събота, 1 декември 2012 г.

МНОГО ЗДРАВЕ ОТ ГЕРБ 12


13.08.2012


Сифилис се развихри в половин България

Сифилисът се развихри. В 14 области у нас регистрираните случаи на кожно-венерическата болест през миналата година са се повишили спрямо 2010-а. Най-мощна е атаката в Кюстендилско. Там болните през 2011-а са станали 33,8 души на всеки 100 000 от населението, а през 2010-а са били едва 11,1. Повишение има и в морските градове Бургас и Варна, но и във Враца, Велико Търново (виж таблицата в галерията).

Това показват най-новите обобщени данни от справочника "Здравеопазване 2012" на Националния център за обществено здраве и анализи към здравното министерство, с който "Труд" разполага.

Здравната каса не плаща лечението на сифилис, а една от рисковите групи са ромите, което още повече влошава картината. Осигуряват се само по 280 лв. за спасението на бременните.

От новия справочник на МЗ става ясно също, че намаляват леглата за психично болните. От 1450 през 2010-а през миналата година те падат на 1328. Независимо че според лекарите всеки трети у нас се оплаква от психически проблем. За сметка на това се увеличават болниците - от 312 на 315.


07.10.2012

Жена почина в Дупница, лекарят – пиян. Резултатите от дрегера са отчели 2,47 промила алкохол в кръвта на доктора.


Жена на 35 години от Перник е починала в болница "Св. Иван Рилски" в Дупница.

При направена проверка с дрегер на лекаря във вътрешно отделение, където била настанена жената, е установено, че той е употребил алкохол.

Това съобщиха от полицията в Кюстендил. Инцидентът е станал вчера, уточниха от полицията.

От там добавиха, че тестът на лекуващия лекар с дрегер бил направен от служители на РПУ-Дупница, след като близки на жената се усъмнили, че той е употребил алкохол.

Резултатите от дрегера отчели 2,47 промила алкохол в кръвта на доктора, казаха още от полицията. На доктора е взета и кръвна проба. По случая е образувано досъдебно производство.

То е за причиняване на смърт от неизвестен извършител, заради това, че не са положени достатъчно грижи за пациента, допълниха от полицията в Кюстендил.

35-годишната жена е била в кома от 5 дни с отказали черен дроб и бъбреци, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

В 15 ч. вчера следобед жената е починала в интензивния сектор на вътрешно отделение на дупнишката болница. Жената е здравнонеосигурена и е от ромски произход.

Тялото на починалата е закарано за аутопсия в кюстендилската болница за установяване причините за смъртта. Според колеги на уличения лекар, същият никога не е употребявал алкохол и цигари.



Всеки пети българин с психичен проблем

09.10.2012

Българите, страдащи от разстройства на настроението (афективни разстройства), са над 27 хиляди. Тези с болести на психиката вследствие злоупотреба с алкохол са над 13 хиляди българи, а с болна психика вследствие на стреса са над 14 хиляди сънародници, съобщи БНР.

Около 20% от нашето население страда от повече или по-малко изразени психични разстройства, които не достигат до специалист или въобще до лечение, но влошават качеството на живот, намаляват трудоспособността и имат цялостно отражение върху икономическия статус на страната и самочувствието на нейните граждани.

Според статистиката на националния център по обществено здраве и анализи у нас за миналата година са регистрирани над 151 хиляди болни под наблюдение на психиатричните заведения, отделения, кабинети и амбулатории.

България е на последно място по разходи за здравеопазване на глава от населението, а разходите за психиатрична помощ са едва около 2% от общите пари за здравеопазване - показват редица данни на Евростат и Световната здравна организация.

Данните бяха обявявани по повод утрешния Световен ден на психичното здраве с главна тема "Депресия: глобална криза".


Къде потъват 59 млн. лева от здравни вноски?

31.10.2012

Преди ден ръководството на Българският лекарски съюз (БЛС) изпрати писмо до министрите на финансите и на здравеопазването, до директора на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и до председателя на бюджетната комисия в парламента, в което настоява за обяснение какво се случва с 59 млн. лева от здравни вноски в бюджета на касата, неусвоени през тази година.

Лекарският съюз изисква становището на всяка от институциите за това как ще се използват тези пари за здравноосигурителни плащания през 2013 година и дали е редно да се прехвърлят произволно нови дейности от Министерство на здравеопазването към НЗОК, за да се заобиколи решението на Конституционния съд.

Припомняме, че в бюджета на касата за тази година беше предвидено тя да прехвърли на здравното министерство общо 100 млн. лева за различни дейности, които по закон са задължение на държавата. В средата на годината обаче трансферът беше обявен за противоконституционен и 50 милиона лева останаха по бюджета на касата. За да бъдат похарчени за лечение, трябваше да се актуализира бюджетът на НЗОК, но това не беше направено и така парите останаха блокирани там.

От БЛС уточняват, че става въпрос за излишък от 9 млн. лева от миналогодишния бюджет на НЗОК и 50 млн. лева неосъществен трансфер от касата към здравното министерство.

Председателят на съсловието д-р Цветан Райчинов обяви, че 50-те милиона лева не са отразени никъде като преходен остатък в проектобюджета на касата за 2013 година и предположи, че най-вероятно те ще бъдат прехвърлени в централния бюджет.

Така държавата ще национализира поредната сума от здравни осигуровки, след като през 2010 година национализира резерва на здравната каса от 1,5 млрд. лева, трупан в продължение на десет години, за да гарантира финансова устойчивост на здравната система.



Скандално! Мъж почина в линейка след отказ да бъде приет в болница

30.11.2012

69-годишен мъж почина в линейка, след като в Националния кардиологичен център, бившата Трета градска болница, отказаха да го приемат с мотива, че пациентът не е в техния район.

Мъжът е взет от дома му в столичния квартал „Обеля”. Той е бил в тежко състояние, най-вероятно след получен инсулт, казаха пред БТВ от екипа на спешна помощ.

Медиците преценили, че случаят е спешен и затова го закарали в най-близката болница, а именно бившата Трета градска. Оттам обаче не само отказали да приемат пациента, но дори не го и прегледали.

Нещо повече, състоянието на мъжа рязко се влошило и въпреки молбата на лекарите от линейката от болницата не оказали помощ. Мъжът бил реанимиран от екипа, отзовал се на адреса му, който е бил подпомогнат от лекар от друга линейка. Въпреки това обаче минути по-късно мъжът е издъхнал.

Неврологът, който според лекари от спешното отделение на болницата е върнал пациента не желае да дава обяснения по случая пред медиите, съобщи още БТВ.



Няма коментари:

Публикуване на коментар