петък, 11 август 2017 г.

ЖИВИТЕ МЪРТВИ ...6


ЛИКВИДАТОРЪТ НА МВР ГЕН. АТАНАС СЕМЕРДЖИЕВ

Атанас Семерджиев е роден през 1924 г. в с. Лъджене, днес квартал на Велинград. Учи в Пазарджишката гимназия. Член е на РМС от 1939 г.

Партизанско минало
 Излиза в нелегалност и от април 1942 г. е партизанин в Родопския партизански отряд „Антон Иванов“. От 1943 г. е член на Българската работническа партия (комунисти). Командир е на партизански отряд „Чепинец“.
След 9 септември 1944 г. участва в заключителната фаза на Втората световна война. След демобилизацията през 1945 г. довършва образованието си и отново постъпва на служба в армията. През 1950 г. завършва в Военната академия „Михаил Фрунзе“ в СССР, а през 1960 г. – Генералщабната академия „Климент Ворошилов“.

Началник на Генералния щаб и член на ЦК
От 1962 г. е началник на Генералния щаб в продължение на 27 години. От 1966 г. е член на ЦК на БКП и първи заместник-министър на народната отбрана.

Министър на вътрешните работи
В края на декември 1989 г. е назначен за министър на вътрешните работи в правителството на Георги Атанасов (БКП). Като министър на 29 януари 1990 г. одобрява строго секретната от особена важност докладна записка за прочистване на досиетата, която му е предложена от зам.- министър ген. Стоян Савов.
В резултат на секретната операция са прочистени около 42% от делата на агентурния апарат на ДС .
По – същественото поръчение , обаче , поставено му от БКП е обезличаването на МВР и превръщането му в обслужващо звено на Паралелната държава и в частност на организираната престъпност .
На служителите на ведомството са предложени две възможности . Тези , които смятат , че могат да работят за Паралелната държава извън рамките на ведомството , да напуснат МВР под предтекст , че не искат да напуснат БКП и да се деполитизират и да бъдат уволнени . Характерен пример , за тази част от контингента е Бойко Борисов .
За пред обществото , пропагандната машина на БКП ги представя , като жертви на демокрацията – професионалисти , загубили работата си , принудени да живеят в мизерия . В действителност , те се вливат във създадени от партията фирими , участват активно в приватизационни сделки , изграждат гръбнака на силовите групировки и организираната престъпност .
Другите , които не смятат , че биха могли да работят за налудничавата партийна доктрина на прехода , извън МВР , трябва да напуснат БКП , да се „ деполитизират „ и в качеството на служители на МВР , да изпълняват поръчките на Паралелната държава за прикриване на всевъзможни престъпления режисирани от психично болните режисьори на българския преход .

Вицепрезидент

Остава министър на вътрешните работи до август 1990 г., когато в резултат на политическия компромис между БСП и опозицията е избран за вицепрезидент при избора на лидера на СДС Желю Желев за президент. На този пост остава до януари 1992 г.
  |


Съдържател на явочна квартира "СЛАВЕЙЧЕТО"
През 2007 г. Комисията по досиетата го разкри като съдържател на явочна квартира на Трето секретно политическо управление на ДС за борба с контрареволюцията, вербуван под псевдонима „СЛАВЕЙЧЕТО” през 1953 г. (виж профила му в Регистъра на сътрудниците на ДС – тук.).


Разследван за унищожаване на досиетата на ДС

През 1992 г. срещу Атанас Семерджиев и началника на отдел 03 (архива) на ДС  ген. Нанка Серкеджиева прокуратурата започва разследване за унищожаване на досиетата.

На първа съдебна инстанция през 2002 г. и двамата са признати за виновни и получават ефективна присъда, като Семерджиев е осъден на 4 години и 6 месеца затвор. На втора съдебна инстанция през 2003 г. съдът отменя присъдата и връща делото на прокуратурата за доразследване. Делото така и не е вкарано повече в съда. Преди Семерджиев, през декември 2012 г. почина другият подсъдим по делото о.р. ген. Нанка Серкеджиева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар