петък, 17 май 2013 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 23



Този материал се посвещава на хилядите знайни и незнайни труженици на неокомунистическата престъпна мрежа в България




Отведоха Ивайло Зартов в затвора

02.04.2013


Бургаският бизнесмен Ивайло Зартов вече е приведен в Централния софийски затвор, разбра Gramofona.com. Буквално преди минути той е бил конвоиран до там от служители на Съдебна полиция, съобщиха негови близки. Зартов се намираше в София, където беше под домашен арест.

На 20-ти март Върховният касационен съд потвърди на последна инстанция 9-годишната му ефективна присъда. Зартов беше признат за виновен и осъден за безстопанственост и присвояване на средства от българо-руското дружество „Инглиш вилидж”. Ден след като ВКС потвърди присъдата му, Зартов отряза един от пръстите си на лявата ръка и разпространи кадрите.

По този начин той се опита да протестира срещу съдебната система в България. От своя страна представители на бургаската прокуратура обявиха, че осъдителната присъда на бизнесмена е успех на държавното обвинение.



Шефът на ГДБОП обвинен в корупция

19.04.2013

Директорът на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров временно е отстранен от длъжност. Прокуратурата образува досъдебно производство за даване на подкуп срещу директора на ГДБОП Станимир Флоров. След като обвинението получи сканирани копия от материали по оперативно дело, водено срещу Флоров и съдържащо класифицирани документи с гриф "Строго секретно", е преценено, че та са достатъчно достоверни за започването на разследване срещу него.

Директорът на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров временно е отстранен от длъжност със заповед на министъра на вътрешните работи Петя Първанова. Причината е образувано срещу него досъдебно производство.

Временно изпълняващ директор на ГДБОП ще бъде Валентин Трифонов, досега той беше заместник-директор на главната дирекция.

Станимир Флоров е назначен за директор на ГДБОП през 2009 г. от правителството на Тройната коалиция, а по това време министър е Михаил Миков. 10 години по-рано през 1999 г. срещу него започва разработка в Националната служба за сигурност под името Високия. Според оперативните данни от разпространените секретни документи Флоров е подозиран за покровителстване на наркотрафик и контрабанда. По това време той е редови служител на НСБОП. Преди два дни материалите от разработката видяха бял свят след анонимен имейл до медиите и прокуратурата. Днес Софийската градска прокуратура започна разследване срещу антимафиот номер 1.

От съдържанието на документите в тези оперативни дела, както и от други доказателствени източници е направен извод, че са налице достатъчно данни за извършено от Станимир Флоров престъпление по чл. 302А

Става дума за престъплението получаване на подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай. Според източници от прокуратурата Флоров ще бъде проверяван заради информация за получени 20 хил. германски марки по време на разследването по култовото дело "Опицвет". Заедно с проверката на тези твърдения прокуратурата ще търси и кой е изнесъл секретните материали от НСС.Административният ръководител на СГП Николай Кокинов е уведомил министъра на вътрешните работи за образуваното досъдебно производство и е отправил предложение за предприемане на мерки по реда на Закона за МВР спрямо директора на ГДБОП.

Мерките, които предвижда законът могат да бъдат временно отстраняване и дори уволнение. Самият Флоров коментира, че не знае дали е отстранен и, че се е консултирал с адвокати, които са го посъветвали на този етап да мълчи.



Трима директори от СДОТО с обвинения от прокуратурата

23.04.2013

Причината е неизпълнение на задълженията им по служба.Софийска градска прокуратура повдигна обвинения на Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. Причината е, че като директори на Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) в МВР не са изпълнили задълженията си по служба, от което са настъпили тежки последици.

Цветан Иванов е обвинен, че не е създал условия за контрол на специализираната техника. Срещу Сергей Кацаров е повдигнато обвинение, че на 3 април е съставил справка, че с техниката на СДОТО не може да се подслушва. Шефът на отдел Радко Димитров е обвинен, че е унищожил запис от специализираната техника.



ПРЕСА: Свалят имунитета и повдигат обвинение на Цветанов след изборите?

24.04.2013

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов след изборите ще се нуждае от услугите на адвокат. Прокуратурата, която усърдно работи по версията, че той не е упражнявал нужния контрол за ползването на специални разузнавателни средства, нямало да се спре да му повдигне обвинение за неизпълнение на служебните задължения. Цветанов може да стане обвиняем едва след изборите, защото по време на кампанията е под чадъра на имунитета като кандидат-депутат, съобщава “Преса”. Часове наред вчера той бе на разпит. А прокурорите повдигнаха обвинения на четирима високопоставени служители на МВР, за които на 16 април бе съобщено, че са подслушвали извън закона.



Прокуратурата разследва Фидосова за тежка и организирана престъпност

09.05.2013

Прокуратурата разследва съпредседателя на парламентарната група на ГЕРБ в 41-ото Народно събрание Искра Фидосова за пране на пари и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за осуетяване на наказателно преследване срещу нея.

Говорителят на легия "Антимафия" Петър Якимов днес е получил отговор на сигнала, който е подал до главния прокурор Сотир Цацаров. От него става ясно, че по сигнала е започнало разследване, а Цацаров го е разпределил в IX отдел на ВКП - "Противодействие на тежката и организираната престъпност", уточнява в. "Сега". Шефът на отдела - прокурор М. Стоянов е препратил сигнала и към Софийска градска прокуратура, която трябва да извърши процесуалните действия.

Сигналът на легия "Антимафия" е за престъпления срещу данъчната и финансовата система в страната.

Твърдението е, че Фидосова е участвала в пране на пари, а Цветанов е прикривал престъпленията, скривайки документите, които легията е изпратила първо на него. Към сигнала е прикрепено банковото бордеро от Юробанк И Еф Джи България АД, от което личи, че съпредседателката на Парламентарната група на ГЕРБ има договор за заем в размер на 150 000 лева със сметосъбиращата фирма "Титан".

Към сигнала е прикрепена декларацията за конфликт на интереси на Фидосова, където транзакцията е укрита. Подателят на сигнала пише: "Считам, че в случая има предположение за престъпления по чл. 253, чл. 253а и чл. 253б от НК, а именно пране на пари, както и неизпълнение на служебни задължения от настоящи длъжностни лица - престъпления по чл. 282 и чл. 283 от НК, както и отговорност по чл. 288 от НК".

Последният цитиран текст в случая се отнася до Цветанов и гласи, че орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което следва по закон, се лишава от свобода от 1 до 6 години.



Повдигнаха обвинение на следователка, свързвана с Корнелия Нинова

10.05.2013

Името на Татяна Шарланджиева бе намесено в скандала, заради който Румен Овчаров подаде оставка като министър на икономиката и енергетиката през юни 2007 г.

Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинение на следователя от Националната следствена служба Татяна Шарланджиева, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Тя е обвинена за това, че от 2 август до 11 октомври 2006 г. не е изпълнила своевременно наказателно преследване, за да избави Красимир Георгиев от наказание за "пране на пари".

Наложената на Шарланджиева мярка за неотклонение е "подписка".

Досъдебното производство, по което тя е привлечена като обвиняема, е било образувано на 8 май 2007 г. срещу нея и Корнелия Нинова, която тогава бе зам.-министър на икономиката. С постановление на СГП наказателното производство по делото е било прекратено.

Апелативната прокуратура в София е отменила постановлението за прекратяване на 22 февруари тази година.

При разследването след отмяната на постановлението за прекратяване са събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвинение на Шарланджиева, посочват от прокуратурата.

СГП е отправила предложение до главния прокурор Сотир Цацаров за внасяне на искане до ВСС за отстраняване на Шарланджиева от длъжност.

Името на Татяна Шарланджиева бе намесено в скандала, заради който Румен Овчаров подаде оставка като министър на икономиката и енергетиката през юни 2007 г.

Оставката му бе предшествана от шумен конфликт с тогавашния директор на Националната следствена служба Ангел Александров, свързван с ДПС. Александров обвини Корнелия Нинова в нерегламентирани контакти с Татяна Шарланджиева, тогава следователка по делото срещу бившия директор на "Топлофикация-София" Валентин Димитров, и разследвания собственик на фирмата "Фронтиер" Красимир Георгиев. Срещу Нинова и Шарланджиева започна разследване.

Директорът на "Булгартабак" Христо Лачев обяви, че директорът на Националната следствена служба Ангел Александров е искал от него информация за работата на заместник-министъра на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова. Конкретният интерес на Александров е бил породен от това дали има неща в нейната работа, които бъдат "смущаващи".

Корнелия Нинова бе замесена в скандал за злоупотребите в "Топлофикация" като връзка между считания за близък до министър Овчаров бизнесмен Красимир Георгиев със следствието чрез следовател Шарланджиева. Нинова твърдеше, че са я замесили в скандала с дружеството, защото не е удовлетворила икономически интереси на директора на Националната следствена служба.





Няма коментари:

Публикуване на коментар