четвъртък, 30 август 2012 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...89



Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.



УБИЛИ ДОЦЕНТ ЦВЕТАНОВ ЗАРАДИ ТОТО ДАЛАВЕРИ?

30.08.1994

Едно от първите поръчкови убийства в България - на доц. Цветан Цветанов, е извършено заради далавери и тото измами. Това довериха за „ШОУ” хора, запознати с тогавашната ситуация в страната и конкретно с разпределението на приходите от спортния тотализатор. Цветанов беше убит на 30 август 1994 година пред дома му. В неговото тяло са били изстреляни пет патрона. Тогава се появиха всякакви версии за неговата смърт. Информаторите на „ШОУ” обаче заявиха, че зад убийството се крият сериозни интереси.

..............................................

По това време доцентът е председател на асоциация „Защита”. Тази организация беше създадена с цел да се бори с мутризацията в България. Един от неговите членове тогава беше и сегашният евродепутат от „Атака” Слави Бинев. Цветанов в серия от интервюта остро критикуваше тръгналата мутризация и обвиняваше властите в бездействие. Не това обаче е било причината той да бъде поръчан на килърите. По това време Цветанов е част от управата на българския спорт като заместник-председател на Комитета за младежта и спорта. Освен това беше и в ръководстото на Българския спортен тотализатор. Именно там той започва да вижда големи злоупотреби. Огромни суми пари се отклоняват и вместо за спорт, се прибират от няколко лица от управата на КМС и спортния тотализатор. Парите се отклоняват чрез умели трикове, които трудно се хващат. В резултат на това започват да намаляват средствата за подпомагане на българските клубове. Все по-малко средства достигат до треньори и спортисти. Виждайки, че се грабят колосални средства, Цветанов се опитва на няколко пъти да спре процеса.Той обаче бива предупреден да не си пъха гагата, където не му е работа. Но доцентът не се отказва. Информира депутати и прокурори за злоупотребата. Те остават безмълвни и не предприемат нищо. Тогава Цветанов решава да направи предложение на правителството за създаване на нов спортен тотализатор на принципно нова основа. Води разговори лично с премиера Любен Беров, както и с лидерите на основните политически сили БСП, СДС и мандатоносителя ДПС. Те приемат неговото предложение, като му възлагат да изготви подробен план за новия тотализатор и принципите на неговото функциониране. Идеята на Цветанов е тотализаторът да бъде съставен от много игри и лотарии с широки възможности за печалба. Предлага приходите от дейността да отидат изцяло за финансиране на спорта, като държавният бюджет да се ангажира със средства за тази дейност. По този начин Цветанов застрашава сериозно тогавашната система, която била удобна за мнозина и давала възможност за големи отклонения и злоупотреби. Според запознати тото мафията успяла да отклони за две години близо 60 милиона долара. Тези пари били източвани от залаганията на обикновените хора по различни начини.

Цветанов получава няколко предупреждения да прекрати новия си проект. Той обаче не спира. Точно по това време си има вече и проблеми с групировките СИК и ВИС заради други въпроси. Смята се, че заинтересованите хора, които поръчали убийството на Цветанов, са се обърнали именно към представителите на тези групировки. Те трябвало да намерят килърите и да им платят.

И до днес в криминалните среди се говори, че Цветанов е убит от двама руснаци, родом от град Краснодар. Те получили 40 000 германски марки за свършената работа.



Няма коментари:

Публикуване на коментар