вторник, 11 септември 2018 г.

ЖИВИТЕ МЪРТВИ ...15Ваньо Танов почина внезапно като Мишо Бирата .

29.05.2016


На 57 г. почина от сърдечен разрив шефът на митниците Ваньо Танов. Да, на тази възраст кардиоинцидентите не са изключение. Но… когато внезапно си отива човек като Ваньо Танов не може без едно дебело подчертано „Но…
Ваньо Танов беше без съмнение един от най-информираните хора в държавата що се отнася до организираната престъпност, производството на контрабанда от всякакъв вид и нейните канали. Бивш шеф на ГДБОП и шеф на Агенция „Митници“, той беше ключова фигура в един от най-значимите скандали на прехода: т.нар. „Мишо Бирата“, чийто „кръстник“ Михаил Михов също почина внезапно и също от инфаркт. След него пак от внезапен инфаркт се спомина и съпругата му. Така всички важни свидетели в тази афера, която тежко изобличаваше Бойко Борисов в корупция, търговия с влияние и злоупотреба с власт, бяха заличени.
Всъщност, не всички. Остана Танов. Но той си замълча и така спаси главата на лидера си Борисов. Яне Янев, който сега е съветник на същия точи премиер по въпросите за борбата с корупцията, тогава прокламираше шумно съвсем друга позиция и се заканваше да се случат драматични неща.
Намекът с чуждите патоанатоми директно препраща към теорията, че Михаил Михов не е умрял от естествена смърт, а е бил убит с предизвикан инфаркт. Това искаше да ни каже и синът му в отчаяни опити да се свърже с Биволъ, които останаха за съжаление безуспешни. Няма как да знаем дали „човекът с папките и флашките“ Яне Янев е имал предвид нещо по-конкретно. Той сега деградира до коренно различна позиция от страната на управляващия „гангстер“. Остава хипотезата, върху оперативната информация, че службите близки до КГБ още ползват специални субстанции, разработени в секретните комунистически лаборатории, които причиняват сърдечен разрив няколко часа след като попаднат в организма. Без да оставят следи.
Въжделеният от Яне момент беше пропуснат и то благодарение на ключовото мълчание на шефа на Митниците. Това не се връзваше с логиката на предишните изяви на Танов, в които той не спестяваше на властимащите неудобни истини. Помним добре какво разказа бившия шеф на ГДБОП пред парламентарната Комисия за сигурност и вътрешен ред за властовия чадър върху разработките за контрабанда срещу „Пещера“ АД, за корумпирания зам-шеф на ГДБОП Иван Иванов, за контактите на Румен Петков с братя Галеви и куп други изключително скандални разкрития.
Вярно е, че тези разкрития на Танов бяха достатъчно уклончиви, за да не могат да пробият властовата омерта и да пратят някого в затвора, но поне му спечелиха име на принципен човек, който действа по закон и не си поплюва. Но в случая с „Бирата“ той нямаше куража да прати Борисов на прокурор. Кой знае какви демони са изпълзяли от миналото на Танов, което е свързано с ДС, и са му наредили да мълчи.
Няма да забравим опита на Танов да дисциплинира Лукойл и да подчини изцяло дейността на руския монополист на българското и европейско законодателство. Това явно се оказа „мисия невъзможна“, както и последните му постижения в пресичането на цигарената контрабанда на старите му неприятели „Булгартабак“ и „КТ Интернешънъл“. Всяка от тези акции е възможно да му е спечелила достатъчно силни врагове, способни да мобилизират ресурс за неговото неутрализиране.
Кой сега ще отговори за Булгартабак?
Има обаче и друго. Биволъ очакваше в близките дни официален отговор от Ваньо Танов на изключително важни въпроси по реда на ЗДОИ относно износа на цигари на Булгартабак към Ирак и други страни. Зададохме наистина ключови въпроси, които могат да доведат до разкриване на страшната истина за едни от основните източници за мръсните пари на Задкулисието, с които се корумпира цялата държава. И бяхме на косъм от получаването на отговор…
Биволъ изпрати въпросите още преди самия Булгартабак да призове да бъде питана Агенция „Митници“ дали изнася официално цигари за Турция. Естествено, този плитък пиар ход на цигарения производител, свързван с Делян Пеевски, не казва нищо за цигарите изнасяни за Ирак и Сирия през Дубай, които след това заливат черния пазар в Турция. Данните на турското разузнаване са категорични: от 50 до 70% от контрабандните цигари продавани в Турция са производство на Булгартабак. Има тревожна информация, че с част от мръсните пари се финансират и терористични организации в региона на Близкия Изток.
Ако след кончината на Танов не получим отговор на въпросите си няма да спрем. Имаме опит във воденето на дела. Две години и половина Биволъ води дело срещу държавната институция за отказа да получим протокола от проверката на Агенция „Митници“ във фабриката на Михаил Михов в Мездра. Спечелихме го на всички инстанции и лично Ваньо Танов разсекрети този протокол и ни го връчи на среща в Агенция „Митници“.
В протокола е отбелязано „черно на бяло“, че проверката е била възпрепятствана. Този документ уличи в манипулация Прокуратурата, която отказа да възбуди наказателно производсво срещу Борисов, с основния мотив, че „Въпреки осъществените разговори, те не са били довели до консумиране на престъпление.“ Битката на Биволъ и търпението ни през годините доказаха, че в крайна сметка е било консумирано влияние за спиране на проверката за нелегална дейност. С други думи, обаждането на Премиера е осуетило нормалната проверка и е довело до нерегламентирано поведение на държавните служители в полза на частния интерес – иначе казано, корупция „par excellence. Но дори и след този шокиращ факт, потвърден от бившия зам.-шеф на митниците Антоний Странджев, прокуратурата ръководена от Сотир Цацаров не предприе нищо. Делото „Мишо Бирата“ беше прекратено, или по-скоро сложено на трупчета. Както стана ясно от разкритията на следовател Бойко Атанасов, такива дела може да бъдат подновени във всеки един момент чрез „шпицкомандата“ на Цацаров за опраскване на непослушни политици.
Този път обаче данните за контрабандата на Булгартабак са от такова естество, че нищо няма да може да спре разбиването на схемата и възмездието за корпулентния триумвират, който профитира от престъпния трафик. Да, Танов беше противоречива личност, но не газеше закона със свински копита като гореуказаните. По информация на Биволъ той дори е бил бесен на „Малкия Пеевски“ – Владислав Горанов, който набута и Агенция „Митници“ в псевдорекламата срещу контрабандата финансирана от Булгартабак.
Бог да прости Танов, вече не може да каже нищо, но други ще проговорят вместо него и някой ден омертата ще падне.

Няма коментари:

Публикуване на коментар