понеделник, 16 август 2021 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...186

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

17.08.2007

Огнян Харизанов беше убит с гладкоцевна ловна пушка "Збрьовка Бърно".

Пловдивският търговец Огнян Харизанов с прякор Оги Лудия е бил застрелян от затворник, пуснат под домашен арест. В ареста е 49-годишният наркодилър Божидар Атанасов, срещу когото вече е повдигнато обвинение за тежкото престъпление. Той е осъждан за разпространение на хероин и за ръководене на група за пласиране на амфетамини. През 2007 г. е излежавал наказание за наркотици. Ръководството на изолатора му разрешило отпуска заради добро поведение. Атанасов добросъвестно се прибрал зад решетките и никой не се усъмнил, че той може да е екзекуторът на Оги Лудия. “Стигнахме до него по оперативна информация”, лаконичен е шефът на ОД на МВР в Пловдив Пламен Узунов. Криминалистите изясняват какъв е бил мотивът на килъра. Той отказва да дава обяснения. Едната версия е, че може да става дума за т.нар. мокра поръчка. Кой стой ад нея обаче и колко е платено, не е ясно. Не се изключва и хипотезата за разчистване на неуредени сметки между Атанасов и жертвата му. Пловдивският търговец е известен с това, че се занимавал с дрога, макар това да е непотвърдена информация, защото досието му било чисто. На негово име е имало регистрирана фирма за търговия с кожи, но никой не знае да е въртял подобен бизнес.

Драмата се разиграла в парк "Родопи" край Пловдив, където Харизанов бил със семейството си и група приятели. Докато наглеждал барбекюто изведнъж се свлякъл на земята, коментират очевидци. Никой не чул изстрели заради силната музика. В първия момент си помислили, че Огнян си прави майтап. След като останал да лежи на земята, се втурнали към него. “Задушавам се”, били единствените думи, които успял да каже. Детето му изпаднало в шок, когато видяло баща си, облян в кръв. Приятелите на Харизанов го качили на един от джиповете и потеглили към Пловдив, но по пътя раненият издъхнал. Според съдебномедицинската експертиза смъртта му е настъпила вследствие на остра кръвозагуба, пневмоторакс и сърдечносъдова недостатъчност. 37-годишният мъж е бил убит с ловна пушка и сачми, които се използват за отстрел на едър дивеч. Шест от тях са попаднали в гърдите. По ирония на съдбата точно на 17 август бил първият ден от разрешения лов. Според разследващите Божидар Атанасов е натиснал спусъка от 23 м разстояние, скрит зад дърветата. Преди да избяга, посипал мястото, където е стоял, с лют червен пипер. По тази причина и следовите полицейски кучета не успели да хванат миризмата му. Пазачите на Оги Лудия също не са лаели, за да предупредят за чуждо присъствие. “Има иззета ловна пушка, която е приложена към делото за убийството на Харизанов”, уточняват криминалистите. Няма как обаче да се докаже, че точно с нея е стреляно, тъй като оръжието е гладкоцевно и няма проектили.Предполага се, че убиецът е бил със съучастник, който все още не е заловен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар