понеделник, 10 декември 2012 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 29


Задкулисните договорки на Р. Овч. започнаха да излизат наяве.


12.10.2012

Парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта бръкна в далаверите Р. Овч. Дългия инкасатор и приближените му са в паника от разкритията, които предстоят. Те ще направят всичко по силите си да бламират опитите комбинациите им да излязат наяве.

Първата линия от проверките ще обхване далаверите около изграждането и експлоатацията на ТЕЦ „Марица-изток” 1 и 3. Шефът на комисията Яне Янев обеща, че няма да остави нищо скрито-покрито. Под негово ръководство депутатите от комисията ще проучат досега постъпилите сигнали и данни от СРС-та, чийто обем вече надхвърля 700 страници. След първата партида от сигнали Яне Янев заяви: „Ще коригирам премиера Борисов. АЕЦ „Белене” не е гьол, в който са потънали милиони, а е Сатурнова дупка, която е глътнала милиарди.”

Най-големият проект на Р. Овч. е АЕЦ „Белене”. Само за консултации проектът е глътнал 98 милиона евро. В напудрения проект са потънали около 1 милиард лева. Ако трябва да бъде завършен, това ще струва поне още 11 милиарда евро, според разчети на HSBC, направени по поръчка на правителството. Архивите са живи и сочат по категоричен начин, че именно Р. Овч. бе този, който тикаше напред руската компания „Атомстройекспорт” и си правеше оглушки за аргументите на чешката компания „Шкода Алианс”, че може да вдигне атомна централа на доста по-ниска цена и с гарантирани 4 евроцента на киловатчас енергия.

Дълго време задкулисните договорки бяха грижливо пазена тайна. Р. Овч. надменно обяснява, че ситуацията го е налагала и изборът на руснаците е бил безалтернативен. Очевидно лобирането за компанията на Кремъл е било подплатено със солидни дивиденти. Само така могат да се обяснят истеричните нотки в гласовете на всички, които са се облагодетелствали покрай Р. Овч.

Достатъчно е само да се види кои бяха хората около Дългия инкасатор, за да стане ясно, че всички в компанията са от сой. Като се започне от човека, на когото той се доверяваше най-много за съвети на енергийна тематика - скандалният бизнесмен (и негов състудент) Красимир Георгиев от „Фронтиер”, и се стигне до олигарха Иво Прокопиев.

Благодарение на връзките си с Дългия инкасатор Красимир Георгиев вършееше всевъзможни договори и договорчета. Бизнесменът си повярва дотолкова, че се нагласи да участва и в проекта „Бургас-Александруполис”. Наглостта вече беше толкова очебийна, че даже бившият премиер Сергей Станишев беше принуден да плесне през ръчичките алчните бизнесмени. А Дългия инкасатор и състудента му разчитаха на тези лесни пари. Щеше да има и за тях, и за червената партия. Когато частната им далавера беше порязана, това партийно кранче секна.

Поредицата от скандали принуди Р. Овч. да си хвърли оставката. Това просто вече беше неизбежно. Впоследствие сдаде и ръководния пост в партията. Всичко това не го застрашаваше по никакъв начин и той реагираше с насмешка на всички обвинения срещу него. Тогава той можеше да си позволи да коментира, че дадена история е „за близалки и дъвки” и пренебрежително махаше с ръка. Сега усмивката на Дългия инкасатор е помръкнала и не му е никак до шегички. Дори и той вече осъзнава, че е дошъл краят на безплатния обед. Дръпнаха му шалтера!

Интересите на „Р.Овч. и компания” далече не се изчерпват само с мръсните пазарлъци за атомната енергия. Състудентът му Красимир Георгиев и скандалният олигарх Иво Прокопиев са се овъртолили и в друга гигантска далавера, свързана с източване на огромни суми от държавната хазна, чрез машинации и комбинации с ДДС. Това лъсва в сигнал до новосформираната антикорупционна комисия в парламента, съобщи нейният председател Яне Янев.

Депутатът беше подкрепен от болшинството от колегите си да възложи проверка на описаните в 10 страници данни, които са подплатени и с документи. С тях от сдружението „Национална антикорупционна коалиция” изобличават собственика на „Каолин”, като в детайли описват как близки до него дружества са участвали в схеми за източване на ДДС чрез фиктивни договори.

Схемата се осъществява от три дружества, първото от които е „Индустриална зона Варна Запад”, контролирана от „Алфа Финанс холдинг” на Иво Прокопиев.

В началото на 2009 г. споменатато дружество се цани за консултант. Според договора трябва да подпомага със съвети фирмата „Системконсулт” ЕООД. За това ще получи 600 000 лева. Фирмата е на лицето Георги Сотиров, който в същото време заедно с Красимир Георгиев и Едуард Манукян е съдружник в любимата фирма на Р. Овч. „Фронтиер”.

