четвъртък, 20 май 2021 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 77

Ненаказаните банкери

30.06.2018

Банкерите, които закопаха спестяванията на милиони българи през 90-те години, днес се радват на охолен живот, докато изгорелите вложители се гърчат в недоимък, а инсулти и инфаркти приключиха житейските мъки на хиляди от тях. Срещу банкрутиралите шефове на трезори навремето уж се водеха разследвания, уж имаше дела, но Темида ги оправда. В затвора попадна само един-единствен герой на банковите афери – шефът на пловдивската „Агробизнес-банк“ Христо Александров. Той обаче излежа присъдата си като библиотекар и напусна килията предсрочно. Да, горчивата истина е, че за грандиозния банков фалит на България през 1996-1997 г. виновниците не получиха никакво възмездие. А милиони българи загубиха всичко, което са имали, и започнаха живота си отначало…

Според опитни юристи предварително е било ясно, че банкерите, довели до фиаско 17 трезора, ще отърват решетките. Каквито и зулуми да са правили с парите на клиентите си, те не могат да бъдат осъдени, защото банките им са били частни и са имали право да преценят какви кредити да раздават.Болшинството от бившите банкери днес са скъпо-платени консултанти. Други са пенсионери, като доходите им не падат под 8000 лева на месец. Това разкри преди време бивш директор на Националния осигурителен институт и допълни, че хитрите финансисти успели да намерят дупка в закона, през която да прокарат високите си пенсии. Като висш мениджмънт навремето те си писали баснословни заплати; върху които са плащани огромни осигуровки.

Нито един от тези хора обаче не е случайно попаднал в голямата игра. И как да е иначе, след като тяхната задача е била да превърнат политическата власт на бившия комунистически елит във финансова и икономическа. Разбира се, тези процеси са били строго контролирани. В далечната 1996 г. е събрана трупа експерти от МВР, Националната следствена служба и прокуратурата. На тях им е възложена задача да проследят как се преплитат банките с интересите на силовите групировки. Сбирките на съвместния екип се правят в кабинета на Ангел Ганев, шеф по това време на отдел „Следствен надзор“ в Главна прокуратура. Експертите пишат доклади, които се дават лично на тогавашния вътрешен министър Николай Добрев. За близо година работа екипът стига до интересни изводи. Първият е, че новите банкери са стари и проверени кадри на бившата Държавна сигурност – служители и доносници като Венцислав Иосифов, тогава съпруг на днешната половинка на Сергей Станишев – Моника, честния частник Валентин Моллов, Красимир Стойчев, Ангел Първанов и т.н.

Друг извод, направен от спецекипа е, че банките са станали над 40, плюс десетки финансови къщи и различни фондове, което ги прави неконтролируема система. Радетел за разширяване и развитие на сектора е вездесъщият Андрей Луканов, макар не малко преди смъртта си и той стига до прозрението, че на България повече от 15 банки са й прекалено много. Кои са новите трезори? С пари на Отечествения фронт и църквата е създадена Ортодоксалната банка. „Първа частна банка“ се пръква с решение на Политбюро по инициатива на Андрей Луканов. Всеки голям бизнесмен в онези години прави своя банка. Илия Павлов създава могъщата „Кредитна банка“, Васил Божков – „Българска промишлена и инвестиционна банка“, в „Минералбанк“ е застрахователният бос Румен Георгиев. Иван Миронов основава „Балканбанк“ – трезорът с най-много офиси в страната и Македония. В онези години започва и навлизането на турски и гръцки банки у нас. Те стъпват плахо в несигурната българска среда. През 1996 г. обаче една след друга затварят касите си „Бизнесбанк“, банка „Славяни“, „Частна земеделска инвестиционна банка“, „Кристалбанк – Мадан“, „Първа частна банка“, банка „Моллов“. Техен най-голям длъжник се оказват фирми, свързани със собствениците на въпросните банки. Нищо ново, практиката да се наливат пари във фирма на секретарки и лични шофьори не е от вчера. Така да се каже, Цветан Василев явно се е учил от предшествениците си.

Има обаче и други хватки за източване на трезорите. От „Туристспортбанк“ (ТСБ) например са извадени 70 млн. лева на „Стомана“ – Перник, което по това време е вече зациклило предприятие. Те са превъртени няколко пъти в различни валути. Това едва ли е станало само с подписа на шефа на банката Емил Кюлев. Заедно с него тогава работи и Светослав Божилов, години по-късно съдружник на банкерката Цветелина Бориславова. Там е и бившият посланик в Москва Пламен Грозданов, зет на Дража Вълчева, бивша номенклатура от върховете на БКП, днес изпълнителен директор на съюза „Произведено в България“. Сред шефовете на ТСБ са и бившият барман Иво Иванов, Боян Петров, който по-късно става строителен бос, математикът Любомир Гибински и други. ТСБ има и 11 съвместни фирми с известния финансов спекулант Дилян Дорон. какво става по-късно с всички тези хора? Най-печална е съдбата на Емил Кюлев. Джипът му е засипан с дъжд от куршуми през 2005 г. на столичния бул. „България“, а убиецът му е неизвестен и досега. Богатството на Кюлев отива във вдовицата – бившата му секретарка Весела Кюлева. Тя получава пълен контрол над повече от 1,2 млрд. лв. и заминава за Виена с новия си съпруг, а по информация на ежедневника „Всеки ден“ вече се готви да отлети за Сингапур, след като успешно е изхарчила огромна част от състоянието. финансов консултант на вдовицата на Кюлев е Иво Прокопиев. Казват, че благодарение на „мъдрите“ му финансови съвети Весела Кюлева е загубила над 400 милиона лева за 3 години. Братът на банкера Юрий Кюлев прекарва дълги часове в офиса си в центъра на София и не крие, че е сломен от смъртта на брат си. А какво става с другите шефове на един от най-популярните в миналото трезори?

Любомир Гибински

Още през лятото на 1997 г. е образувано дело срещу Любомир Гибински, Николай Златев и Стефан Тодоров за раздадените 50 млрд. стари лева, но съдът ги призна за невинни. Веднага след това Любомир Гибински заяви пред Софийския градски съд, че иска държавата да му плати 70 000 лева за причинените морални и материални щети. И това, ако не е наглост! Според фирмените регистри днес той има семеен бизнес, фирмата му е регистрирана в Карлово, а името му се мярка в интернет сайтове за запознанства. Човека си търси интимни приключения…

Иван Китов

Далеч по-бурна и изпълнена с приключения е съдбата на банкера авантюрист Иван Китов, който беше шеф на фалиралата „Бизнесбанк-Петрич“. Арестуван е при акция на ЦСБОП през 1997 г. Три години по-рано, през 1994 г. обаче той основа Нова телевизия, заедно със сърбина Дарко Таминджич. Китов беше следствен по няколко крупни банкови афери – за източване не само на банката в Петрич, но и на „Електроника“ и „Кристалбанк“. Наложиха му огромна парична гаранция – 150 млн. стари лева. Скандалният финансист ги плати, излезе на свобода и безследно изчезна зад граница. Иван Китов не е случаен човек. Неговият баща работи в ЦК на БКП. „Кристалбанк“, позната още като Маданската банка, влезе в историята като първата фалирала банка у нас. Издирван по целия свят с червена бюлетина от Интерпол, Китов от години е в нелегалност. В началото на 2005 г. тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов обяви, че е спипан в столицата на Коста Рика – Сан Хосе. Там се подвизавал под името Джак Хасел Босман. Дори се оженил за натурализираната костариканка от руски произход Наталия Гайфудинов. Тя обаче доста се ошашавила, като разбрала, че съпругът й не е този, за когото се представя. Конспирацията на Китов рухнала при опит да влезе в САЩ. На границата му взели отпечатъци от пръстите и се оказало, че е търсен финансов шмекер. Искането на България да бъде екстрадиран обаче остава глас в пустиня, а Интерпол го сваля от страницата си. През изминалите години съдебните дела на Китов са прекратени по давност. Аферистът-вече може да се прибере у дома.

Христо Александров – Ицо салфетката

Пловдивският брокер Христо Александров също беше няколко години в нелегалност. Заедно с Христо Данов той беше основен акционер в „Агробизнес-банк“. Ицо Салфетката, както е познат, е откритие на Луканов. Когато се запознават, Александров е сервитьор в пловдивския ресторант „Ритора“. Той става банкер с вътрешен преврат в „Агро-бизнесбанк“, като измества от директорското място преподавателя в Аграрния университет доц. Тодор Янков, който впрочем също се подвизаваше за кратко в затвора заради финансови злоупотреби. След фалита на „Агробиз-несбанк“ Христо Александров бяга в чужбина с доста по-младата си секретарка Стоилка Чобанова, която се прекръства на Александра. Двамата подават документи за гражданство в далечна Доминикана. Всеки би могъл да го получи, ако инвестира в държавата 50 000 долара, но кандидат-доминиканците трябва да са с чисти досиета. В края на 1999 г. от Доминикана изпращат у нас запитване за Александров. Месец по-късно МВР разтръби, че иска екстрадиция на ексбанкера. Във вътрешното министерство тогава се бяха сетили, че са му издали осем задгранични паспорта от които два служебни. Банкерът накрая сам се предаде и заяви, че не е напускал България. Осъдиха го на 8 години, но не заради фалита на „Агробизнесбанк“, а за присвоени 141 800 хил. лева от „финансово-брокерска къща Пловдив“. Освободен беше предсрочно в края на миналата година. При освобождаването си обяви, че ще се занимава със сливане и преструктуриране на предприятия. Досега обаче още не е регистрирал нови фирми, показва Търговският регистър. Затова пък Александра (Стоилка) успешно развива моден бизнес. Неотдавна Комисията по досиетата извади на бял свят, че Христо Александров е бил сътрудник на Шесто управление на ДС под псевдонима „Тошо“. Доносите му са унищожени през 1990. Агенти на ДС са и още няколко шефове на банката. При такова мощно присъствие на сътрудници на ДС в мениджмънта на „Агробизнесбанк“ не е изненада, че точно на нея е поверено да кредитира стратегическия отрасъл – военнопромишления комплекс. Може би затова дълго време се радва и на благоотношение от страна на Централната банка.

Надежда Апостолова

Бившата шефка в „Балканбанк“ – Надежда Апостолова няма толкова бурна биография. Тя е арестувана през 1997 г. за опоскването на банката. По-късно обаче Главна прокуратура изземва делото и го прекратява. След като се пенсионира, Апостолова работи на свободна практика като консултант.

Ангел Първанов

Явно е, че героите на „банковия октопод“ от първите години на прехода днес нямат проблеми с правосъдието. Освен в САЩ, техните следи водят и към австрийската столица Виена. От години там са Ангел Първанов и неговият съдружник Красимир Стойчев. Двамата бяха основатели и съсобственици на фалиралата „Капиталбанк“. Те са известни и като първите български частници със собствен самолет. Освен това държаха и първия GSM оператор. След това се скараха, съдиха и мобилният оператор премина в ръцете на покойния вече Владимир Грашнов. Въпреки че тяхната „Капиталбанк“ е източена, Стойчев и Първанов също нямат проблем със съда. Срещу Красимир Стойчев е заведено дело, но е потулено набързо през 1999 г., а той самият не крие близкото си приятелство с Иван Костов. Ангел Първанов също няма неприятности с Темида. Преди да стане банкер, той е завършил школата в Симеоново. Поработва в МВР, но става акционер и генерален директор на частна фирма „Колумб“ в Москва. След това ръководи и други компании, а след фалита на повечето от тях заедно със съпругата си Малина се оттегля във Виена. Там обаче го преследват семейни трагедии. През 2011 г. таксиметров шофьор прегазва неговия син – 22-годишния Алекс. Няколко години по-рано във Виена умира и тъстът му – висшият функционер на БКП Иван Шпатов.

Скандалният Атанас Тилев се измъкна сух за това, че открадна 50 милиона лева от собствената си банка, естествено, безславно фалирала. Любопитен детайл е, че съдия по делото, което го оневини е прословутата днес Мирослава Тодорова. Тя цели 4 години не намира време да напише мотивите, а прокуратурата не може да обжалва при това положение… Във Виена сега пребивава и друг фалирал банкер – Атанас Тилев. Той също има солидна биография в спецслужбите – бил е агент „Румянцев“ на Първо главно управление на ДС и агент „Зингер“ на Разузнавателното управление на Генералния щаб на армията. Само за няколко месеца през 1995 г. като собственик на Банката за земеделски кредит той раздава на фирми на съученици, състуденти и свои близки над 50 млн. лева. Банката изпада в несъстоятелност, Тилев изчезва без следа, а вложителите изгарят. Минават години и съдия Мирослава Тодорова признава Тилев за невинен в източването на трезора. След това тя бави мотивите за присъдата цели 4 години и прокуратурата не може да обжалва. През 2012 г. делото е прекратено поради давност. Вместо да отиде в затвора, Тилев се отдава на писане на мемоари. Издава спомените си „Опит за завръщане“.

Далеч от прожекторите напоследък сe е скрил шефът на фалиралата Първа частна банка Венцислав Йосифов. Той е бивш съпруг на жената на Сергей Станишев – Моника. Понякога бившият шеф на ПЧБ може да бъде видян в офиса си на столичната ул. „Раковски“. Оттам води последната си кампания – беше се кандидатирал за президент през 2011 г, но не успя. Веска Меджидиева в компанията на покойния си съпруг Румен Спасов. След фалита на банката двамата се изпокарват жестоко, а блондинката духва в далечен ЮАР.

Затворен живот води и бившата банкерка Веска Меджидиева, която по образование е строителен инженер и е бивша снаха на страховития МВР шеф Мирчо Спасов. В последната си телевизионна изява у нас от ЮАР тя обясни, че не поддържа контакти с бившите си партньори. След като източи Българска земеделска и промишлена банка тя набързо отпътува за Африка. Зеленият континент според запознати я привлякъл не само защото там е недосегаема, но и защото сестра й Йорданка от дълги години работи и живее със семейството си в Мозамбик. Всички опити Меджидиева да бъде върната у нас удариха на камък. Покойният главен прокурор Иван Татарчев напразно обясняваше, че е приготвил и за нея чувал и ще я доведе. Той дори води преговори С южноафриканския си колега.

Списъкът с банкерите, довели до фалит трезорите през 90-те години, може да бъде продължен и с други имена. Въпреки уникалните злоупотреби, всички те излязоха невинни. По-страшното е обаче, че и досега не е ясно каква е точно сумата на изтеклите пари. Преди време прокуратурата обяви, че са над 60 млрд. лева. Други източници обаче твърдят, че са над 2700 млрд. лева. Тези пари са раздадени, за да станат някои много богати.

Какво е общото между всичките банкери, виновни за невероятната криза от 1996-1997 г.?

Нито един от тях не получава справедлива присъда за финансовите си авантюри. Типично по български… Иван Миронов съди страната ни в Страсбург заради ареста, който му причинил куп неудобства. Друг знаков банкер от миналото Иван Миронов предвидливо стана американски гражданин. Неговата „Балканбанк“ се запомни с общите фирми и финансови далавери с „Мултигруп“. Тя е една от банките които завличат най-много обикновени хора. Когато през 1995 г. трезорът му пропиля парите на хиляди дребни спестители, Миронов изчезна в чужбина с мълчаливата подкрепа на покойния вече прокурор Михаил Дойчев. Преди това обаче фирми от семейния му кръг бяха получили огромни необезпечени кредити. Докато Интерпол уж го търсеше, Миронов си харчеше милионите в САЩ купи си огромно имение с басейн и кабриолет. Синовете му там градят кариери, а журналистката Севда Шишманова редовно му гостува. Двамата имат интимна връзка и дори са пред брак, след като Миронов е обещал да се разведе. Това обаче така и не се случва. Днес иначе принципната Шишманова не обича да се сеща за аферата си с един от най-скандалните родни милионери. Банкерът бяга зад океана, след като се оказа, че с другия шеф на трезора Надежда Апостолова са раздали 3 млн. долара кредити на фирма „Трон“, която се водеше конкурент на „Мултигруп“. През 2002 г. обвинението срещу Миронов набъбва с още 202 милиона, потрошени в заеми, които никога няма да бъдат върнати. Интерпол все пак го арестува в Македония, но през 2006 г. нашият съд го оправдава. Бившият банкер заведе дело в Страсбург за ареста си. Преди 4-5 години той се появи изненадващо в София, за да продаде акциите си, които са неговият дял от Банката му в Скопие. Миронов я беше направил заедно с Илия Павлов. По-късно и тя беше изпаднала в криза но оцеля. Последните бизнес изяви на ексбанкера у нас са в две фирми, но и тях вече е напуснал. Той е бил сред управителите на „Виа Ер София“, в която съсобственик е Денис Бареков. Пловдивчанинът Бареков е близък до бившата ВИС. Той е бил и клиент на Миронов, който му е дал щедър кредит от 1 милион долара. Васил Нинов

Доживотна присъда, но в Солун. Васил Нинов, заради когото изгоряха вложителите в „Балканска универсална банка“, получи доживотна присъда в Солун. Той беше осъден за трафик на наркотици, след като гръцките ченгета спипаха 168 килограма чист кокаин. Пред и това Нинов завлече 55 млн. долара от банката у нас, но това не можа да го прати в съда. Аферистът е започнал кариерата си като пиколо столичния новотел „Европа“. Става банкер покрай дебелите си връзки с политици, ченгета и магистрати. Едва през септември 2000 г. срещу него започна разследване за безстопанственост. Съдът в Солун обаче реши проблема кардинално.

