четвъртък, 2 декември 2010 г.

ГЕРБ ХРОНИКА 17

13.11.2010

Сестрата на Фидосова иска да е шеф на банка

Сестрата на шефката на правната комисия в Народното събрание Искра Фидосова е назначена преди месец като служител на клона на Първа инвестиционна банка в Монтана. Цветелина Недкова се явила и на конкурс за шеф на офиса, който се очаква да приключи до месец.
Сестрата на Фидосова е завършила счетоводство. До скоро тя водила сметките на правната кантора на съпредседателката на парламентарната група на ГЕРБ. Оказа се, че Недкова е пълна противоположност на мощната и пълна Искра Фидосова. Цветелина била дребна и руса.

17.11.2010

ГЕРБ бетонира властта на партийната олигархия

Опитът сочи, че изборните хитрини на всяка власт се обръщат срещу създателя си. Планът на Бойко Борисов за рязане на ленти до 2016 г. може и да се осъществи, ако се съди по новия изборен кодекс. Документът, който имаше за цел да уеднакви изборните практики за различните вотове, е написан от ГЕРБ за ГЕРБ, при това с любов.
От кодекса прозира една възгруба технология за запазване на партокрацията от прехода. Макар и да е писан с цел да съхрани властта на днешните управляващи, той ще облагодетелства всяко следващо управление, всяка партийна олигархия. По израза на Андрей Райчев новият изборен кодекс бележи края на прехода за партиите, сиреч на възможността за разбиване на монопола на досегашните политически играчи. Така както 20-годишните икономически реформи в режим на пълна безнаказаност сложиха край на възможността за преразпределение на заграбеното държавно богатство.
Клопките са заложени в регистрационния режим за участие в избори. За целта ще са нужни цял наръч удостоверения и документи от няколко институции, всяка от които може да спъне малката партия по пътя й към голямата политика. Това изискване бе въведено в края на предишното НС с цел да възпре напиращите към властта зелени организации, но не попречи на маргинали като РЗС да се промушат в парламента, благодарение на щедрите дарения от неизвестен благодетел. Експериментът показа, че мерките няма да възпрат бизнес партиите.


26.11.2010

Цецка Цачева лети с луксозни самолети

Председателят на парламента Цецка Цачева се е повозила на свръхлуксозни самолети на две частни авиокомпании, докато е пътувала в служебни командировки през тази и миналата година. Това съобщава в утрешния си брой вестник "168 часа".
Билетите са платени от специалния авиоотряд 28, който е на бюджетна издръжка. Парите пък са на данъкоплатеца, независимо че не идват директно от Народното събрание. Това става ясно от справка за пътуванията на властта. Цецка Цачева се е качила на частни самолети при посещения в Стокхолм, Загреб, Брюксел и турския курорт Анталия.
"Така са похарчени между 25 и 35 хиляди за една визита, което е между 8 и 11 пъти повече, отколкото ако са ползвани граждански полети за делегациите", съобщава още "168 часа". Цецка Цачева е летяла с най-новите модели на Чаланджър 60 и 604, които са с 10-12 места на борда, както и със Лиърджет 60, който побира до седем пътници.

02.12.2010

Премиерът: Илиева е голямо разочарование. Калина излъгала Бойко, че има рак

Разследваната за фалшифициране на дипломата си за висше образование ексшефка на ДФ „Земеделие” Калина Илиева е лъгала премиера Бойко Борисов, че е болна от рак. Това довери самият министър-председател, който недоумявал защо, вместо да признае, че е бременна, Илиева е твърдяла, че има тумор.
Калина Илиева ме лъжеше, че има тумор, вместо да каже, че е бременна. Не мога да разбера защо ме е лъгала. Много бих се зарадвал, ако знаех и тя ми беше казала, че е бременна, но да ме лъже така, не мога да разбера защо. Разочаровани сме всички, защото ни е заблудила по един брилянтен начин
И аз като всички се чувствам измамен в случая. Разбира се, аз имам и своята вина, но имаше всички данни да направи една добра кариера, не скри разочарованието си от поведението на бившия директор на фонда в интервю пред Нова тв Борисов. Той поясни, че докато оглавявала звеното за комуникация с Брюксел в ДФ „Земеделие”, Илиева се е ползвала с доверие от ОЛАФ. Именно по тази причина по-късно тя седнала в шефския стол на ведомството.
В началото на октомври земеделският министър Мирослав Найденов хвърли светлина около мистериозното отсъствие на Илиева от работа, като каза, че то е свързано с тежко заболяване. Бащата на ексшефката на ДФ „Земеделие” Иван Илиев обаче поправи министъра от ефира на БНР броени минути по-късно, като издаде, че дъщеря му е в прекрасно здраве и се очаква да роди до броени дни.

02.12.2010

Депутати зарязаха работното място заради скъпи подаръци

Депутати зарязаха парламентарните банки и в работно време откликнаха на покана да получат телефони за 6000 лв. в сряда. Репортери от бТВ и "168 часа", представящи се за вносители на луксозни мобилни телефони, поканили на лъскаво парти 38 депутати от всички парламентарни групи. Били им обещани скъпи подаръци, каквито, според закона за конфликт на интереси, те не могат да приемат.
На поканата са се отзовали 16 народни избраници, половината от които членове на управляващата партия ГЕРБ. Привлечени от офертата се оказват представители на всички партии, с изключение на Синята коалиция.
В четвъртък председателят на парламента Цецка Цачева осъди журналистичеката "клопка" за народните представители, но заяви, че ще сезира комисията по парламентарна етика по случая.
Запитан дали е поискал оставките им, особено на тези, за които случаите вече са рецидив като Лъчезар Иванов и Геновева Алексиева, които бяха снети от ръководните постове в парламента след скандали, премиерът и лидер на ГЕРБ отговори, че "дисциплината, която има в политическа партия ГЕРБ е десетки пъти по-добра от всички останали парламентарни групи".

Няма коментари:

Публикуване на коментар