четвъртък, 19 август 2021 г.

ЪНДЪРГРАУНД 43

Плашат с взрив брата на бизнесмен от Г-13 .

17.01.2007

Първият за годината взрив в София отекна в кв. "Стрелбище". Бомбата, поставена под перваза на прозореца на къща, в която живее криминално проявеният Тони Първанов, събуди съседите му в 5,20 часа вчера. По данни на МВР 35-годишният мъж е криминално проявен и е известен с прякора Ранди.

Той е брат на известния през 90-те години на миналия век Ангел Първанов, съсобственик на фалиралата Капиталбанк и на финансовата къща "Фърст файненшъл", разкри Mediapool. Ангел Първанов бе и един от членовете на Г-13 - обединението на едрия капитал, в което влизаха фигури като Васил Божков, Илия Павлов, Емил Кюлев, Красимир Стойчев и др. Ангел Първанов и Красимир Стойчев бяха съдружници в Капиталбанк. Тони Първанов е осъждан за хулиганство и регистриран за взломни кражби, унищожаване на чуждо имущество и укриване на вещи, обяви МВР. От взрива са нанесени материални щети. Изкъртен е прозорецът на първия етаж на сградата, счупени са прозорци от втория етаж, както и друг от срещуположния блок. Съседи негодуваха, че трябва името на квартала "Стрелбище" да се промени на "Тишина", за да секнат най-после гърмежите. Пред къщата вчера седеше самият Ранди заедно с приятел, представил се за шофьор на известен бизнесмен. Той ревностно бранеше от снимка джипа "Фолксваген Туарег" с рег. номер СА0112 АХ.

Ранди скочи срещу журналистите, обявили го за криминално проявен. Създавало се излишно напрежение и дядо му се притеснявал. Самият дядо разчистваше стъклата в двора на къщата и определи инцидента като вандализъм. Ранди заяви пред "Сега", че няма представа кой и защо му поставил бомба. Никой не го бил и заплашвал, не бил криминално проявен. Имал законен бизнес с тежкотоварни машини, а къщата била на 80- годишния му дядо. От полицията съобщиха, че работят и по преписка от април 2002 г., когато лично Ранди е намерил пред къщата си невзривила се самоделна бомба, която от ДОТИ обезвредили. От 2002 до 2006 г. срещу него са образувани и водени шест дознания за извършени различни престъпления. В бюлетина си вчера МВР обяви, че има тенденция за намаляване на взривовете. През 2002 г. е работено по 41 случая на поставени самоделни взривни устройства, през 2003 г. те са били 24, през 2004 г. - 20, през 2005 г. - 12, а за изминалата 2006 г. - 7.

Боян Марков със записа на издевателствата от ареста се оказа осъждан член на ОПГ за данъчни измами .

13.05.2021

Автомобилният състезател Боян Емилов Марков от отбора на “Автоцар” е лицето, което е показало клип с издевателства над арестант на Светослав Илчовски. Това потвърди самият Илчовски потърсен по телефона. Помолен да прецизира мястото, датата и годината той каза, че това се е случило на 7 януари 2019 г. в държавната резиденция “Витошко-Студена” на празненство по случай именния ден на Иван Ангелов. Той видял клипа на личния iPhone на Марков. Проверка на БРРД установи, че Марков е осъждан за участие в ОПГ за данъчни измами, но се е споразумял със Специализираната прокуратура и е получил условна присъда от три години с пет годишен изпитателен срок. “Автоцар” е дъщерна фирма на зърнопроизводителя от Панагюрище “Агроцар“, на която Марков се води служител. БРРД се свърза с “Агроцар” на посочения за контакт телефон, но оттам категорично отказаха да ни свържат с Марков и прекъснаха разговора. Изпратихме и въпроси относно присъствието на Марков и Ангелов на именния ден на контактния имейл на фирмата “Градус”, собственост на Ангелов, но отговор не се получи. “Беше си изнасилване”

Илчовски твърди, че и други лица са гледали клипа със сцени на насилие над арестувания бизнесмен Миню Стайков. Клипът бил заснет от надзирател, а на него освен Стайков се виждали още двама души. “Беше си изнасилване” – каза Илчовски. Самият Стайков не потвърди, че е имало такова събитие с думите “Нямам сестра”. Според Илчовски на въпросния имен ден е присъствал и Бойко Борисов, който обаче не се включил във веселбата, а играл карти. Попитан с кого точно е играл карти бившия премиер Борисов Илчовски разкри, че в карето са участвали Бойко Борисов, Боян Марков, Иван Ангелов и неговия син Ангел Ангелов. На сбирката във “Витошко-Студена” е присъствал и Илия Царски (на водещата снимка с Борисов). Той е син на Петьо Царски, собственика на “Агроцар”. Сред присъствалите бил и “шефът на горското”, като най-вероятно става дума за Драгомир Пенчев – управителят на ДЛС “Витошко-Студена”, на чиято територия се намира резиденцията. Сведенията на Илчовски са проверими най-малкото защото резиденцията е била охранявана от НСО и гостите са били допускани там по списък, както разясни бизнесмена. Днес служебния правосъден министър Янаки Стоилов съобщи, че проверка ще бъде извръшена и от неговото ведомство. С данните изнесени от Илчовски пред Комисията по ревизиите се зае и прокуратурата, която се самосезира след двудневно мълчание миналата неделя.

Кой е Боян Марков?

В публичното пространство Боян Марков е известен като автомобилен състезател от отбора финансиран от фирмата “Агроцар”. Но освен това той е част от организирана престъпна група за данъчни измами, която през 2014 г. е сключила споразумение с прокурора от Специализираната прокуратура Й. Грамов по Наказателно дело 1183/2014, установи проверка на Бюрото в съдебните архиви. Пред съда Марков се представя като “доставчик на зърно” във фирма “Агроцар”. Групата е ръководена от Росен Драгнев и се е занимавала с данъчни престъпления по чл.255 от НК: като “чрез регистрирането на търговски дружества - ЕООД на името на различни лица, чрез създаване на неистински документи и на документи с невярно съдържание- договори, фактури, фискални бонове, месечни справки-декларации по ЗДДС и отчетни регистри /дневници за покупките и продажбите/, протоколи и др., издадени от името на различните търговски дружества, чрез документирането на търговски сделки, които реално не са извършени, и декларирането им пред НАП, дава възможност на други лица, представляващи търговски дружества, да избегнат установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС и ЗКПО в особено големи размери” – пише в присъдата.

Освен Драгнев и Марков са осъдени Константин Шасов, Иван Недев, Мишо Михов и Марийка Колева. Драгнев и Шасов са известни и от друго дело за ДДС измами но в рамките на организирана престъпна група, ръководена от Златомир Иванов – Златко Баретата. Драгнев е сочен и като един от възможните заподозрени за стрелбата срещу Златко Баретата пред съдебната палата с София. Още един източник на БРРД потвърди, че Боян Марков е особено приближен на Борисов, с когото играе карти. Ролята му била на “свързочник” между премиера и баща и син Ангелови. Пред парламентарната Комисия по ревизиите самият Ангелов разказа за близките си отношения с бившия премиер, който лично ходатайствал за износа на негова продукция пред турските власти и с когото се чувал често и играели карти.

Мъжът на живота на Севда Шишманова е таткото на Мулти .

31.08.2010

“Седем от 16-те големи лоши длъжници на фалиралата Балканбанк са фирми от ГРУПИРОВКАТА на Мултигруп или свързани с нея, чиито дългове към 31.05.1996 г. (б.р. в навечерието на Виденовата катастрофа и хиперинфлацията) формират 38,52% от кредитния портфейл на банката като голяма част от тях са проблемни...Кредитните взаимоотношения са реализирани по сложни многостранни схеми... Изпълнителните директори на Балканбанк по онова време Иван Миронов и Надежда Апостолова са членове на управителните съвети на почти всички фирми – длъжници, без да са съдружници в тях. Подобна схема на кредитиране прави невъзможно доказването на крайния потребител на усвоените средства”.

Доклад до министъра на вътрешните работи Николай Добрев, 1996 г.

Мястото е новозакупеният от мултаците с кредит от Балканбанк Шведски хотел край Варна. Времето е златната епоха на кредитните милионери. На масата са най-големият от тях Илия Павлов и отпусналият много от парите му банкер Иван Миронов. Една от дамите в тяхната компания, в която липсва Дарина Павлова, е Севда Шишманова. По онова време тя е амбициозна репортерка в БНТ, която си е наумила да надмине световното репортерство на Елена Йончева. Мисията е невъзможна, но омразата към конкурентката е пословична. Севда е придружителка на много женения банкер Миронов. Неговата банка привидно цъфти, щедро рефинансирана от БНБ, за да раздава кредити на олигарси, докато банкерите получават добри възнаграждения в бордовете на дружествата им. По онова време няма Закон за конфликт на интереси. Всичко е оставено на съвестта на банкерите, които естествено са наясно, че при замаха в купуването на лимузини, апартаменти и офиси парите на държавата и вложителите никога няма да бъдат върнати. Пачки по стотачки хвърчат ден за ден. Никой не мисли за утрешния ден. Защото сценарият е известен на всички. Вече са разбрали от руските си братушки рецептата. Даряват се 1 милион долара на американското правителство, а срещу тях се получава неговото покровителство. Защото инвеститорите от Изтока правят и допълнителни инвестиции – купуват гражданство за семействата си, а след това хубави къщи. Америка взема милион след милион. Докато в същото време се възмущава чрез медиите си от мафията в Източна Европа. Както се казва, парите не миришат. Когато настъпва икономическата катастрофа, пътят на Миронов е ясен. Както се казва в отново актуалния виц: “Кой е най-предпочитаният изход от кризата? Летище София”. Той взема самолета и се озовава във втората си родина – Щатите. Хубава къща край океана става сцената на неговия нов живот, далеч от България, където хората гладуват пенсии по 5 долара, след като банкерите са проиграли спестяванията им за цял живот като са предизвикали хиперинфлацията с безразборното раздаване на кредити. През това време срещу него и останалите големи босове във финансовия сектор започват дела. От трибуната на парламента се изнасят вълнуващи и пламенни речи за лошите банкери и още по-лошите кредитни милионери. Правят се черни списъци и дори започват дела. Но държавата се прави, че не може да намери Миронов. През това време любовницата се среща с него в Швейцария. Севда разправя за романтичните рандевута на всичките си приятелки. Все пак става дума за мъжа на живота й, с когото тя се гордее. Мацката също се чувства бизнесдама – по онова време върти скромна търговийка с кожени дрехи от родината на нейните деди – Турция. Сигурно по тази линия става любимка на ДПС. Лично Емел Етем я вкарва в управата на БНТ по царско време.

За никого не е тайна, че Севда представлява турската партия през двата мандата на Уляна Пръмова. По онова време отчаяната съпруга на разорения кредитен милионер Томас Лафчис – Вяра Анкова, също се връща в БНТ и веднага е издигната в ръководството. Дали по приятелска линия или по бизнес, двете дами се надушват. И ето, че след избора на Вяра Анкова за генерален директор на БНТ, на Севда бе поверен вторият пост в националната телевизия. Тя е програмният директор на медията. А тя харчи на година, колкото цялата държава за култура – някъде към сто милиона лева. Добри пари за развъртане от страна на един пенсиониран банкер и на един полупенсиониран кредитен милионер...

Райко Кръвта или Краси Легионера убива Георги Илиев? Първият е мъртъв, а вторият безследно изчезнал… 15 години след смъртта на Главния, мистерията остава .

28.08.2020

Петнадесет години след убийството на боса на ВИС-2 Георги Илиев, застрелян от снайперист на 25 август 2005 г. в Слънчев бряг, мафиотската екзекуция на митичния гангстер от Кюстендил все още е непосилен ребус за криминалистите. Разследването на убийството на мастития подземен бос отдавна е замразено и малцина вярват, че следственото дело срещу неизвестен извършител някога ще бъде променено на „разрешен случай“. Неразкрити официално, убийците на Жоро Илиев е много вероятно също да не са между живиге. „Уикенд“ връща лентата към едно от най-запомнящите се мафиотски убийства в България.

Жоро Илиев умира щастлив в 23,12 часа вечерта на 25 август 2005 г., на централното сепаре на помпозното заведение „Буда бар“, част от комплекса „Мултиплейс” в Слънчев бряг. Там последният бос на ВИС-2 празнува победата на футболния си тим „Локомотив“ (Пловдив) над сръбския „ОФК Београд“. Главния, както е наричан кюстендилския борец, дава пищен банкет за над 70 приятели, когато е прострелян в сърцето от снайперист. „Пали колата и идвай! Ела да пием по една ракия“, са последните думи на Жоро Илиев. Изречени са по телефона към тогавашния изпълнителен директор на „Локо“ Емил Наков. Разговорът между двамата е прекъснат от изстрелян 22-милиметров куршум „Стингър“ с хидрошоков отвор, който се забива в сърцето на митичния гангстер. Дни по-късно ще стане известно, че убиецът е стрелял с рядка пушка тип „флобер“ от храстите на хотел „Хризантема“. При огледа криминалистите откриват 2 статива и лазери – уреди, които се използват, за да се фиксира траекторията на куршума. Неизвестния наемник се е подсигурил, като е насочил стативите към двете централни сепарета на „Буда бар“, които са били ползвани само от Жоро Илиев и неговата свита. 39-годишният Георги Илиев умира почти веднага, след като е прострелян. Охранителите го отвеждат в МБАЛ Бургас за рекордно бързо време – 14 минути, но докторите там само констатират смъртта на Главния.

Макар и официално неразкрито, за убийството на Жоро Илиев има заподозрени. Днес, 15 години по-късно, криминалисти и сподвижници на боса на ВИС-2 са категорични, че неговата екзекуция е организирана от пернишкия наркобос Райко Алексиев – Кръвта и е изпълнена от Красимир Станчев – Легионера, известен в ъндърграунда като снайперист №1 на мафията. „За Легионера се знае, че не приема мокра поръчка за по-малко от 500 000 долара. Спрягат го и за екзекутор на Илия Павлов, някои твърдят, че за това убийство той е прибрал 1 милион долара в брой. Почеркът на Легионера личи и при убийствата на Васил Горчев – Кьоравия и Жоро Илиев, както и при екзекуцията на Димата Руснака. Всички те умряха с куршум от флоберка, изстрелян от над 100 метра разстояние”, обясняват криминалисти. Те са убедени, че

Жоро Илиев умира заради Кьоравия-благоевградски наркобарон и лихвар, дългогодишен представител на ВИС-2 за Благоевград. Васил Горчев контролира производството на амфетамин в Югозападна България и раздава огромни суми срещу лихва на знакови фигури от ъндърграунда. Той е сред най-близките хора до Жоро Илиев.

На 20 януари 2005 г. Васил Горчев – Кьоравия е убит в центъра на Благоевград с 1 куршум в главата. Месеци преди да се стигне до убийството на Кьоравия, благоевградския гангстер влиза в конфликт с Райко Кръвта. Причината за скандала са 800 000 долара. Толкова са инвестирани във фабрика за амфетамин, разбита от антимафиоти край Разлог. При акцията са арестувани 9 души – Кьоравия, Иван Иванов – Ваньовия, Благой Мирчев, Пирин Хаджиев, Ангел Димитров – Чората, Силви Петров, Цанко Цанков, Пламен Илиев – Джудиста и контраразузнавачът Петър Миленов – Пухкав Петьо. По-късно Кьоравия стоварва вината за разбития цех върху Райко Кръвта. Благоевградският лихвар настоява перничанинът да му възстанови загуби, както и да му върне дълг от близо 400 000 долара. Вместо пари обаче Васил Горчев получава куршум в главата.

Ефектът на доминото! Атаките срещу спецправосъдието и чистките в МВР извадиха зловещите лихвари Трайчо и Мето на припек .

27.05.2021

Безпрецедентните политически атаки срещу специализираното правосъдие и стартиралата чистка от служебното министерство по върховете на службите и МВР, извадиха на показ двама от най-зловещите лихвари на София – Трайчо и Мето. Трайко Стоянов и Методи Димитров бяха арестувани през есента на миналата година след мащабно разследване срещу организирана престъпна група за рекет, измами, изнудване, побоища и търговия с наркотици в северните квартали на София.

От месец двамата обяснявали на съкилийниците си, че скоро делата им ще бъдат прекратени. Въпросът бил уреден от защитата им, която имала връзки в политическите среди.

Дори имали намерения да се представят за жертви на Специализирана прокуратура и антимафиотите, които са разследвали незаконната им дейност. Ромските лихвари, известни с бруталните си действия спрямо длъжници, дори преговаряли с журналисти от национална телевизия, на които предлагали солидно заплащане, ако им дадат трибуна. Трайчо и Мето се надявали, че проблемите им със спецполицаите ще бъдат решени от чистката, която служебното ръководство на МВР предприе от първите си дни на власт. „Едно момче отиде при тях и казва, залагам си апартамента, искам 5 000 лв., да си купя такси и да си работя. Те му дават 5000 лв., той си прехвърля апартамента и на другия ден, те го продават тоя апартамент, а момчето продължава да си плаща лихви. И когато разбира, че апартаментът му е продаден, отива там за скандал, обаче те го пребиват и той си млъква по тоя случай”, обяви свидетелят Иван Борисов сред ареста на двамата ромски тартори.

о данни на разследващите, в продължение на шест години, Трайчо и Мето са се занимавали с лихварство, пребивали са длъжници, отнемали са насилствено имоти и са пласирали дрога в няколко столични квартала. Помагали им полицаи и ЧСИ-та. Има данни, че са печелили и от бизнес с проститутки.

Ще получат ли амнистия Трайчо и Мето заради ефекта на доминото, който причинява политическата нестабилност и опитите на адвокати да закрият спецсъдилищата, предстои да разберем. Сигналът обаче, че дори зловещи лихвари се представят за жертви на борбата с престъпността е повече от притеснителен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар