четвъртък, 9 май 2013 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 124


Аптечният бос Марешки подкара кола за 1 млн. лева


Веселин Марешки е роден през 26 март 1967 година в град Варна. Завършва основното си образование в Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“. Висшето си инженерно образование започва да учи в руската столица Москва, където следва 3 години, като се връща в България, за да се дипломира в Технически университет - Варна.

Веселин Марешки завързва първите си връзки във фармацевтичният бранш в СССР. В периода между 1991 и 1992 година успява да навлезе в изключително слаборазвитият тогава пазар на лекарства в България.[1]

Към средата на 2012 година е собственик на аптеки в повечето големи градове на България.[1] Притежава дялове в 46 компании с разнородна дейност. Собственик е на 2 фирми за търговия с фармацевтични и козметични стоки – „Лиафарм“ и „Варна фарма холдинг“. Лично и чрез „Варна фарма холдинг“ притежава 100 % от Медицински център „Младост“. Посредством сестра си, Марешки притежава 98 % и в трета фармацевтична компания – „Юникомс фарма“, управлявана от Дилбер Вайсалова. Фирмата „Варна фарма холдинг“ притежава над 70 аптеки на територията на град Варна. Посредством нея, бизнесменът притежава и „Диджител“, занимаваща се със строителство и дизайн. Собственик е и на „Юнисофт солюшънс“ ЕООД и „Тракия-ТД“. Твърди че богатството му възлиза на около 500 милиона лева.

Чрез „Варнафарма холдинг“ през февруари 2010г. Веселин Марешки придобива и сградата на БТК в морската столица заедно с още две сгради на обща стойност 16 млн. лв.[2]

През месец юли 2012 година става собственик на Локомотив (Пловдив).

През 2005 година основава партия Национално движение за свобода и демокрация (НДСД). През 2007 година Марешки става общински съветник, а след това и зам.-председател на Общинския съвет във Варна, избран с листата на РЗС. Скоро след изборите обаче напусна партията.[2] През 2007 година създава политическа партия Либерален Алианс. През 2012 г. прави коалиция с Ред Законност и Сигурност (РЗС) - РСЗ с Марешки. През ноември 2012 г. издига кандидатура за конституционен съдия на проф. д-р Валентина Попова с изявление[3] от самия него.

Веселин Марешки се явява на местните избори през 2011 година като независим кандидат за кмет на Варна. Той е подкрепен от ВМРО-НИЕ, ПД "Социалдемократи", БСДП и партия Българска социалдемокрация- Евролевица.[2] На първи тур от изборите е втори, като получава 18.58 % от гласовете и отива на балотаж с кандидата на ГЕРБ Кирил Йорданов[4] На втори тур получава 40.50 % подкрепа (47 565 гласа).

Фармацевтичният мултимилионер Веселин Марешки стана първият българин, който си купи най - бързата кола на света. Мега луксозното возило е доставено от чужбина и се изчислява на около 1 млн. лева ! Кризата изобщо не се е отразила на варненецът, който притежава най- голямата мрежа от аптеки в страната. Даже напротив! В трудни времена народът става все по- болен, а никой няма да се лиши от лекарства.

Собственикът на аптеки „Марешки” стана прословут с хитрата си, но незаконна стратегия за продажба на илачи. Когато открие нов обект, лекарствата се продават на много по- ниски цени от реалните пазарни. Така се подбива конкуренцията, което е в разрез със закона. Всички започват да пазаруват от него. С течение на времето обаче цените ззапочват да се повишават лека - полека, но хората вече не обръщат внимание, защото помнят, че при Марешки е най - евтино.

Освен аптечен бос, Веселин Марешки е и общински съветник във Варна. На миналогодишните избори фарма- кралят вдигна скандал на Яне Янев и го обвини, че РЗС купуват гласове. На местните избори преди три години обаче, Марешки беше заподозрян, че също е купувал гласове. Нищо не се доказа и така аптекарят влезе в общината.

Веселин Марешки се оказа замесен и в друг скандал в началото на тази година. Аптечният бос беше обвинен за връзки с бг. „Октопод”- а и в частност с главатарят му Алексей Петров.

Състоянието на Веселин Марешки се оценява на 100 млн. лева. Освен новата си скъпа придобивка, фармацевтът притежава частен самолет, яхта „Ферети” за 7 млн. лева, както и още няколко луксозни спортни автомобила.

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Георги Симеонов Агафонов.

.







Няма коментари:

Публикуване на коментар