вторник, 12 април 2022 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 79

Прокуратурата е започнала разследване за оказан натиск върху прокурори по делото за пране на пари, отпуснати за строителството на магистрала “Хемус”.

12.12.2021

Това съобщи говорителката на Софийската градска прокуратура (СГП) Десислава Петрова в неделя. По случая ще бъде разпитан и директорът на ГДБОП Калин Стоянов. Според прокуратурата той е опитал да окаже натиск на прокурори да приемат сделка със задържан, който е искал да направи разкрития, ако избегне наказателна отговорност.

По-рано тази седмица прокуратурата обвини съдията по футзал Борислав Колев в пране на пари заради участие в схема, по която са отклонени над 53 млн. лв. от авансовите плащания, направени от държавата за строежа на магистрала “Хемус”.

Това стана, след като в началото на месеца МВР обяви, че десетки милиони левове са били усвоени от “кухи фирми”, след като са били платени за строежа на “Хемус”. Тогава от министерството уточниха, че само за изграждането на лот 5 от съоръжението по този начин “в сакове и чували” са били изтеглени 60 млн. лв., с което е нанесена щета на бюджета за поне 20 млн. лв.

В неделя на брифинг прокуратурата каза, че адвокат на задържан в хода на разследването е предлагал клиентът му да направи разкрития, при условие че така ще избегне наказателна отговорност.

По думите на Десислава Петрова прокурорите са отказали, а ръководителят на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) Калин Стоянов е опитал да им окаже натиск да приемат. Прокуратурата твърди, че Стоянов е казал, че отказът на наблюдаващия прокурор слага край на разследването и за това ще му бъде търсена отговорност. Прокуратурата е започнала разследване за оказан натиск върху прокурорите, по което Стоянов ще бъде разпитан, каза още административната ръководителка на СГП.

В интервю за БНР служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който е номиниран за същия пост в правителството на Кирил Петков, каза, че предстои случаят да се изясни. Той добави, че прокуратурата “преекспонира” професионален спор. “Имаме един човек, който е обвинен. Той е с домашен арест и е бил една от важните фигури в източването на финансови средства от една банка. Този човек е концентрирал огромно количество финансови средства и се явява доста възлова фигура в схемата с това престъплеине. Сега трябва да се разбере с кой е контактувал и какъв е пътят на тези финансови средства”, коментира Рашков. “Но всички предприети действия се неглижират, а прокуратурата преекспонира един епизод от чисто професионалните спорове между разследващи и прокурори как е най-добре тактически да се действа.”

Преди три дни Върховният административен съд потвърди установения от КПКОНПИ през ноември 2020 конфликт на интереси на бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов .

17.03.2022

Установено е, че в качеството си на кмет Камбитов (избран за кмет от ПП ГЕРБ в периода 2012 - 2019, а впоследствие член на ПП "Републиканци за България" на Цветан Цветанов) е продал общински имот от 790 кв.м. на свързаното с него дружество „Старт 2015“ ЕООД, което представлява конфликт на интереси. Камбитов ще трябва да заплати две глоби по 5 000 лв., кметска заплата в размер на 867,18 лв. и 86 760 лв. – цената на придобития имот. Любопитното е, че санкциите идват едва след като Камбитов премина от ГЕРБ към новата формация на Цветан Цветанов – „Републиканци за България“. Припомняме, че още през юни 2017 АКФ подаде редица сигнали заради разминаванията между официалните доходи на Атанас Камбитов и разточителния му начин на живот. Конкретният повод бе участието на кмета в редица търговски дружества, повечето от които с наложени запори върху сметките, и лъскавото парти за 50-годишнината на Камбитов в известен столичен хотел, събрало над 150 гости и множество известни музикални изпълнители. Тогава АКФ установи, че подобно събитие струва между 20 и 50 хил. лв., което трудно би могло да се заплати с декларираните доходи на Камбитов единствено от заплата и то на фона на наложени редица запори. https://acf.bg/bg/kmet-na-oblasten-grad-s-ekstravagantn-2/ Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), предшественик на КПКОНПИ, прекрати производството по сигнала ни още през юли 2017.

През септември 2017 НАП пък ни уведоми, че резултатите от проверката им за доходите на Камбитов могат да ни бъдат предоставени единствено с писменото съгласие на проверявания. Третата сезирана от нас институция – прокуратурата - и до днес мълчи за съдбата на сигнала ни и установеното по него.

Новите руски шпиони са трима, ДАНС сама ги разкрила .

01.04.2022

Специализираната прокуратура (СП) разследва за шпионство в полза на Русия двама души от ДАНС и един служител в министерство. Информацията за тяхната дейност е била подадена основно от самата агенция, като е възможно уличените да имат връзка и с участници в други дела за шпионство. Това разкриха днес от спецпрокуратурата, като подчертаха, че до момента няма задържани. Говорителят на СП Христо Кръстев каза, че уличените са предавали информация на руската страна дистанционно „чрез технически средства“, без преки срещи. Двамата агенти на ДАНС пък били на средно ръководно ниво, но Кръстев не поясни в кое министерство работи другият заподозрян, като подчерта само, че не е от МВР.

Прокурор Кръстев поясни, че уличените не са задържани по Закона за МВР за 24 часа и тепърва ще се преценява дали има обосновано предположение, че някой от тях е извършил престъпление, за да бъде обвинен.

След това обаче шефката на СП Валентина Маджарова каза, че обвинени има, но няма да обявяват колко са и кои са. „На този етап няма да ви дадем отговор колко са лицата с повдигнати обвинения, защото това ще попречи на тактиката на разследването. Има, но няма да ви уточним колко са и кои са. Обвиненото лице е различно от лице с предявено обвинение“, каза прокурор Маджарова.

От СП внесоха яснота само около съмненията, че шпионите са работили срещу отношенията на България и Северна Македония. Вчера премиерът Кирил Петков каза, че ДАНС работи усилено по „голяма руска агентурна диаспора“ в България, която работи специално срещу разбирателството между България и Северна Македония и руският интерес бил фокусиран да няма европейско бъдеще за Западните Балкани. По този въпрос прокурор Маджарова каза, че няма доказателства за връзка на тези шпиони с въпроси, свързани със Северна Македония.

По-късно шефът на ДАНС Пламен Тончев каза, че разработката е изцяло на отдела за вътрешна сигурност на агенцията, като двамата уличени вече са отстранени. Тончев каза, че става дума за служители с над 5-годишен стаж, които били шефове на отдел и на сектор в агенцията. Според шефа на ДАНС обаче, до момента доказателства са събрани само срещу единия от заподозрените.

„След този случай ще има и други чужди дипломати, обявени за нежелани на територията на страната“, каза Тончев. От прокуратурата обявиха по-късно, че дипломат, акредитиран като „първи секретар“ от посолството на Русия е събирал информация от национално значение. Главният прокурор Иван Гешев вече е уведомил министъра на външните работи Теодора Генчовска за вероятно извършено престъпление от дипломата.

4,155 млн.лв. изчистиха Еврото и Любена през Хърсев, преди тях милиардерката Ружа Игнатова и Манолев от Магнитски: BIRD.bg

11.04.2022

„Петьо Еврото и Любена Петрова са в развод и прехвърлят скъпи имоти на фирма на финансиста Емил Хърсев. Той твърди, че това било по договор за доверително управление. Но многомилионните сделки пораждат съмнение за пране на пари”, разкрива разследващият сайт BIRD. bg.

Напомняме, че двойката стана популярна покрай скандала Осемте джуджета, но сега сделките по документи спестяват обяснения за 4 154 501, 40 лв., които НАП на промяната, разбира се, никога не е и търсил да разбере откъде са. А не са декларирани, изяснява BIRD.bg. „През 2018 г. Любена Петрова се сдобива с голяма вила в с. Кладница. За къщата в полите на Витоша с 430 кв.м. разгъната застроена площ младата бизнес дама плаща 313 000 лева. Няма данни за ипотека или заем за придобиването на този имот. На 10 март т.г. същият имот е продаден от съсобствениците Петьо Петров и Любена Петрова за 3 911 660 лв. Купувач е фирмата Мира Дива ООД, контролирана от финансиста Емил Хърсев”, пише BIRD.bg, а пред сайта Хърсев признава, че става въпрос за фактическата подялба на семейното им имущество след развод.

„Едновременно с това Мира Дива придобива от същите продавачи апартамент от 96 кв.м. на ул. Луи Айер в София за 645 423,9 лв. И тази сделка е изключително изгодна за Любена и Еврото, тъй като апартаментът е придобит през 2016 г. от Любена само срещу 89 582,5 лв. Така само от тези две имотни сделки семейството „оправдава“ над 4 милиона лева ( 4 154 501, 40 лв.), но това не е всичко.

Други имотни придобивки на Любена Петрова минават през две фирми: Ел Пи Логистик и Би Ен Ди – Билд Ню Дей. От 13 март т.г. и двете фирми вече са собственост на Мира Дива ООД. Прехвърлянето на дяловете на Ел Пи Логистик е станало срещу 70 000 евро, а дяловете на Би Ен Ди – Билд Ню Дей са оценени на 750 000 евро. Тези суми са твърде скромни в сравнение с оценката на недвижимото имущество на Ел Пи Логистик и Би Ен Ди – Билд Ню Дей.

Това не е първата интересна финансова акция с недвижимости на семейството, уточнява сайтът на колегите: „През 2020 г. разследване на BIRD разкри, че Любена Петрова е спечелила 1,5 милиона лева от продажба на имоти, като в същото време се е сдобила с луксозна къща в Бояна за минимум 2 милиона лева. Стойността на тези имотни придобивки се разминаваше съществено с официално декларираните доходи, установи проучване на БРРД. Името на Петрова се свързва и със скъпи имоти в центъра на Солун.

Любена Петрова е съпруга на бившия следовател Петьо Петров с прозвище Еврото...

Дори и всички тези движения да са в рамките на делбата на имущество при развод, прави впечатление от една страна шокиращата разлика в цените на имотите при придобиването и при продажбата им, а от друга – подценената стойност на дяловете на фирмите, спрямо стойността на имуществото, което те владеят.

През годините станаха известни и други съмнителни финансови операции на Хърсев с лица и фирми, имащи проблемна репутация. Така например къщата за гости на бившия зам.-министър Александър Манолев, построена с европейски средства, беше ипотекирана срещу заем от фирма на Емил Хърсев. Няколко елитни имота в София, свързвани с криптокралицата Ружа Игнатова (б.р.издирвана в цял свят за афери, оценявани от САЩ на поне 4 млрд. долара, но „изпусната” от България да се качи на редовен полет за Атина), също се оказаха в патримониума на фирми, водещи се на финансиста”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар