неделя, 12 декември 2021 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...192

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

Основателят на „ Мис България “ Васил Папазов излиза от офиса си на столичния булевард „ Черни връх “. Денят е 12 декември 1997 г, към 19 часа вечерта. Папазов потегля към колата си „ Фолксваген Голф “. Стига до нея, отключва я и пали мотора, когато вижда, че предната му лява гума е спаднала. Слиза от колата, взима помпа от багажника и стартира да се бори със спадналата гума. В този миг зад тила на предприемача се появява облечен в черно мъж. Вади револвер, насочва го към тила на 34-годишния мъж и дръпва спусъка. Папазов полита напред и пада. Мъртъв е, преди да стигне до земята. Мистериозният палач прави крачка обратно и изчезва в тъмнината. На земята остава единствено трупът на убития предприемач. До него моторът на колата му не престава да работи. По-късно криминалисти ще разгласят, че гумата на автомобила е спадната преднамерено от килъра, с цел да трансформира Папазов в лесна цел. Изводът на експертите е, че килърът е интелигентен, невъзмутим и прозорлив. Това не се оказва задоволително за разкриването на него или поръчителя му и 24 години по натам убийството на стилния необут към момента е обхванато в тайнственост.

По описанията на очевидци атентаторът е облечен с тъмни облекла. При оглед на мястото на престъплението оперативните служащи намират 9-милиметрова гилза. И нищо повече. Смъртта на Папазов активизира елита на Националната следствена работа. Директорът й Бойко Рашков и началникът на отдел „ Тежки закононарушения “ в службата Богдан Карайотов управляват работата по случая в офиса на „ Интерсаунд “. Това е компанията на Папазов, която той записва през 1989 година Дейността й обгръща съвсем целия развлекателен отрасъл – импресарска и рекламна активност, образуване на концерти, ревюта и фестивали, образование на манекени и фотомодели, продуциране и мениджмънт в региона на музиката, балета и атракционния спектакъл, произвеждане и трансфер на фешън артикули и технологии, образуване на състезания за хубост, в това число и известния и до през днешния ден „ Мис България “. След извършените разпити и изследвания проверяващите стигат до две версии за убийството – поръчка от съперници в сектора и почистване на персонални сметки. Папазов е прочут с това, че се радва на другарство с доста красиви дами и постоянно е подготвен да им помогне за присъединяване в разнообразни инициативи, в това число състезания за хубост. Разследващите обръщат внимание и на спора на Папазов и шоумена Пламен Митрев. Конфликтът сред двамата стартира при започване на 1995 година Тогава Митрев води в България пълномощника на парижката фешън организация „ Метрополитен “ Пиер Бушон и малко по натам е пребит в дома си. Митрев упреква Папазов, че е изпратил биячите, с цел да го сплаши и да му попречи да развива бизнеса си на интернационално равнище благодарение на организация „ Метрополитен “. Папазов пък настоява, че Бушон е шарлатанин. Малко преди убийството на Папазов Митрев е ранен при престрелка с бодигардове от компания СОТ. Охранителите се пробват да освободят четири отвлечени манекенки, които в протежение на няколко дни са принуждавани да задоволяват плътските пристрастености на Митрев и неговите хора. Въпреки поздозренията си проверяващите не намират доказателства Митрев да е забъркан в покушението и изоставят тази версия. Насочват се към шефката на стилната организация „ Визаж “ Евгения Калканджиева. Според техни близки тя и Папазов са в обтегнати отношение още веднъж поради стилния бизнес. Между двамата прехвърчат искри, когато състезанието на Калканджиева „ Кралица на хубостта – България ’97 “ не е приет от централата във Виена. Победителката в него не отпътува на международните финали. За сметка на това в конкуренцията взимат присъединяване фаворитките на Папазов от състезанието „ Супермодел ’97 “.

Предположенията са, че това е настроило Калканджиева против Папазов. В последна сметка против стилната кралица също не са открити никакви доказателства и следствието удря на камък. Минава известно време и криминалисти излизат със мнението, че физическият палач на Васил Папазов е починалият Евгени Стефанов – Женята, който е извършил поръчка на началника си Поли Пантев. Проблемът в тази версия е, че Поли Пантев няма никакви допирни точки с убития. Въпреки това ченгетата настояват, че Поли Пантев праща Женята да убие стилния необут, с цел да угоди на братя Маргини, с които е почнал да работи година по-рано. Защо тъкмо е направил това, по този начин и не излиза наяве. Тази теза също остава недоказана и следствието малко по малко заглъхва. Така 24 години по натам кой и за какво е умъртвил създателя на състезанието „ Мис България “ не излиза наяве. Мишена на първия атентат у нас Васил Папазов се прочува за първи път през 1994 година, когато по време на проведения от него конкурс „ Мис България “ избухна бомба. Експлозивът е заложен в тоалетната на столичната зала „ Универсиада “. Избухва малко преди началото на състезанието и убива 68-годишния Георги Караджов, дядо на спечелилата трето място претендентка. Ранени са още двама души. Заради атентата е задържан шоуменът Росен Николов, който изплаща правата за съревнованията на хубавици през 1991 година Делото против него е прекъснато през октомври 1995 година заради липса на доказателства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар