вторник, 21 декември 2010 г.

ВЕРЕСИИТЕ НА СТОЛЕТНИЦАТА 5

0.06.2006

Как се краде хотел

Ще започна от следствието: според писмото, което получих от подуправителката на БНБ, г-жа Емилия Миланова, Балканска универсална банка /БУБ/ е придобила в собственост сградата на "Мария Луиза" №30 "...чрез покупка, а също така и срещу вземанията й по изпълнително дело 4759/95 година на СИС при Софийски районен съд, Второ отделение, 3 участък". Тъй като предложих на вниманието на подуправителката на БНБ два вида нотариален акт за това придобиване, в единия от които в текста съществуваше добавка, изписана на ръка, а във втория - тази добавка липсваше - ето уточнението на БНБ.
"БНБ изиска по служебен път заверено копие на нотариалния акт от Службата по вписванията към СРС. В представения от тази служба заверен екземпляр последният текст липсваше, което води до извода, че е бил добавен след съставяне на нотариалния акт. Тези констатации водеха към данни за предстъпление, поради което, с писмо... уведомихме Софийска районна прокуратура и приложихме съответните документи..."

Образувано е било следствено дело, което според Справката на БНБ не е приключило. Това следствено дело е по ипотеката, която е направена в банка БУБ от Дияна Николова, ипотека, срещу взети от нея 1 млн долара. Банката купува имота на "Мария Луиза" на 24 юни 1998 година и го продава на 9 април 1999 година на следващия кандидат за собственик, т. е. банка БУБ го е владяла като собственик близо 9 месеца преди да го продаде. Не намерих документални данни ипотеката е да платена от Дияна Николова, изпълнителното дело срещу нея е оставено висящо и неприключено чак до деня на обявяване на банката в несъстоятелност - с Решение от 31 март 2000 година на Търговска колегия, 2 състав са назначени синдици. И тук започва появата на много интересни, от гледна точка на законността, документи и факти. (http://lubamanolova.info )


05.05.2010

ЩЕРКА НА МИНИСТЪР ОТ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ СЪС 700 000 ЕВРО Е ШАМПИОН ПО УСВОЯВАНЕ НА ЕВРОАГРОСУБСИДИИ

В пряк конфликт на интереси Димитър Пейчев е разрешил на дъщеря си Галина Димитрова Пейчева-Митева да получава като частно лице щедрото финансиране от Брюксел, предназначено за подпомагане на селското стопанство на България
Галина Димитрова Пейчева - Митева, 27 - годишната дъщеря на заместник-министъра на земеделието при Тройната коалиция Димитър Пейчев, е получила 700 000 евро помощи от Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС за миналата 2009 година. Това разкрива датската неправителствената организация "Farmsubsidy" в Брюксел, цитирана от влиятелното европейско издание EUobserver. Случаят с Галина Пейчева е скандален, защото баща й Димитър Пейчев, излъчен от квотата на НДСВ като заместник-министър на земеделието в правителството на Сергей Станишев до юли 2009 г., е отговарял за разпределението на парите от Брюксел за селското стопанство. Коментирайки случая на Пейчева-Митева, представител на Европейската комисия заяви: "С този случай ще се заемат българските власти или ОЛАФ. Ако тя притежава земя, може да няма нищо нередно в този случай. В случая проблемът е конфликтът на интереси, заради заемания пост от баща й."

17.06.2010

Четирима ексминистри на съд през есента.
Цонев, Масларова, Нанев и Станишев застават пред Темида .

Бившият премиер Сергей Станишев и трима ексминистри, сред които двама от неговия кабинет - Емилия Масларова и Николай Цонев, ще застанат на подсъдимата скамейка през септември. Освен тях в съдебната зала се очаква да влезе и бившият министър на здравеопазването Божидар Нанев.
Вчера говорителят на Софийската градска прокуратура Маргарита Немска обясни, че в момента тече предявяването на материалите по делото срещу Масларова. Очаква се до месец делото да бъде внесено в съда. Емилия Масларова ще отговаря пред Темида за длъжностно присвояване. Според държавното обвинение случаят е особено тежък, а щетата е в големи размери .
За това престъпление законът предвижда от 10 до 20 години затвор. Според прокуратурата от ноември 2007 г. до май 2009 г. тя е присвоила държавни пари, които са є били поверени да ги управлява. Данните срещу бившия министър са за ремонта на Центъра за социално обслужване в Стара Загора, за който бяха платени 19 млн. лв., или 2700 лв./кв.м. Обвинения са повдигнати и на бизнесмените Венцислав Драганов и Михаил Методиев, както и на бившия заместник-министър на труда и социалната политика Димитър Димитров и бившия главен секретар на ведомството Иван Пенев.
Маргарита Немска обясни още, че се ревизират доказателствата по разследването срещу бившия премиер Сергей Станишев, за да са сигурни, че няма да има грешка. Заради изчезването на секретна справка от деловодството на МС по времето, когато Станишев беше премиер, прокуратурата поиска през ноември депутатския имунитет на лидера на БСП. По-късно се оказа, че от деловодството липсват още десетина други секретни книжа. Държавното обвинение започна разследване срещу Станишев и се очаква до края на месеца той да се сдобие с обвинения а след това и да бъде изправен пред съда.
Прокурор Немска, която лично наблюдава и делото срещу бившия здравен министър Божидар Нанев, обясни ,че обвинителният акт трябва да бъде внесен в съда до септември. Нанев бе подведен под отговорност заради купуването на ваксини "Тамифлу" против свински грип. Щетата от тях е близо 2,5 млн. левa .
Немска обясни, че сключените договори са неизгодни, тъй като антивирусният препарат е купен на по-висока цена от реалната, а разфасовките са много малки.
През есента в съдебната зала като подсъдим ще влезе и бившият военен министър Николай Цонев. Той ще отговаря пред Темида за даването на подкуп на следовател.
Сумата от 20 000 евро трябвало да „осигури" смачкването на разследване срещу Цонев за сключена от него неизгодна сделка. Следователят обаче съобщил на шефа си за „предложението" на ексминистъра и Цонев бе задържан. Като посредници по преговорите за рушвет пък бяха закопчани съдията от Софийския градски Петър Сантиров и финансистът Тенчо Попов.

23.06.2010

15 данъкоплатски бона профукаха кметски протежета в ЮАР




Главният секретар на Община – Варна Михаил Куликов и зам-кметът Антон Жожев издухаха 15 000 лева на данъкоплатците за да се развяват из Южноафриканската република, разкри днес общинският съветник Красимир Узунов на сесия на Общинския съвет. Узунов поиска от кмета Кирил Йорданов да обясни каква е била фундаменталната цел на командировката.

Кметът, който притежава къща в Ница, заусуква, че не можел да отговори в момента на поставените въпроси, тъй като все още не разполагал с отчета на служителите. При положение, че пътуването е било осъществено преди месец и половина. От цялата дунанма стана ясно, че Варна трябвало да се побратимява с Кейптаун.
Защо? Кметът не обясни. Вероятно са търсени контакти с Цецка Цачева или с Таки, тъй като в ЮАР това са едни от крупните български фигури там.
Главният секретар на Община – Върна пък се изцепи, че останал учуден, че африканците дори били чували за Орфей, но не знаели от кои земи е. Може да е криза, но трябва да се мисли в перспектива, а и Варна не е Бусманци, каза още главният секретар. Зам.-кметът Антон Жожев пък се скри в кабинета си.
Впрочем, Куликов е прав – Варна е Бусманци за някои, които живеят в нея. За местните общинарски велможи обаче си е вип-зона.
Иначе Кирил Йорданов хленчи като непипана мома как няма пари за нищо в морската столица.

Afera.bg



12.10.2010

Омбудсманът Ганев купил дрехи за 28 000 лв.

Над 28 000 лева са били изплатени за “представително работно облекло” на служителите на омбудсмана през миналата година. Това показва одитът на Сметната палата за 2009 г.
Според документа институцията е отчела 1435 лв. приходи от наем на предоставено за ползване жилище. В същото време е изразходвала над 2,3 млн. лв. От тях 670 795 лв. са отишли за заплати на 41 служители. Те са получили и над 45 000 лв. премии.
Общата разгъната площ, на която работят Гиньо Ганев и хората му, е 2452 кв. м, показва справка, предоставена на “Труд”. В сградата имаме не само канцеларски кабинети, но и зала за прием на граждани, заседателна зала с 30 места и конферентна зала с 80 места, където се провеждат всички пресконференции и срещи с граждани и организации, обясни вчера Ганев.
В момента към институцията са ангажирани 34 души на трудов и 20 експерти на граждански договор. Според одита на Сметната палата наемът на пететажната сграда на институцията за м. г. е бил 853 529,52 лв. Той включва отопление, ток, вода и охрана. В същото време е плащана и заплата от 850 лв. на охранител. От Сметната палата препоръчват омбудсманът да се настани в помещения, които са държавна или общинска собственост, за да се пести.

Няма коментари:

Публикуване на коментар