вторник, 6 юли 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 51

28.01.2009

Петър Лашов е кралят на забавленията

Петър Лашов вероятно е най-силният български олигарх. В буквален смисъл. Меценатът на свободните боеве и вдигането на стотици килограми от лег – два от най-актуалните спортове на момента, би могъл да пребори самия Бойко Борисов.
Сигурно заради спортната си закалка, само за няколко години бизнесменът успя да се превърне в крал на забавленията.
От битката с него на този терен се отказа предишният носител на титлата Слави Бинев. Преди около две години той разпродаде заведенията си и реши да се посвети на политиката. За кратко беше общински съветник, а в момента е един от водещите български евродепутати.
Двамата с Лашов имаха продължителна конкуренция на терена на нощните клубове като техните заведения БИАД и Най си оспорваха палмата на първенството край жълтите павета.
Лашов започна да прави онова, което е типична практика за успешните вериги в целия свят. Направи едноименни заведения в цялата страна. И институционализира марката си.
Най-тежките дни за проверка за него бяха около разстрела на Георги Илиев. Босът на ВИС бе застрелян в комплекса Мултиплейс на Слънчев бряг, менажиран от Лашов. Това доведе до дълго изпадане от играта на най-амбициозния проект на бизнесмена.
”Идеята за заведението "Мултиплейс" на Слънчев бряг беше моя. Това беше първият мултиплейс в България - 4-5 заведения с различен характер. Реализирах идеята съвместно с Георги Илиев. Аз съм суперочарован от нашето партньорство с него. То беше коректно, морално и бизнесменско и нещата вървяха много добре. В смисъл, че хората се чувстваха спокойни, купонът беше страхотен и всичко беше на ниво. Имало е вечери с над 1500 души и никога не е имало проблем, не е ставало бой.
Ако не се бяха случили тези трагични събития с него, щяхме да продължим заедно. Убийството му стана в самото заведение, но в цяла България тези инциденти са непредвидими, непредсказуеми. Аз
бях там по време на покушението, на съседната маса, с баща ми, с жена ми, с детето ми – всичките бяхме там. Когато стана инцидентът, отвън на терасата имаше сигурно над 200 човека. Благодарен съм поне, че не пострада нито един невинен човек при 200 души тълпа.
За съжаление, изгубих един приятел.” – казва в интервю Лашков.
Всъщност неговата слава сред богатите и известните започна от първия му светски пробив – “Буда бар” в подножието на някогашния хотел на ЦК на БКП – “Рила” в сърцето на София. Там се събираха всички милионери и красавици на България преди пет-шест години. Те пиеха, играеха карти или просто се забавляваха в клуба. Някои дуети даже се превърнаха в легендарни. Например демонстриралата първо в “Буда бар” своята връзка с Косьо Самоковеца манекенка Цеци Красимирова. Това стана на купон за рождения й ден точно преди 6 години.
Империята на Лашов обаче не са само нощните заведения. В нея влизат и няколко тематични ресторанта с интернационална кухня. Митичният руски “Петър Първи” се преобрази в “Москва”. Гръцкият “Кумбаре” също смени адреса си, но не и профила. А последната перла в короната е турският “Истанбул”, който има амбициозната задача да раздвижи единственото “заспало” кътче на Кемпински хотел Зографски, по-известен сред народа и елита като Японския.
В тези начинания е афиширано партньорството на Лашов с известния туристически магнат Стефан Шарлопов. Респектът към двамата очевидно не е малък в различни среди, тъй като на откриването на “Истанбул” присъстваха евроминистърът Гергана Грънчарова, кандидатът за шеф на НАТО и шеф на комисия в парламента Соломон Паси, олигарсите Борислав Дионисиев, Николай Банев, Димитър Барбуков. Даже и мозъкът на ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов се присъедини към партито. Той не е просто единственият депутат от партията – фаворит на следващите избори, но е смятан и за господар на тайните на нейния неформален лидер.

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата - Петър Лашов – част II.

Няма коментари:

Публикуване на коментар