четвъртък, 24 януари 2013 г.

ГЕРБ ХРОНИКА 36


Депутат от ГЕРБ и жена му забогатяха с 1,5 млн. лв.


11.01.2013

Депутат от ГЕРБ и жена му забогатяха с 1,5 млн. лв. дарение от собствените им деца. Проверка на "168 часа" обаче показа, че те са на по 23 и 27 години, като по-голямата кака Галина има фирма с първоначален капитал от 5 лв. , а синът Калоян - малък бизнес с декларирани годишни доходи от 22 хиляди лева.

Остава въпросът откъде са дошли тези 1,5 милиона лева и ако те са от бизнес на самия депутат, защо му е било необходимо да прави подобни схеми?

Голямата сума лъсва от декларацията на Стефан Господинов до Сметната палата.

Той е избран от Силистренския многомандатен район. Член е на социалната и комисията по регионалната политика и местното самоуправление.

Господинов е вписан и в групите за приятелство с Куба, Чили, Казахстан, Русия, Беларус, Австралия и Южна Африка.

В графата "Други доходи" Господинов е посочил "дарение от продажба на парцел, собственост на дете". Там срещу неговото име фигурира цифрата 768 250 лв., а срещу това на жена му - 770 000 лв. Според депутата дарението е от щерката, която е продала имот, купен на нейно име от родителите Дъщерята Галина Господинова е завършила дизайн в Италия. Според информационната система ДАКСИ тя е регистрирала своя фирма през 2011 г. Наречена е "Силагро" и е за селскостопанска продукция. Първоначалният Сделките на дъщерята на депутата от ГЕРБ са много интересни. Както става ясно от обяснението на самия Стефан Господинов, те всъщност са негови сделки на името на момичето.

През 2011 г. Галина Господинова е продала два имота - общо 10 декара, в курортния комплекс "Камчия", с. Близнаци край Варна. Цената там в момента върви по 27 евро на квадратен метър според сайтовете за недвижими имоти. Това прави малко над 500 хиляди лв. за земите на Галина Господинова. Според обясненията на баща Дъщерята ги е ипотекирала през ноември 2010 г., като кредитор е варненската фирма "Ню инвестмънт" ЕАД. Със скоростта на светлината - само след 4-5 месеца (март 2011 г.), ипотеката е заличена по молба на рекламната агенция "Интерреклама".

Собственичката й Лиляна Йорданова е и в борда на директорите на кредиторската фирма "Ню инвестмънт" ЕАД. Ден преди заличаването на ипотеката Галина Господинова продава имотите на кредитора си - "Ню инвестмънт" ЕАД. Фирмата е собственост на гибралтарска офшорка - "Шаната консалтънс лимитид", така че не става ясно на кого всъщност депутатът и щерка му продават имота в "Камчия".

Това обаче не е единствената сделка на момичето.

През 2004 г. дъщерята на депутата - тогава на крехката 18-годишна възраст, още преди да завърши училище, купува изоставена нива от 11 декара в същото с. Близнаци в курорта "Камчия". В регистъра няма данни на каква цена. Освен тези сделки Галина Господинова купува и продава няколко земеделски имота в с. Ветрен, Силистренско, през 2011 г.

Синът на депутата - Калоян Господинов, е завършил колеж "Риджънт скуул Патая", който се намира в Тайланд, но има подразделение във Великобритания. Впоследствие младежът се записва да следва в университета "Хул" в Кингстън, Обединеното кралство.

Калоян е съсобственик в три фирми - "Добруджа уинд 1", "Добруджа уинд 2" и "Ел хефе". "Добруджа уинд 1" и "Добруджа уинд 2" са за ВЕИ - вятърно-енергийни инсталации, а "Ел хефе" е за рекламна дейност.

От отчетите на дружествата, публикувани в Търговския регистър, става ясно, че те нямат особено солидна дейност. Фирмите за ВЕИ на Калоян Господинов имат по 20-22 хиляди лв. годишен оборот за 2011 г. Последната фирма - "Ел хефе", пък е тъкмо регистрирана миналата година, така че не би могло от тяхната работа Калоян да е дарил на родителите си 1,5 млн. лв.

Стефан Господинов, депутат от ГЕРБ: Бизнесът не върви, трябваше да погасявам над 300 000 лв. кредити

-Г-н Господинов, откъде получихте дарение заедно с жена си за 1,5 млн. лв., декларирани от вас пред Сметната палата?

- Те са от един купен имот в курортния комплекс "Камчия" с инвестиционна цел, с цел по-късно да се продаде. Купихме го на името на дъщеря ми преди 7-8 г. Тя тогава беше 18-годишна, учеше по чужбина. Имам много сериозни кредити, които не съм ги погасил. Затова обявихме имота за продажба.

- Вие ли го обявихте, нали е на името на дъщеря ви?

- Тя го обяви, но ние сме семейство.

- Защо вие й го купувате, а после тя ви подарява парите? Не е ли по-разпространена практика хората да дават на децата си, а не да вземат от тях?

- Като дойде кризата, увеличиха се лихвите по кредитите. Имах над 300 хиляди лв. кредити. Трябваше да се справя по някакъв начин.

- За колко пари продадохте имота с дъщеря си?

- Струва доста пари. В декларацията е описано.

- А за колко сте го купили преди 7-8 г., както казахте?

- За доста по-малко пари съм го купил. Сделката е минала, платени са данъците. Всичко е ок, затова го декларирам. Това са чисти приходи, реализирани в резултат на продажба на имот.

- А дъщеря ви има ли къде да живее, щом ви помага да погасите кредитите си?

- Това са си наши семейни отношения. Навремето бабите правеха депозити на внуците и им даваха книжки.

- Има ли случай, в който внуците после да подаряват на бабите си парите, които са им събирали?

- Имах да връщам огромен кредит. Когато бизнесът не върви, човек трябва да оцелее.

- Работи ли дъщеря ви?

- Учеше преди време. Сега помага в бизнеса на приятеля си. Живее с него.

- А допълнителните 35 хиляди лв., които са ви от трудов договор извън депутатската длъжност, откъде идват?

- Това са доходите ми като народен представител.

35 543 лв. от трудов договор извън заплатата за 2011 г.

Още 35 543 лв. е получил Стефан Господинов от доходи от трудови взаимоотношения извън депутатската си заплата. Това е фиксирано в декларацията му. Това прави близо по 3 хиляди лв. на месец допълнителни приходи. Според него това са парите от заплатата му като депутат.



Народните представители нямат право да работят на друго място на трудов договор. Само могат да получават хонорари като адвокати, лекари, преподаватели или консултанти.

Според чл. 117., ал. 1 от Правилника за дейността на Народното събрание депутатът не може да получава друго възнаграждение по трудово правоотношение. В ал. 2 на същия член се добавя, че той може да получава хонорар или възнаграждение по граждански правоотношения.

Господинов е декларирал, че от магазина си за обувки е получил 3825 лв. Те са в графата "Доходи от стопанска дейност като едноличен търговец".



Внимание! Собственикът на “Виваком” и баш спонсор на ГЕРБ Цветан Василев завзема бизнеса на “Булсатком”!

14.01.2013

Ченгета от Икономическата полиция окупираха редакцията на свързаната с “Булсатком” телевизия ТВ+. Компанията беше дала заявка да навлезе на пазара на мобилните комуникации, а в момента е в остър конфликт с Би Ти Ви и близката до властта ТВ7.

Действията на прокуратурата и СДВР са рутинни, коментира градският прокурор Роман Василев. Той допълни, че фирмата не е проверявана за нелегален софтуер. Маркетинг директорът на“Булсатком” Тинко Тотев не беше наясно със случая. „Самите ние не знаем какво се случва в телевизията, която е самостоятелно търговско дружество. За момента не е ясно поводът какъв е“, коментира той.

Няма преки доказателства каналът ТВ+ да е свързан със собствениците на сателитния телевизионен оператор “Булсатком”. Заради ограниченията в Закона за електронните съобщения, компанията няма преки контакти с телевизията. По закон притежатели на разпространителска мрежа нямат права да имат телевизия.

“Булсатком” в момента има тежки преговори с Би Ти Ви – най-гледания канал, заради размера на таксите на телевизията. В битката се включи и обслужващата управляващите телевизия ТВ7. Близкият до банкера Цветан Василев канал, също поставя ултиматум на сателитния оператор. От медиата обясниха, че дават срок на “Булсатком” да приемат техните условия.

Навлизането на кабелния оператор на пазара за мобилни комуникации е най-големият му проект. Повече от година компанията има лиценз от Комисията за регулиране на съобщенията, а съвсем отскоро го активизира. За това според наблюдатели “Булсатком” е обект на интерес от банкера Цветан Василев, който е новия съсобственик на БТК.



Министър прикрива аферата на депутат от ГЕРБ на Иракли?

14.01.2013

Вместо да си подаде оставката заради даването на последния девствен плаж в България на най-големите застроители на крайбрежието, министърът на екологията, повтаряме – на екологията Нона Караджова заяви следното:

„Независимо че процедурата е проведена в условията на пълна прозрачност, в продължение на повече от година до този момент под никаква форма не е изказано недоволство срещу реализирането на ваканционния комплекс от страна на заинтересувани страни. Това доказва, че мотивите на инициативата „Да спасим Иракли” са тенденциозни и лишени от градивност“, посочва се в съобщение на министерството, разпратено до медиите.

Това, разбира се, е очевидна лъжа, тъй като неведнъж и преди 2010 г. е имало протести на граждани срещу застрояването на Иракли. Такива се проведоха и снощи в най-големите градове на България, сред които и столицата.

Интересно е да се види кой застроява Иракли. Компанията, както се казва е чудесна. А тамада е вездесъщият Емил Димитров, депутат от ГЕРБ. Същият човек, който правеше заменки при Тройната коалиция чрез фирми, близки до него, същият, който прокарваше лобистки закони от самия старт на този парламент, същия, който с фалшив подпис на Бойко Борисов взе супер имот в софийския квартал Стрелбище и чието дело със Столичната община по този повод е обвито в тайнственост.

Фирмата – инвеститор Емона 2000 е еднолична собственост на лицето Добрин Иванов Иванов. Фирмата има 20% собственост в Иракли АД, която в момента е в ликвидация. Съпругата на Николай Банев - Евгения, сикаджията Славян Теофилов - съдружник на депутата от ГЕРБ Емил Димитров, най-богатият българин Цоло Вутов и Стоян Захариев – продуцент на Лили Иванова, а също шеф на офшорната фирма "Суис Пропъртис", която искаше да застрои Иракли, но беше спряна, това са лицата в борда на директорите на Иракли АД. Собствеността на фирмата Иракли АД е на контролирани от тях дружества: Голф Хотели на Баневи (20%), Суис Пропъртис (20%), ИВС на Цоло Вутов. Славян Теофилов като физическо лице също държи 20% от Иракли АД. Начинът на придобиване на терена от 7002 кв/м, който както се вижда от скицата и от сателитната карта е на самия плаж, е интересен. Основното действащо лице е съдружникът на Емил Димитров - Славян Теофилов, разкри бургаският сайт Биволъ. А Правен свят публикува шокираща полицейска справка, която говори за връзки с Поли Пантев и други видни представители на СИК.Интересна е и фирмата – строител АгроГруп – една от малкото, която строи като за световно в София, докато сума амбициозни проекти спряха поради липса на финансиране. Повече за нея – в следващ брой.

Сдружение Екопрограма пък обещава да свика в следващите дни пресконференция, на която ще разкрие какви подаръци за милиони с европейски средства е пораздала напоследък милата министър Нона Караджова.



"Санта Марина" новата далавера на ГЕРБ

16.01.2013

След продажбите на страхотни местенца по Черноморието, осъществени от ГЕРБ по схемата "Цецо Кумецо", изскочи нова игра: близки до ГЕРБ фирми получават право на ползване на държавни имоти по морето за жълти стотинки, съобщи сайтът Бивол.

Комплексът "Санта Марина" на входа на Созопол e построен в защитена зона за опазване на дивите птици, която съдържа защитена зона по Директивата за местообитанията. "Санта Марина" има договор за право на ползване на 14 декара гора от държавния горски фонд, която е на самия бряг, показват данни от имотния регистър.

Договорите за "право на ползване" са сключени миналата година с МЗХ. По принцип такива договори се сключват за срок от 30 г. и са регламентирани в чл. 69 от новия Закон за горите. От документите в Агенцията по вписванията е видно, че "Санта Марина" е заплатила за това право по 6,3 лева на квадрат или при срок от 30 години: 21 стотинки на година, се казва в разследването на сайта.

През юни 2009 г. ваканционният комплекс "Санта Марина", се сдобива с право да ползва 11 декара, без да заплаща нито лев. Това става по стария закон за горите, който предвижда и възможност за "извършване на дейности, свързани с дълготраен и краткотраен отдих", но без застрояване. През 2011 г. вече по новия закон е сключен нов договор с МЗХ и към тези 11 декара е добавен още един терен от 3,5 декара, като правото на ползване вече е платено по 6,3 лв/кв.

Това е изключително странно, тъй като по новия Закон за горите, който е действал при сключването на договорите през 2011 г., платено право на ползване се учредява единствено в случай на търсене на подземни богатства (Чл.69 ал. 1. т.1). или за разполагане на пчелини. Останалите възможности са за научна дейност и археологически проучвания, но за тях учредяването е безплатно.

Не е ясно какви природни богатства добива "Санта Марина" в тази прибрежна гора. Факт е обаче, че председателят на Контролната комисия на ГЕРБ Десислава Танева е била в управителния съвет на акционерното дружество "Фоукал Пойнт Инвестмънт". 95,68% от "Фоукал Пойнт" са собственост на "Феърплей Интернешънал". "Феърплей" от своя страна е собственик на комплекса "Санта Марина". Танева напуска "Фоукал Пойнт" след като е избрана за депутат от Сливен през 2009 г.

Единственото "природно богатство" на това крайбрежие е пясъкът, който обаче е особено ценен за наторяване в биоземеделието, защото в него са напластени екскременти от фекалните води на Созопол, Черноморец, къмпинг Градина и къмпинг Златна Рибка. Фекалиите се изливат в залива на Златна Рибка и се изхвърлят от морето точно там, съобщават пред Биволъ еколози, запознати с района. Но едва ли това е била мотивацията на бизнесмените, поискали правото на ползване. По-интересна е възможността да се огради гората и да се ограничи преминаването през нея. Така достъпът до брега се затапва и фактически се създава частен плаж за почиващите в комплекса.



Бащата на министър Добрев пуска завод за 2 млн. лeва

24.01.2013

Хасковският сайт Новинар Юг публикува една интересна информация, която ако се анализира внимателно ще покаже практики присъщи на времената на управление на „мразената“ от началника на министър Делян Добрев тройна коалиция.

А кой му е началник също знаете-това е премиерът Борисов …

И така ще ви предложа да се насладите на новината, а после ще я разнищим внимателно.

„Александър Добрев, баща на министъра на икономиката Делян Добрев, пуска завод за 2 млн. лв. Това потвърди вчера бившият шеф на ВиК-Хасково, като уточни, че мощностите за производство на дървени пелети вече са разположени в село Буково.

“Парите са осигурени изцяло от банкови кредити. Заводът ще произвежда дървени пелети, основно за износ в Италия и Гърция. Българският пазар обаче също се развива бързо и тук ще реализираме определени количества”, обясни Добрев-старши. Очакванията му са първите количества пелети да бъат произведени в началото на февруари.

Бизнесменът взел под наем пустеещата 4-етажна сграда на бившия военен завод в маданското село и 7 дка площадка около нея за срок от 10 г. Месечният наем, който ще плаща, е 500 евро. Сумата е посочена в договора , сключен през март 2012-а между “Механичен завод” АД, Мадан, чийто филиал е базата в Буково, и фирмата на бащата на министъра – “Визьор” ООД-Хасково. Цехът, в който са се правили автомобилни газови бутилки, е затворил преди двайсетина години. Добрев вече е наел 20 работници.

Хасковлията бил готов да кандидаства по мярка 123 по програмата за развитие на селските райони за 200 000 евро, както и за работна ръка, но се отказал заради поста на сина си. Той е обсъждал с министъра идеята си за завода, Делян го посъветвал, че идеята е добра.

“Реших да се занимавам с производството на пелети, защото от 6-7 г. се отоплявам на тях. Аз съм един от първите клиенти на хасковската фирма “Ерато”. Отоплението с пелети се поддава на автоматизация. Има начини с мобилен телефон да се зададе кога да се запали печката”, разказа Добрев-старши, който все по-често ще е в завода си в родопското село.“

1. Няма лошо да се откриват нови работни места и да се строят нови фабрики и заводи

2. Няма лошо и да се изнася продукция в чужбина и да се печели

3. Всеки иска да работи и да печели, но не на всеки дават 2 милиона кредит банките, освен ако синът му не е министър и то на много важно министерство, което ръководи икономиката, енергетиката и търговията …

4. Интересно ни е да знам, а предполагам и на вас, какво имущество за сумата около 4 млн.лева е ипотекирал г-н Добрев- старши и откъде го има в такива размери, при условие, че е издържал сина си да учи поне 4 години в САЩ, а това не е евтино и ако е имал нещо то вероятно е похарчено в по-голямата си част …

5. Едно кратко ровене из нета показва, че г-н Александър Добрев е бил управител на ВиК ЕООД Хасково по времето на г-н Сакскобургготски, а сина му пък е бил в дирекция на Областна управа Хасково, но там заплатите едва ли са били повече от 1500-2000 лева месечно …

6. Добрев-старши има 2 фирми : ЕТ „АЛДО“ и „Визьор“ ООД, където кипи такава усилна работа, че през 2009 г. е осигурявал само 1 човек, най-вероятно себе си …

7. През 2009 г. Делян Добрев е мажоритарен кандидат-депутат на ГЕРБ в Хасково в парламентарните избори, а по-късно е зам.-министър на МИЕТ.

8. АД с което сключва договор за наем г-н Добрев-старши е обвързано с ВМЗ Сопот, което е пряко подчинено на министър Добрев ( има ли, или не конфликт на интереси -да му мисли държавата Герберландия)… „Механичен завод“ АД – гр. Мадан, ул. „Обединение“ 34, тел. 0308/2 30 89, 0308/2 30 93.

Предмет на дейност: Произвежда детайли от черни и цветни метали за нуждите на ВМЗ ЕАД – гр. Сопот, както и следните възли от автомобилна газова уредба (АГУ-1): електромагнитен вентил за газ, електромагнитен вентил за бензин, нивопоказател и резервни части за тези възли. В с. Буково е разположена база за монтаж и ремонт на АГУ. От 1 януари 2000 г. заводът е собственост на работническо-мениджърско дружество „Механичен завод“ АД – гр. Мадан. Структура на капитала: РМД – 100%.

Оказва се, че бранша, в който ще развива дейност шуробаджанашката вероятно единица е в сферата на ВЕИ и пак свързва баща и син в някакъв своеобразен конфликт на интереси свързан с разрешителни, програми, финансиране по европроекти и т.н.

Производството на пелети и брикети от дърво е индустрия, която попада в енергийния сектор като източник на топлина и производство на електроенергия. Дървените пелети са част от семейството на Възобновяемите Енергийни Източници (ВЕИ) и по точно горива от биомаса.

Производството на пелети е обещаващ бизнес. Пазарът е с постоянен ръст в Европа. Всички индикатори показват стабилен ръст като търсенето е по-голямо от предлагането. Основни фактори за успех на проекта е географското разположение на предприятието спрямо суровината, както и организирането на перфектна логистика, научаваме от сайта enprom.bg.

Иначе казано нещата са си за малко съмнение и за повече внимание на компетентните органи и институции, но как беше поговорката, че гарван, гарвану око не вади …




Няма коментари:

Публикуване на коментар