четвъртък, 2 декември 2010 г.

СВЕТЪТ ЗА НАС 11

27.07.2010

Германски дипломат: Правната слепота на кабинета "Борисов" може да е опасна

Правната слепота е един от най-големите недостатъци на сегашното българско правителството. Голяма неяснота е свързана с това, доколко премиерът Бойко Борисов е в състояние да се изправи срещу бившите си съмнителни бизнес партньори, доколко има сили да се противопостави на ТИМ или на Доган - стъпки, които е трябвало отдавна вече да бъдат направени. Протакането сочи, че все пак там има някакви зависимости.

Това казва германският дипломат Клаус Шрамайер, бивш втори човек в посолството на Германия в София, в интервю за радио "Дойче веле"."За съжаление Бойко Борисов не прави това, което твърдеше в първоначалната си декларация. Там заяви, че иска да подсили гражданското общество, а за подобно нещо не виждам нито един-единствен пример. Вместо да поощрява гражданите да участват в обществения живот, да дават идеи, да ги реализират и да стават съавтори на управлението, не виждам да става нищо подобно.
Той заяви също, че ще отвори всички досиета на ДС - и тук нищо не се е случило. Миналото изцяло се загърбва от Борисов.
Най-лошото обаче е в сферата на икономиката, където неизплащането на държавните задължения към фирмите доведе до задушаване на конюнктурата. А какво да кажем за безумното предложение фирмите да опростят 10% от задълженията на държавата към тях.
Всичко това са безподобни глупости, които са неразбираеми за мен, още повече, че Борисов има толкова добри финансови съветници като Кристалина Георгиева, Дянков и министъра на икономиката. Някак си му липсва истински добрият съветник."

30.10.2010

Юрген Рот: Нищо не правите срещу групировката ТИМ

„Нищо не правите срещу групировката ТИМ, нито срещу олигарсите в различни страни, които в миналото бяха свързани по един или друг начин с така наречените властови кръгове около настоящия премиер Бойко Борисов“.
Това заяви германският разследващ журналист и писател Юрген Рот снощи по време на конференция в Брюксел с участието на вицепремиера Цветан Цветанов.
Българските власти не правят достатъчно срещу организираната икономическа престъпност, въпреки напредъка в редица области, смята Рот.
Той отдавна е изпратил отворено писмо до премиера да предприеме нещо срещу структурите на ТИМ, но няма резултат.
„А интересното е, че и шефът на митниците Ваньо Танов ги обвини в пране на пари и участие в организирана икономическа престъпност – и пак нищо не последва“, заяви Юрген Рот. Според него това какво ще се случи с ТИМ е тест за българското правителство.

28.10.2010

България става все по-корумпирана държава

Рейтингът на България за справяне с корупцията продължава да пада, въпреки че борбата с нея е основен приоритет на управляващите от ГЕРБ. За 2010 година рейтингът е 3.6 (при "10" – ниско ниво на корупция и "0" – корупция в огромни размери), което поставя България далеч от средното ниво за ЕС (6.4) и дори под средния рейтинг в Югоизточна Европа (4). Рейтингът на страната пада спрямо предходната година, когато той бе 3.8, и достига най-ниските си равнища, датиращи от времето на тройната коалиция.
Това показва годишното изследване на международната неправителствена организация "Трансперанси интернешъл". Резултатите бяха представени във вторник от българския офис на организацията "Прозрачност без граници". Оценката се формира от социологически изследвания сред чуждестранните инвеститори в страната и българския бизнес. Използвани са данни и на институции като Световната банка, анализаторския екип на сп. "Икономист", "Фрийдъм хаус", Световен икономически форум и др.
България е на предпоследно място в ЕС като за по-корумпирана се смята само Гърция (3.5). В световен мащаб страната ни дели 73-тото място със Салвадор, Панама, Тринидад и Тобаго, както и с Вануато (островна държава в Тихия океан с 205 000 души население, бел. ред.). С малко по-добър рейтинг от България е Румъния (3.8), която заема 69-то място.

08.11.2010

Трактора усложнява живота на правителството

Бившият таен агент, прочул се като "Трактора", бе освободен от ареста поради липса на доказателства. Сега той усложнява живота на правителството, а страната затъва в компроматна война, четем в статия на Франк Щир от сайта "Хайзе", цитирана по Дойче Веле.
Пускането на Алексей Петров от домашния арест беше провал за "силовия" министър Цветанов и би могло да разклати кабинета на Бойко Борисов, който беше обявил борбата срещу корупцията и организираната престъпност за свой висш приоритет, констатира Франк Щир.
Той пояснява, че от декември миналата година насам вътрешното министерство и прокуратурата са провели няколко десетки медийно инсценирани полицейски операции, носещи оригинални кодови имена, измислени лично от вътрешния министър Цветанов.
Неколкостотин заподозрени бяха задържани при тези акции, повечето от които обаче бяха пуснати от съдилищата поради липса на доказателства. През повече от едногодишния срок на управление на генерал Борисов почти липсваха несъмнени успехи, постигнати от разследващите органи, както и действителни присъди срещу корумпирани служители или доказани престъпници, коментира германският журналист.
Щир припомня, че в актуалната класация на Трансперънси Интернешънъл България е паднала от 71-о на 73-о място, влошавайки своя корупционен индекс и оставайки последна от европейските държави, с изключение на Гърция.

08.11.2010

Хилъри: В България ровете яко за корупция

Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън се е подписала на 16 юни 2009 г. под директива за оценка на политическата уязвимост, личностните качества, финансовото състояние и здравето на действащите и предстоящите да дойдат на власт български лидери.
Това стана ясно късно в неделя от разкрити от “Уикилийкс” секретни американски дипломатически документи. До снощи интернет сайтът бе пуснал 243 от общо 251 287 грами от американски посолства в света до Вашингтон и директиви на Държавния департамент до тях.
Отнасящият се до България документ носи гриф “Секретно - без достъп за чужденци”. Той е подписан 20 дни преди парламентарните избори у нас, след които тройната коалиция на БСП, НДСВ и ДПС сдаде властта на ГЕРБ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар