружество "Техноекспортстрой".

Ключовите прояви на "Фронтиер" в регионалното ведомство са две - концесиите за магистралите "Тракия" и "Хемус" и проектът за изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис. И двете започват от времето на министър Валентин Церовски.

Още през лятото на 2004 г. Красимир Георгиев влиза в управата на регистрираното акционерно дружество "Магистрала Хемус". И до ден днешен не е ясно по какви критерии той се озовава там, тъй като акционери в дружеството са две държавни фирми - "Техноекспортстрой" и "Автомагистрали", съответно с дял от 24 и 25%, и италианската "Салини Конструтори" с 51%. Италианците от години се оплакват, че българската държава ги е отрязала от полученото в началото на 90-те години право да концесионират магистралата от Калотина до Капитан Андреево. Според плановете фирмата "Магистрала Хемус" трябваше да стопанисва аутобана от София до Варна.

Останалите управляващи от българска страна са шефът на "Техноекспорстрой" Емил Коцев, брат на сегашния зам.вътрешен министър Бойко Коцев, и тогавашният началник на кабинета на министъра на регионалното министерство Калин Рогачев, понастоящем зам.-министър там. Пред в. "Сега" бившият регионален министър Валентин Церовски заяви, че не си спомня по какви причини Георгиев е включен в управлението на дружеството, но фирмата не функционирала. Била създадена с идеята да се тушират претенциите на италианците към "Тракия". От "Фронтиер" пък твърдят, че Георгиев е поканен лично от Церовски.

Хора, работили по това време в екипа на Церовски, се сещат, че Красимир Георгиев е представен от бившия министър като експерт с опит в подготовката на международни проекти. "Истинският интерес на Георгиев всъщност беше "Тракия", коментират източници от регионалното министерство, пожелали анонимност. Очевидно е, че концесията на "Тракия" и на "Хемус" са правени по една и съща матрица, тъй като действащите лица се повтарят - двете държавни фирми и "Фронтиер" като техен консултант, плюс чужд инвеститор - португалски или италианска фирма, плюс регионалното министерство, управлявано от Церовски.

Официално не е известно фирми на Красимир Георгиев да са кандидатствали за "Тракия", макар че "Фронтиер" е била своеобразна свръзка между българските компании в концесията с американската правна фирма McGuire Woods. Американците представляват българските държавни фирми в преговорите с португалските партньори.

Въпросната американска консултантска компания за пръв път нашумя в България след визита на представител на регионалното министерство и на "Техноекспорстрой" в САЩ по времето на кабинета на Симеон Сакскобургготски. За първи път обаче американците са доведени в България през 1998 г. от съдружника на Красимир Георгиев във "Фронтиер" - Едуард Манукян. Тогава президентът на McGuire Woods Къртис Кауард и Манукян даряват 80 000 долара на фондацията на Елена Костова "Бъдеще за България" за дома за сираци в Златица. Вероятно този, а и други жестове тогава отварят доста врати за навлизане в енергетиката, защото до онзи момент видимият бизнес на Красимир Георгиев се върти около чейндж бюрата "7М" и неуспешния опит за създаване на застрахователна компания. След дарението "Фронтиер" започва да се появява в по-мащабни проекти, сред които 6 микровеца. Интересното е, че другият съдружник на Красимир Георгиев - Георги Сотиров, се опитва да омаловажи постиженията на фирмата в тази област. Той твърди, че от вецовете действа само един и още един е в проект - останалите фирми са регистрирани само за проучване на местата за изграждането им и за снабдяване с многобройните разрешителни за дейност.

Миналата година McGuire Woods нашумя и по друг повод - името й бе свързано пряко с "Техноекспортстрой" в лобистка кампания. Според информация на електронното издание "Портал Европа", държавното дружество е платило определена сума на McGuire Woods Consulting - щатска лобистка фирма, дъщерна на McGuire Woods, за да помогне на президента Георги Първанов да организира неофициалната си визита във Вашингтон в края на октомври 2005 г. След избухването на скандала от "Техноекспорстрой" и от президентството отрекоха информацията. Интересното е обаче, че изплатената от "Техноекспортстрой" сума за правните консултации на американската фирма съвпада до долар със сумата, записана в годишния доклад на правосъдното министерство на САЩ за извършените лобистки услуги. И в двата случая става дума за 9459 долара.

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата - Красимир Георгиев – част II.









Няма коментари:

Публикуване на коментар