четвъртък, 3 август 2017 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 48


Задържаха съдия от Агенцията по вписванията заради подкупи .

29.05.2017

Йордан Раденков е арестуваният съдия от Агенцията по вписванията. Това заяви административният ръководител на Софийска градска прокуратура (СГП) Емилия Русинова, съобщава "Фокус". Той беше задържан вчера при съвместна операция на ГДБОП и спецзвеното "Антикорупция".
Арестът е станал в момент, в който Раденков е получавал подкуп от представители на нотариални кантори. От съдията се искало да издаде удостоверения за тежести. В други случаи пък парите били, за да удостовери по-бързо, че сделката е вписана. Русинова уточни, че едната кантора е на нотариус Габриела Йорданова, а другата - на нотариус Цветелина Гечева.
"Съдията се наблюдава повече от 4 месеца. Събрали сме достатъчно доказателства за това, че той ежедневно извършва такива действия", каза още Русинова.
При задържането си Раденков е хванат с подкуп от 1050 лв. Парите са били разпределени в два плика. В дома му са намерени общо 35 хил. лева, които били скрити в картини и на други тайни места.
Говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова добави, че на съдията ще бъдат повдигнати обвинения за подкупи и пране на пари. Той е задържан за 72 часа, като тази седмица обвинението ще поиска за него постоянен арест. При акцията са били задържани още няколко души, но след разпити са били пуснати.
Това се случва десет дни, след като за нарушения от поста изпълнителен директор на Агенцията по вписвания бе освободена Елена Маркова.
Тя бе назначена на поста в началото на март 2015 г., в мандата на бившия правосъден министър Христо Иванов, припомня БГНЕС.


Методи Бачев и другите от "Агромах" внезапно легнаха болни . МВР им отива на "свиждане", за да им връчи обвинения .

30.05.2017

Шестима души от ръководството на холдинга "Агромах" демонстративно са постъпили заедно в болница "Софиямед".Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.
Методи Бачев се прочу със своя вулгарна реплика по адрес на премиера Бойко Борисов при предишния му мандат.
Той и другите му петима сътрудници е трябвало да получат вчера и днес различни обвинения за данъчни престъпления и пране на пари. Трима от тях са квалифицирани като организирана престъпна група от Специализираната прокуратура. Има обвинения за управителите на "Агромах транс" и "Агромах Рода". Самият Бачев трябва да бъде обвинен за пране на пари. Това обаче е било осуетено заради внезапното им разболяване.
Със съдействието на главния секретар на МВР Младен Маринов лежащо болните днес ще бъдат посетени, за да се види дали наистина са толкова зле, или става въпрос за демонстративно бягство от правосъдие.

80 обиска и 22-ма арестувани при операция срещу митническата мафия .

13.06.2017

При оперативно-следствени действия на Специализираната прокуратура бяха арестувани 22 лица и бяха извършени над 80 обиски в хода на операция срещу организирана престъпна група в Митница Югозападна. Това съобщи прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от БГНЕС. Специализираната операция се провежда в София-град, Кюстендил, Благоевград, Сандански, Петрич и граничния пункт Кулата. Операцията се ръководи от двама прокурори, в нея участват над 10 агенти от ДАНС и полицейски служители на ГДБОП.
От март 2015 година досега е действала организирана престъпна група, в която е имало както митничари, така и представители на търговски фирми, които „са били задължавани да плащат подкупи”. Това заяви говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова, която уточни, че няма задържани гранични полицаи. Арестувани са обаче половината от митничарите на ГКПП Кулата. От изявлението на говорителя на прокуратурата стана ясно, че групата е действала с голям размах – пропускала е свободно камиони, с фалшиви декларации за товар. Арнаудова обаче не беше категорична, че тази група се е заминавала с трафик на хора. „Няма как да знаем какво е преминало – хора или стоки, когато няма митническа проверка”, добави тя.
Стана ясно, че при снощната акция са конфискувани 63 000 лева. От август насам задържаните снощи са под наблюдение. Арестувани са 23-ма души, а не 22-ма, както беше съобщено снощи. Очаква се до края на деня да бъдат повдигнати обвинения, уточни Арнаудова пред Нова телевизия.
Бившият шеф на АПИ обвинен за нанасянето на щети от 41 млн. лв.
Лазар Лазаров е обвинен в умишлена безстопанственост .
21 Юни, 2017
Публикувано във факти.бг:
Специализирано звено „Антикорупция“ - СГП привлече като обвиняем бившия член и председател на УС на Агенция “Пътна инфраструктура“ /АПИ/ - Лазар Лазаров в безстопанственост, от която са последвали значителни щети за АПИ в размер на 41 630 050 лв., като престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай - престъпление по чл.219, ал.4, вр. ал.3, вр. ал.1 от НК.
Досъдебното производство е образувано от прокурор от СЗ “Антикорупция“ на 17.09.2016 г. за престъпление по служба и безстопанственост.
В хода на разследването е установено, че на 01.08.2011 г. е подписан договор между италианската компания Кооперативно дружество „ Чи ЕМ ЧИ ДИ Равена“ за изграждане на лот 1 „Оризово Димитровград“ от автомагистрала „Марица“. Дължината на тази отсечка е около 31 км., а срокът за изграждането е 25 месеца. Стойността на проекта е около 133 милиона без ДДС. По първоначалния договор строително – монтажните работи е трябвало да приключат през есента на 2013 г., но това не се е случило. Причина за това е, че според изпълнителя „ЧИ Ем ЧИ ДИ Равена“ през зимата на 2013 г. и пролетта на 2014 г. е имало много дъжд, сняг и т.н. „форсмажорни обстоятелства“, които са довели до преовлажняване на почвите, поради което е необходима „стабилизация“ на тези почви, преди да се изгради същинското съоръжение-пътя. Касае се за отсечка с дължина 1 760 метра, не за целия участък.
Поради това от АПИ са обявили обществена поръчка за допълнителни строителни работи. Обществената поръчка е спечелена от „Пътища Пловдив“ АД, с което на 30.06.2015 г. е сключен договор за допълнителни строителни работи на обект „Марица“; лот №1, Оризово –Димитровград от км 5+000 до км 36+400 с три обособени подобекта: Подобект I: Стабилизиране на теренна основа под насипите и на пластове от зона Б; Подобект II; “Укрепване на откоси на изкопи“; Подобект III: Проектиране и изграждане на съоръжения, осигуряващи преминаването на отводнителен канал, пресичащ трасето на АМ „ Марица“ при км 27+070.
Според доказателствата, събрани от СЗ“Антикорупция“ – СГП в периода от 07.08.2014 г. до 30.06.2015 г. в гр. София, в качеството си на длъжностно лице, Лазар Лазаров умишлено не положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на имуществото на АПИ.
Лазаров не възложил да се извърши проверка дали предвидените строително-монтажни работи за подобект 1 „Стабилизиране на теренната основа под насипите и изграждане на пластове от зона „Б“ не са били вече включени в предмета на договора от 2011г., сключен между АПИ и „Чи ем Чи ди Равена“ - Италия за строителството на лот 1 на АМ Марица. Освен това не поискал от специализирана дирекция в АПИ обосновка на реалната необходимост от различните видове строително монтажни работи, предмет на обществената поръчка и разчети как е формирана прогнозната й стойност от 42 987 400 лева без ДДС на обществената поръчка. Въпреки това Лазаров сключил договора от 30.06.2015 г. с „Пътища Пловдив“ АД за допълнителни СМР на лот 1 на АМ Марица на стойност 51 343 630, 80 лева с ДДС.
От АПИ на „Пътища Пловдив“ АД е заплатена сумата 30 518 900,40 лева за строителството на подобект 1, въпреки че е следвало тези дейности да се извършат от „ЧИ ем Чи ди Равена“-Италия по договор от 01.08.2011 г. На практика договорът между АПИ и „Пътища Пловдив“ АД от 30.06.2015 г. предвижда изпълнение на вече договорени строително монтажни работи, по които за възложителя има задължение за плащане.
Сумата от 4 672 080 лева АПИ е заплатила на „Пътища Пловдив“ АД за направата на дренажни матраци на подобект 2, въпреки че направата им е била ненужна.
„Пътища Пловдив“ АД са получили от АПИ и 412 070, 40 лева за изграждане на зона „А“ на участъка от км. 29+180 до 29+740 на подобект 2, въпреки че на този участък материалът е бил годен за изграждане на зона „А“.
АПИ са заплатили на „Пътища Пловдив“ АД и 6 027 000 лева за доставка на материал за изграждане на зона „А“, поради несъответствие на материала от изкопа в участъка от км. 29+180 до 29+740 на подобект 2, въпреки че материалът, добит от този участък е бил годен за изграждане на зона „А“.
Разследването продължава.


ИЗВЪНРЕДНО И САМО В ПИК! Спецпрокуратурата захапа Светла Тодорова от КЕВР! Ужилила държавата с 52 милиона .

25.07.2017

Бившата шефка на ДКЕВР и сегашен комисар в КЕВР Светла Тодорова e с повдигнато обвинение от Специализираната прокуратура. Това научи ПИК от свои източници.
Тодорова, която вдигна цените на тока веднага, след като беше назначена, е ощетила държавата с над 52 милиона лева. Случката е от преди две години, когато Тодорова е шефка на енергийния регулатор.
Става въпрос за писмо от 19 март 2015 г. на Тодорова, която еднолично е дала указания към НЕК и ЕРП-тата, с които е ощетила НЕК с 52,2 млн. лв.
Тодорова нарежда на НЕК да продължи да доставя на операторите енергия за технологични разходи по най-ниски цени, въпреки че въпросните разходи са над максимално допустимите.
В хода на проверката на прокуратурата са констатирани и други нарушения на длъжностни лица от ДКЕВР, а информацията за тях също е предадена на специализираното държавно обвинение.
Проверката е установила, че не са съставени наказателни актове на „ЕВН България“, тъй като компанията не е предоставила на ДКЕВР информация за присъединяването на 1044 ВЕИ, изградени в Югоизточна България.
Разследването продължава. От Агенция ПИК отправихме официално запитване до КЕВР, във връзка с повдигнатото обвинение и чакаме отговор.


Огнена вендета срещу кметове, бизнесмени и общинари в Ломско . Никой от пострадалите няма обяснение за нападенията .

01.08.2017

Неизвестни лица опожаряват къщи и автомобили на кметове, бизнесмени и общински съветници в Ломско. Полицията разследва случаите, но конкретни извършители не се съобщават.
Серията палежи започват в нощта срещу 18 юли. Атакувана е къща, в която живее управителят на общинската фирма "Чистота" и семейството му, включително дете и възрастна жена. Домът им е подпален със запалителна течност и огънят бързо го превзема. Те се спасяват през прозорец на първия етаж.
Общинският служител е в шок, страхува се за живота на семейството си и се въздържа от коментар пред камера.
24 часа по-късно – през нощта срещу 19 юли, пламват два автомобила, паркирани пред дома на заместник-кмета Валентин Евтимов. Единият е негов, другият – на съпругата му.
"Нямам конфликт с никой, поне не знам да имам такъв. За мен ситуацията е абсурдна и абсолютно необяснима. Винаги досега колите са ни стояли на улицата пред къщата, аз дори нямам ключове на гаража, гаражите ми не се заключват.", коментира Евтимов пред bTV.
Той няма обяснение и за втория палеж, извършен дни по-късно, през нощта срещу 23 юли, и свързан с него косвено. Този път е подпален микробус, ползван от брата на Евтимов и собственост на фирма, управлявана от майка му.
"Насочихме се вече към версии, които свързват вече двамата потърпевши. Явно се касаеше вече за продължавано престъпление, свързано с унищожаване на имущество на определен кръг от общественици, мога да кажа.", посочи началникът на полицейското управление в Лом гл.инсп. Владимир Владимиров.
Междувременно жертва на огнено нападение стават автомобилите и на семейството на кмета на с.Трайково Румен Радевски. Палежът на двата джипа е извършен в петък срещу събота, пламъците първа ги вижда дъщерята на Радевски около 4:00 часа сутринта.
„Чух само едно гърмене на гумите, показвам се на терасата, гледам – двата джипа пламтят едновременно”, разказа тя. Семейството и хора от околните къщи опитали да спрат пламъците с пожарогасители и вода, но и двете возила са унищожени от пламъците.
Дошлите на място пожарникари загасили пожара преди да се е прехвърлил към една от къщите в селото.
Румен Радевски е кмет трети мандат, но е категоричен: „В никакъв случай не е свързано, няма за какво”. Съпругата му Детелина Радевска е едър земеделски производител, обработва хиляди декари земя. Освен това е секретар на ГЕРБ-Лом и общински съветник. Може ли зад пожара да стоят икономически интереси? „Допускам го и това (…) Не е нормално в XXI век човек да се страхува да остави колата си пред дома си”, смята тя.

Кметът е на мнение, че с подобни палежи регионът се връща 15 години назад във времето и настоява за повече полиция и видеонаблюдение.Почеркът на престъпленията е еднакъв, а работните версии са няколко. Допускат се както служебни, така лични и корпоративно-икономически интереси. Случаите са предадени на Районната прокуратура, чакат се пожаро-техническите експертизи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар