понеделник, 30 октомври 2017 г.

ПРИКАЗКА ЗА КАБИНЕТА 21Кунева покрила половин милион, дарени за наука! От ведомството й нямат обяснение къде са парите!

18.12.2016

Четвърт милион евро, официално дарение на Република България от страна на Федерална република Германия, са потънали безследно в мътните води около вицепремиера в оставка от Реформаторския блок Меглена Кунева. Средствата са били целеви – предназначени единствено и само за клинични изпитания и експериментална научна изследователска дейност в лечебните заведения и техните бази в страната ни.Получатели на въпросните близо половин милион лева е трябвало да станат Българската академия на науките (БАН) и Министерството на здравеопазването (МЗ). Това става ясно от официален документ за дарението, подписан на 20 април 2016 г., пише “Труд” .
Парите обаче не са отишли по предназначение, показа проверка на медията. Под дарението стоят името и подписът на просветния министър в качеството й на разпоредител на средствата (т.е. като посредник между Германия от една страна, и МЗ и МОН, от друга) и името и подписът на г-н Гюнтер Йониц – директор на Bundesarztekammer (Асоциацията на германските медицински организации, която е дарител).
В отговор на наше запитване от БАН обясниха, че никога не са получавали пари по тази линия, а отделът по финансови въпроси на институцията дори не е бил уведомен, че такива средства съществуват, камо ли, че ще бъдат преведени за клинични проучвания.
Запитването ни от още от ноември до оглавяваното от съпартиеца на Кунева Петър Москов здравно министерство е пропътувало дълъг път, който продължава и към днешна дата. За близо месец и половина то е било изпратено в отдел “Връзки с обществеността”; оттам е попаднало в централната администрация на министерството; после е било разпределено към трето звено – дирекция “Международни дейности, проекти и програми” на ведомството, където дирите му се губят. От пресцентъра обаче обещаха, че все някога отговор ще се получи.
От МОН отказаха да отговорят на въпрос къде са парите и как Кунева се е оказала техен разпоредител. От Bundesarztekammer на Германия също отказаха да отговорят на наше запитване, адресирано до Гюнтер Йониц със съдействието на българското посолство във федералната република.Борисов опукал 3 милиарда за седмици като джобни!

22.01.2017

2,5 милиарда лева за два месеца - толкова е похарчило правителството в оставка в края на годината и в края на мандата.
Всички тези пари са отпуснати допълнително по най-различни направления и всички са от излишъкa в бюджета. Как се харчат милиарди за дни и как това се отразява на портфейла на България провери екип на Новините на NOVA.
Наличните пари са повече от 3 милиарда. Времето за харчене – по-малко от два месеца. Така раздаването започна - за санирането, за разузнаването, за ремонтирането, за образованието. Пари се намериха за надзирателите, за охранителите, учителите и лекарите. И още – за оградите, птичия грип и 22 милиона за магистрала „Хемус”.
Така ударното раздаване стигна и до Видин. Общината получи 2 милиона от правителството на 29 декември за капиталови разходи. За ремонтни разходи правителствена болница получи 15 милиона на последното заседание за 2016 година.
Според икономистите важното в тази ситуация е друго - че държавата не си планира сметките добре.
Ще има ли излишък за раздаване и в края на 2017-а - не знаем. Нов бюджет – нов късмет.


Летище Видин продадено тайно и на безценица от правителството на Борисов-2.

20.02.2017

Най-апетитните 12 дка от летище Видин, заедно с масивни сгради с обща застроена площ 3 895 кв.м, (няма грешка – три хиляди осемстотин деветдесет и пет квадратни метра) са били продадени от правителството Борисов-2.
 Това е станало през декември 2014 г. само за 162 хил.лв., т.е. на цената на един голям апартамент в София. Новият собственик е фирма „Катерина“, собственост на Лилия Гривова.
Народните представители Михаил Миков и Филип Попов са задали актуален въпрос и чакат устен отговор в пленарна зала от транспортния министър Ивайло Московски.
Отговор трябва да дадат и свързаните с Видин трима депутати от управляващата коалиция Владимир Тошев (ГЕРБ), Вили Лилков (Реформаторски блок) и Иван Иванов (АБВ). Защото не са невинни!


Рокади на директна предавка .

11.05.2017

Все е било ново правителство да направи промените в бордовете, заварени от предшествениците му, ама такава скорост като на третия кабинет на ГЕРБ не бяхме виждали. Само ден след като новите министри се заклеха пред парламента, метлата заигра в "Летище София" и Агенция "Пътна инфраструктура". Все знакови структури, през които минават стотици милиони левове. Затова и свръхскоростната промяна навява на мисълта, че с назначените от служебното правителство кадри са били объркани нечии схеми, които сега трябва бързо да се възстановят.
Още на 5 май, с нарочен протокол, транспортният министър Ивайло Московски е освободил Пламен Станчев като изпълнителен директор и член на борда на директорите на най-големия ни международен аеропорт. Неговото място ще бъде заето от Владимир Рапонджиев. Той бе уволнен от Станчев като директор "Сигурност" заради смущаващи "дупки" в охраната, като например по-голям достъп на някои служители до определени помещения, отколкото им е давал номинално пропускът. Освен това се оказа, че в държавното  дружество са назначавани хора с доста съмнителни качества - техническият секретар на съвета на директорите и завеждащ деловодството е бил с осъдителна присъда, а друг човек - с две осъдителни присъди, е работил в дирекция "Сигурност". Сега обаче Рапонджиев ще е този, който ще дирижира случващото се на летището - кой се назначава и кой не.
Показателно е също, че смяната на Пламен Станчев бе анонсирана първо в една "кафява" агенция, а после тиражирана и от още няколко интернет сайта. Официално съобщение до медиите, каквато е практиката, така и не бе изпратено. Рокадата бе потвърдена от самия Московски в телевизионно интервю, в което бе обявено и възобновяването на спорната концесия на столичния аеропорт (виж отделния текст).
Интерес предизвикват и другите имена, влизащи в ръководството. За председател на борда е назначена Ася Иванова, която влезе за пръв път в тази структура на 12 септември 2014-а при предишното правителство на ГЕРБ. Както "БАНКЕРЪ" вече писа, до края на март същата година тя бе  управител на "Дорне" ЕООД, занимаващо се с търговия на бижута. Същото дружество сега се управлява от нейния съпруг Юлиян Иванов и до неотдавна имаше собствен магазин в безмитната зона на аеропорта. Говори се, че възходът на Иванова се дължи на приятелството й с министър Московски. Дали е така може само да гадаем, но все пак е любопитно каква е връзката между бизнеса с бижута и взимането на решения за бъдещето на едно летище, през което преминават повече от 5 млн. пътници годишно?
Другото попълнение в съвета на директорите е варненската адвокатка на свободна практика  Мая Андреева. Нейното име нашумя през 2011-а, когато бе избрана за заместник-председател на Централната избирателна комисия и се разбра, че е работила заедно с депутата от ГЕРБ Емил Радев, който сега е в Eвропейския парламент. Тогава Радев се опита да омаловажи съвпадението и обясни, че просто работели в общо помещение. Според клюките в бранша Андреева отдавна е лансирана от ГЕРБ като юрист в общинските фирми във Варна и нито издигането й в ЦИК, нито сегашното й назначение са изненадали някого в морската столица.
Ако се вярва на мълвата, юридически съветник на борда на директорите на "Летище София" ще е Веселин Божков - дългогодишен представител на държавата в "България Ер". Той е далеч по-популярен като директор на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" (бившата ДАИ), където бе назначен през юли 2011-а след съгласуване с премиера Бойко Борисов (такова уточнение беше направено от транспортното министерство). През 2013-а Божков бе задържан заедно с още 12 служители, сред които и секретарката му, след акция на транспортна полиция и ДАНС в централното управление на агенцията и в нейни подразделения в провинцията. Обвиненията към Божков бяха свързани с безстопанственост в "Автомобилна администрация", само че развръзка по този казус все още липсва.
Големият въпрос, разбира се, е дали новите назначения ще променят нещо, или най-голямото ни международно летище ще се върне към познатия не особено успешен начин на управление, както впрочем констатира и проверката на Сметната палата? Във всеки случай обикновените служители вече са "настръхнали" от случващото се.
Колкото до Агенция "Пътна инфраструктура", там реално Дончо Атанасов остава председател на управителния съвет, въпреки че до неотдавна "диригентската палка" държеше назначеният от служебния кабинет член на борда - Пирин Пенчев. За Атанасов беше съобщено, че ще бъде освободен след инцидента с падналата лампа в тунела "Ечемишка" в началото на февруари, но тогава той е излязъл в болнични. Сега се завръща триумфално на позицията, която зае през декември миналата година след оставката на Лазар Лазаров. Третият член на управителния съвет на пътната агенция е инж. Илиана Захариева, назначена през 2011-а с решение на тогавашния министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. Очакват се обаче структурни промени и едва след тях ще бъде обявен пълният състав на новото ръководство.


Изпълнител на ”мокри поръчки” на Ненчев е назначен от Каракачанов за зам.-директор .

22.05.2017

Скандалните назначения във военното министерство продължават. След Христин Петков е върнат и печално известният Борислав Попов. На 19 май е назначен като заместник-директор на дирекция ”Отбранителна аквизиция”. Той бе изпълнител на ”мокри поръчки на дуото Ненчев-Кадашевска. В МО е известен като ”номадът на обществените поръчки”.
Борислав Попов е бивш зам.-директор на дирекция "Инфраструктура на отбраната в МО, а след това изпълняващ длъжността и за кратко директор на главна дирекция "Отбранителна акнизиция". След съдебно възстановяване на старата структура бе пак зам.- директор на "Инфраструктура на отбраната". Все апетитни и важни постове.
Експерти в МО свидетелстват за нежеланието на възстановената от ВАС директорка на инфраструктурата Таня Александрова да работи с този силно компроментиран свой служител, известен като изпълнител на „мокри поръчки“ на дуото Ненчев-Кардашевска. Но защо сега той се появява като заместник (засега ИД) на тази толкова важна дирекция в министерството, сякаш не е ясно? Нека припомним кой е Борислав Попов и хвърлим сметлина върху назначението.
Известен е като „номадът на обществените поръчки“, тъй като за последните петнайсетина години е сменил също толкова длъжности в държавната администрация, все свързани с обществените поръчки. Попов е човек зависим от своите политически покровители, който бе спуснат без конкурс от министър Ненчев в дирекция „Отбранителна аквизиция“, за да изпълнява неговите указания по управление и контрола на паричните средства в интерес на неговата земеделска партията и на Реформатовския блок, с който е ангажиран по линия на своя благодетел Гроздан Караджов – член на Гражданския съвет на реформаторите.
Припомняме, че Попов ни в клин ни в ръкав предложи за уволнение на Ненчев, през месец юли миналата година, 26 от своите най-квалифицирани служители, с което изпълни поредната политическа поръчка и обезкръви кадрово дирекцията си. С това създаде сериозни предпоставки тя да не може да изпълнява своите функционални задължения. Въпросът е,  какво прави този служител още в Министерството на отбраната и каква поредна зависимост и бъдеща поръчка го задържат на тази (поредна) длъжност?
Последното се отнася и за няколко, вече „стари Ненчеви калинки“ в тази дирекция - Аделина Николова, за която бе създаден един съвсем малък, ненужен и измислен отдел, за да стане негов началник.  Красимира Железчева – дъщеря на Атанас Железчев, бивш член на УС на БЗНС и заместник-председател на 37-то Народно събрание.
Към тях може да се прибавят и новите, съвсем пресни „калинки“ от последните дни на служебния министър Янев. Едната е Гергана Рашева Благиева – назначена за началник отдел „Придобиване на въоръжение и техника“, дошла чрез прехвърляне от Министерство на регионалното развитие, в несътветствие с необходимите срокове (за което нека Ластарджиев се самосезира). Тя е била директор на дирекцията, отговорна за реализиране на програмата за саниране. Другата е Румяна Младенова – назначена за главен експерт в отдел „Придобиване на системи за командване и управление“, архитект, прехвърлен от главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ за да договаря придобиването на КИС!?
Съвсем скоро вероятно ще настъпят и скоростно ще приключат и промените в дружествата , на които министъра на отбраната е принципал. Голям е интересът дали като директор на Института по отбраната ще бъде върнат Тодор Тагарев, един друг бивш служебен министър, компроментиран със зависимостите по отношение на проектите за придобиване на значимо за страната и ведомството оборудване и техника, както и поради нарочната за него промяна на изискванията за заемане на тази длъжност от неговия благодетел Ненчев.


Валери Симеонов забъркан в схема за милиони . Мечтите и обещанията за нова сграда на СКАТ се оказаха облечени в бизнеспланове и печалби за собствениците й .

20.07.2017

Вицепремиерът Валери Симеонов не си оставя коня в калта и чрез партньорите си задвижи строежа на масивна бизнес сграда върху руините на телевизия СКАТ в Бургас. Строежът е в Бургас, в комплекс „Зорница“, откъдето кабеларката с национален обхват излъчваше своята програма.
На 17 юни 2008 г. Общинският съветник от „Движение за свобода и справедливост“ Георги Иванов обвини собственика на телевизия СКАТ и председател на Общинския съвет Валери Симеонов в неправомерна сделка за изкупуване на идеални части общинска земя зад офисите на телевизията в комплекс „Зорница“. Според Иванов, СКАТ телевизия има собственост над 320 квадратни метра и иска да изкупи останалите 555 на обща цена около 870000 лева. Общинският съветник, обаче, смята, че на това място ще бъде издигната висока сграда с възможности за отдаване под наем на бизнес помещения, а това ще ощети Община Бургас.
След два дни на 19.06.2008 г. се проведе Десето заседание на ОбС Бургас, което започна в 10 часа в сградата на БСУ. Проектът за дневен ред включваше 62 точки.
Съветниците разглеждаха и обсъждаха докладната на зам.-кмета по финанси Красимир Стойчев за финансовото състояние на общинските дружества за 2007 година. Обект на дебати беше и докладната за продажбата на терена под телевизия СКАТ на собственика на медията и председател на ОбС Валери Симеонов спретната лично от кмета Димитър Николов.
Съюзници още от есен 2007 г. са ГЕРБ и Атака и тяхното партньорство лъсна на това заседание …
Бурни дебати се разразиха по докладната на кмета Димитър Николов относно прекратяване на съсобственост между Община Бургас и юридическо лице в имот, представляващ УПИ VІ в кв.7 по плана на ж.к. „Зорница“ гр. Бургас, чрез продажбата на общинската идеална част от имота. Докладната касаеше продажбата на 555 квадратни метра общински терен на телевизия СКАТ.


Първа мутренска оставка, след разкрития във Фейсбук - група, тя продължава с други министри...

30.11.2017

Министърът на здравеопазването Николай Петров подаде оставка. Оставката беше приета от министър-председателя Бойко Борисов.
Оставката идва след като преди седмица групата "Национален протест срещу безобразията в България" публикува скандални документи как министърът, в качеството си на шеф на ВМА е дал обществена поръчка на фирма на дъщеря си. Документите бяха публикувани в няколко сайта, набедени че разпространяват "фалшиви новини". Вчера информацията, която бяха видели хиляди в Интернет, най-сетни бе забелязана и от БТВ и бе направен репортаж.
Поръчката е за доставката на ортопедични консумативи за ВМА и то във времето, когато Петров е начело на лечебното заведение. Одитът е поискан от служебния военен министър Стефан Янев и е възложен на Сметната палата.
Именно този одит показа нарушенията във ВМА, допуснати от Николай Петров. Военният министър Красимир Каракачанов днес бе лаконичен. Оставката не била подадена по време на днешното заседание, стана ясно от коментара му. Така е решил, така е постъпил, бе коментарът му.
По-рано тази сутрин пред Нова тв финансовият министър Владислав Горанов сподели, че вярва на Петров. Кабинетът щял да провери отново резултатите от одита и до две седмици щяло да се вземе решение за оставката на министъра на здравеопазването. Петров обаче не дочака този срок.
Правосъдният министър Цецка Цачева също запази мълчание за оставката на колегата си.
Освен за Николай Петров обаче, "Национален протест" извадиха далавери и на други видни гербери. Това стана причина за невиждана тролска атака от страна на Цветан Цветанов, която в един момент бе блокирала почти всички администратори на страницата. Ако обаче информацията около тези данни се развие като предния път, то скоро ще има и други оставки, вкл. на най-високото място.Няма коментари:

Публикуване на коментар