четвъртък, 27 октомври 2022 г.

БЪЛГАРСКАТА ТЕМИДА Е ГЛУХОНЯМА …18

Брендо си купува свободата с топ имот в центъра на София, собственост на… съдия?

12.05.2022

Евелин Банев – Брендо е на път да си купи така жадуваната свобода и да скъса с живота на беглец от правосъдието, като сключи имотна сделка за няколко милиона лева с висш магистрат, твърди източник на Narod.bg от средите на Темида. Оказа се, че наскоро биг босът отново пуснал молба с искане присъдите му от Румъния и Италия да бъдат приети за изпълнение от България, за да може да изтърпи наказанието си у нас.

Софийският градски съд (СГС) няколко пъти вече отказа да приеме за разглеждане молбата на наркобоса поради обективни причини – Брендо е в неизвестност извън територията на България или друга държава, членка на ЕС, издирва се, респективно в негово отсъствие няма как да започне тази процедура.

Но Банев очевидно е упорит, или по-вероятно е да е направил необходимите уговорки с високопоставени лица в СГС, за които очевидно не е проблем отсъствието на биг боса и фактът, че се издирва чрез Интерпол от три държави. По новата молба на Банев е образувано ЧНД 1504/22 г. по описа на СГС, за съдия е определен Мирослав Георгиев, 35- и състав. Магистратът, вместо да постъпи като своите колеги и автоматично да прекрати делото поради очевадния факт, че Банев не е в България и се издирва, стартира производството, дори изисква от ВКП данни за присъдите на Банев.

Вероятно съдията е готов да приеме присъдите за изпълнение у нас в отсъствието на Банев, което е недопустимо според закона – чл.7, ал.4 от Закона за приемане и изпълнение на чуждестранни присъди в РБ.

Интересно е, че само преди няколко месеца по същата такава молба съдия Величка Маринкова от СГС остави без разглеждане молбата и автоматично прекрати делото, поради безспорния факт на отсъствието на Евелин Банев и това, че „кокаиновия крал” е в неизвестност. Сега обаче съдия Мирослав Георгиев явно е на друго мнение, очевидно базирано не на закона, а на странични извънзаконови обстоятелства. До Narod.bg достигна информация каква може да бъде предполагаемата причина за благосклонността на съдия Георгиев към издирвания вече 6 година Банев.

ФАКТИТЕ

Смята се, че съдия Георгиев бил близък и лично назначение на зам.-председателя на СГС и ръководител на наказателно отделение в СГС Руси Алексиев. Според мълвата в Темида пък връзките на Руси Алексиев с Брендо датирали от далечната 2006 г. Не е тайна, че Руси Алексиев е голям реститут и то най-вече на имоти в идеалния център на София. Друг факт е, че Брендо е неформалният собственик на „Хоум фор ю” /Home for you/, през която фирма за недвижими имоти и отдаване под наем е изпрал над 30 млн .евро, според швейцарската прокуратура. Вероятно по тази линия вървяло доброто познанството между Брендо и топ магистрата, което минавало през брата на Руси Алексиев, смята информаторът на Narod.bg.

Източникът ни твърди и за друга, неизвестна в публичното пространство новина – че съдия Алексиев бил собственик на огромна модерна сграда, намираща се непосредствено до Съдебната палата, на гърба на музея на МВР.

Тази сграда във виенски стил бил чисто нова и видно още не била пусната в експлоатация. Май ще се окаже, че именно в това шикозно здание е заровен ключът от загадката за благосклонността на съдия Георгиев към Брендо. По наша информация Евелин Банев чрез своя офоршна фирма, регистрирана в Кипър, бил на път да закупи цялата сграда или няколко етажа от нея. Какво означава това? Дали индиректно съдия Алексиев ще се облагодетелства от финансовата мощ на Банев, а в замяна неговият подчинен съдия Георгиев ще си затвори очите за безспорния факт, че Брендо не е в България, но въпреки това ще удовлетвори искането му да търпи присъдите си в България?

Басейни, вили, барбекюта: луксозните имоти на съдиите в България . Какви късметлии са тези хора! Добрите оферти ги намират, така както определени дела намират и определени съдии ?

27.10.2022

Добра сделка, не ще и дума. Вила с басейн с минерална вода за 10 000 лева (5112 eвро), колкото е данъчната оценка на паянтова селска къща. Сайтът за разследваща журналистика BIRD разкри, че с такъв имот се е сдобил през 2016 г. Георги Чолаков, председател на Върховния административен съд (ВАС) - един от тримата големи в съдебната система. “Беше добра оферта”, казва той пред BIRD за района на курорт с минерален извор в с. Пчелин, община Костенец. Факт е, че данъчните оценки не са променяни от 13 години, но не в това е проблемът.

Офертата си намира човека

В България се наложи една традиция - най-евтините оферти за луксозни имоти намират все високопоставени в изпълнителната и съдебна власт персони. Забележително е какви късметлии са тези хора. Например бившият вече председател на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев с тризонета и терасата от 187 кв. м, на която имаше барбекю и сауна. Данъчната оценка на жилището на три нива беше 452 786 лева, сделката е била сключена за 293 374 лева. А после е купен и гараж за 10 000 лева, иначе оценен на 42 134 лева.

Ами всички онези добри оферти, които са получили и реализирали политици от ГЕРБ в сгради, построени от “Артекс”? Вече бившият Втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, бившият министър на правосъдието Цецка Цачева, настоящият председател на 48-ото НС Вежди Рашидов, бившият зам.-министър на спорта Ваня Колева, бившият шеф на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков, прокурор Гергана Мутафова от ВСС, а също и Красимир Първанов, който от 2017-та държи “златната акция” на държавата в “Лукойл”... “Биволъ” - сайтът, който извади наяве бенефициерите, публикува документи, които показват, че извън този кръг фирмата е продавала жилища на неколкократно по-високи цени.

Получателите на даровете уверяват, че всичко е наред. Версиите винаги са издържани - продажби, заменки, помощ от тъщи, тъстове, майки и бащи, шуренайки, големи банкови кредити с повече от добра лихва, отпускани светкавично. Добрите оферти винаги ги намират, така както и определени дела намират определени съдии. “Капитал” разкри, че Георги Чолаков е председателствал трите състава на ВАС, произнесли се в полза на частната лаборатория на ГКПП Капитан Андреево “Евролаб 2011”, като преди това сам разпределял делата на себе си. Правителството на “Продължаваме промяната” положи огромни усилия, за да махне частната лаборатория, свързана с имена от подземния свят, от вратата към европейския пазар. На пръв поглед, на втори поглед…

На пръв поглед всичко е наред - защото втори поглед няма. Имотът в Пчелин изглежда толкова изгоден, направо подарък. А жилищната сграда и стопанската постройка на терена са същински фантоми - няма ги в документите по продажбата, но пък са “документирани заедно с басейна в сателитни снимки на Google Earth от предишни години и присъстват на официалната фото-карта за 2011 г. налична на сайта на кадастъра” (BIRD). По времето, когато купува имота, Георги Чолаков е бил председател на ІІ отделение във Върховния административен съд - това е отделението, което разглежда административни дела, свързани с устройството на територията, Закона за кадастъра и имотния регистър, строителство, инвестиционни проекти и упражняване на строителен надзор и др. Година по-късно оглавява ВАС, а по негово предложение начело на второ отделение застава бившият шеф на ВАС Георги Колев.

При назначението на Колев за председател на ВАС той също се заплете в едни несъответствия в имотната си декларация, обяснявайки по-късно разликата от 1000 пъти с това, че декларирал купена от съпругата му земя в декари, а не в квадратни метри. А неговото назначение начело на ВАС беше толкова скоростно, че Висшият съдебен съвет дори не изчака справката от Сметната палата. Също така скорострелно освободеното от него място като председател на Софийски градски съд (СГС) бе заето от семейната приятелка на Цветан Цветанов - Владимира Янева. През 2002 г. Янева, като пълномощник на баща си, купува два имота от “Софийски имоти”, а година по-късно бе съдия по едно от делата за източване на общинското дружество, по което трябва да съди тези, които са ѝ продали имотите - единият на цена под данъчната му оценка. След като избухна скандалът, Янева, междувременно избрана за председател на СГС, се оттегли от делото, а ВСС си изми ръцете по случая и така и не намери етичен проблем в действията ѝ.

През годините скандалите с “добрите оферти” за наши хора не са спирали. През 2010 г. например за магистрати, чиито роднини (децата им) в нарушение на закона получили право на строеж в Приморско като крайно нуждаещи се. Ставаше въпрос за съдии от ВАС, за които медии съобщиха, че са гледали дела, по които страна е била община Приморско. Тогавашният председател на ВАС Константин Пенчев ги освободи, но МВР и прокуратурата не потърсиха отговорност - нито на магистратите, които не бяха само тримата съдии, нито на длъжностните лица и кмета на Приморско. След скандала с терасата Пламен Георгиев пък бе върнат като прокурор в спецпрокуратурата, после пратен и като консул във Валенсия. А през 2021 г. спецпрокуратурата отказа да образува разследване срещу Цветанов по “Апартаментгейт”.

Политическото обслужване

Спецправосъдието вече не действа, но все така няма възможност да се обжалват пред съд прокурорските решения за отказ, спиране или прекратяване на досъдебно производство. Все така липсват присъди за корупция по високите етажи, констатирано за пореден път в поредния тазгодишен доклад на Европейската комисия за върховенството на закона.

Поредните законодателни промени, за които Венецианската комисия даде поредни насърчения, отново са на дневен ред, в това число укрепване интегритета на съдебната власт - и опасенията отново са повече от надеждите за успешни реформи. Още повече, когато главният прокурор и кохортата му внезапно застанаха в първите редици на “реформаторите” с инициативата да обсъждат “проблемите в правосъдната система” с всички парламентарно представени партии.

Замесените в (имотни) афери магистрати имат своите заслуги към политически кръгове и техните повелители. Един “смачкал” разследването на записите за “Мишо Бирата”, друг издал калпави присъди, ревизирани впоследствие, трети безобразно разтакавал дела, четвърти разпънал чадър за оневиняване на друг услужливец и т.н., и т.н. Затова и правосъдието, за разлика от добрите оферти, никога не ги застига.

Няма коментари:

Публикуване на коментар