Според експертна оценка на НАП договорът е фиктивен и не струва повече от 100 000 лева. Въпреки това „Индустриална зона Варна Запад” си иска обратно от държавния бюджет 120 000 лева данъчен кредит. И така както го иска, и го получава.

Още преди докладът на консултанта „Системконсулт” да е напечатан, дружеството на Иво Прокопиев вече се е захванало с проекта, което показва, че консултациите не са му били необходими и са само проформа. Това се потвърждава и от вече сключения договор с фирмата „Соларпро” за изграждане на фотоволтаичен парк. Договорът е парафиран на 1 септември 2009 г. Вече има и договор с Е.ОН за изкупуване на зелена енергия от парка.

В ревизионния си акт експертите на НАП са безпощадни. Вещите лица констатират, че разработката на т. нар. консултантски договор е твърде обща и повърхностна. Още по-интересно е къде са отишли въпросните 600 000 лева за фиктивни анализи. Хонорарите са си поделили няколко души, свързани с „Фронтиер” и Иво Прокопиев. Дъщерята на Георги Сотиров също се урежда с подарък - 10 000 лева.

Ревизираното дружество обжалва акта на НАП. Но Върховният съд взема решение, че фирмата на Прокопиев, която вече предвидливо е прехвърлена на офшорка, трябва да върне в бюджета 100 000 лева. Съдът приема, че консултанският договор е със завишена стойност. Кой обаче да върне неправомерно взетите пари?

.
Жан Виденов: Цената на „Белене” е завишена с 30%

Сред първите привикани за разяснения от парламентарната комисия за разследване на корупцията по високите етажи на властта, естествено, ще е шефът на „Фронтиер” Красимир Георгиев. Интересен акцент обаче даде в телевизионно интервю за „Всяка неделя” бившият премиер Жан Виденов. Той заяви, че в действията на предишните правителства има сериозни нередности, които са намерили изражение в крайната оценка на проекта. „Цената на проекта „Белене” е завишена с 30%, според мен. А сега ни питат да правим ли проекта - с такива цени- никога”, каза Виденов.

.
Корупцията няма цвят

Прокуратурата е готова да предостави информация на Яне Янев по повод казаното от него, че има спрени преписки за разговори между Корнелия Нинова, Румен Овчаров, Сергей Кириенко и Сергей Шматко, касаещи АЕЦ „Белене” и доставките на руски газ за България. Това заяви главният прокурор Борис Велчев, цитиран от news.bg. Той уточни, че такава информация ще бъде предоставена, разбира се, ако бъде поискана и ако не представлява следствена тайна. „Винаги, когато са ми искали информация, от каквато и да било парламентарна група, ние сме давали такава”, заяви главният прокурор.

В същото време истерията в парламента от работата на спецкомисията достига неподозирани висини. “Правят намеци, обаждат се по телефоните техни бивши министри ме спират по кулоарите на парламента и казват: “Недейте, спрете...”, казва Янев. Според него тези опити показвали, че БСП е в паника и уплашена от разкритията, които ще излязат. “Не трябва да има недосегаеми, независимо дали става въпрос за Сергей Станишев, Румен Овчаров, Яне Янев, Бойко Борисов, или който и да било. Борбата срещу корупцията няма цвят. Ако ние искаме да стабилизираме държавата, трябва да се преборим с корупцията”, това заяви в студиото на “Денят започва” Яне Янев.



Всички кандидати за главни прокурори са случили на имоти и зае-ми.Съпругата на Цацаров е взела около 1.5 млн. лв. за 5 г., Сарафов е придобил 3 апартамента, Тонева е купила жилище за 340 000 лв.

22.11.2012

След като стана известно колко имотен е основният кандидат за главен прокурор Сотир Цацаров, се оказа че и другите двама претенденти за поста са случили на пари и имоти. Все пак те не са на "нивото" на пловдивския съдия, чието имущество се е натрупвало вероятно основно чрез приходите на неговата съпруга нотариус, която декларира за последната петилетка средно по около 300 000 лв. годишни доходи, или около 1.5 млн. лв. за пет години.

В декларациите си пред Сметната палата шефът на апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов посочва, че е придобил чрез дарение три апартамента в София с площ 46, 65 и 81 кв.м. Това е станало през 2006 г. Не е посочено от кого са направени даренията. В следващата декларация Сарафов посочва две покупки от 2007 г. на два опела от страна на жена му. Единият е за 4000 лв., а другият - за 2000 лв. Като източник на парите за покупката са посочени заплатите на съпругата.

През 2009 г. семейството купува апартамент от 42 кв.м в София за 25 000 лв. от трудови възнаграждения. През 2010 г. съпрузите купуват и БМВ за 24 000 лв. и продават двата опела за по 500 лв. Сарафов декларира и влог от 10 000 лв. и кредит от 10 000 евро. В декларация за 2012 г. той посочва на влог 8000 лв. в евро и левове и влог на съпругата от 9000 евро.
Третият претендент - зам. главният прокурор Галина Николаева Тонева-Дачева, декларира, че е придобила през 2008 г. апартамент от 110 кв.м в София срещу 340 000 лв. Като произход на средствата за сделката са посочени заеми и лични средства. В същото време продава апартамент от 85 кв.м в друг столичен квартал за 170 000 лв. Тя декларира и ипотечен кредит в банка за 70 000 евро. През 2010 г. декларира като налични 40 000 лв. и 8000 долара и отделно като банкови влогове 10 000 евро и 3000 лв. Посочен е и остатък от банковия кредит. През 2010 г. семейството продава "Рено" и декларира налични 70 000 лв. Пак е посочен ипотечният кредит, но вече и лизингов договор за автомобил за 33 000 лв. В последната декларация е посочено и наследяване на къща с двор и автомобил в софийско село, както и 10 000 лв. Като налични отново са посочени 70 000 лв. Освен това има и три влога - един от 5000 евро, друг от 1100 евро и разплащателен от 4500 лв.



КАК ХОТЕЛ „ЧЕРНО МОРЕ” УКРИВА ДАНЪЦИ И ЗАЩО НАП И МВР СА С ПЕРДЕ НА ОЧИТЕ

03.12.2012

Скандални разкрития, до които се добра АФЕРА, сочат, че дружеството „Черно море хотел мениджмънт”АД, което е собственик на хотел „Черно море” в центъра на Варна, години наред декларира недействителни данни за застроена площ на хотела, използвайки документи с невярно съдържание при представяне на информация пред органите по приходите с цел укриване на данъчни задължения. В подаваните данъчни декларации за местни данъци и такси е обявено РЗП на 18-етажния хотел „Черно море” от близо 3500 квадратни метра. В действителност обаче площта е около 21000 квадратни метра. С което на практика са укрити данъчни задължения шест пъти по-малко от действителните. И това става в продължение на повече от 10 години.

Разкрития на АФЕРА сочат, че дружеството, чиято собственост е хотел „Черно море” в морската столица, е декларирало в декларация за местни данъци и такси РЗП на 18 етажния хотел на пъпа на Варна площ от около 3500 квадратни метра.

Така на практика, използвайки документи с невярно съдържание при представането на информация пред органите по приходите, данъчните органи са въведени в заблуждение и са определили годишен размер на данъчно облагане за хотел „Черно море” върху 3 500 квадратни метра.

В действителност обаче площта, която трябва да бъде декларирана възлиза на около 21 000 квадратни метра.

Така са били укрити данъчни задължения близо шест пъти по-малко от действителните и то в продължение на повече от десет години.

В действителност РЗП на хотел „Черно море” е около 21 000 квадратни метра. В сравнение с декларираните РЗП едва около 3500 квадратни метра от дружеството, стопанисващо хотела, ето площта само на някои от обектите в хотел „Черно море”: „казино” – около 3800 квадратни метра, фоайе с рецепция – около 1700 квадратни метра, „боулинг” – близо 1900 квадратни метра, четири броя паркинги – около 4000 квадратни метра, както и партерен етаж – около 2700 квадратни метра. Според акта за държавна собственост, преди приватизация на хотела, хотел „Черно море” разполага и с 226 броя хотелски стаи, които съставляват на площ около 8000 квадратни метра.

Години наред обаче хотел „Черно море” плаща местни данъци и такси върху едва … 3500 квадратни метра! ШЕСТ ПЪТИ по-малко на година от това, което трябва да плати в действителност.

Хотел „Черно море” бе приватизиран след скандална приватизация по времето на управлението на Иван Костов. Още тогава лъснаха афери с Кочо Мучев, който приватизира хотела с РМД.

Спецслужбите във Варна, които се бяха добрали до шокиращи данни и разкрития по приватизацията на хотел „Черно море”, бяха смачкани в ъгъла като се стигна дори дотам на шефове на служби директно да се скърца със зъби да не се занимават с всичко, което се мъти около бакиите на хотела.

Днес частното дружество се води от синът от Кочо Мучев – Николай Мучев.

Всеки може да изчисли от какви големи пари се е лишила Община – Варна при така декларираните площи от хотела за данък „местни данъци и такси”, които можеха да влязат в общинския бюджет и да бъдат употребени за инфраструктура, социални дейности или строеж на детски градини.

Всеки друг и за най-невинната грешка би бил разчекнат от НАП. Не и в този случай обаче.

НАП – Варна, както и Иномическа полиция са с перде на очите.

Защо? Сетете се от първият път.



Няма коментари:

Публикуване на коментар