сряда, 1 май 2013 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 31



Галина Тонева покрила кражби за 500 милиона


22.02.2013

Разписвала се вместо Борис Велчев, за да спаси от затвор енергийни олигарси.

Чутовен магистратски скандал, съизмерим с аферата „Красьо Черния", тресе прокуратурата. Главно действащо лице в покриването на корупционни схеми за над 500 милиона лева в Националната електрическа компания (НЕК), Държавната комисия за водно и енергийно регулиране (ДКВЕР) и АЕЦ „Белене" е доскорошният заместник на главния прокурор Сотир Цацаров - Галина Тонева.

В четвъртък рано сутринта обвинител №1 сне доверието си от Галина Тонева, след като преди по-малко от 2 месеца я назначи за свой заместник. Тонева бе отстранена след гласуване на Висшия съдебен съвет, като 17 от членовете на ВСС гласуваха за понижаването й в длъжност. Магистратката е преназначена на позиция редови прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Главният прокурор Сотир Цацаров призна, че в основната на решението му за уволнението на Галина Тонева е издавани от нея неправомерни заповеди за разпределяне на делата срещу енергийната мафия и допълни, че не му било „приятно" да внесе подобно предложение.

Галина Тонева, дясната ръка на бившия главен прокурор Борис Велчев и доскорошен заместник на новия обвинител №1 Сотир Цацаров, години наред е бранела като Матросов на амбразурата далаверите на шепа енергийни олигарси източили над 500 милиона лева от АЕЦ Белене, НЕК, ДКВЕР, АЕЦ „Козлодуй" и мини „Марица изток".

Властната дама, която е сред най-богатите магистрати в България, е опънала чадър над енергийни мафиоти и по нейни инструкции цели 12 (дванайсет!) дела за далавери в сектора са били прекратени.

Документи, изнесени от Яне Янев, уличиха Галина Тонева, че умишлено е опропастила дългогодишни разследвания на ДАНС и МВР за кражби в енергийния сектор. Службите за сигурност разкрили престъпна схема за износ на енергия - от държавната НЕК предоставили право на швейцарска фирма, вероятно свързана с олигарха Христо Ковачки, да търгува с електроенергия, която е миксирана - от АЕЦ „Козлодуй" и от няколко ТЕЦ-а. Швейцарското дружество е купувало електрическата енергия на 50% от реалната й цена - тоест, два пъти по-евтино, отколкото българите плащат за тока. Само от тази афера загубите на България са за 50 милиона евро, тъй като става въпрос за продадени 8 милиарда мегават часа ток.

В други разследвания на ДАНС и МВР било установено, че ДКВЕР плаща за непроизведен ток на няколко електроцентрали - ТЕЦ „Варна" и 3-те на Христо Ковачки, които уж държали тъй наречения „студен резерв".

Токът обаче изобщо не бил произведен, а от Държавната комисия за водно и енергийно регулиране го плащали авансово.

Всичките папки от разследванията били предадени от ченгетата на прокуратурата през 2010-а година и магистратите завели общо 12 съдебни дела за кражби в енергетиката. Тогава обаче се намесила заместник главният прокурор Галина Тонева.

На 4 май 2010 г. Галина Тонева издава скандална заповед - възлага на прокурора Христо Граматиков да контролира разследването по 12-те съдебни дела и заповядва на шефовете на Софийска и Пловдивска прокуратура спешно да предоставят цялата информация по делата лично на нея.

Галина Тонева се разписва върху бланка на тогавашния главен прокурор Борис Велчев в абсолютно нарушение на Закона за съдебната власт. Наглата магистратка превишава правомощията си и при събирането на цялата информация. Третото нарушение на Галина Тонева е спускането на прокурора Граматиков като контрольор на 12-те съдебни дела.

Така един-единствен магистрат - маша в ръцете на Галина Тонева, е определен да наблюдава и контролира всички съдебни процеси за далавери в енергетиката.

Естествено, малко след като получава инструкции от Галина Тонева, прокурорът Христо Граматиков прекратява съдебните производства за злоупотреби и кражби в особено големи размери в НЕК. Прекратена е и преписка за чутовни далавери в АЕЦ „Белене", която третира кражбата на 140 милиона лева при строежа на атомната централа, която така и няма да бъде завършена.

Точно 8 дни след като е упълномощен да защити интереса на държавата и да търси отговорност от енергийни мафиоти за източване на стотици милиони, прокурорът Граматиков прекратява делата.

Други двама магистрати от отбора за специални поръчки на Галина Тонева - Стойчо Ненков и Георги Тафров, също топват пръстчета в енергийната каца с мед. Някои от делата за енергийни далавери са преразпределени на Ненков и Тафров, които след 3 -4 дни ги прекратяват.

Според мълвата, която се носи в съдебните среди, всяко едно от прекратените 12 съдебни производства е било заплатено с по 200 000 евро. Как точно е бил разпределен джакпотът от 2 400 000 евро между прокурорите, засега остава загадка. Според някои хора в тоги до дни може да се стигне до ареста на Галина Тонева и на двама от нейните „мускетари" - Георги Тафров и Христо Граматиков.Според официалното съобщение на Сотир Цацаров разследването на далаверите в енергетиката ще продължи изключително активно и някои от смачканите от Галина Тонева дела ще бъдат възобновени.



Варненският кмет пръснал за петилетка 650 000 лв. за децата си в Швейцария. Кирил Йорданов бръмчи с мотоциклет БМВ за 30 000 лв., подарък от баща му .

20.02.2013

Варненският кмет Кирил Йорданов няма никакви имоти и е чист като сълза. Той се издържа от възрастните си родители и съпругата си. Дай Боже всекиму. Но папка с имотни деклараци за последните пет години, показана от репортер на TV7 , говори съвсем друго. Само за последните пет години той е похарчил за децата си в Швейцария 650 000 лв.Пак за изминалите пет години семейството на Кирил Йорданов е дало за дрехи и облекло 79 000 лв., средно на година по 10-20 000 лв. Безпаричният кмет е получил от 83-годишния си баща си като подарък мотоциклет БМВ за 30 000 лв. Похарчил е за юбилея си цели 8000 лв.

Над 68 000 лв. са стрували на варненския кмет пътуванията му до Шваецария. Там няма имот, но децата му учат в престижни колежи. Само за една от последните години сметките за тази дестинация надхвърлят 19 000 лв.

Разследването за имотното състояние на варненския кмет на репортер на телевизията продължава. Питанката е как Кирил Йорданов е забогатял толкова много, след като никога е нямал частен бизнес а е бил само кмет и служител в съдебната система.



Нора Ананиева: Какви куфарчета с червени пари – през 1993 г. давахме цели предприятия! Нормално е да има политически династии, дъщеря ми ще е в листите на изборите.

10.03.2013

“В момента даже най-възрастните ни симпатизанти вече не искат социализъм. Поне не във вида, в който се разбираше навремето. Хората искат просто справедливо общество. Но такова очаквам да видя на другия свят.” Това каза по ТВ7 бившата социалистическа лидерка и вицепремиер Нора Ананиева. Попитана дали това не означава, че е станала вярваща, тя отговори, че може да се нарече относително вярваща. В бог, но не в смисъл на религия, а на промисъл, нещо, което трябва да се направи.

Самата тя вече не се занимава активно с политика. Пенсионерка е, получава тавана от 700 лева пенсия и преподава конституционно право. Не живее зле, но без никакъв лукс. Нейната дъщеря Ани Ананиева обаче е активна в политиката, в момента е в ръководството на БСП, очаква се да бъде в листите на социалистите за следващите избори. Попитана дали хората няма да се подразнят, че поредната социалистическа династия се е окопала във властта, Нова Атнаниева отговори: “Това е световна практика. Може да го виждате в Гърция, и в Щатите. Вижте династията Кенеди!”

Според бившата соцлидерка, най-упоритият слух за червените пари, които те двамата с Андрей Луканов раздавали в куфарчета, е мит. “С Луканов се запознах в кабинета му, когато ме покани за вицепремиер. Велики са тия години, когато работих с него. Познавам се със семейството му. То живее абсолютно скромно. Ако приемем, че 1993-94-та се раздаваха куфарчетата... Че тогава беше голямата приватизация. Тогава се раздаваха предприятия, какви куфарчета. Да съм раздавала куфарчета – елате вкъщи да видите как живея. Ако бях давала куфарчета, нямаше ли и да взема? Нямаме прислуга вкъщи, само понякога вземаме човек да ни помага при чистенето. Той е от малцинствата, нарочно поискахме да помогнем на такъв човек,” разказа Нора Ананиева.



36,92 милиарда долара са били изнесени нелегално от България през последните 10 г.

10.04.2013

Близо 36,92 милиарда долара са били изнесени нелегално от България през последните 10 години. Това се посочва в доклада „Глобал файненшъл интегрити”, в който България се нарежда на 38-о място в класацията на нелегалните финансови потоци, предаде РБК.

Според авторите на доклада основните причини за нелегален износ на капитал са престъпления, корупция и укриване на данъци.

Според данните в документа лидер по изтичане на капитал през последните 10 години е Китай с 2,686 трилиона долара. След него се нареждат Русия с 440,98 милиарда долара и Саудитска Арабия с 427,85 милиарда долара.

Лидер по нелегален износ на финансови средства е Азия, на която се падат около 61% от общия нелегален поток.



РАЗКРИХА ДАЛАВЕРА НА "ЛУКОЙЛ БЪЛГАРИЯ", ИЗТОЧВАЩА ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕРВ

23.04.2013

“ЛУКойл България”, която години наред е единствен доставчик на горива за държавния резерв, се оказа и основен купувач на старото гориво, освобождавано от резерва. Компанията е закупила хиляди тонове стар дизел от резерва през тази и миналата година на по-ниски цени и на тяхно място е доставила друго гориво за по-високи суми, научи „Сега“

По регламент държавният резерв обновява задължителните запаси от горива на всеки 5 г. при дизела и на всеки 2 г. за бензина. След като през 2011 г. смени бензиновите запаси, миналата и тази година резервът започна да обновява над 90 000 тона дизел. Сделките за продажбата на старото гориво се сключват на стоковата борса и компаниите, които го купуват, не се обявяват.

На 3 април е сключен договор, отново с “ЛУКойл България”, за доставка на 14 559 т. Цената по тази сделка, която е публична на сайта на агенцията за обществени поръчки, е 29068096.7 BGN с ДДС, или близо 1.70 лв. на литър. Сумата е без акциз и с добавянето му става 2.34 лв. на литър. От разликата в стойността само по този договор “ЛУКойл България” е на печалба от над 2.4 млн. лв.

Зависимостта на Борисов от “ЛУКойл” и Валентин Златев е отдавна поставена диагноза от американците

“14. (S/NF) Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България” Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов.

Кметът ангажира „Лукойл” в множество публично-частни партньорства, откакто е на власт: Лукойл се ангажира да дари асфалт за поправката на столичните улици, да се грижи за паметника на съветската армия и да финансира жилищно строителство за малоимотните. Като насрещен жест, Борисов съдейства за предоставяне на общинска земя за изграждане на нови бензиностанции на Лукойл. Въпреки че сделката изглежда “танто-за-танто”, публичните договорки на Борисов с „Лукойл” са само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широки бизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар