петък, 15 ноември 2013 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 125

 

Георги Симеонов Агафонов (р. 1961 г.) е български предприемач и политик. През 90-те е в управлението на банка „Славяни“. Народен представител в 38-то Народно събрание (1997-2001). Собственик на телевизии „7 дни“ (от 2005 „7 дни ТВ“), „Вяра“, „Здраве“, „Джипси ТВ“.

 
Банка „Славяни“

В началото на 90-те години на 20 век Агафонов е основен акционер и участва в управлението на банка „Славяни“. През 1996 година БНБ поставя „Славяни“ под особен надзор заедно с осем други банки. Агафонов е обвинен от прокуратурата заради отпуснати от банката необезпечени кредити. Агафонов твърди, че при събирането на кредитите на банка „Славяни“ са взимали контрола над определени фирми с цел да запазят имуществото на банката.

Народен представител в 38-то Народно събрание Влиза в парламента като водач на листата на Българския бизнес блок в 27-ми Старозагорски многомандатен избирателен район. На 5 септември 1997 г. напуска групата на БББ, с което тя престава да съществува поради правилото изискващо групите да бъдат съставени от минимум 10 члена. Причина която Агафонов посочва за напускането си е несъгласие с нарушаването на устава на БББ и на правилника за работа на парламентарната група на партията.

Агент на Държавна сигурност С решение от 4 септември 2007 г. Комисията за досиетата разкрива, че Георги Агафонов става агент на Държавна сигурност през октомври 1980 г. и сътрудничи под псевдонима Здравков към Управление 03-ДС, отдел 10, отделение 04. Снет е от действащия оперативен отчет през 1982 г. Досието му е унищожено с протокол през 1990 г.

Други

На 27 септември 1997 с мерцедеса си претърпява пътнотранспортно произшествие, при което загива човек. Агафонов е обвинен в убийство по непрадпазливост, но през 2004 г. е оправдан. Софийският градски съд решава, че виновен е другият участник в катастрофата, тъй като е карал в пияно състояние

 


Карибска мистерия с ексбанкера Георги Агафонов


 

 

07.09.2006

    Полицията в Доминиканската република издирва бившия български депутат и собственик на банка "Славяни" Георги Агафонов.

    "Той е заподозрян от властите в Санто Доминго за изчезването на бившата му съпруга Надя Георгиева (29 г.)", съобщи местният в. "Ел Насионал". На 31 август Агафонов се изплъзнал от агенти на летище "Грегорио Луперон" в град Пуерто Плата и се завърнал в родината си. Затова прокурорът Доминго Антонио Белиард го обявил за издирване.

     От българското външно министерство казаха, че не е получавано искане за Агафонов. "Сега" откри ексбанкера вчера в София и той представи съвсем различна версия за проблема.

    Според "Ел Насионал" в неделя, 27 август, бившият депутат от БББ отишъл в имение в района Чоко край град Сосуа, принадлежащо на Надя. Той я качил в джипа си и оттогава от нея нямало и следа. Ден по-късно Агафонов бил арестуван, но след часове освободен, тъй като нямало очевидни доказателства за престъпление. На 31 август българинът напуснал хотел "Дорадо Иберостар" в Пуерто Плата и отлетял за България.

     Надя Георгиева имала и доминиканско гражданство. Според нейни познати там тя твърдяла, че на два пъти Агафонов искал да я убие. Освен това Георгиева била свидетел по дело за измама за 2 млн. германски марки срещу няколко български банки, когато Агафонов бил депутат. Именно по тази причина Надя се скрила в Доминиканската република. В публикацията е посочен и адресът на жената в София, на който се оказа, че живее самият Агафонов. Той твърди, че никога не е бил женен за Надя Георгиева, а само съжителствал с нея през 1997-1998 г. Това потвърди пред "Сега" и нейната сестра Даниела, присъствала на вчерашния разговор.

    "В действителност Надя се опитва да обсеби моя имот в Чоко, който купих през 1993 г.", каза Агафонов. Тя стъпвала там само веднъж, през 1998 г. А преди година отишла в карибската държава сама и започнала работа. "През март т.г. Георгиева си извади фалшив нотариален акт и ипотекира имота за 160 000 долара", твърди бившият член на управителния съвет на банка "Славяни" и един от учредителите на телевизия "7 дни".

    "После тя се оправда, че трябвало да си прави операция. А истината е, че е задлъжняла с такава сума на фирмата за даване на коли под наем "Колядо моторс". Аз съм информирал за всичко българската главна прокуратура", каза Агафонов.

     Той отишъл в Доминиканската република в средата на август и наистина се срещнал с Надя на 27-ми. "Видяхме се пред входа на имота. Аз бях с джип, а тя и хората й бяха дошли с два джипа. Говорихме не повече от две минути и се разделихме", твърди той. На другия ден Джаки - местна жителка, с която Надя дели квартира в град Сантяго, се обадила в полицията. Джаки съобщила, че българката не се прибрала вечерта и натопила Агафонов. Той бил открит от полицаи в хотела, но след кратък разговор те си отишли, без изобщо да го търсят. Според него всичко е целенасочена кампания срещу него, предприета от Надя.

       В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Спас Русев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар