вторник, 9 октомври 2012 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 26


Кметът на Несебър с поредна далавера – дал Мелницата на свои близки бизнесмени


08.08.2012


Несебърски бизнесмени, близки до кмета Николай Димитров, за по- малко от месец станаха новите собственици на хотелския коплекс, изграден около една от вятърните мелници в курорта. Новите стопани на кичозното здание, Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов получили светкавично акт 16, благодарение на връзките си с градоначалника.

Хотел „Мелницата”,който беше закупен от вече бившия общинар Здравко Маждраков, е изграден вятърната мелница- един от символите на града. През годините обаче, Маждраков така и не получи акт 16. Според местни, документът му бил отказван умишлено. По този начин бившият общинар не успял да си върне инвестициите и затънал в борчове.

Преди няколко месеца, имотът бе отнет от Здравко Маждраков, поради тежките му финансови проблеми. Новите собственици броили няколко милиона за „Мелницата” . За разлика от Маждраков, на тях не им се наложило да чакат години, а само за няколко седмици се сдобили с акт 16, благодарение на връзките си с градоначалника Николай Димитров.

Стоянов и Богданов и преди са се радвали на кметската подкрепа. Фирмата им „ЛС груп” печели обществена поръчка за изграждане на инфраструктурата в квартал „Черно море”,Несебър,по известен като местния „Ориндж Каунти”. Останалите кандидати за поръчката отпадат, защото предлагали твърде голяма гаранция за асфалтовата настилка- 15 години.

Несебърският кмет Николай Димитров е известен и с други сканадали около персоната си. Градоначалникът беше уличен във връзки с „Октопода“. Марчело Джотолов, който в момента лежи в следствения арест заедно с шефа си Алексей Петров, беше началник на предизборния щаб на Николай Димитров. Дейността му се състояла в масово купуване на гласове. След сканадал, общинският съвет на Несебър поиска оставката на Димитров, но той отказа. Кметът се оказа и тясно свързан с местните олигарси братя Диневи.

Предшественикът на Николай Димитров, Николай Трифонов не пада по- долу от него. Бившият кмет раздавал на килограм апетитни парцели в Несебър на местни магистрати, бизнесмени и общинари.



Топ Преса се осмели да публикува: Далаверите на Корнелия!

13.08.2012

Има един случай, който не може да не предизвиква коментар. И той също е забулен в мистерия и тайнственост. В краткия период, в който Корнелия Нинова е работила като следовател, се е случило да води разследването на отговорен служител в телекомуникационната компания БТК. Делото бързо било претупано, после прекратено, а служителят на БТК – напълно оправдан. И съвсем неочаквано Нинова се озовала бързо на работа в БТК. Светкавично се сдобила с добра позиция в юридическия отдел, под ръководството, на кого мислите – на същия служител от телекома, когото тя е разследвала. Каква невероятна и ”щастлива” случайност. Дали разследването на висшия служител от БТК не е трамплинът, който я изстрелва нависоко? Това е една от мистериите!

Корнелия Нинова вече е на върха на новата синя власт, едновременно с два „жезъла” в ръка. Като представител на СДС, тя с ”младежки жар” поема огромния товар и на двата висши ръководни поста – да управлява като изпълнителен директор ”Техноимпекс” и да ръководи борда на директорите на „Техноимпортекспорт” – двете ”златни мини”.

По време на правителството на Жан Виденов, вицепремиерът Дончо Конакчиев е отговарял за БТК и като представител на държавата, водил преговори за нейната приватизация с Дойчебанк. За 25% от капитала на БТК, България преговаряла за сума между 800 млн. и 1 млрд. долара, но сделката се провалила и то предимно по наша вина. Не много след това, при управлението на Костов, вече срещу 67%, БТК е продадена за малко над 200 млн. долара.

Не е ясно, при продажбата на БТК каква е била ролята на разследвания от Нинова висш служител от правния отдел, но вероятно и той е участвал. Не са случайни обаче големите жестове, или по-точно подаръците, които СДС прави на Корнелия Нинова, вероятно с благословията на „Командира”.

Пак по решение „отгоре” и г-жа Грета Дончева е назначена на най-високите постове, също в тези две големи предприятия. Непонятни остават за „обикновенния човечец”, който не знае потайностите на властта, защо Грета Дончева е назначена за изпълнителен директор на гиганта ”Техноимпортекспорт”, а също така и за председател на борда на директорите на „Техноимпекс”. Защо е това загадъчно „кръстосване” на длъжности и власт, между тези две жени – Нинова и Дончева, в тези две предприятия? От какви съображения те се правят – за „взаимен контрол” или сините изпълняват поети ангажименти за хора със заслуги. Какви могат да бъдат заслугите на Нинова и Дончева?

Биографията и управленският опит на Грета Дончева са още по-невероятни от тези на Нинова. Родена е във Велико Търново, а работи в Горна Оряховица, като завеждащ склад ”Готова продукция” в местния завод за палети. Изведнаж и на нея й дават два „жезъла” едновременно, две големи и тлъсти служби в София. И това ако не е чудо!

През септември 2005 година, съвсем неочаквано, от квотата на БСП, тъмно синята Корнелия Нинова е назначена за зам-министър на икономиката и енергетиката – мегаминистерството в кабинета на тройната коалиция с министър Румен Овчаров, зам-председател на БСП и председател на най-голямата партийна организация на социалистите – Софийската.

След като през 1997 година, цялата се е боядисала в „тъмно синьо” и грабва тлъстия кокал, през 2005 година, без никой да забележи, тя умело се пребоядисва в „тъмно червено” и пак грабва тлъстия кокал

В мегаминистреството на Румен Овчаров тя също е натоварена с много сериозни задачи – отговоря за външно-икономическите връзки; държавния резерв; търговията с оръжия; офсетните споразумания, свързани с доставки на армията. Нинова е шеф и на две стратегически предприятия – „Международен панаир” Пловдив и ”Булгартабак холдинг” – предприятие, известно като „Бастилията” на ДПС. То след време ще се превърне в ябълката на раздора и за малко да не обърне колата на тройната коалиция – правителството.

Скоро след назначението й, Корнелия Нинова се превръща в най-доверения помощник на Румен Овчаров – дясната ръка на министъра. В началото на май 2007 г. се разкриват големите злоупотреби в „Топлофикация” София. За дружеството отговаря министерството на Овчаров. Следствието започва разследване на Валентин Димитров – тогавашен шеф на дружеството, за присвояване и пране на пари в особено големи размери.

В процеса на разследването се разбира, че е замесен и Румен Овчаров. Оказва се, че следователката, която води разследването на Валентин Димитров – Татяна Шарланджиева е приятелка на зам-министъра Корнелия Нинова, още от времето, когато Нинова е работила в следствието. Разбира се Нинова използва тази близост и започва да проявява голям интерес към разследването. Подслушани телефонни разговори показаха, че двете са разговаряли по телефона с шефа на “Фронтиер” Красимир Георгиев преди всеки негов разпит. Така показанията на бизнесмена като свидетел по делото за пране на пари срещу бившия шеф на столичната “Топлофикация” Валентин Димитров са били предварително нагласявани.

За Корнелия Нинова няма никакви съдебни последствия. Освободена е от поста зам.-министър, но запазва шефското си място в „Булгартабак” холдинг, кактко и позициите си в партията. Румен Овчаров е освободен от министерския си пост, но и той запазва партийния си пост, депутатското си място и отговорни позиции в парламента. И както в много други случаи, пак се намира някой мистериозно да ”подхване” Корнелия Нинова и да започне да я „тегли”… нагоре.

Първо й оставя голямата хапка ”Булгартабак”, след това я прави депутат, изпреварвайки много други заслужили социалисти, после става говорител на партията, секретар на Висшия съвет на БСП и накрая „Лице на партията”!

Соцдепутатката Корнелия Нинова, бивша зам.-министър на икономиката, е прибрала близо 150 хил. лв. от борда на “Булгартабак холдинг”, докато нейната партия бе на власт. Нейната съпартийка Анна Янева и дясна ръка на бившия икономически министър Румен Овчаров, е взела от тютюневата компания също толкова.



Кметът на Варна глобен заради шменти – капели с обществена поръчка

15.09.2012

Държавната агенция за финансова инспекция глоби с общо 3300 лв. варненския кмет Кирил Йорданов заради обществена поръчка, с която през 2007 г. е възложено на консорциум между „Уникредит Булбанк“ и „Централна кооперативна банка“ да отпусне 30 млн.лв. кредит на общината. 1000 лв. от наложената глоба на кмета Кирил Йорданов са заради приложен към договора погасителен план, различен от този, с който консорциумът печели търга, пише вестник „Строителство и имоти”.

Следват още две глоби със същия размер, наложе на кмета на ГЕРБ Кирил Йорданов – от банките не е изискан документ, че са платежоспособни. Договорът е подписан от кмета, преди да изтече едномесечният срок за обжалване, и затова следват още 300 лв. глоба.

Висшият апелативен съд е редуцирал глобата до 1200 лв. Заемът е за 12 години с 11% лихва.

Държавната агенция е открила и нарушения при търговете и изпълнението на проекти по ОП „Регионално развитие“ и „Административен капацитет“. Обикновено това са нарушени условия за възлагане и провеждане на конкурса, прилагане на неизвестни критерии.

Акт за административно нарушение получава и началникът на общинска дирекция „Бюджет и финанси“ Юлия Качкова. Той е заради платени 90 хил. лв., при неясни критерии за избор на хотел за нощувка на чиновници.

Държавната агенция ще гледа под лупа и мегадоговора на община Варна за 300 млн. лв., предвидени за нова и поддръжка на вече изградена ин фраструктура по райони. 120 млн. лв. ще получат приятелската фирма до кмета и Янко Станев „Инжстройинженеринг“ и обединение „Зебра“ за поддръжка съответно на районите „Владиславово“ и „Аспарухово“. За останалите квартали все още няма решение. Интересното при поръчката е, че община Варна не разполага с 300 млн. лв. – сумата ще се изплаща на траншове, когато има пари в бюджета. Така фирмите получават дългогодишен абонамент за градската хазна, пише още вестник „Строителство и имоти”.

Сега светнахте ли се защо се налага убийствен дивидент на фирма „Пазари”, например, водейки направо към ликвидация – за да се пълни общинския бюджет, а парите да потекат към … приятелския кръг.



БРАТЪТ НА ЛЮБО ПАВЛОВ СТАНА ДЯСНА РЪКА НА КУНЕВА

12.09.2012

Юлий Павлов е заел висока позиция в "гражданското движение" на бившата ни еврокомисарка по нейна лична покана.

Пиарите на “България на гражданите” обаче били инструктирани да не споменават името на “политтехнолога” пред медиите заради разразилите се скандали с участието на брат му и боса на “Софарма” Огнян Донев, опасявайки се, че това може да опетни имиджа на новата структура.

Юлий е по-големият от братята Павлови и по думите на техни бивши съратници двамата винаги са се движели като скачени съдове в политиката и бизнеса. В “разцвета” на прехода настоящият активист №1 на Меглена Кунева бил на косъм от смъртта заради тежко чернодробно заболяване, предизвикано от прекомерна любов към чашката.

Благодарение обаче на мастити колеги на баща му – личния отоларинголог на Тато проф. Владимир Павлов, прескочил трапа и днес е в стабилна кондиция за печелене на пари и... избори.



Няма коментари:

Публикуване на коментар