Кирил Дунев, фалирал Частна земеделска и инвестиционна банка, получава 30 000 лева обезщетение от държавата за това, че разследването срещу него се е проточило 9 години. Бившия шеф на скандалната Частна земеделска и инвестиционна банка Кирил Дунев не само че не получи никакво наказание за фалиралата банка, но взе от държавата 30 хиляди лева обезщетение за проточилото се дело. Неприятностите му със следствието започват през 1997 г. Лежи 50-тина дни в ареста, след това срещу него 9 години се води разследване. Оправдан е през 2006 г. и шест години по-късно Върховният касационен съд му присъжда обезщетение. Кирил Дунев е известен и с още нещо. Напористата журналистка Илияна Беновска е била негова пиар съветничка, а съпругът й Петър е взел кредити от фалиралата банка.

Обезщетения от по 20-30 хил. вече са получили и други банкери от фалиралите „Минералбанк“ и „Славяни“. Обвиненията срещу тях, че са раздавали лоши кредити, също не са издържали в съда. Делата обаче са се точили с години и държавата сега плаща на банкерите за причинените им „страдания“. Друг герой от славните банкови времена – Камен Тошков, бивш началник на управление „Банков надзор“ в БНБ също се закани, че ще съди България. Заедно с бизнесмените Васил Божков и Борислав Дионисиев той беше дълги години шеф на шахмата у нас. Камен Тошков заедно с бившия си колега Стоян Шукеров бивш шеф на „Валутни операции“ в БНБ, сега е в частния бизнес. Имат консултантско бюро, като техен съдружник е Станислав Безуханов, брат на известната бизнес дама Саша Безуханова.

Валентин Моллов, който също излезе в списъците с доносници на ДС, от години се е преселил в Швейцария. Последният скандал, свързан с неговото име, е аферата с изгорелия влак София – Кардам. Оказа се, че пламналите като факли вагони са доставени от Моллов и швейцарска фирма, на която той се води представител у нас. Въпросните возила били продавани като скрап от пощите на бившата ГДР. „Честният частник“ и швейцарската компания ги препродават у нас и печелят 10 млн. евро. Далаверата на Моллов и чуждестранния му съдружник, за когото източници твърдят, че също е бивш кадър на ДС, завършва със смъртта на 9 българи. Валентин Моллов се измъква сух от банковата криза. Никой не му търси никаква отговорност. И до днес твърди, че е щял да си оздрави банката, но просто е жертва на лош сценарий. Иначе продължава да си живее охолно. Освен имението си в Швейцария, притежава и палат в София. Често си идва в България, но избягва всякакъв медиен шум. Не ходи по публични събития, предпочита тихи и уединени елитни ресторанти.

Бившите банкери и агенти на ДС Валентин Моллов и Венцислав Йосифов излязоха и кредитни длъжници към Агробизнесбанк

30.11.2019

Бившите банкери от Първа частна Валентин Моллов и Венцислав Йосифов бяха оповестени като агенти на Държавна сигурност и в качеството им на кредитни длъжници към пловдивската Агробизнесбанк. Имената на бившите банкери изплуваха при проверката на Комисията по досиетата, извършена за установяване на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби сред кредитните милионери към Агробизнесбанк, закрита през 1997 г. Моллов и Йосифов са сред имената на 10-те сътрудниците на ДС, оповестени при проверката (решение №2-1763 от 25 ноември 2019 г.). Проверката е обхванала общо 60 длъжници, а сред тях 72 лица. От тях с досиета са 16 души, но 6 от тях са починали и информацията за тях по закон не е публична.

Моллов и Йосифов, чиято принадлежност към Държавна сигурност бе разкрита през 2014 г. при проверката на Първа частна банка, са проверени този път като кредитни длъжници съдружници във фирма –длъжник – "ФБК ПЛОВДИВ" ООД, гр. Пловдив. Според бюлетина на БНБ с кредитните длъжници от 1997 г. „ФБК Пловдив” има три кредита към Агробизнесбанк в периода 1994-1996 г. на обща стойност над 6 млрд. неденоминирани лева. Лихвата върху тях е над 5 млрд. недономинирани лева. Сред другите обявени кредитни милионери, длъжници към Агробизнесбанк са Христо Александров, известен като Ицо Салфетката, бизнесменът Пламен Тимев – Ганди, Николай Радулов – главен секретар на МВР (1997-1998) и др. Комисията по досиетата обяви и сътрудниците на комунистическите служби и сред кредитните длъжници към Частна земеделска инвестиционна банка (ЧЗИБ), друг трезор, фалирал по време на еднопартийното управление на БСП с кабинета Виденов.

Проверени са общо 82 лица (решение №2-1762 от 25 ноември 2019 г.). От тях 10 души са с установена принадлежност към тоталитарните служби. Комисията е обявила данните за шестима, тъй като четири са починали. Разкритите сътрудници са: Валентин Иванов Иванов, член на управителен орган /Общо събрание/ - съдружник във фирма –длъжник – "КЛУБ 777", гр. София; Георги Василев Георгиев, член на управителен орган /Съвет на директорите/ на фирма – длъжник – "СОДИ" ЕАД, гр. Девня /ДП "СОДИ" – по бюлетина/; Иван Панчев Иванов, едноличен собственик и управител на фирма – длъжник - "ДЕЛТА ИНВЕСТ" ЕООД, гр. София; Марко Дакев Бобев, член на управителен орган /Съвет на директорите/ на фирма – длъжник – "ПОДЕМ" ЕАД, гр. Габрово /ДП "ПОДЕМ" – по бюлетина/; Петър Недялков Карабаджаков, член на управителен орган /Съвет на директорите/ на фирма – длъжник – "ПОДЕМ" ЕАД, гр. Габрово /ДП "ПОДЕМ" – по бюлетина/; Христо Панчев Смоленов, физическо лице - длъжник.

Разкритие: Пешев, чийто брат е шеф на хотела на Нинова, управител на в. Дума.

17.07.2020

Братът на шефа на хотела на Корнелия Нинова е управител на партийния червен в. Дума, разкри агенция ПИК. Разследването на "Телеграф медиа" показа, че червената соцлидерка притежава ултралуксозен хотел на Халкидики, който проформа е на Санко Пешев. Брат му - Иван Пешев пък е един от най-доверените хора на Нинова. Нинова гузно заяви, че Иван Пешев е просто един от многото социалисти. Той наистина е един от 84-те хиляди членове на БСП. Но близостта му с Нинова никак не е случайна. Иван Пешев е управител на партийния орган в. "Дума", както е отразено и на сайта на изданието. Той е бил назначен на поста преди около 2 години именно от нея, след като предишният е починал след тежко боледуване, допълва агенция ПИК.

Вестникът е във фалит, както и цялата БСП, откакто Нинова е ръководи и профука близо 30 милиона държавна субсидия за този период. Работещите в партийния орган получават повече от мизерни заплати и заради дебелите харчове по измислената от Нинова и напълно безполезна червена телевизия БСТВ без никакъв рейтинг, откъдето напуснаха почти всички. За сметка на това управителят на "Дума" се оказва брат на доста богатия Станко Пешев, чиято фирма „Интернешънъл Инвестмънтс“ ЕАД е собственик на хотела в Гърция и е изтеглила кредита от ББР, за да се облажава и Нинова, както разкрива и проверката на "Телеграф медия". Според изданието Станко Пешев е подставено лице на Нинова, а рязкото издигане на брат му Иван Пешев в партийната йерархия е плод точно на тези отношения.

Според неофициална информация в хотела разпуска цялата кохорта на червената номенклатура у нас. Сред гостите са и видни барони и баронеси с комунистически корени и връзки като президента Румен Радев, жена му Десислава, както и бившата й половинка – соцдепутата Георги Свиленски. Последният пък е в доста близки отношения както с Корнелия Нинова (на която редовно се изживява като обществен защитник както в парламента, така и по ТВ студиа), така и с брата на Станко Пешев – Иван. В марината на луксозния хотел пък е акостирала една от любимите лъскави играчки на укриващия се в Дубай хазартен бос – Васил Божков по прякор Черепа.

Става въпрос за луксозна яхта на стойност €3 млн., която кървавият олигарх наричал на галено „Черната перла“, а себе си „пират“. Всъщност обвързаностите на Ел Чапо с червената върхушка не са от вчера и затова фактът, че е решил да скрие яхтата си от любопитните очи на разследващите в хотел, свързан с Корнелия Нинова, не трябва да учудва никого. Информацията, с която „Телеграф медиа“ разполага показва, че на яхтата на Черепа чести гости са били именно червени апаратчици и депутати, с които той е обсъждал и промените в Закона за хазарта, благодарение на които успя да ужили хазната със 700 млн. лв. Нормативните промени, които напълниха джобовете на Ел Чапо с държавни пари, бяха внесени не от друг, а от бившият вече депутат Георги Кадиев, който бе именно от БСП.

Сдружения за влияние: 982 с участие на агенти на ДС: Туризъм

09.05.2021

Закон за лобизма в България няма. През последните над 20 години са направени неуспешни опити за приемане на такъв, като в архивите на интернет страницата на парламента са запазени внесените законопроект в 40-то НС (2005-2009) и законороект в 43-то НС (2014-2017). В свой анализ по темата Капитал на 31 декември 2014 цитира изследване на Асоциация “Прозрачност без граници”, според което повече от половината от българите смятат, че “управлението на страната е под влиянието на значими частни интереси”, а в заглавието пита: “Кой се страхува от закон за лобизма?” След като BIRD обнови приложението за търсене в отворените данни от Търговския регистър, наскоро разработи и интегриран публичен скенер, който позволява при въвеждане на име на лице или на фирма да се провери веднага какви данни има за обществени поръчки, коронасубсидии, бенефициери на европейски фондове, на земеделски субсидии, на къщи за тъщи, на евтини апартаменти, заменки, субсидии за медиите, сметки в КТБ, декларации на овластени лица, задължения към НАП и т.н., и не на последно място – агенти на Държавна Сигурност. Търсачката разкрива 8903 фирми с участие на агенти на ДС. Пълен списък Разкрива и 982 сдружения (т. нар. НПО) с участие на агенти на ДС. Като от тях, 38 сдружения в сферата на туризма с участие на агенти на ДС. Красимир Петров Гергов е лицето с най-много свързаности в общо 57 фирми, сдружения и фондации. Обявен е като щатен служител ДС, УБО (разузнавач) с Решение № 72 от 03.08.2009 на КОМОДОС (Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия), а впоследствие и с още няколко решения през 2017 и 2018. Той притежава имоти за милиони в чужбина, дължи половин милион лева на НАП и усвоява милиони коронасубсидии. Освен че е член на Надзорния съвет на бТВ, Гергов участва в управлението и на други сдружения, асоциации и фирми, по-известни сред които са Асоциацията на рекламните агенции и голф начинанията му. Той също така е представляващ и член на Управителния съвет на Сдружение “НАЦИОНАЛЕН БОРД ПО ТУРИЗЪМ“, регистрирано на 18 май 2006, което “представлява обединения интерес на туристически сдружения (браншови, регионални и продуктови организации), общини, крупни инвеститори в областта на туристическата индустрия и свързаните с нея отрасли в икономиката” и “взаимодейства с всички държавни институции, които имат отношение към формиране на национална туристическа политика, стратегия и съответната законова регламентация за развитието на туристическата индустрия в България”. С други думи – лобизъм. Марияна Николова наскоро стана доктор на науките в УниБИТ, където Стоян Денчев е дългогодишен ректор (2002-2018), а в момента (от 2018 г.) е председател на общото събрание на УниБИТ.

Детайлно проучване на Сдружение НАЦИОНАЛЕН БОРД ПО ТУРИЗЪМ, органите му за управление, както и членовете му, чрез възможностите на търсачката и публичният скенер на BIRD, разкрива много зависимости.

НАЦИОНАЛЕН БОРД ПО ТУРИЗЪМ

Управителен съвет в състав до 27 членове, сред които: – щатен служител на ДС Красимир Петров Гергов (свързани 57 фирми) – агент на ДС “Карак” Радосвет Крумов Радев (свързани 37 фирми) Контролен съвет в състав от 5-ма членове, сред които: – щатен служител на ДС “Симеонов” Стоян Георгиев Денчев (УниБИТ) – осведомител; агент на ДС “Владимир” Румен Иванов Драганов Членове, сред които:

АЛБЕНА АД, с агенти на ДС: Радосвет Крумов Радев, Красимир Веселинов Станев. БЛЕКСИРАМА АД, с агенти на ДС: Евгени Петков Господинов (9 фирми), Красимир Гергов. ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ АД, с щатен служител на ДС: Дотко Петров Дотков (2 фирми). БУЛИМПЕКС АД, с агент на ДС: Младен Иванов Мутафчийски (15 фирми). ПАМПОРОВО АД на Цветелина Бориславова Карагьозова, дъщеря на служител на ПГУ на ДС Борислав Карагьозов и бивша спътница в живота на премиера в оставка Бойко Борисов. ПАМПОРОВО АД учредява преди години залог на търговско предприятие в полза ИНВЕСТБАНК АД, свързана с щатен служител на ДС Румен Иванов Иванов (2 фирми), нещатен служител на ДС Пенчо Стоянов Черкезов (2 фирми) и агент на ДС Джевдет Алиев Чаушев (1 фирма). ТЕРА ТУР СЕРВИЗ ЕООД, собственост на Валентин Златев (бивш шеф на Лукойл България и партньор на карти с Бойко Борисов), чрез преобразуваното КОМПЛЕКС СВЕТИ ВЛАС ЕАД, свързано с агент на ДС: Никола Георгиев Каръков. СВЕТИ СВЕТИ КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА ХОЛДИНГ АД, с щатен служител на ДС Илко Колев Запрянов (11 фирми) и с участие на съпруг/а на ЛЗДД. ФЕЪРПЛЕЙ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ АД, чрез преобразуваното ПРОСТРОЙ 2002 АД, с щатен служител на ДС: Николай Владов Стоименов. ВГ АД (хотели Маринела, Марица Пловдив), с агент на ДС: Вълчо Кузмов Арабаджиев (10 фирми), предишно наименование Частно акционерно дружество “ЗОГРАФСКИ”. ГБС-ТУРС ЕАД, собственост на ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ ХОЛДИНГ АД, с агент на ДС: Веселин Рашков Рашков (17 фирми). СДРУЖЕНИЕ “БЪЛГАРСКА ГОЛФ АСОЦИАЦИЯ”, с щатни служители на ДС: Красимир Петров Гергов (57 фирми), Тодор Петров Гергов (9 фирми).

Други членове: БАЛКАН ХОЛИДЕЙЗ СЪРВИСИС ЕООД, с участие на съпруг/а на ЛЗДД, БЪЛГАРИЯ ЕР АД, с участие на ЛЗДД и съпруг/а на ЛЗДД, БЛВД ООД, с участие на съпруг/а на ЛЗДД, СДРУЖЕНИЕ “БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ЗАВЕДЕНИЯТА”, ДЮНИ АД, БОРОВЕЦ ХИЛС ЕООД, ГЕОТЕХМИН ООД, ГРАНД ХОТЕЛ МИЛЕНИУМ СОФИЯ ООД, ГРИЙНЛАЙФ РЕЗОРТС ЕАД, ДАБЪЛТРИЙ ВАРНА ЕАД, ДИЗАЙН СКУАД ООД, РАДИС ГРУП АД, СЕНТРАЛ ПАРК ХОТЕЛ ООД, ТРАКИЙСКИ ХОТЕЛИЕРИ ЕООД, СОК КАМЧИЯ ЕАД, САЗА ТУР ЕООД, ГАЛАКСИ ИНВЕСТМЪНТ ГРУП ООД (Hilton Sofia, InterContinental Sofia, София Бизнес Тауър), ХАСТИНГС ЕООД, БЕДРУМ ЕООД. ГЕОТЕХМИН на Цоло Вутов стана актуална в последните дни след разкритията на бизнесмена Светослав Илчовски, че неговият собственик Цоло Вутов е подарил на премиера Бойко Борисов кюлче за рождения му ден. От фирмата дори излязоха с опровержение, макар че Илчовски не я е споменавал. Последното от изброените дружества – БЕДРУМ ЕООД, което е сред членовете на Националния борд по туризъм, наскоро предизвика съмнения, че ще строи плажно заведение на мястото на унищожените дюни на плаж “Смокиня” до Созопол, след като собственикът му Веселин Борисов си направи селфи на фона на прясно разораните дюни и покани на парти през юни, а след това изтри публикацията. Министерството на Марияна Николова наложи символична глоба в размер на 3 856,55 лв. на концесионера (не намери основание да поиска прекратяване на концесията), а на следващият ден получи благодарствено писмо за подкрепа на туристическата индустрия от същият Национален борд по туризъм (на снимката по-горе). Междувременно прокуратурата удължи проверката, след като две институции се оказаха с различни изводи за разораните дюни. Примери за подобни зависимости съществуват и при други сдружения в сферата на туризма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар