петък, 30 октомври 2009 г.

БАТМАН БОЦЕ 3

Македонските вестници: “Лудият Бойко” няма да подобри отношенията с Македония
Излизащите в Македония вестници охотно и пространно коментират новото българско правителство, анализирайки как идването на власт на Бойко Борисов и на ГЕРБ ще се отрази на двустранните отношения. Според повечето коментатори назначаването на Божидар Димитров за министър без потрфейл, отговарящ за българите в чужбина, е лош знак, понеже той е известен с тезите си, че македонска нация няма, а "македонският език е писмена форма на българския вардарски диалект". В текст, публикуван в "Утрински весник" Тамара Грънчароска припомня изказване на Димитров, в което той казва, че македонец не е националност, а професия в служба на Белград.

03.08.2009

Шрамайер: При Борисов е проблем неговото непостоянство. Веднъж едно, друг път друго.

Подозирам, че Борисов има връзки с мрежите, нямам предвид червените, а комерсиалните, мафиотските. Ето защо мисля, че той ще отвори досиетата на червените, но ще бъде предпазлив с тези на олигарсите и на бизнесмените. Най-лошото при Борисов е надценяването на собствените възможности. Например като каза, че ще върне парите по САПАРД. Като че ли ЕС само чака Борисов да стане премиер и да пусне отново парите. Това не е така.
Опитът в политиката не е най-важното качество за едно правителство. По-важно е в него да влизат хора, които нямат връзка с предишните политически сили и действат независимо, казва бившият дипломат Клаус Шрамайер.

24.10.2009

Сърбите чакат Бойко Борисов като свидетел в процеса против Сретен Йосич

Съдебният процес срещу наркобосът Сретен Йосич в Белградския окръжен съд е насрочен за понеделник 26 октомври. Заседанието по делото ще се проведе в залата на Окръжния съд намираща се в Централния затвор в Белград. На последното заседание сръбските магистрати заявиха, че ще призоват настоящия български премиер Бойко Борисов като свидетел по делото, съобщава сайта vsekiden.com
В сръбските медии се питат дали Бойко Борисов ще се яви на делото след като е призован. Централният белградски вестник “Прес” в днешния си брой припомня, че като свидетел по делото освен Борисов, е призован и бившият полицай Зоран Джорджевич, който твърди, че Йосич е поръчител на убийството на Горан Марянович. Според изданието, българският премиер трябва да свидетелства в този процес, защото на последното заседание Сретен Йосич заяви пред съда, че по време на престоя си в България е бил под защитата на Борисов, който тогава е секретар на МВР.


27.10.2009
Сръбският „Курир”: Чист мафиотски бос е застанал начело на България!
По заповед на Борисов в държавата бяха извършени много неща на тъмно, които да разчистят пътя му към властта – смята авторът на статията. Журналистът се позовава на свои източници от сръбските сили за сигурност, които разследвали стари контакти на Бойко Борисов с видни тамошни мафиоти.
Сръбският таблоид „Курир” се опитва да алармира ЕС за опасността, която носи премиерският пост на Бойко Борисов. „Чист мафиотски бос е застанал начело на България” – пише сръбският журналист. Той обвинява премиера в множество престъпления, включително и убийства.


30.10.2009

Die Presse: 100 дни Борисов: много шум, малко програма
Под това заглавие електронното издание на австрийския "Ди Пресе" публикува статия на Франк Щир за първите 100 дни от управлението на правителството на Бойко Борисов. Ето някои от по-важните моменти в статията:
Новият премиер блести преди всичко с атаки по адрес на предшествениците си. Тлеещата от години вражда между Бойко Борисов и Сергей Станишев заплашва да достигне връхната си точка, твърди в анализа си авторът Франк Щир и започва статията си с думи на Бойко Борисов: "Създаденото от Станишев Франкенщайнче ще му изяде главата". С това изказване Борисов има предвид създадената от Сергей Станишев Държавна агенция за национална сигурност - ДАНС. От 2007 година службата работи за преборване на корупцията по високите етажи на властта, но привлече вниманието повече със скандали, отколкото с постигнати резултати, пише авторът. И 100 дни след началото на управлението си Борисов не се отказва да воюва с предшественика си по обичайния за него хъшлашко-прям начин

Няма коментари:

Публикуване на коментар