четвъртък, 10 януари 2013 г.

ВАШ’ТА БАНКА ....10



Румен Николов Пашата – директор в банката на Маджо!


09.01.2013

Интернешънъл Асет Банк, която се свързва с бизнесмена Младен Михалев-Маджо, е в подем, научихме от финансисти, търгуващи с акции.

„Откакто Бойко Борисов е на власт, банката увеличи два пъти капитала си и отвори офиси в много градове. Акционери там са хора от БСП, фирми на Маджо и семейството му, както и една интересна личност – Евгени Стамов. Той е бивш борец. Контролира дистрибуцията на цигари заедно с депутата от ГЕРБ Емил Димитров“, разказва финансист, запознат със собствеността на българските банки.

Той разказва, че официалната съпруга на Маджо Елена Михалева има близо 2 милиона акции от капитала. Неговите фирми “Перфект М“, „Динатрейд“ и „Состра“ държат контролния пакет. 900 хиляди от ценните хартийки на банката през 2012 купил и Евгени Стамов – Бай Гена, който минава за човек на Румен Николов-Пашата.

Преплетените връзки в банката на Маджо. където има хора както на БСП, така и на ГЕРБ, не са случайни. Слухове на банковия пазар вещаят институцията да заеме важно място сред останалите, където да се съсредоточат пари на държавните предприятия, ако ГЕРБ спечели втори мандат.

Близостта на Маджо до кръгове в БСП и участието на нейни членове в управлението й въобще не притеснявали Бойко Борисов.

Там е бившият шеф от ДС Виктор Вълков, който е в Надзорния съвет. И Георги Харизанов (роднина на скандалния бивш шеф на „Напоителни системи“ и също надзорник в банката на Маджо) е свързан с червените. Той е депутат от БКП през 80-те години на миналия век и до последно е във Висшия партиен съвет.

Друга важна клечка от Надзорния съвет – Иван Драгневски, е бивш шеф на БНБ, а името му излезе като доносник на Държавна сигурност. Той има 770 хиляди акции.

Четвъртият важен човек в банката на Маджо е 71-годишният Георги Георгиев. Той е бивш прокурор от времето на комунизма. Известен е със становището си за прекратяване на разследването срещу Тодор Живков по делото срещу него. След това е бил адвокат и е защитавал Боян Петракиев-Барона и банкера Иван Миронов.

Те са и дребни акционери в банката, но имената им се свързват само с надзора на дейността й. За разлика от тях човекът на ГЕРБ и Пашата вече е истински фактор със своите акции.

Точно на това участие, свързано с ГЕРБ, финансовите анализатори си обясняват ударното увеличение на капитала и пазарните успехи в последните години.

Банката на Маджо е в подем, което не може да се каже за туристическата му фирма „Алми турс“, където е съдружник с балдъзата на Бай Миле Ива Панагонова. Дружеството е под запор заради дългове към други фирми.

Напоследък Маджо все по-често посещава България и дори стои повече тук, отколкото в Швейцария, където беше през последните години, научихме от достоверен източник. Слуховете носят, че това се дължало на напрежението между него и другата важна фигура от бившата СИК – Румен Пашата. Вече като официални съдружници чрез Евгени Стамов – Бай Гена, явно двамата са стиснали ръце и се готвят за подвизи в бизнеса заедно с приятеля си Бойко Борисов.



Няма коментари:

Публикуване на коментар