неделя, 11 юли 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 54

25.03.2009

Красимир Маринов, който винаги оцелява

Красимир Маринов най-често е наричан от пресата Маргина. Брат му Николай неотдавна беше поправил журналистите. Правилно било Маргена
Красимир Маринов - Големия Маргин и Николай Маринов - Малкия Маргин са родени в Смолян. Красимир е роден на 6 май 1964 г., а Николай - 8 юни 1972 г. Баща им Андрей е работил като миньор, а майка им Соня - като санитарка. Семейството има четири деца - Красимир, Димитър, Николай и Мариана.
Големия Маргин пръв напуска Смолян и се записва в спортното училище в Чепеларе, специалност борба. Става национален състезател в свободния стил и печели няколко титли от републикански първенства. Удостоен е със званието майстор на спорта. Инструктор по борба към ДФС “Тунджа”. Завършва НСА.
Николай Маринов също тренира борба и участва в национални състезания, но без успехи. Приет е да учи в Националната спортна академия, но не завършва.
За Красимир Маринов се говори какво ли не, но той със сигурност има едно качество, което никой не би могъл да отрече. Качеството да оцелява.
Първият Сървайвър за него е в средата на 90-те години. Тогава на власт е правителството на Беров, наречено от следващия премиер Ренета Инджова “кабинет на Мултигруп”. Държавата е абдикирала от всичко и се появява феноменът на т.нар. борци. Тази нова класа на отпаднали от спорта състезатели от различни дисциплини бързо набира сила заради глада си да завладява бизнеси.
През февруари 1993 г. Красимир Маринов регистрира с Иво Карамански "Фортуна - Р" ООД.
В един момент нейните лидери се изправят срещу групата на Слави Бинев, днес евродепутат от Атака. Легендарна битка се разиграва между двете фракции край спортния комплекс Дескрим. След нея Маринов изчезва от България. Озовавава се в Гърция.
На следващата година той отново попада в светлините на прожекторите у нас. Става един от лидерите на бизнесимперията, наричана за краткост по името на застрахователното дружество СИК. То е алтернатива на другата борческа групировка ВИС на братя Илиеви. След основаването на СИК през 1995 г. е включен като акционер и във фирмата "Интергруп енд партнерс" ООД заедно с Румен Николов - Пашата, Младен Михалев - Маджо и Дмитрий Минев-Руснака.
Звездният час за публичното признаване на силата на Маринов е присъствието на фондонабирателна сбирка за кампанията на превърналия се после в президент Петър Стоянов. Партито се разиграва не къде да е, а при любимия ресторантьор на станалия по-късно премиер Иван Костов.
Олимп на Славчо Христов стана нарицателно за корупцията по времето на Командира. Ресторантьорът стана банкер, а акциите му с идването на царската власт бяха прехвърлени на Цветелина Бориславова – половинката на бодигарда на Величеството, а днес кмет на София Бойко Борисов.
С идването на кабинета Станишев името на Маринов се завърта в медиите всеки път, когато трябва да се демонстрира пред Европа активност на МВР. Спокойните наблюдатели на събитията в българския бизнес обаче са наясно – той ще изиграе Сървайвър и при този режим.
Родопчанинът успя да надживее първите гангстерски войни от зората на демокрацията, чиято жертва падна Васил Илиев. Надмогна и вторите гангстерски войни от времето на Бойко Борисов като главен секретар на МВР, когато всеки месец убиваха или поне правеха атентат срещу знакови фигури. Така си отидоха Георги Илиев, Стоил Славов, Фатих, Илия Павлов и много други.
Борецът, за когото негови познати разказват, че още пази гуменките от спорта, за да му напомнят откъде е тръгнал, се справи както с противостоянията между ВИС и СИК, така и с вътрешните неразбирателства в собствената групировка.
Мнозина побързваха да го отписват и все не им излизаха сметките. Последния път, когато близки до него фирми се преместиха от Интернешънъл асет банк към Алфа банк.
Всъщност, още Чарлз Дарвин е отбелязал, че в природата най-ценното качество е оцеляването. Не печелят тези, които са най-големи, а онези, които най-добре умеят да се приспособяват към променящите се условия на средата. Всички си знаем - България през последните 20 години не е нищо повече от джунгла, така че в нея действат точно правилата на Дарвин.

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата Красимир Маринов - Маргина – част II.

Няма коментари:

Публикуване на коментар