четвъртък, 11 октомври 2012 г.

УПРАВЛЕНСКОТО БЕЗХАБЕРИЕ … 2


…или един от тежките симптоми на една патология.




Този симптом може да се съпостави с една измамническа игра наречена „ Тука има – тука нема“. Народът също има израз за подобно абсурдно поведение – „иди ми – доди ми „. Някой би казал, че подобно несъстоятелно поведение от страна на управляващите е резултат от липса на компетентност , липса на визия, липса на опит и т.н. Нещата обаче са много по – страшни. Става въпрос за сериозни психични и психиатрични проблеми. Именно психичните проблеми на лицата създали и поддържащи ГЕРБ са причината за подобно симптоматично поведение, изразяващо се в неспособност да се води нормален диалог, в постоянна промяна на позициите , пълна девалвация на проведени разговори, поети ангажименти, декларирани намерения. Не на последно място – това е абсурден начин за прикриване на престъпно поведение. Иначе казано – лъжата превърната в начин на живот.



ГЕРБ дава на заден за шистовия газ?

15.01.2012

Взето е политическо решение за налагане на мораториум върху проучването и добива на шистов газ в България. Това заяви Мариана Петрова - един от организаторите на протестното шествие, което се проведе вчера в столицата, пише
Председателят на парламента Цецка Цачева е съобщила, че в понеделник ще се проведе извънредно заседание на икономическата комисия на Народното събрание, където решението трябва да бъде гласувано. Очаква се то да бъде разгледано от депутатите в пленарна зала в сряда.
Управляващите са заявили още пред представителите на гражданското общество, че в тяхната група има консенсус и те ще подкрепят мораториум, а впоследствие ще участват в приемането на законова забрана.
"Решението на ГЕРБ променя изцяло контекста на събитията срещу добива на шистов газ в България, но ние няма да свалим гарда, докато не бъде приет закон срещу технологията хидрофракинг, с която се добива той", подчерта Петрова.
Според нея мораториумът е само временно решение и протестите няма да спрат, докато не се извършат законови промени срещу технологията.



Трайков дава на заден по ACTA

01.02.2012

Подписът на страната ни под ACTA е със симпатично мастило и ако не го повторим до март 2013 г., то той изчезва, заяви пред bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. По този начин той се опита да обясни, че споразумението няма да бъде ратифицирано на всяка цена.
Министърът, който е инициатор за включването на България в АСТА, както става ясно от стенограмите на две заседания на МС, беше категоричен, че дебат по споразумението ще има.
По-късно в парламента депутатът от БСП Петър Курумбашев нарече "неуспешно проявено чувство за хумор" определението на Трайков за симпатичното мастило. "Бил съм потърпевш от пиратство, но това е едната страна на нещата. Другата е - начинът на подписване на договора: г-н Трайков няма право да подписва международни договори със "симпатично мастило". Това е неуспешно проявено чувство за хумор", заяви Курумбашев. БСП, както и СДС настояват България да оттегли подписа си под АСТА.
Подписът на България под споразумението ACTA е под условие, обясни Трайков. Министерският съвет дава мандат на посланика ни в Япония да подпише под условие за последваща ратификация от българския парламент и в случай, че споразумението не бъде ратифицирано, все едно, че няма подпис.
По думите на министъра, както при всички други случаи, следва да се изготви проект на ратификация, в който да бъдат включени резерви, както от Министерския съвет, така и от парламента. "Ако има неща, които притесняват обществото, правителството и парламента, те могат да бъдат прецизирани", каза още Трайков.
Този нов закон не предвижда промяна в нашето законодателство, както и в общностното законодателство на Европейския съюз, допълни министърът. "АСТА не създава нови изисквания за държавите - членки ЕС, а за редица други страни, защото ние вече сме си поставили достатъчно високи стандарти по отношение на защита на авторските права", обясни Трайчо Трайков. По думите му целта е тези стандарти да се разширят и към другите държави, които подкрепят споразумението.


Попова дава заден за Сърбия

21.04.2012

15.04.2012 „Сърбия не може да стане член на Европейския съюз, ако не реши въпроса с българската общност в Западните покрайнини.“ Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова, цитирана от БНР, при посещението си Българския културно-информационен център в Босилеград.
Вицепрезидентът Маргарита Попова опита да потуши напрежението, което се създаде след посещението й в Сърбия.
След визитата й в Босилеград, местните медии обвиниха България, че оказва натиск върху страната, изтъквайки, че Попова е посочила като единствен вариант за влизане в ЕС подобряване на отношението към българското население.
Днес вицето обърна хода и заяви, че Сърбия със сигурност ще стане член на Европейския съюз. В ефира на БНР тя уточни, че разговор с българската общност в Босилеград не е бил воден за нарушаване правата на българите.

„Ние разговаряхме за това, че европейската интеграция като инструмент е много важна за региона. Българската държава има единна позиция по въпроса за това, че страните в региона е добре да поемат пътя на европейската интеграция, за да могат да бъдат решени всички съществуващи проблеми, в името на сигурността, на отделния гражданин, на държавите в региона”, каза Маргарита Попова.



Правителството дава заден ход за лихвената амнистия

18.05.2012

Лихвената амнистия за просрочени данъчни задължения може да се окаже поредната инициатива, от която правителството се отказва, след като я предложи на публично обсъждане. Според източници от ГЕРБ Министерството на финансите е охладняло към идеята да се опростят лихвите на фирми и граждани по просрочени данъци и осигуровки, пише "Капитал".
Амнистията трябваше да е за три месеца и да влезе в сила през лятото.
Проект на специален закон в тази посока, или промени в действащата нормативна уредба обаче още не са внесени в Народното събрание. А това означава, че ако влизат в сила, то ще е със закъснение от първоначалните планове.
В различните варианти идеята предвиждаше лихвена амнистия да има само за просрочените осигурителни задължения, или общо за всички данъци и осигуровки, които не са били платени в срок. Правителството очакваше така да събере приходи в размер на десетки милиони левове, а идеята бе подкрепена от бизнес организациите, но независимите икономисти се разделиха в мненията си. Половината анкетирани експерти заявиха, че така ще се даде тласък на икономиката, защото фирмите ще бъдат освободени от задължения и така ще увеличат средствата, с които разполагат.
Според други обаче мярката би била държавна помощ, която изкривява пазара и стимулира недобросъвестното поведение. Имаше и непосредствен риск от срив в приходите в първия момент, когато управляващите внесат законопроекта, защото ще е по-изгодно на фирмите да спрат да плащат, знаейки, че не дължат лихви за просрочието, и така задържат за няколко месеца средствата, които трябва да внесат.


ГЕРБ дава заден за избора на нов главен прокурор

08.06.2012

Изненадващо, ден след като мнозинството на ГЕРБ в парламента реши сегашният, а не следващият Висш съдебен съвет (ВСС) да избере нов главен прокурор, премиерът Бойко Борисов заяви, че това няма да стане така.
Вчера управляващите приеха тази промяна на второ четене на Закона за съдебната власт, въпреки че срещу нея се обявиха сегашният главен прокурор Борис Велчев и вицепрезидентът Маргарита Попова, а ЕК вече настоя за реформи в системата.
По-рано днес и държавният глава Росен Плевнелиев също не подкрепи позицията на ГЕРБ и заяви, че първо трябва да има нов ВСС, който след това да избере и нов обвинител №1, защото сегашният неслучайно не се ползва с достатъчно доверие в обществото. От пресслужбата на президента дори съобщиха, че след като се запознае със закона, той ще прецени дали да наложи вето.



Няма коментари:

Публикуване на коментар