понеделник, 14 януари 2013 г.

ПРИКАЗКА ЗА КАБИНЕТА 15



Разследват министри за конфликт на интереси


10.12.2012


"Разследват министри", е водещото заглавие на "Стандарт". Трима действащи и един бивш министър се разследват за конфликт на интереси. Срещу екоминистър Нона Караджова, образователния шеф Сергей Игнатов, културния министър Вежди Рашидов и бившия енергиен шеф Трайчо Трайков има постъпили сигнали в Инспектората на Министерски съвет.

Те вече са изпратени в Комисията за конфликт на интереси, както е по закон. Екоорганизации обвиняват Караджова, че фирма, в която е работела, печели проекти в сектора на отпадъците. Игнатов ще бъде проверяван за участието му в бордове.

Трайков се разследва за облагодетелстване от частни фирми, когато е бил министър, а срещу Рашидов има жалби заради обществени поръчки. В момента комисията работи по още 400 сигнала срещу депутати и висши чиновници.

Правосъдният министър Диана Ковачева сподели: "Заварих много тежко наследство в министерството". Думите й са насочени към предшественичката й - Маргарита Попова, която сега е вицепрезидент, коментира "Стандарт". Ковачева обясни, че иде реч за много изоставени дела и много изтичащи срокове. Тя е заварила ведомството празно и без екип. Ковачева се оплака, че когато поела поста, забелязала, че никой не е работил по Закона за съдебната власт.

"Промените станаха дни преди да стартират изборите за ВСС. Предишният екип очевидно бе решил, че процедурите не са важни", допълни министър Ковачева. Въпреки това тя отказа да даде оценка на Маргарита Попова. Ковачева подкрепи президента Плевнелиев за бламирането на Венета Марковска за конституционен съдия. "Това е държавническо поведение", каза тя. Според Ковачева трябва доста да се дискутира по темата за доживотния затвор без право на замяна. Наскоро Маргарита Попова повдигна този въпрос за отпадане на тази най-тежка санкция от НК. Без да се произнася категорично, Ковачева даде да се разбере, че по-скоро е на друга позиция.



Цветанов: Плевнелиев говори каквото си поиска, за да се хареса

10.12. 2012


На президента всичко му е позволено да говори всичко, за да бъде харесван. Той има обаче само представителни функции. Това заяви пред БТВ вътрешният министър Цветан Цветанов. На въпрос, че именно заради Плевнелиев Венета Марковска не е съдия в КС, вътрешният министър още повече засили критиките си към президента.

Ако Венета Марковска не си беше подала оставката имаше реална предпоставка за започване на процедурата на импийчмънт, защото Конституцията беше нарушена. В момента има нова процедура за Галя Гугушева и има входирани два сигнала, които ще бъдат проверени. "При полагането на клетвата участва председателят на НС, председателят на ВКС и ВАС и президентът. Всеки от тях може да отсъства и клетвата може да се осъществи", каза Цветанов.

Двамата, колкото и да отричат имат очевиден конфликт, който се про-явява по всеки възможен повод и от двете страни. От лятото насам, след атентата в Сарафово, Плевнелиев търси всеки възможен повод да поста-ви на МВР срок за разкриване на атентаторите и тяхната схема. Цвета-нов пък му отговаря с ирония, произнасяйки думите, че държавния гла-ва „сигурно е един добър човек”.

Подобно е заиграването между двамата по отношение на рокадите в съдебната власт. Плевнелиев не само осуети встъпването в длъжност на скандалната Венета Марковска, но и заплаши с подобен ход Галя Гугу-шева. Позволява си и да раздава препоръки във връзка с най-важния из-бор в съдебната власт – този на главен прокурор, за който всеки добре знае, че ГЕРБ има явен фаворит.

Но даже и в този контекст на взаимни подмятания, конфликтът между Цветанов и Плевнелиев навлиза в нови, много по-дълбоки и опасни води.

Симеон Дянков трупа милиони от акции в 19 световни компании!

19.12.2012

Симеон Дянков Финансовият министър Симеон Дянков инвестира главно в Източна Азия, като заедно със съпругата си Каролин Фройнд притежава акции на стойност 291 990 лева цена на придобиване. Повечето ценни книжа, които е избрал да купи вицепремиерът, са на печеливши компании, така че първоначалната му инвестиция към днешна дата се е удвоила и утроила, обясняват финансови експерти.

В общо 19 компании са разпределени инвестициите на семейството на финансовия министър. Всичките ценни книжа са закупени на името на съпругата на Симеон Дянков Каролян Фройнд.Най-голямото инвестиционно вложение е във фонд на „Чарлз Шуаб“.

Съпругата на Дянков е закупила хиляда акции на обща стойност на придобиване 123 014 лева. Икономисти твърдят, че ценните книжа на фонда са изключително доходни. Брокерската къща на Шуаб е основана през 1971 година и днес е една от най-големите в света.

Финансовият министър упорито отказва да инвестира каквато и да било част от средствата си в България. В годината, в която Дянков встъпи в длъжност министър, той обясни детайлно къде и защо пренасочва инвестициите си: „Инвестирам главно в Източна Азия, защото там са първите страни, които излизат от кризата. Смятам, че в тези държави ще има голям растеж в близките месеци и години. В САЩ инвестирам сравнително активно на Уолтстрийт“ – обясни Данков



Зам.-министър помага на обръчи от фирми на ГЕРБ да усвояват евросубсидии.От пренареждането на проекти за 61 млн. лв., направено от земеделското министерство, най-много ще спечелят приближени на депутата Емил Димитров.

09.01.2012

Пореден корупционен скандал избухна в земеделското министерство. Според доклад на инспектората към Министерския съвет, оповестен от БГНЕС, по програмата за развитие на селските райони са извършвани крупни нарушения, целящи да дадат предимство на отделни общини при усвояване на евросубсидии. По схемата за пореден път излизат облагодетелствани обръчи от фирми около депутата от ГЕРБ Емил Димитров.
Проверката, уличаваща зам.-министъра на земеделието Светлана Боянова, е извършена през ноември 2011 г. по заповед на премиера Бойко Борисов. Тя е разпоредена след сигнал за нарушения на служители на земеделското министерство при одобряването на местни инициативни групи (от малки населени места) по програмата "Лидер". По нея бяха разпределени 128 млн. лв., разделени в две конкурсни сесии - през 2011 и 2012 г. Според бившия зам.-председател на комисията за оценка на стратегиите на местно развитие Маргаритка Астраджиева, която е подала сигнала, първото класиране - за 61 млн. лв., е било опорочено.
Астраджиева твърди, че комисията за оценка на кандидатите е била неоснователно подменена след намесата на Светлана Боянова. През юни 2011 г. Боянова извикала председателя на комисията Демина Байрактарска да докладва за напредъка на програмата, но успоредно с това проявила интерес за шансовете на конкретни заявления. Отговорът за назованите от Боянова населени места е бил отрицателен и два дни по-късно със заповед на Мирослав Найденов съставът на комисията е бил променен. С втора заповед на министъра, но подписана от Светлана Боянова, на обновената комисия е наредено да направи повторна техническа оценка на представените стратегии.
Второто класиране е довело до сериозни размествания на кандидатите. Така сложената първоначално на 31-во място местна инициативна група "Етрополски Балкан" се издига до 6-о място. Инициативната група на Ямбол "Тунджа" е преместена от 11-о на 2-ро място, а тази на "Струмяни-Кресна" - от 30-о на 18-о място. Проверка на "Сега" показа, че от прекласирането реално се е облагодетелствала само "Етрополски Балкан", която иначе е щяла да изпадне от списъка на класираните 16 общини. "Струмяни-Кресна" е останала с две позиции извън списъка, а група "Тунджа" така или иначе е щяла да попадне в класирането.
Местните инициативни групи се учредяват на принципа на публично-частното партньорство, като участието на местната община е задължително. Проверка на "Сега" показа, че връзката на МИГ "Етрополски Балкан" с Емил Димитров е неоспорима. Като лице за връзка с инициативната група на сайта на програмата за развитие на селските райони е посочен братът на депутата - Станко Димитров. Освен това в групата влизат свързани с Димитров фирми и сдружения. Партньор например е "Етропарк" ООД, в която Димитров имаше дял до влизането си в парламента. Свързани с депутата са и сдруженията "Ездови спортен клуб Болкан Хорсес", в управата на което е брат му Станко Димитров, както и "Зелена Стара планина", в което фигурира Красимир Стоев от управата на свързаната с Димитров "Медикет".
Прекласирането на Етрополе ще вкара в общината и включените в групата населени места общо 3.8 млн. лв. Те ще се разпределят за проекти от стратегията за местно развитие. По регламент максималното финансиране на отделен проект трябва да е до 200 000 евро, като самите проекти се класират от партньорите в съответната местна инициативна група. Кандидатстването в Етрополе вече е започнало, но на сайта на групата няма данни за одобрени проекти.
Според информацията на БГНЕС проверката на МС е потвърдила посочените в сигнала нарушения. Заключението на експертите е одобрено от премиера, а докладът - изпратен за отстраняване на нарушенията в МЗХ в началото на 2012 г. По него не е извършено абсолютно нищо, твърди агенцията. Това косвено бе потвърдено и от коментара на Светлана Боянова, която категорично отхвърля обвиненията в нарушения и дори твърди, че е помогнала за усвояването на евросредствата. "Аз упражнявам контрола и мога да го правя с каквито методи аз преценя", заяви пред БГНЕС Боянова. Тя обясни, че периодично е викала бившата председателка, за да се информира за процедурата, която била много забавена. "Много беше голямо закъснението, повярвайте ми, ние тия пари щяхме да ги изпуснем. Аз никога не съм се информирала за конкретни МИГ-ове, каквото тя се опитва да изкара", оправда се зам.-министърът.





Няма коментари:

Публикуване на коментар