петък, 17 май 2013 г.

БАТМАН БОЦЕ 9



Агент Буда, който стана премиер


06.02.2013

Четири дни след, като сайтът "Биволъ" публикува документи, удостоверяващи, че през 90-те години премиерът Бойко Борисов е представлявал оперативен интерес за ЦСБОП, френското консервативно издание "Фигаро" помести на страниците си обширен анализ по темата със заглавие: "Агент Буда, който стана премиер".

"Агент Буда": това е кодовото име, което днешният премиер Бойко Борисов е получил за досието си през 90-те години в службите за борба срещу организираната престъпност в България", пише вестникът в сряда, цитиран от БГНЕС. "Фигаро" припомня, че първият документ е от 9 декември 1996 г., който показва, че тогавашният частен охранител е вербуван като информатор.

"Една година по-късно, втори документ предлага "оперативно" наблюдение - това, което според основателя на "Биволъ" Атанас Чобанов свидетелства за провал на вербовката и за "криминализиране на темата", пише изданието и цитира думите на журналиста: "От тази дата нататък Бойко Борисов не е разглеждан като потенциален информатор, а като участник в тази среда".



Ди Пресе: БГ Уотъргейт говори за културата и корупцията на Борисов

30.04.2013

В България цари климат на страх и недоверие. Малко преди парламентарните избори на 12 май незаконното подслушване хвърли петно върху бившата управляваща партия ГЕРБ, се казва в коментар на "Ди Пресе".

Записите говорят много за политическата култура на българските политици, подчертава изданието. Журналистите се споменават като "педерасти" и "наркомани", а доскорошният министър-председател на страната Бойко Борисов демонстрира цинична хомосексуална естетика: "Хората ги смятат за интелигентни". Но разговорът между Борисов, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и софийския прокурор Николай Кокинов не е концентриран единствено върху хомосексуалността, а е свързан с възможното препятстване на разследване за корупция срещу Найденов.

"Ди Пресе" отбелязва, че не само съдържанието на тези аудиозаписи с Бойко Борисов представляват интерес за българската публика през последните дни, но и особено скандалните обстоятелства, при които те са направени.

Изданието посочва, че те са изтекли в медиите от служител на МВР, а като техен поръчител се сочи бившият министър Цветан Цветанов. Той ги е поръчал през април, макар вече да не е начело на МВР, след като правителството на Борисов и ГЕРБ подадоха оставка в средата на февруари под натиска на масови протести. "Ди Пресе" пише, че служителят се е решил на тази крачка едва сега, защото се "страхува".

Климат на страх и недоверие

Атмосфера на страх и недоверие е съществувала в правителствените кръгове. Бившият земеделски министър разкри преди няколко дни, че Цветанов е подслушвал всички членове на кабинета и президента. Още през март лидерът на БСП Сергей Станишев изнесе данни за незаконното подслушване без съдебни заповеди. Цветанов, който отрича обвиненията, беше разпитван от прокуратурата, други политици могат да го последват.

Според Кристиан Спар от медийната програма на Фондация "Конрад Аденауер" скандалът с подслушванията може да определи до голяма степен изборния резултат, но в страната има малък резонанс и може да отшуми след няколко дни. След зимата на протестите гражданите искат договор с ясни правила. "Избирателите искат независими от партиите прозрачни и ефективни обществените институции, както и промяна на политическата култура", коментира той пред "Ди Пресе".



Der Standart: Борисов ръководеше България като охранителна фирма

02.05.2013

Бившият премиер на България Бойко Борисов ръководеше страната като частна охранителна фирма, пише в контекста на скандала с подслушванията авторитетното австрийско издание Der Standart.

Скандалът с подслушването, който беляза кампанията за предсрочните парламентарни избори в България, съвсем не е нов за страната. Там Кликите от годините на социализма бяха заменени от полицейски служби, тайни служби, сенчести групи и частни охранители.

Шокиращото, което прави впечатление от записаните разговори на бившите управници, е безкрайният вулгаризъм и цинизъм- България на Бойко Борисов беше- и може би ще бъде- ръководена като частна охранителна фирма.



Ди Цайт: БГ Уотъргейт придоби опасни размери за Борисов

10.05.2013

"Българският Уотъргейт засенчи кампания. Бившият премиер Бойко Борисов иска да се върне на власт, но неговата партия е замесена в гигантски скандал с подслушвания". Това се казва в статия на "Ди Цайт", посветена на предстоящите в неделя избори в "най-бедната страна от ЕС".

Бойко Борисов можеше да бъде доволен. Бившият премиер искаше да бъде преизбран и имаше вероятност неговата партия ГЕРБ да спечели преднина на изборите в неделя. Но "Българският Уотъргейт" го изпревари: неговият бивш вътрешен министър Цветан Цветанов систематично е подслушвал политическия елит и представители на бизнеса. Това се твърди не само от политическите опоненти на Борисов, но и главната прокуратура вече вижда убедителни доказателства. Единствено политическият имунитет на Цветанов като кандидат за депутат го защитава от обвиненията за злоупотреба със служебно положение.

Борисов се опита да се измъкне в типичния за него стил: Никой не се интересува...Това само ни отклонява от реалните проблеми, коментира той. Според проучванията на общественото мнение партията на Борисов ГЕРБ има минимална преднина пред социалистите, но скандалът с шпионажа се разширява с всеки изминал ден и това ще му струва гласове.

Дори ГЕРБ да остане най-силната партия, тя едва ли ще има достатъчно депутати, за да състави самостоятелно правителство. Освен това, Борисов разруши мостовете си към потенциалните коалиционни партньори. Ако нито ГЕРБ, нито БСП успеят да формират стабилно правителство, през есента в страната може да има нови избори.

Първите сигнали за грандиозната операция с подслушвания станаха обществено достояние през март, а малко по-късно бяха потвърдени от разследваща комисия, създадена от главния прокурор. След това бившият министър на земеделието Мирослав Найденов публично обяви, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е подслушвал всички членове на кабинета. С това признание "Българският Уотъгрейт" започна да придобива опасни размери за ГЕРБ и неговият харизматичен водач Борисов.

Купуването на гласове също е проблем

Борисов подаде своята оставка след ожесточени сблъсъци между полицията и демонстрантите. Дали това всъщност е израз на политическа чувствителност или на стратегия, за да спаси своята бързо намаляваща популярност, е въпрос, на който в бъдеще ще отговорят историците. "Ако Борисов беше изчакал редовните избори през юли, неговата популярност щеше да спадне и шансът му да бъде преизбран щеше да е нулев", заяви активистът Берица Аврамов, който от февруари заедно със свои съмишленици участват в палатков лагер край българското Народно събрание.

"След като подаде оставката си Борисов застана в опозиция на самия себе си. Той прехвърли цялата отговорност за недоволството на българите върху строгата фискална политика на бившия си финансов министър Симеон Дянков. Вече свободен от тежестта на своя пост, Борисов говори обратното на това, което е направил", добавя Аврамов. Данните на социолозите изглежда потвърждават успеха на една подобна тактика, но вече се чувства, че обвиненията за подслушване срещу Цветанов постепенно намаляват шансовете на ГЕРБ.

ОССЕ изпрати мисия за наблюдение

Огромен проблем на изборите в България също така остава на купуване на гласове. Излъчените неотдавна от българските телевизии репортажи показват, че вече е започнала търговията с гласове за предстоящите избори. В страната работи наблюдателска мисия на ОССЕ. Поради политическата ситуация тя беше разширена значително в сравнение с предишните мисии: около 240 наблюдатели на ОССЕ сега трябва да следят за честността на вота.

Най-добри перспективи да попаднат в следващия парламент след изборите в неделя имат пет или шест партии. Освен двете най-големи ГЕРБ и БСП, 4-процентовата бариера ще прескочат ДПС, националистическата "Атака" и България на гражданите на бившия еврокомисар Меглена Кунева. Въпреки голямото гражданско недоволство, партиите, създадени от протестиращите, нямат шансове, според социолозите.





Няма коментари:

Публикуване на коментар