неделя, 27 януари 2013 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 21



Този материал се посвещава на хилядите знайни и незнайни труженици на неокомунистическата престъпна мрежа в България




Разследват двама депутати от ДПС за присвояване на 1,7 млн. лева

26.10.2012

Депутатите от ДПС Митхат Табаков и Гюнай Сефер ще бъдат разследвани за длъжностно присвояване за близо 1,700 млн. лева, обявиха от прокуратурата. Двамата все още не са обвиняеми, тъй като трябва да бъдат свалени депутатските им имунитети.

Те вече веднъж сами се отказаха от имунитета си през 2009 година, когато започнаха други разследвания срещу тях. Митхат Табаков дори вече има две присъди. За всяко дело обаче се иска отделно сваляне на имунитет.

Сега двамата депутати ще бъдат разследвани за няколко договора от периода 2005-2007 година, когато Табаков е кмет на Дулово, а Сефер - общински съветник в града и управител на няколко фирми, обясни на пресконференция прокурор Ана Малиганова.

Една от фирмите на Сефер е получила над 90 000 лева, за да ремонтира 1,2 км път в село Върбино. Пътят и до днес не е ремонтиран, но има документи за успешно свършена работа, въз основа на които от републиканския бюджет парите са дадени на община Дулово, а от там са отишли във фирмата на Сефер, предаде БНР.

Следващите два договора са за изграждане на общински пазари и открит пазар в Дулово, като строителството е трябвало да приключи в края на 2007 година. Това не се е случило, но 600 000 лева са преведени на друга фирма на Сефер, без да бъде провеждан търг по обществена поръчка, а с директен договор между него и кмета Митхат Табаков.

Последните два договора са за биологични стъпала към пречиствателни станции и станции за отпадни води в Дулово за сума от 1 200 000 лв. Макар в края на 2007 година, когато ремонтът е трябвало да приключи, да е имало наличност няколко процента изпълнение на договора на стойност около 60 000 лева, фирмата на Сефер си е получила 1 200 000 лв., твърди обвинението.

Говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова уточни, че става дума за голямо разследване, започнало след сигнал за проверка на над 80 договора. Първоначално то е било водено в Русе, но понеже става дума за народни представители, е прехвърлено в София.

Прокуратурата очаква решението на двамата дали сами ще свалят имунитетите си или парламентът ще трябва да гласува. Главният прокурор Борис Велчев вече поиска от Народното събрание да свали наказателната им неприкосновеност.

Преди седмица Митхат Табаков беше осъден на 4 години затвор за вземане на подкуп. Преди година той получи и 5-годишна присъда по обвинение, че като кмет на община Дулово през 2009 година е сключил неизгоден договор за изграждане на инфраструктура за питейни и отпадъчни води. Той обжалва и двете съдебни решения.

Заедно с Гюнай Сефер пък Табаков е подсъдим и по друго дело - за длъжностно присвояване.



Трима от "Килърите" с доживотни присъди без право на замяна. С най-тежкото наказание са Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца и Георги Вълев

20.12.2012

Обвиняемите Петър Стоянов, известен като Сумиста, Васил Костов - Кеца и Георги Вълев от група за поръчкови убийства получиха доживотни присъди без право на замяна от Шуменския окръжен съд в четвъртък.

В съда в четвъртък бяха прочетени присъдите по делото "Килърите" на шестимата обвиняеми - Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца, Янко Попов - Туцо, бизнесменът Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев - Хижаря. Те са изправени пред съда за убийствата на три поръчкови убийства - на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев, за нанасяне на телесни повреди на две лица, за два палежа и един взрив.

Прокуратурата поиска доживотен затвор без право на замяна за Сумиста, Туцо, Васил Костов и за Георги Вълев. На другите двама обвинението поиска съответно доживотен затвор за Петър Атмаджов и 20 години за Райчо Стойнев. Съдът обаче даде на Янко Попов 17 години затвор, на Райчо Стойнев – 15 години и на Петър Атмаджов – 4 години.

Процесът започна на 27 юни 2011 г. и протече в 150 дни до 29 ноември 2012 г. Разпитани са близо 150 свидетели.

В момента в българските затвори наказание "доживотен затвор без замяна" изтърпяват 58 души, като част от тях са наложени след отмяната на смъртното наказание.

Въпросът за отпадането на тези наказания бе повдигнат от вицепрезидента Маргарита Попова и заема централно място в последния доклад за България на Комитета за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание.



Запорираха над 4 млн. лв. по аферата "Батко и Братко"

04.01.2013

Имущество за повече от 4 100 000 лева запорираха Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество на станали известни с аферата „Батко и Братко" Веселин Георгиев и неговата съпруга Нина Георгиева, съобщава БНР.

Мерките са наложени от Софийски градски съд и Сливенски окръжен съд по искане на комисията.

В запорираното имущество се включват акции, облигации, дружествени дялове и банкови сметки на обща стойност близо 300 000 лева. Част от запорираните имоти са апартамент и гараж в столичния квартал "Лозенец" и ниви, лозя и овощни градини в община Нова Загора.

Случаят „Батко и Братко" доведе до големи загуби за България, след като ЕК ни спря милиони евро заради разследване за конфликт на интереси в пътния фонд, започнато още през 2008 г.

Георгиев в качеството си на ръководител на фонд „Републиканска пътна инфраструктура" е сключил множество сделки, довели до имотна облага на братята му Емил и Бойко Георгиеви, според обвинения на прокуратурата. Договорите са били сключвани след процедури по Закона за обществените поръчки.

През февруари 2012 година срещу Георгиев, известен с прозвището си Батко, бяха повдигнати обвинения.



Митничарското село вече е история Собствениците сами си го бутат, единствено параклисът остава - самотен

23.01.2013

"Министерство на веселбата" в така нареченото Митничарско село вече е история. То беше премахнато доброволно от собствениците си.

Все още непокътнат е единствено параклисът, кръстен на двамата братя-митничари Паришеви. Неговото бъдеще засега не е ясно.

23 строежа на брега на язовир "Ивайловград" ще бъдат премахнати през тази година.

Общо 169 бяха констатираните преди две години незаконни строежи. До момента 159 заповеди за премахване са влезли в сила. От тях 133 са за масивни постройки.

Все още 6 от заповедите се обжалват и предстои съдът да се произнесе дали тези строежи подлежат на бутане.



Йосиф Йосифов-Йоско арестуван в Гърция

26.01. 2013

Йосиф Йосифов-Йоско е задържан в Солун при съвместна операция на служители от Главна дирекция "Национална полиция". Той бе обявен за общодържавно издирване през юни 2010 година, а през 2012-та бе издадена европейска заповед за ареста му. Тогава бе обявен за международно издирване и по линия на Интерпол във връзка с досъдебни производства за извършени тежки престъпления.

При специализирана операция, проведена съвместно с полицейските служби на Република Гърция, на 24 януари във втория по големина град на южната ни съседка е задържан 43-годишният Йоско, известен и като Йоско Костинбродския, съобщава агенция Стандарт Нюз.

Заедно с него са установени и задържани още трима български граждани, единият от които е криминално регистриран. В жилището, което обитавали четиримата, са открити огнестрелни оръжия, бронежилетки, маски, уреди за нощно виждане, уред за заглушаване на мобилни честоти. Срещу четиримата българи се води наказателно преследване в Гърция.

Интерпол издирва Йоско за 10 поръчкови убийства, побои, рекет, въоръжени грабежи и наркотици. Родните служби за сигурност надушиха следите му преди около месец. Пъзелът започна да се сглобява, след като сочената за негова любовница - Радостина Димова, била открита зверски пребита и изхвърлена край Правителствена болница. по-късно стана ясно, че жената е насинена от Йосифов след спречкване с него. Полицията стигна и до информация, че бандитът се укривал в къща в Солун, която купил преди 4-5 години. Там обаче се подвизавал под чужда самоличност.



Няма коментари:

Публикуване на коментар