петък, 15 ноември 2013 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 27


    Този материал се посвещава на хилядите знайни и незнайни труженици на неокомунистическата престъпна мрежа в България.

 

Съдия осъден за длъжностно престъпление

06.11.2013

Бившият председател на Бургарския апелативен съд Атанас Вълков е осъден на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода от Софийския градски съд (СГС). Той е подсъдим за длъжностно престъпление "пране на пари" и документни престъпления.

Магистратът скандализира обществото, когато се опита чрез фалшиви документи да продаде парцел от 12 дка край Несебър за 2.2 млн. евро. Вълков беше задържан при операция на МВР през 2011 г. В акцията участваха и агенти под прикритие.

Голямата присъда според магистратите е получил, тъй като престъплението му е "позор за съдебната власт". Към максималната присъда са добавени още 9 месеца затвор.

Вълков беше оправдан по обвинението срещу него за "пране на пари".

Бившият съдия може да обжалва решението на СГС пред Софийския апелативен съд.

 

Удариха групата на Йоско за убийства и отвличания

 

07.11.2013

Служители на ГДНП и СОБТ неутрализираха 5-членна въоръжена престъпна група за убийства и отвличания за откуп. Операцията е реализирана под ръководството на Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Според събраните до този момент данни групата е била създадена с цел убийства и отвличания за откуп, а неин ръководител е бил Й.Й. - Йоско Костинбродския. Тя е действала от началото на 2003 г. до 2010 г., когато част от участниците били задържани по друго дело.

По първоначална информация в нея са участвали още трима души, двама от които през годините са били убити, а един е безследно изчезнал.

В хода на извършените процесуални действия, при задържането на М.А., е намерено огнестрелно оръжие със заглушител, което се проверява за използване при неразкрити до момента убийства.

Двама от задържаните членовете на престъпната структура са обвинени в организиране и участие в опит за убийство на знакова фигура, разследва се и тяхната съпричастност към редица други убийства, опити за убийства и отвличания с цел получаване на откуп.

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на: Й.Й, И.С. - Богьовеца , А.Й, М.А. и на В.С.

До 19 юни 2009 г. в групата е участвал Р.К. След тази дата той е изчезнал безследно и е обявен за общодържавно издирване. А.П. - Шаки пък е убит на 1 септември 2004 г., а Б.А.-Борчо - на 29 ноември 2003 г.

Припомняме, Шаки бе застрелян в букмейкърски пункт през 2004 година. В престрелката загина и полицай, който в същия момент бил влязъл, за да провери фиша си.

Полицията предполага, че убийците са избягали с Ауди, което е намерено в близост до мястото на инцидента. Колата била запалена, а в нея имало два пистолета и автомат.

Припомняме, че Асен Петров-Шаки и неговите приближени са заподозрени в убийството на Фатик, който бе прострелян на 19 август 2003г. в София.

Групата на Йоско е заподозряна за редица убийства още от началото на 2002 година.
Предполага се, че бандата е свързана и с отвличането на сина на Венцислав Стефанов и отвличането на бизнесмена Стефко Колев.

Убитият през зимата на 2003 г. Борис Арсов-Борчо, член на бандата на Шаки, беше един от основните заподозрени за отвличането на Колев, след като в дома му беше открит часовника на бизнесмена.

 

Бисеров и синът му са разследвани за парични преводи към Сейшелите.Две десетилетия изнасял пари в Швейцария, за последно тази пролет .


 

07.11.2013

    Досегашният зам.-председател на парламента и на ДПС Христо Бисеров и доведеният му син Ивайло Главинков са разследвани за преводи на големи суми към офшорни сметки на Сейшелските острови. Досъдебното производство срещу двамата се води за пране на пари и данъчни престъпления, а само срещу Бисеров - за подаване на невярна декларация пред Сметната палата, съобщиха от прокуратурата в четвъртък.

     Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи пред журналисти, че е получил сигнала от ДАНС едва в сряда следобед - три дни, след като ДПС изненадващо съобщиха, че Христо Бисеров се оттегля от всички постове в партията и парламента "по лични причини".

    Съобщението за започналото разследване все още не повдига докрай завесата около елиминирането на един от най-влиятелните политици в България, тъй като информацията по случая е в огромната си част класифицирана и все още не е ясно нито как ще приключи проверката, нито дали тя не е просто претекст за разправа с Бисеров.

     През цялото това време Бисеров не е отронил и дума пред медиите, а към момента вървят спекулации, че може да е напуснал България, след като ДАНС са информирали партийните му шефове Ахмед Доган и Лютви Местан в събота, а те от своя страна го "привикали" в неделя и му взели оставката. Както и в деня след оставката, така и в четвъртък, когато бе съобщено за разследването, обаче, лидерът на ДПС Лютви Местан демонстрира искрена изненада от развоя на събитията. Той неколкократно увери, че нито той, нито почетният председател на ДПС Доган са били предварително информирани за сигналите срещу Бисеров, както и че не са му оказвали давление да подава оставка.

    Прокуратурата съобщава, че получените от ДАНС данни свързват Бисеров и сина му с извършването на парични преводи в щатски долари и в евро по банкови сметки в две различни европейски държави. Двамата са открили срочни депозити, теглили са суми в брой и са извършвали банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорната зона на Сейшелски острови.

     Разследването е възложено на следствения отдел при Софийската градска прокуратура – София. Започва пълна данъчна проверка на Бисеров и Главинков и разкриването на данъчната и банковата тайна. Разследващите ще отправят съдебни поръчки до европейските страни, където двамата са имали сметки, за да проследят движението на сумите по тях. От ДАНС са изискани всички налични материали по случая, включително и данни за постъпили предишни сигнали срещу двамата. От прокуратурата допълват, че друга информация по случая няма да бъде предоставяна, защото повечето данни са секретни.

 Интересът на службите бил привлечен от превод от Швейцария към Македония

    По неофициална информация на Mediapool интерес към Бисеров първоначално е проявен от Швейцария, където той имал сметка. Впоследствие тамошните служби предават данни за финансовите му операции към българските им колеги.

    През пролетта на т.г. от негова сметка в Швейцария към сметка на сина му в Македония са преведени 400 000 долара. Вероятно по-късно е имало още един банков превод - около 50 000 долара. Първият период, за който има съмнения, е направен в периода 2000-2003 г.; вторият - 2006-2008 г., а третият и последен датирал от пролетта на 2013 г. 

    Освен, че е доведен син на Бисеров, Главинков (38 г.) е юрист и е член на адвокатската колегия в Търговище. В началото на тази година Кирил Добрев (БСП) съобщи по време на протестите срещу високите сметки за електроенергия, че Главинков работи в ЧЕЗ. Проверката установява, че действително е работел, но на ниска позиция и е напуснал. В 41-то Народно събрание е бил нещатен сътрудник на баща си, според публичния регистър на сътрудниците.

    От декларацията на Бисеров пред Сметната палата, подадена в началото на мандата му като народен представител, става видно, че съпругата му е взела заем от 184 хил. евро от Ивайло Главинков - син, както е записано в декларацията. Самият Бисеров има скромни спестявания и също скромни доходи от наеми.

    Преди официалното съобщение на прокуратурата за какво точно разследва Бисеров, бившият министър на вътрешните работи и депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов коментира в кулоарите на парламента, че сигналът за бившия зам.-председател на ДПС е основателен и е свързан със "сериозни финансови преводи" от една страна в друга.

    "Информация има сериозна и, за да се пристъпи към подобни действия от един много влиятелен депутат в ДПС, това означава, че има сериозни пороци в работата, а всичко е свързано със сериозни финансови средства. Това, което се говори, е свързано със сериозни финансови преводи, които са направени от една държава към друго място. Разполагам с тази информация от достатъчно време за да мога да направя подобни изводи. И бързината, и мълчанието също могат да провокират много тълкувания в тази посока. Самият факт, че е толкова тихо и без абсолютно никаква информация беше гласувана тази оставка по лични причини, които той е изложил. Мога да кажа, че, за мен, е важно при такива знакови напускания на парламента, все пак да се дава отговор, както на журналисти, така също и на българската общественост, а и самите депутати да бъдат запознати с реалните мотиви за напускането на такава висока политическа позиция", каза Цветан Цветанов.

     Изявлението му провокира остра реакция от лидера на ДПС Лютви Местан, който запита защо бившият вътрешен министър разполага и разпространява "класифицирана информация".

Кога Бисеров е проверяван от ДАНС?


    В четвъртък преди заседанието на Висшия съдебен съвет главният прокурор Сотир Цацаров не отговори директно на въпроса дали е смутен от факта, че ДАНС изпращат информация чак след като Бисеров е обявил, че напуска политиката.

    ”Нещата стоят много просто. Ако ДАНС ме беше информирала по-рано, или получила информация, която съдържа данни за престъпление, защото тя все още се анализира в Софийската градска прокуратура, в каква игра ще ме вкарат – ще поискам имунитета на Христо Бисеров. Ако не съдържа данни – няма да го поискам. Има ли значение дали някой е с имунитет или не, при положение, че има справка, която съдържа данни за престъпление. Ако беше още народен представител, или е, не знам кога ще го освободят, аз ще му поискам имунитета, ако справката съдържа данни за престъпление. Аз си върша работата, защо трябва да участвам в нечия игра”, отговори Цацаров.

    Той препрати към ДАНС въпроса дали изобщо щеше да има сигнал, ако Бисеров не бе напуснал политиката.

    ”Извинявайте, тези въпроси към ръководството на ДАНС. За да получа отговор на тези въпроси, трябва да имам възможност за нормална преценка. Тя се прави по фактите, а не въз основа на една информация”, каза Цацаров.

    В неделя от пресцентъра на ДПС съобщиха, че Бисеров напуска парламента и всички заемани постове в партията и Народното събрание, а членството му в ДПС се замразява. Като причина бяха обявени лични мотиви. Бисеров пази пълно мълчание по случая, което роди множество спекулации и слухове.

    В понеделник излезе излезе информация, че ДАНС и НАП са извършили щателна проверка на Бисеров и на фирмите, в които членове на семейството му имат участие, преди той да обяви решението си. Главният прокурор тогава съобщи, че прокуратурата не проверява фирмите на Бисеров. Вътрешният министър Цветлин Йовчев коментира пред Нова телевизия, че няма информация ДАНС да са правили проверка на Бисеров.

Бисеров вече не е депутат

    В четвъртък парламентът освободи Христо Бисеров като депутат от ДПС. Това става без дебати и в негово отсъствие. Оставката беше подкрепена от 138 депутати от всички парламентарни групи. Десет от ГЕРБ гласуваха "против", а 23-ма от партията на Бойко Борисов се въздържаха.
    На мястото на Бисеров в парламента трябва да влезе третият в листата на ДПС в Шумен - Бюнямин Хасан, който е секретар на община Хитрино. Той е бил лансиран за областен управител на Шумен, но по неофициална информация Бисеров и Димитър Дъбов от БСП са провалили назначението.
    В ДПС все още не са решили кого ще излъчат за зам.-председател за парламента. Претендентите са поста са юристът Четин Казак и зам.-председателят на ДПС и шеф на икономическата комисия Алиосман Имамов.
    В сряда вечерта е трябвало да има среща между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и лидера на движението Лютви Местан, на която да се вземе решение кои депутати от ДПС да заемат овакантените места от Бисеров.

     Христо Бисеров, който по образование е юрист и е бил практикуващ адвокат, беше главен секретар на СДС при управлението на Иван Костов (1997-2001 г.). След разрив с тогавашния премиер и лидер на СДС в края на мандата Бисеров заедно с Йордан Цонев бяха изключени с решение на Националния изпълнителен съвет на СДС. След това Бисеров основа партията си ЕКИП, но връщането му в политиката стана през 2005 г. след като стана член на ДПС и беше избран отново за депутат.
    Постепенно Бисеров стана една от най-влиятелните фигури в ДПС. Доган го направи свой партиен заместник, а в последните си два депутатски мандата Бисеров е зам.-председател на парламента от квота на движението. Той е част от т.нар. "българско крило" в ДПС, чиито най-видни лица освен него са Делян Пеевски, Йордан Цонев, Камен Костадинов и др.

    Една от версиите за разправата с Бисеров е, че той е станал прекалено самостоятелен и независим от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, за който се твърди, че от резиденцията си в Бояна продължава ефективно да управлява процесите в партията си, "обръчите" й от фирми и в държавата.

  Традиционната тайнственост около Доган и най-близкото му обкръжение, начинът, по който се вземат решенията и сатрапският маниер, по който биват "отстрелвани" (понякога буквално, както със самобуийството на бившия шеф на политическия му кабинет Ахмед Емин) приближени на Първия, са станали част от "барнда" ДПС.

 

Пеньо Мангъра с присъда от 20 години затвор за убийството на строителен бос


11.11.2013

 
    Задържаният днес от спецченгета в центъра на София Пеньо Мангъров, за което БЛИЦ съобщи преди всички, има задочна 20-годишна присъда за поръчково убийство в Прага, както и ефективна присъда за изнасилване в Пловдив. БЛИЦ неведнъж публикува материали за въпросния клиент на Темида. През юни миналата година той бе задържан от ГДБОП за изнудване и рекет.  Той даде интервю за репортер на агенцията, в което заяви, че е накиснат от майка и дъщеря.

    Фаталният мачо е съден за две поръчкови убийства в Прага.  Той е от Карлово, но след 1994 г. заминава за Чехия с чужд паспорт. Първият разстрел, за който има присъда, е от декември 1998 г. Жертвата му е богатият строителен предприемач Ладислав Цимерман.

    Съпругата му решила да го ликвидира и се обърнала към частeн детектив, който наел Мангъров за мократа поръчка. Другото покушение, за което българинът е заподозрян, е от април 1999 г. Тогава е убит пред дома му Иржи Витек, осветител в Народния театър в Прага. Него пък го поръчала негова близка заради жилището му. Чешката прокуратура издирвала Мангъров почти година за това убийство, а през 2003 г. го открила в затвор в България, където излежавал 9-годишна присъда за изнасилване на студентка.

    В Прага той е съден задочно и получи 30 г. затвор, но после присъдата бе отменена. През септември 2009 г. Пловдивският окръжен съд даде 20 г. затвор на Мангъров за убийството на Цимерман, а го оправда за Иржи Витек.

    БЛИЦ разкри и негова любопитна връзка – с адвокатката Соня Алексиева. Романът между тях започва, след като Мангъров изтърпя присъда за изнасилване. В началото двамата твърдяха, че любовта между тях е страстна и има бъдеще. Уви, за кратко. Впоследствие се оказа, че бракът всъщност не е бил консумиран. Заради любовта си към Пеньо Мангъров Соня Алексиева заряза кариерата си на следовател и се преквалифицира на адвокат. През цялото време тя бе на всички дела неотлъчно до мъжа си. След разрива и двамата твърдяха, че не искат да имат нищо общо един с друг.

    „Той ме малтретира психически, заплашва ме, каза, че ще взриви внучето ми”, оплака се тогава Соня Алексиева. „Тя е психически нестабилна, не искам да имам нищо общо с нея”, твърдеше пък Пеньо Мангъров, който много скоро след развода със Соня подкара кратка връзка с Елена – дъщерята на ромския бос Ицо Папата. След като излезе от затвора обаче Мангъров потърси Соня Алексиева и декларира, че двамата ще останат приятели завинаги. През леглото на Чешкия мина и победителката от „Биг Брадър Фемили“ Ели Владкова, докато той бе в ареста.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар