вторник, 21 август 2012 г.

ЗА МАЛКАТА ПОСТНА ПИЦА 15





Почасовото заплащане у нас е най-ниско в ЕС


24.04.2012


Разходите за един час труд у нас са най-ниските в целия Европейски съюз – 3,5 евро. В ЕС средните разходи възлизат на 23,1 евро, а в еврозоната – 27,6 евро. Това показват данни на европейската статистическа служба „Евростат“.

След нас на опашката се нареждат Румъния (4,2 евро), Литва (5,5 евро) и Латвия (5,9 евро)

През 2011 г. най-високи са били разходите за труд в Белгия (39,3 евро), Швеция (39,1 евро), Дания (38,6 евро), Франция (34,2 евро), Люксембург (33,7 евро), Холандия (31,1 евро) и Германия (30,1 евро).



27 000 фирми у нас хлопнали кепенците за 3 месеца.

Заради недалновидна политика са закрити 56 000 работни места .

28.05. 2012


В резултат на недалновидна политика само за последните 3 месеца у нас са закрити 56 хиляди работни места и 27 хиляди малки и средни предприятия. Това каза изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев на среща на Управителния съвет на камарата с икономическия министър Делян Добрев.

„Очакваме да отстоявате по-твърда позиция пред останалите министри, когато се предлагат популистки решения, вредни за конкурентното развитие на икономиката“, каза Данев. Той призова икономическия министър да не допуска в Министерския съвет да се разглеждат и приемат нормативни актове, за които не е направена ефективна оценка на въздействието.

Според Божидар Данев именно липсата на такава оценка на някои управленски решения от последните години е една от причините за тежката ситуация на пазара на труда и влошената бизнес среда.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България и член на УС на БСК Васил Велев предложи да се възстанови дейността на Съвета за икономически растеж като място за ефективен диалог между бизнеса и държавата – теза, която получи подкрепа от страна на министър Добрев. „Има диалог, но няма чуваемост и именно това трябва да се промени“, смята Васил Велев.

Според председателя на УС на БСК Сашо Дончев „има опити държавата да контролира всичко, а трябва да изграждаме общество на отговорни хора“. Той изрази убеждението си, че е необходимо сериозно да се облекчат тежките и бавни административни процедури, съпроводени от огромна по обем документация и множество излишни контакти с административни служители, което е и предпоставка за корупция. За сметка на това, да се увеличи отговорността, която носи бизнесът, съпроводено със съответния засилен контрол.

„Полезно е да обменяме оперативно идеи, важно е да опростяваме нещата, а не да ги усложняваме“, коментира от своя страна Делян Добрев.

Според министъра е необходимо активно участие на бизнеса и науката в процеса на програмиране на следващия програмен период по ОП „Развитие на конкурентоспособността“, за да се повишим усвояемостта на евросредствата.



Над 19% е младежката безработица у нас. Хората с увреждания също трудно намират работа.

05.06 2012

Младежката безработица в България е малко над 19 на сто и е над средното ниво за Европейския съюз, съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

По нейни думи младежката безработица е проблем не само за страната ни, но и за още 15 европейски страни.

Едни от причините за високата младежка безработица са ранното отпадане от училище и недобрата подготовка, която получават завършващите средно или висше образование, обясни Русинова във Варна.

От социалното министерство обявиха, чеподготвят програма, с която да стимулират работодателите да осигуряват работни места на младите хора.Фирмите, които осигуряват работа на млади хора ще могат да получат до 200 000 евро безвъзмездна помощ.

Част от тези средства ще могат да се използват за оборудване на работното място, а останалите да покриват обучението и възнаграждението. Председателят на Националния алианс за социална отговорност (НАСО) Георги Георгиев пък коментира, че безработицата на хората с увреждания в страната е много голям. Той допълни, че за Варна например тя е над 50%.



Търговци започват да вдигат цените на стоките и услугите

03.07.2012

Увеличението на тока отприщи нова вълна с цените на храните, стоките и услугите. Производители и търговци се юрнаха още в първия ден да вдигат стойността на продукцията си с оправданието, че новата цена на тока гълта повече от половината им печалба, пише в. "Стандарт". Скокът на тока е на път да отприщи спекулата. Един след друг производители и търговци започват да вдигат цените на стоките и услугите.

Първият знак за задаващия се удар по джоба на българите дойде от Хасково. Само ден след поскъпването на електроенергията хлябът поскъпна с цели 10 стотинки. За един самун хората в южния град вече плащат по 0,90 лв. Всички хлебозаводи и фурни в региона вече са минали на по-високата тарифа. От местната федерация на хлебопроизводителите са категорични, че основната причина за поскъпването е, че от 1 юли плащат за тока с 13% повече. Фурните, които ползват природен газ, също вече калкулират 5% повече разходи.

Най-вероятно до дни самуните ще скочат в цялата страна. Единствено, където има убийствена конкуренция, може да не се стигне до по-солени цени, коментират хлебари.

Според тях реално върху цената на самуните може да повлияе жътвата. "Засега никой не може да предвиди как ще се отрази по-скъпата енергия върху жътвата и каква ще бъде цената на зърното към момента на прибирането му", коментира Мариана Кукушева от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. Изтънелият джоб на българите и голямата конкуренция също задържа цената на насъщния, твърдят производителите.

"Тъй като липсва ясна политика по въпроса колко би трябвало да струва токът от началото до края на една календарна година, разходите за изработването на един продукт в България са непредвидими. По тази причина все по-малка става възможността за развитие на каквато и да е бизнес идея", смята Кукушева. По думите й фактурираната стойност на енергийните разходи в момента в сравнение със същото време през миналата година показва, че увеличението е с 65%. Трескаво преизчисляване на цените върви във всички гилдии. До края на седмицата търговците очакват поскъпване и на захарните изделия и месните продукти.


Бензинът премина 3 лева за литър

20.08.2012

Честито! За първи път в най-новата българска история литър бензин премина психологическата граница от 3 лева. За утеха на шофьорите става дума за високооктановия бензин А98 с добавки, който в обектите на “Лукойл” вчера се продаваше за 3,03 лева. Горивото се купува главно от собствениците на нови автомобили с мощни двигатели. В същото време масовият бензин А95 за пореден път повиши рекорда си за всички времена, като литър от него струваше 2,77 лева.

Дизелът също не остана по-назад от надпреварата при цените, като литър достигна 2,71-2,72 лв. при 2,68-2,69 лв. в края на миналата седмица. Само стотинка дели стойностите му от досегашния рекорд от 2,73 лв. за нафтата, достигнат в края на март тази година, но останал само броени часове.

Пропан-бутанът също увеличи цената си с 3 ст., като литър от горивото вече се продава за 1,29 лева.





Няма коментари:

Публикуване на коментар