четвъртък, 1 юли 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 47

Митко Събев – гигантът в петролният бизнес

Вече споменахме името на Митко Събев, като основен спомоществовател на бизнесдама номер 1 в България, но днес ще обясним възходът на бизнесменът, интригите покрай него и докостването на висините. Митко Събев е собсвеник с 45% в Петрол Холдинг и Нафтекс холдинг, както и с големи дялове в ТрансКарт и Лазур Ер. Бизнесменът Митко Събев е обявен за най-богатият българин, оценен според номиналната стойност на дяловете им в различните дружества. Митко Събев ма състояние на стойност 620 милиона лева, като капитализацията на Петрол Холдинг е над 1 милиард лева. Митко Събев е сред най-големите играчи на петролният пазар в България, както и собственик на елитният футболен клуб Черноморец. И всичко започва с търговията…

Бизнесменът Митко Събев е роден през 1961 година във Варна. Завършва ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” и работи като сташи-помощник капитан в БМФ до падането на тоталитарният режим през 1989 година. При падането на режимът историята се завърта, а неформално комунистическата партия изпира паритге си посредством десeтки бизнесмени. Митко Събев е син на генерал, близък до Добри Джуров, което спомага за осигуряване на началният капитал, както и затвърждаване на връзките с Русия. Отначало бизнесменът започва малък гаражен бизнес, а година по-късно основава компанията Феста (днес известна като Феста Холдинг), заедно с жена си Петя Славова. Както вече споменахме, близките връзки на жена му с руският бизнесмен Денис Ершов спомагат за основаването на компанията Петрол Холдинг, а връзки за получаване на горива от Русия, се утвърждават от познанството му с видни генерали, както и самият Андрей Луканов. Обществена тайна е, че Луканов контролира бизнесът с горива в България, а Денис Ершов е поставеното лице от руска страна в Холдингът. И само 2 години по-късно двете компании – Феста Холдинг и Петрол Холдинг процъфтяват и носят огромни печални на Митко Събев. 1993 година, обаче бизнесменът се развежда с жена си Петя Славова и Феста Холдинг се поделя. Години по-късно, чак през 2000 година бизнесдамата закупува всички акции в Холдингът и си осигурява еднолична собственост. Истината е, че бизнесът на Феста Холдинг върви доста плахо и нестабилно, до появата на Денис Ершов през 2003 година. Близките отношения на Петя Славова с руснакът с латвийски произход спомагат много за бизнесът на красивата дама. Без значение как се получава бизнесът Митко Събев получава значителни дивиденти. През годините до 2000 бизнесменът, създава “Юкос Петролеум България” и доставя петрол за Нефтохим Бургас. Петя Славова и Митко Събев основават заедно Международната ортодоксална банка, която по-късно се прекръства на Нефтинвестбанк. Точна тази е банката, в която неофициално има собственост и Денис Ершов. Точно продажбата на тази банка кара Правителството на Костов да изгони бизнесменът от страната, заради скандалните сделки и опасност за националната сигурност. Неофициално обаче, Петя Славова продължава да развива бизнесът на руският милиардер. Митко Събев се оттегля от банката през 2000 година, а тя вече се нарича “Инвестбанк”. Бизнесменът пък купува Евробанк и след изгонването на Ершов от България, капиталите му се прехвърлят в тази банка, което показва че бизнеспартьорството в любовният триъгълник не е прекратено. Възпитаникът на морско училище акцентира върху бизнесът с петрол, където печалбите са най-големи и сделките най-мащабни. Бизнесменът е собственик и на няколко хотели и магазини в цялата страна, като например митичният хотел “България” в Бургас, “Гранд хотел Поморие уелнес & спа” в Поморие, както и хотелски комплекс в Разлог.
Трудно е да се оцени състоянието на бизнесменът, поради неточността на изследването, но много от статистиците твърдят, че богатството на Митко Събев надхвърля 1 милиард лева. Ние го оценихме малко по-малко на около 620 милиона. За пример, бизнесменът си е купил луксозна къща в Монако на стойност над 2.5 милиона евро, както и много атрактивни имоти, автомобили и яхти.

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Максим Димов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар