сряда, 15 декември 2010 г.

ЗА МАЛКАТА ПОСТНА ПИЦА 10

03.11.2010

Космонавтиката в България пред унищожение... учените ни в принудителен отпуск!

Най-сетне политиката на Симеон Дянков и Сергей Игнатов доведе до своя плод. Един от най-престижните научни институти в България, Институтът по космически и слънчево-земни въздействия разпусна работещите в принудителен неплатен отпуск в продължение на два месеца (общо 44 работни дни). Разбира се, космическите специалисти в България не са единствените пострадали. Подобна съдба очаква работещите в повечето от институтите на Българската академия на науките. А вероятно и студентите на Софийски университет са изправени пред дървена ваканция...
Новината научих лично аз днес, на 3-ти ноември 2010 година, когато се проведе поредният протест на учени спрямо лошото управление на нашето правителството.
Каква е моята позиция? Ето какво е моето мнение: ако строежът на магистрали е приоритет на новото управление на ГЕРБ, науката и образованието не е. Винаги съм се дразнил, че когато трябва да се режат пари от някъде, политиците винаги посягат към образованието и науката. Срамота е, че науката и образованието не са приоритет на новото управление. Срамота е, че продължава геноцидът спрямо българските научни дейности.
Протестните действия на българските учени ще продължат. Следващите ще са на 10-ти ноември.
Светослав Александров

17.11.2010

СКАНДАЛНО: ДЯНКОВ СПИРА ЗАПЛАТИТЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ЗА НОЕМВРИ И ДЕКЕМВРИ


Няма пари или финансовият министър иска да обяви по-нисък бюджетен дефицит?! Ами ако това се разбере от Брюксел. Около 150 000 българи ще останат без пари за Коледа и Нова година
Източници на Bulgaria News от държавната администрация шокирани обясниха, че в министерствата са получени секретни писма, които разпореждат да се начислят трудовите заплати на служителите за месеците ноември и декември 2010 година, но да не се изплащат до второ разпореждане. Така без пари за Коледа и Нова година ще останат около 135 000 хиляди българи в страната и 1 400, работещите в дипломатическите представителства в чужбина. В по-добри времена, хората у нас бяха свикнали с 13-та заплата и с бонуси в края на годината - за първи път това няма да се случи. Особено драматично е положението с дипломатите и служителите в посолствата и консулските служби по света, тъй като те трябва да изплащат във валута наемите и режийните разноски за жилищата, които обитават - може да се стигне до спиране на тока, водата и парното.Така че решението на вицепремиера Симеон Дянков може да доведе до грандиозен международен скандал.

30.11.2010

Инвалиди чакат на опашки за личен асистент

От утре започва записването на хора с увреждания по програмата на Столичната община "Асистент за независим живот". 48 часа по-рано обаче инвалидите вече се редят на опашки. Причината - включването в програмата е по ред на номерата и всеки се опитва да е първи на опашката. Защо се стига до абсурдната ситуация инвалиди да чакат с дни, за да си подадат документите?
Програмата на Столична община се казва „Асистент за независим живот". Каква ирония - да се редиш на опашка, за да се домогнеш до "независим живот". Та драмата е в това, че финансирането стига за едва 1069 хора с увреждания. Т.е. - тези, които първи пуснат документите си - те ще получат асистент.
Те ни обясниха съвсем категорично, че от 19 хил. души хора с увреждания в София, 1100 най-много ще влязат в тази програма.

12.12.2010

Борисов: Коледните надбавки са в метрото

Парите за коледни добавки ще ги търсим в метрото. Това заяви премиерът Бойко Борисов на въпрос дали ще бъдат намерени средства за допълнителни пари по Коледа, съобщи агенция "Фокус". Днес той инспектира част от строителството на софийското метро.
Демократи за силна България определи като цинично изказването на премиера Бойко Борисов, че трябва да се строят магистрали вместо да се дава коледна добавка на пенсионерите.
"Това е изказване на човек, който не си дава сметка за проблемите на хората в нужда. Много хора няма да се пенсионират въобще - кой ще вземе човек на прага на пенсионирането?", възмути се лидерът на ДСБ Иван Костов.
По думите му става въпрос за посегателство върху частната собственост чрез преместване на парите от професионалните фондове в НОИ. Иван Костов обясни, че не може да се правят компромиси с парите, които хората са си спестявали за старини. "Вярно е, че ГЕРБ остава с "Атака" и изпълнява програмата за национализация на "Атака". "Атака" превръща ГЕРБ в национализираща партия", категоричен бе лидерът на ДСБ.


09.12.2010

Приходите на Столичната община с невиждан спад от 100 млн. лева

Столицата ще приключи годината със 100 млн. лева по-ниска събираемост на заложените приходи от реклама, наеми и продажба на активи, предупреди общинският съветник от ДСБ Ивайло Йонков. Това е най-голямата икономическа криза в съвременната история на града, заяви той и отбеляза, че и в най-тежките за бюджета години като 1996 и 1997 г. дефицитът не е достигал такива размери.
Столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира пред Mediapool, че "90% изпълнение на бюджета в условия на криза е добре". Тя заяви, че има повишение на данъчните приходи, събрани са 50 млн. стари задължения от ревизии. По-слабото изпълнение на неданъчните приходи е заради кризата, каза кметът.
Още през юли тази година общинските съветници от ДСБ са предупредили Йорданка Фандъкова, че заложените неданъчни приходи няма да се изпълнят. Тя е заявила, че "ще се намерят допълнителни приходо-източници и бюджетът ще се балансира", но това така и не е е станало.

Няма коментари:

Публикуване на коментар