понеделник, 20 декември 2021 г.

ЖИВИТЕ МЪРТВИ ...36

„ Не чакайте Страшния съд.Той заседава всеки ден. „ Албер Камю

Георги Стоянов Коритаров е български журналист. Роден е на 10 май 1959 г. в София. През 1979 г. завършва специалност славянска филология – сърбохърватски език в Софийския университет „Климент Охридски“. По време на следването си става сътрудник на Държавна сигурност (ДС) под псевдонима Алберт. Коритаров владее сръбски, хърватски, руски, полски, английски и китайски, ползва и албански език. С журналистика започва да се занимава от създаването на вестник „Демокрация“ като парламентарен репортер. По-късно работи за кратко във вестниците „Демокрация 91“ и „Континент“. От 1992 г. е в Радио „Свободна Европа“, където първо е политически репортер, а по-късно става водещ на предаванията „Радиожурнал“, „Светът в 13“, „Преди полунощ“ и „Балкански компас“.

През 2003 г. Коритаров е водещ на аналитичния преглед на печата „Блиц“, съвместно издание на Радио „Свободна Европа“ и телевизия Би Ти Ви в рамките на сутрешния блок „Тази сутрин“. На 22 януари 2004 г. в предаването бившият служител на руските спецслужби Александър Литвиненко заявява, че президентът на Русия Владимир Путин пере пари и продава наркотици заедно с висши служители в Кремъл, шефове на специални служби и др. Интервюто е оценено като „страхотно“ от Иво Инджев.

В началото на 2004 г. обаче предаването спира, тъй като договорът за него изтича и не е подновен.

От началото на 2005 г. Коритаров е в Нова телевизия и Радио „Нова Европа“. По Нова телевизия води половинчасово токшоу, наречено „Коритаров Live“, което първоначално се излъчва късно вечерта, а по-късно става част от сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България“ (за известен период сутрешният блок на Нова телевизия е в непрекъсната надпревара за рейтинг със сутрешния блок на Би Ти Ви, чието лице е Николай Бареков.

На 21 ноември 2008 г. е уволнен от Нова телевизия. Официалната версия за това е неспазването от страна на водещия на принципите на журналистическия плурализъм и използването на телевизионния екран за лични цели. Журналистът Георги Коритаров беше осветен като агент на ДС през 2006. От разсекретените документи тогава стана ясно, че Коритаров е бил сътрудник на Шесто управление на ДС с псевдоним Алберт. Според информацията от Комисията по досиетата, документите в досието на Коритаров надхвърлят 270 страници. Някои от засегнатите от доносите на Коритаров са си запазили копия. Доносите са придружени с някои пояснения, които хвърлят светлина за методите на ДС и начина на работа на някои агенти.

Някои от тях бяха публикувани за пръв път през 2006 г. и по-късно. Оказва се, че са изчезнали от сайтовете, в които бяха публикувани първоначално. Той беше посочен като единствения в Нова тв, сътрудничил на ДС. Но това не попречи той да продължи да води предаване там, а го уволниха чак когато шефът на „Лукойл – България“ Валентин Златев се оплака официално, че Коритаров го принуждавал да участва с сделка с имоти и го притискал чрез предаването си, за да го „мотивира“.

През 2013 г. Коритаров заяви пред ТВ7, че станал агент на ДС, защото искал да помага на хората. Предложили му да работи във външното политическо разузнаване, хората от ДС знаели, че използва мнима болест, за да се уволни от казармата. Но най-впечатляващите му доноси нямат общо с външното политическо разузнаване, а на практика са топене на колеги от университета.

На 6 април 2021 г. Коритаров почина внезапно от Ковид - 19 .

Няма коментари:

Публикуване на коментар