неделя, 30 септември 2018 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 54




Акциите на „Трейс" се сринаха, жандармерия влезе в офиса на компанията .

27.08.2018

След трагичния инцидент край Своге, при който загинаха 17 души, а 21 са ранени, четирима от които все още са в критично състояние, цената на акциите на „Трейс Груп Холд" АД започнаха да падат.
Холдингът е сред основните изпълнители на ремонта на пътния участък. Той е изгубил 20,88 процента от стойността на акциите си от началото на годината.
Една от посоките, в които върви разследването на прокуратурата, е за некачествена износваща настилка (най-горният слой асфалт), която не дава добро сцепление. Вследствие на това автомобилите губят контрол. Сигнали са подавани пет пъти до компанията изпълнител, но тя не е извършила ремонт.
От „Трейс Груп Холд", водещ партньор в обединението ДЗЗД „Трейс Своге", което изпълнява ремонта, разпратиха съобщение, в което твърдят, че „цялостната рехабилитация на пътя е извършена съгласно проекта и Техническата спецификация".
Днес в сградата в на „Трейс груп”Днес в сградата на пътния холдинг влязоха полицаи и следователи, които разследват жестоката катастрофа край Своге.
„Трейс Груп Холд" е сред най-големите изпълнители на обществени поръчки в областта на пътната инфраструктура у нас. Компанията е спечелила 108 поръчки за почти един милиард лева. Отделно нейните дъщерни дружества също са изпълнявали множество проекти.
„Трейс" участва в строителството на софийското метро, както и редица важни пътни артерии в столицата като бул. "Цариградско шосе", ул. "Монтевидео", бул. "Витоша", на АМ "Хемус" и "Тракия", на обходните пътища на Враца и Монтана и редица други.
Междувременно offnews.bg разкри, че член на Надзорния съвет на компанията е... писателят Антон Дончев.
Тази структура не участва в оперативното управление на дружеството, но сред задълженията й е да определя организационно-управленската структура, правилата за дейността на персонала, вътрешните правила за определяне на работната заплата на служителите на дружеството, вкл. допълнително възнаграждение за своите членове; да проверява ежегодно Годишен финансов отчет, Годишния доклад за дейността на дружеството и т.н.


Спецпрокуратурата разследва Ветко Арабаджиев, синът му Вълчо е задържан . До момента са арестувани около 10-ина души в рамките на спецакцията в хотелите „Маринела” и „Марица”.

31.08.2018

Бизнесменът Ветко Арабаджиев и още двама души от неговата фамилия са обект на разследване. По неофициална информация синът му Вълчо Арабаджиев е задържан. Това стана ясно след спецакцията в хотелите „Маринела” в София и „Марица” в Пловдив, където по-рано влезе спецпрокуратурата по разследване на престъпна група за данъчни измами и пране на пари.
Според прокуратурата реални търговски дружества са подправяли счетоводните си документи и се е избягвало плащането на данъчни задължения.
До момента са задържани около 10-ина души, заподозрени като участници в престъпната схема, каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.
Самият Ветко Арабаджиев не е сред тях. По данни на службите той се намира извън страната от началото на август заедно с хора от семейството си.
Спецпрокуратурата влезе в офиси в хотелите „Маринела” и „Марица”
Прокуратурата проверява освен фамилията на Арабаджиев и управители и на различни фирми, част от които имат дейности в областта на туризма.
Единият от проверяваните хотели – „Маринела”, обаче беше един от основните, които посрещаха ВИП гостите за европредседателството. От прокуратурата за момента нямат данни за злоупотреби в контекста на председателството.
„Няма кой да точи пари за европредседателството, за да спечелиш дадена обществена поръчка или настаняване на лица, трябва да отговаряш на определени законови условия. Това няма нищо общо с предмета на разследването”, увери Гешев.
От самия хотел пък рано сутринта обявиха, че не виждат нищо притеснително в спецакцията. „В момента тече разследване и всичките ни екипи съдействат на контролните органи”, каза Ангелина Ангелова, мениджър „Комуникации” на хотела.
В хода на всички проверки са намерени и 150 хиляди лева, около 60 000 от тях в кутия за обувки. Те обаче не са били в помещения, ползвани от фамилията Арабаджиеви.
Разследването продължава през следващите дни. Още подробности за спецакцията на прокуратурата се очаква да бъдат оповестени утре.


Алкохолният бос Миню Стайков и още 10 души са задържани, след като разследващи влязоха в три от фирмите на бизнесмена - това са "Винпром Карнобат", "Сис Индъстрийс" и "Топаз мел" в София и Карнобат.

05.09.2018

Специализираната прокуратура извърши следствени действия в офиси във "Винпром Карнобат“ ООД, "СИС Индустрийс“ ООД и "Топаз Мел“ ООД.
Собственикът им алкохолният бос Миню Стайков и още 10 души са задържани за 24 часа, като подозренията са свързани с  разследване на схеми за пране на пари и укриване на данъци.
Предполага се, че операцията е част от разследването на пловдивдския бос Ветко Арабаджиев, тъй като Миню Стайков бе сват на Маринела и Ветко Арабаджиеви. Синът му Стайко бе женен за дъщеря им Александра.
От Специализираната прокуратура обявиха, че претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели са извършени в рамките на образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари.
По данни на разследващите данъчните престъпления са извършвани в периода 2009 г.–2018 г., като реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от дружества от типа "липсващи търговци“, с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама. Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери по смисъла на Закона за ДДС.
Събрани са доказателства и за престъпления пране на пари - в периода 2009 г.–2018 г. са били извършвани финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление, разкриха от прокуратурата. Под ръководството на Специализираната прокуратура, на 18.07.2018 г. бе установена незаконната фабрика, ползвана от престъпната група за производство на цигари.
Щетата, която е нанесла на държавния бюджет откритата край Карнобат нелегална фабрика за цигари, възлиза над 70 млн. лева - каза пред журналисти директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов по време на следствените действия в офиси на „Винпром Карнобат“, „Сис Индустрийс“ и „Топаз Мел“ заради подозрения за укриване на данъци.
По думите му както в района на Карнобат, така и в София се провеждат претърсвания и изземания на документи и други веществени доказателства.
Действията по разследването са възложени на следователи от Следствения отдел към Специализираната прокуратура и се извършват едновременно на територията на гр.София, гр. Карнобат, с. Венец и с. Церковски, община Карнобат.
На брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев потвърди задържането на заподозрени лица, но не уточни дали сред тях е Миню Стайков - с уговорката, че няма сигурна информация.
Гешев каза, че се събират доказателства за това как са се изпирали парите от незаконната фабрика на цигари, която службите разкриха преди два месеца в Карнобат. По думите му това е ставало чрез десетки фирми и в момента се изземват документи от управителите, за да се намерят доказателства.
Синът на кмета на Карнобат е сред задържаните лица при акцията във фабриката за нелегално производство на цигари - каза Иван Гешев. „Той е собственик на помещенията, в които се намира фабриката и за които той твърди, че тогава не е знаел какво се случва там“.
„На място в Карнобат и околните населени места е зам.-главният прокурор г-н Сарафов, който оказва методическа помощ на колегите на място от следствието. Известно ни е къде е пласирана продукцията от нелегалната фабрика за цигари, но в момента няма да коментирам“, допълни той.
„Аз не казвам, че са извършвани данъчни престъпления за периода 2009-2018 г., а казвам, че извършваме проверка и събираме доказателства за този период. Към момента няма повдигнати обвинения. Производствата не са забавени. Преди 2 месеца е образувано това дело“, каза още той.


Наталия Гуркова в шок от смъртта на мъжа си! Двамата са видели последно преди 2 седмици в София .

25.09.2018

Шокът за Наталия Гуркова от смъртта на съпруга й Джордже Михалевич е голям! Мис България научила за убийството преди броени часове, макар че трагичният и умишлен инцидент се е случил снощи.
Припомняме, че сръбският бизнесмен е застрелян в в град Бедфордвю – ЮАР, където живее от години. Това е станало на светофар – очевидци са докладвали, че двама мъже на мотор са следвали колата, в която се е возил Джордже. Спрели са точно до автомобила и са произвели два изстрела в страничното стъкло, срещу водача, след което духнали безследно.
Джордже Михалевич е известен предприемач, за който се смята, че има връзки с подземния свят. Известен е още като „Джордж Холивуд” и е собственик на компаниите Sandton Gold и Diamond Exchange и Salon Prive.
Съпругата му Наталия Гуркова узнала едва преди часове за кончината на мъжа си, тъй  като тя останала в България. Болката била още по-голяма, тъй като двамата се видели за последно около 13 септември. Тогава семейството се появи на откриване на столичен нощен клуб, като всички констатираха, че въпреки 15-те години от връзката си, любовта между тях е не само още жива, но и по-силна от всякога.
През януари Наталия и Джордже заминаха за Дубай, където отпразнуваха петнадесетата си годишнина заедно. Михалевич заведе жена си именно там, където са се влюбили.
Медиите са разделяли двойката по няколко пъти в годината. Например през текущата 2018 на Гуркова й се наложи да опровергава десетки пъти подобни вести. Направи го чрез хвалби не само с почивката в Дубай, но и на о-в Пукет, Тайланд през март, където пръскали по 4 бона на вечер. И това не е всичко. Джордже й подари апартамент там, а по-късно я заведе да отпразнуват заедно рожденния й ден през май в Кан, където пръсна близо 15 бона за една вечер, за да я зарадва. През юли й подари ултра луксозен и скъп пръстен „Картие“ за близо 30 000 долара.  Посетиха и Венеция.
Друга версия сочи, че двамата е нямало как да стигнат до развод, тъй като са имали споразумение – бракът им да бъде отворен и всеки един от тях да се среща и с други интимни партньори. И без това живеели на различни континенти и се срещали само на романтични воаяжи. След почивките красавицата веднага се прибирала в София, а Михалевич отлитал за ЮАР.
Мис България 1998 често е засичана с чужди мъже из столичните ресторанти, като предпочитаните от нея типове са от родния ъндърграунд. Във аферите й, които тя нарича „приятелства“, са участвали Сашо Майонезата, митничаря Иво Бързия, мургавия подземен бос Киро Японеца и Димитър Вучев – Демби, който е най-голямата й любов още от младостта. Клюки се носеха, че се е натискала и за леглото на Ангел Свинаря, пише hotarena.
Вече покойният Джордже не оставал по-назад и също си имал любовници.


Съдът е запорирал имущество на бившия министър на икономиката Трайчо Трайков . Според председателя на антиткорупционната комисия Пламен Георгиев е открито несъответствие за 2.4 млн. лв.

26.09.2018

Софийският градски съд (СГС) е наложил обезпечения върху движимо и недвижимо имущество на бившия министър на икономиката и енергетиката в първия кабинет на Бойко Борисов - Трайчо Трайков. Това е станало по искане на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. За определението на съда съобщи вчера "24 часа", а днес информацията беше потвърдена от председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев пред "Нова телевизия".
От 2009 г. до 2012 г. Трайчо Трайков беше министър на икономиката и енергетиката в първия кабинет на Бойко Борисов, но подаде оставка. През 2015 г. оглави листата за общински съветници на "Реформаторския блок" в София и стана общински съветник. На президентските избори през 2016 г. той беше кандидат за президент. Именно тогава прокуратурата го привлече като обвиняем за безстопанственост по разследването за приватизацията на остатъчния дял на държавата в електроразпределителното дружество ЕВН. Обвиняеми по това разследване са още бившият вицепремиер Симеон Дянков, съиздателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев, както и служители на инвестиционния посредник "Булброкърс". Разследването по казуса ЕВН е още от 2013, но беше активирано във важен момент - кандидатурата за президент на Трайчо Трайков и отказа на десните да подкрепят ГЕРБ и последвалата оставка на правителството на Борисов, довела до извънредни избори.
Обвинението по ЕВН беше внасяно от прокуратурата в съда, но беше прекратявано на два пъти, тъй като съдиите (от Софийския градски съд, Софийския апелативен съд, а после и от Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран съд) приеха, че обвинителният акт е неясен и негоден
Според Пламен Георгиев проверката е установила несъответствие от 2.4 млн. лв. между притежаваното от Трайков имущество и приходите му. "Това за нас са необясними пари", коментира той, без да уточнява кои приходи на бившия министър не са били признати за законни от комисията, за да се получи това несъответствие.
От обясненията на Георгиев стана ясно, че обезпеченията са наложени върху имущество, което може да бъде придобито само по банков път. Има възбрана върху 1/2 от апартамент, ателие, дворно място, паркомясто и запор върху акции и депозити на настоящия общински съветник. Георгиев обясни, че е наложено обезпечение на акции в публични дружества на стойност 1.4 млн. лв. Според председателя на антикорупционната комисия е наложен запор и над притежавани от Трайков дялове, но при справка в Търговския регистър не се откриха търговски дружества, в които бившия министър да има участие.


Няма коментари:

Публикуване на коментар