сряда, 5 юни 2019 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...143



Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.



 Избягалият рецидивист Пелов - застрелян в Ботевград . Друг криминално проявен е в болница след среднощната престрелка .

05.06.2018


Избягалият от Централният софийски затвор рецидивист Владимир Пелов е убит, а друг криминално проявен е в болница след среднощна престрелка в центъра на Ботевград, съобщава NOVA.
Идентификацията на Пелов е извършена по пръстови отпечатъци, тъй като брат му отказал да го разпознае. Стрелбата е станала около 23 часа снощи зад сградата на Историческия музей на Ботевград. Пелов е издъхнал на място. Според прокуратурата основната версия в разследването на престрелката са неуредени финансови взаимоотношения между двамата. Убитият Пелов има три прострелни рани - в долната част на лицето, в дясното бедро и в дясната подбедрица.
Раненият е 39-годишният Марио Панчев, с прякор Големия. Той е приет с две прострелни рани в корема в „Пирогов”. От болницата съобщиха, мъжът е „опериран през нощта по спешност и е настанен в централна реанимация в много тежко състояние”.
Директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Христо Терзийски заяви, че Владимир Пелов е нападнал Марио Панчев, а не обратното.
Властите са разполагали оперативна информация, че от около месец Пелов се намира на територията на Ботевград. Всеки сигнал, който е получаван, е бил проверяван. Но в полицията не са знаели, че Пелов е бил с променена външност – с брада, облечен със суичер с качулка и е носел шапка, съобщи окръжният прокурор на София Наталия Николова на извънредна пресконференция.
Екипи на полицията отцепиха района в Ботевград малко след стрелбата. Разследващите са намерили три оръжия - две от тях, извадени на местопрестъплението и още едно в чанта, която Пелов е носел. По първоначална информация двамата мъже са стреляли един срещу друг.
„Убитият Владимир Пелов и криминално проявеният Марио Панчев от година и повече са били в изключително напрегнати отношения, вследствие на лични конфликти и най-вероятно неуредени сметки след извършена престъпна дейност, така че те са били врагове, а не приятели”, коментира главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов и добави, че „Марио Панчев има множество криминални регистрации, включително има информация, че преди време е извършвал престъпна дейност, съвместно с Пелов”.
Според кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, „Марио Панчев е доста близък приятел, съмишленик и последовател на Владо Пелов”.
„Знаех, че са в добри отношения”, поясни Гавалюгов и изрази учудване, че именно Панчев е застрелял Пелов.
Преди повече от 25 години Марио бил прострелян „при неволно боравене с оръжие в апартамент на Владо Пелов”, разказа Иван Гавалюгов. Той твърди, че познава Панчев от ученическите години, тъй като са връстници. Пелов също е родом от Ботевград.
Панчев е регистриран в полицията за грабежи и незаконно притежаване на оръжие, но не е лежал в затвора. По непотвърдена информация е бил информатор на полицията.
„Нямам никаква информация Марио да е имал легални доходи. Говори се, че се занимава с лихварство. В интерес на истината в Ботевград лихварството е силно разпространено заедно с проституцията и наркоразпространението. Не бих казал, че Панчев демонстрира висок стандарт на живот. Движи се в доста съмнителни среди”, добави Гавалюгов и посочи, че „цялата случка е изключително странна”.
 Кметът запита как човек, „издирван с червена бюлетина, спокойно може да се разхожда из родния си град”. Гавалюгов поясни, че в центъра на Ботевград има над 30 камери.
Пелов избяга заедно с друг опасен рецидивист - Радослав Колев през централния вход на Софийския затвор, след като стреля с пистолет по охраната.
На втори юни в Ботевград бе проведена полицейска акция за търсене на избягалия затворник.
„В събота беше направена поредната полицейска операция по издирването на Пелов. Беше получен сигнал, че Владимир Пелов се укрива на територията на изоставена постройка в центъра на Ботевград. Лицето обаче не беше установено”, коментира Христо Терзийски от Главна дирекция „Национална полиция”.
По-рано ръководителят на Софийска окръжна прокуратура Наталия Николова заяви пред БНР, че самоличността на лицето, убито късно снощи при престрелка в центъра на Ботевград, не може да бъде потвърдена, тъй като не е имал в себе си документи.
В началото на днешното пленарно заседание БСП настоя вътрешният министър Валентин Радев да дойде в парламента, за да даде информация пред народните представители относно убийството в Ботевград.
Предложението за изслушване бе аргументирано от народния представител от левицата Иван Иванов. „Какво се случва? Как работи МВР? Как се полагат усилия за спиране на престъпността в България? Най-вече трябва да разберем как се стигна до този кървав инцидент снощи в центъра на Ботевград, при който за щастие няма и пострадали граждани. Това нещо не може да продължава, а полицията мълчи безучастно“, заяви той от парламентарната трибуна.
Пелов излежаваше 32-годишна присъда за грабеж, отвличане и опит за убийство на полицаи. Той има предходна присъда от 15 години за убийство. Двамата с Радослав Колев избягаха на 3 април от Централният софийски затвор и оттогава полицията ги издирва.


Няма коментари:

Публикуване на коментар