сряда, 20 април 2022 г.

ФУТБОЛ , ЧЕРЕП И ДУХОВА МУЗИКА 16

Съдът спря вписването на Борислав Михайлов като президент. БФС ще обжалва

16.11.2021

На 12 октомври Борислав Михайлов беше обявен за победител в изборите за нов президент на БФС. Тогава от екипа на конкурента му Димитър Бербатов обявиха, че ще оспорват вписването на решенията взети по време на Конгреса на организация заради "множество нередности" Софийският градски съд е спрял вписването на решенията от Конгреса на Българския футболен съюз (БФС), който се проведе през октомври. За това съобщи в страницата си във Фейсбук Димитър Бербатов, който беше конкурент на Борислав Михайлов за поста президент на федерацията. Решението на съда идва след жалба на три футболни клуба. Малко след като беше обявена победата на Михайлов, от екипа на Бербатов обявиха, че ще бъдат заведени дела заради „серия нередности“ и „нелегитимен резултат от гласуванията“. Досега от БФС казваха, че твърденията на Бербатов са „лъжи и инсинуации“.

„Очаквано, два състава на Софийския градски съд постановиха спиране на вписването на решенията на конгреса на БФС от 12.10.2021 г. в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Три футболни клуба - ФК „Балкан Варвара”, ФК „Венци” и ФК „Русокастро”, обжалваха тези решения поради множество нарушения на процедурата по провеждане на конгреса“, написа Бербатов. Малко по-късно пред Sportal.bg изпълнителният директор на БФС Борислав Попов опроверга информациите, каза, че от организацията ще обжалват и даде следното обяснение:

„Съдът не е отказал вписване. Тъй като има жалба от три клуба, съдът е спрял вписването, докато се реши тяхната жалба. Ние нямаме отказ, а имаме спиране на вписването, тъй като има образувано съдебно производство, което трябва да бъде решено. След неговото решение ще стане вписването. Съдът нищо не е разглеждал, а е констатирал, че има образувано дело против решенията на конгреса от тези три клуба. На това основание той спира вписването, докато се реши делото“, каза Попов.

На 12 октомври Борислав Михайлов беше обявен за победител в изборите за нов президент на БФС, след като получи 241 гласа срещу 230, получени от Бербатов. При регистриани в залата общо 483 клуба бяха отчетени 480 гласа, от които една бюлетина беше отчетена като недействителна. Според екипа на Бербатов не беше спазено правилото за необходими половината плюс един гласове, което е единственото условие за избягване на репортаж. „Има стенограма, самият водещ каза, че за да победи кандидатът му трябват 242 гласа. Може да съжаляваме единствено, че правилата отново се извъртях“, каза тогава Бербатов.

Прокуратурата и икономическа полиция проверяват БФС .

16.11.2021

Прокурорска проверка е започнала в БФС. Основна цел на проверяващите е изграждането и стопанисването на Националната футболна база в Бояна. Прокуратурата се е самосезирала на база изнесени документи преди Конгреса на БФС от екипа на Димитър Бербатов. Тогава на очи се набиха изключително притеснителни практики свързани със сериозно завишаване на цени при фактуриране на пособия и стоки, които футболната централа е закупувала.

Освен това, според изнесената информация, наемателите на хотела, ресторанта и бара не плащали наем както е според договорите им, което реално е ощетило централата със стотици хиляди левове.

Буквално няколко дни след Конгреса, в отдел "Икономическа полиция" при СДВР, е образувана преписка №513000-57994/2021 по указания на наблюдаващия проверката прокурор, по която е изискана писмена справка от БФС по две направления:

1. Устройство и дейността на Българския футболен съюз, като прокуратурата изисква да бъде предоставена информация относно структурната организация на БФС, материалното отговорно лице, отговорно за повереното на БФС имущество и упълномощени от него лица за упражняване на дейнонст.

2. Цялата налична документация по изграждането и стопанисването на Национална футболна база Бояна. От СДВР са дали само няколко дни на БФС да предостави исканата документацията, което вече би трябвало да се е случило и проверката да е в ход, информира dsport.bg.

БФС: Конгрес няма да има, манипулират ви !

16.03.2022

Българският футболен съюз излезе с официална позиция относно Конгреса, който първоначално бе предвиден за 18 март, но впоследствие бе отменен. Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов заяви, че от настоящото ръководство ще го проведат тайно, като той и клубовете, които го подкрепят, няма да бъдат допуснати. Всичко това бе отречено от футболната централа.

"Българският футболен съюз още веднъж публично и официално информира футболните клубове – членове на БФС, че с решение на Изпълнителния комитет от 1 март 2022 г., провеждането на Общо събрание на БФС на 18 март 2022 г., е отменено. Причините са в редицата съдебни спорове относно конгреса на 12.10.2021 г., по които не е постановено окончателно решение.

Въз основа на горното решение на ИК, не е откривана предвидената в Устава процедура по избор на делегати на футболните клубове – членове на БФС, и тяхното регистриране във федерацията. Призоваваме футболните клубове да не се поддават на манипулативни внушения за провеждане на „конгрес“ на 18 март 2022", информира официалният сайт на БФС.

Конгресът избра Димитър Бербатов за президент на БФС .

18.03.2022

76 делегати избраха Димитър Бербатов с пълно единодушие за нов президент на Българския футболен съюз. Той спечели с пълно мнозинство от 100% от гласувалите на паралелния Конгрес, организиран от него и екипа му.

От футболния съюз обявиха отмяната на общото събрание, насрочено за днес, 18 март, В крайна сметка, Бербатов и екипът му получиха достъп до зала 3.2, откъдето се насочиха към зала 3 на НДК. Той обяви, че ще бъде проведен алтернативен Конгрес след първоначалната отмяна от страна на БФС. Пред медиите говори и спортният министър Радостин Василев, който отказа да вземе страна "Не знам какво ще се случи, с моя заповед комисия от ММС днес ще удостовери какво се случва в НДК, защото информациите са противоречиви, никой не знае какво се случва. Аз проверих залите, всички зали са празни, ще излезем с доклад. Държавата не знае какво се случва тук."

Паралелният Конгрес на БФС стартира в 11:30 часа. От 82-та делегати на клубове, 80 гласуваха "за" провеждането на такъв Конгрес, а двама се въздържаха. По време на събитието в зала 3 на НДК от родния съюз излязоха с официална позиция във връзка със случващото се, като определиха събитията в Двореца на културата като "фарс" и заявиха, че вече са сезирали ФИФА и УЕФА днешната "трагикомедия".

Конгресът освободи освободи от длъжност президента на БФС Борислав Михайлов, както и членовете на двата Изпълкома - този избран на 12 октомври, и този избран преди 4 години. "За" гласуваха 75 от делегатите в зала 3 на НДК.

ФИФА и УЕФА: Борислав Михайлов е президент на БФС . Те са разтревожени за случващото се в българския футбол.

23.03.2022

ФИФА и УЕФА изпратиха официално общо становище до БФС във връзка с последните събития в българския футбол, пише gong.bg. Световната и европейската футболна федерация са "изключително разтревожени от ситуацията" у нас, като споделят, че Борислав Михайлов е президент на БФС. От двете централи заявяват, че Михайлов е избран с четиригодишен мандат на Извънредното Общо събрание на 12 октомври 2021 г., свикано с решение на Софийски градски съд, и проведено в присъствието на представители на ФИФА и УЕФА

Ето и пълния текст на позицията:

„ФИФА и УЕФА са изключително разтревожени от ситуацията в Българския футболен съюз след срещата на група клубове на 18 март 2022 г., организирана въпреки решението на Изпълнителния комитет на БФС да отложи предварително планираното за същата дата Общо събрание, заради очакваното решение на Софийски градски съд по искането за провеждане на Извънреден конгрес на този ден.

Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз, председателстван от г-н Борислав Михайлов, бе избран с четиригодишен мандат на Извънредното Общо събрание на 12 октомври 2021 г., свикано с решение на Софийски градски съд, и проведено в присъствието на представители на ФИФА и УЕФА. Напълно наясно сме, че решенията на този конгрес понастоящем са обект на съдебни процеси. ФИФА и УЕФА също така са запознати, че тези съдебни дела са единствената причина Търговският регистър и регистърът на Юридическите лица с нестопанска цел да не вписват актуалния списък с членове на Изпълнителния комитет на БФС, избрани на 12 октомври 2021 г., както и мандата им.

Моля да имате предвид, че възнамеряваме да отправим въпроси към Министерството на младежта и спорта на България и Ви копираме в кореспонденцията. Междувременно ще бъдем благодарни да ни информирате за всяко развитие в ситуацията.

С уважение, Кени Жан-Мари Главен директор „Членуващи асоциации“, ФИФА Зоран Лакович

Директор „Национални асоциации“, УЕФА“

В писмото си до министъра на младежта и спорта, в което БФС е копиран, ФИФА и УЕФА добавят:

„Силно сме разтревожени от потенциалния ефект на събитията от миналата седмица върху бъдещето на българския футбол, в това число – участието на български клубни и национални отбори в международни състезания. Предвид предполагаемото Ви присъствие като наблюдател на срещата, проведена на 18 март, бихме желали да изясните позицията на българските държавни власти по създадения казус във възможно най-кратки срокове. Надяваме се, че проблемът ще бъде решен в пълно съответствие с Устава на БФС и предвид задълженията на БФС като член на ФИФА и УЕФА.“

Министър Радостин Василев предупреди БФС за отнемане на лиценза .

11.04.2022

Министърът на спорта Радостин Василев официално предупреди Българския футболен съюз, че може да се стигне до отнемане на лиценза на централата, ако до 25 май не бъде представен отчет за изпълнение на 4-годишната програма, финансов отчет за предходната година и приет бюджет за текущата година, както и актуализация, ако има такава.

В противен случай министърът предупреди, че ще бъде принуден да предприеме действия по чл. 24, ал. 2. Във въпросният член и алинея се казва, че Министърът на младежта и спорта или оправомощено от него длъжностно лице с мотивирана заповед отнема спортния лиценз, когато спортната федерация е представила неверни данни или документи с невярно съдържание, които са послужили като основание за издаване на спортния лиценз. Изпълкомът на БФС свика общо събрание за 20 май, но Търговският регистър не прие вписването му заради пропуски при свикването на Изпълкома.

Ето какво се казва в изявлението:

Днес изпратих официално писмо до Българския футболен съюз, с което ги уведомих, че трябва да предоставят в срок до 25.05.2022 г. всички документи съгласно чл. 30, ал. 2 от Закона за физическото възпитание и спорта (ЗФВС), а именно - отчет за изпълнение на 4-годишната програма, финансов отчет за предходната година и приет бюджет за текущата година, както и актуализация по чл. 30, ал. 1 от ЗФВС, ако има такава.

В писмо с изх. № 1-5-85 от 24.03.2022 г. БФС представи пред ММС бюджет за 2022 г., одобрен с решение на Изпълнителния комитет на Сдружение „Български футболен съюз“ с Протокол №3 от 01.03.2022 г., който не е приет от Общото събрание (Конгрес) на централата, съгласно чл. 36, ал. 1, т. 10 от Устава на БФС и чл. 25, ал. 1, т. 9 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

В тази връзка изисках Българският футболен съюз да представи в деловодството на Министерството на младежта и спорта приет от Общото събрание бюджет на БФС за 2022 г. на хартиен и електронен носител в срок до 25 май. В противен случай ще бъда принуден да предприема действия по чл. 24, ал. 2 от Закона за физическото възпитание и спорта.

Страшен скандал на "Армията"! Гриша Ганчев отново плаши ЦСКА с напускане. Босът на "червените" и Стойчо Младенов са си говорили на висок тон.

16.04.2022

Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев и вече бившия наставник на червените Стойчо Младенов са си спретнали грозен скандал, пише "Тема спорт". Бизнесменът е искал на срещата да присъстват и фенове на армейците, като един от тях е Кюстендилеца, представител на Offenders и още двама привърженици.

Сбирката се е състояла на стадион „Българска Армия“. На нея е бил и Данаил Ганчев. По време на срещата, която е продължила над час е станал страшен скандал, на който има и запис. Гриша Ганчев и Стойчо Младенов са си говорили на висок тон и са си казали много грозни неща.

Бизнесменът на тръгване е заявил на треньора, че няма да му даде цялата спортно-техническа власт, а цялата власт, като отново е заплашил, че си тръгва от ЦСКА.

Няма коментари:

Публикуване на коментар