сряда, 8 декември 2010 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...20

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

08.12.2006

Почина Румен Пешев - Дъртия

55-годишният Румен Пешев - Дъртия, който бе прострелян тази сутрин на улица "Антон Чехов" в столицата почина в Института за спешна медицинска помощ "Пирогов".
Пешев бе прострелян в главата и гърдите тази сутрин. Румен Александров Пешев бе съдружник с убития преди години в София Бай Миле. Двамата са притежавали по 50% в дружеството "Живот 1". Дъртия има участие в още две дружества.
Милчо Бонев, по- известен като Бай Миле, бе сред водещите фигури на бившата групировка СИК. Той бе убит в ресторант - градина "Славия" в едноименния спортен комплекс на ул. "Коломан 1 на 30 юли 2004 година. Заедно с него бяха убити още петима от бодигардовете. Други двама Емил Илиев Стоянов, 33-годишен, и Александър Методиев Ананиев, 44-годишен бяха тежко ранени.
Директорът на "Пирогов" доц. Спас Спасков съобщи, че той е починал малко след 14.00 часа.
Покушението бе извършено на улица "Антон Чехов" №24, в столичния квартал "Изток". Срещу Пешев е стреляно от движещ се микробус с тъмни стъкла, който по-късно бе открит опожарен. Нападението бе извършено в момент, когато Пешев е излизал от жилището на приятелката му.
Съседи на Дъртия твърдят, че той живеел под наем и е бил често виждан с различни скъпи коли и често с млади и добре изглеждащи жени. Съседите твърдят, че не са го познавали от близо, но някои от тях твърдят, че е бил един от гардовете на Алексей Петров срещу когото бе извършено покушение през 2002 г.
Румен Пешев е осигурявал квартири за чуждестранни престъпници, пребиваващи у нас, включително и килъри. Това каза за "Стандарт" отлично информиран източник от МВР. Сред тях били и нарочените за наемни убийци 12 хървати начело с Робърт Матанич и Иван Може. Първият успя да избяга през границата, а Може бе съден за убийството на полицая Кирил Живков и на Асен Петров - Шаки на 31 август 2004 г. По-късно прокуратурата не можа да докаже обвиненията си.
Разстреляният Пешев не е засичан пряко в престъпна дейност и затова досието му в полицията е чисто.
Ролята му на ятак за чужди килъри обаче със сигурност не е причина за разстрела на Пешев. Според основната версия на разследващите куршумите застигнали Швейцареца, защото искал да даде показания за ключова фигура от подземния свят. Босът е на свобода и се смята за един от лидерите на групировката СИК.
Пешев е знаел много и за извършените през последните години показни разстрели на Николай Тодоров, Евгени Стефанов - Женята, Димитър Милчев - Митко Малкия, Асен Петров - Шаки и Милчо Бонев - Бай Миле. Самият той е работил за последния, който беше спряган като човека за мокри поръчки на бившата силова групировка СИК. Бай Миле се смяташе и за основен доставчик на дрога за Сърбия. Полицаи твърдят, че е имал тясна връзка със Земунския клан, за което преди 2 г. писаха и сръбските вестници.
Възможно е Швейцареца да е изнудвал престъпни босове от западната ни съседка с информацията, с която разполага, и това да е довело до смъртта му, смятат криминалисти. Пешев е бил доста притеснен за пари напоследък и е възможно да е решил да продаде скъпо това, което знае покрай Бай Миле. Убитият е познавал доста сърби покрай престоя си в Швейцария и е поддържал контакти с тях и след връщането си у нас.
Възможно е обаче поръчката и изпълнението на убийството на Пешев да е чисто българско, смятат разследващи. Той е бил мразен от враговете на Бай Миле преди и от приятелите му напоследък. Със смъртта на Поли Пантев преди 5 г. в СИК започна разкол, който направи близките преди съратници врагове. Част от тях бяха разстреляни, друга - заминаха за чужбина.
С Пешев ще бъдат погребани доста от тайните за показните убийства през последните години, твърдят полицаи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар