неделя, 12 декември 2010 г.

ГОЦЕ СРЕЩУ БОЦЕ 19

17.11.2010

Борисов: Първанов вече не е държавен глава, а субект

Георги Първанов беше държавен глава допреди няколко месеца, сега вече е политически субект и всички знаем, но се правите, че не знаете, че прави политически проект.
С тези думи Бойко Борисов отказа да коментира последните изказвания на президента за затруднено общуване с кабинета. Премиерът даже заяви на интервюиращата го Диана Найденова от Би Ти Ви, че в телевизията им президентът е много добре представен за разлика от него. Борисов обясни, че не чете вестници, а прелиства само спортните страници в тях, защото за 12 г. опознал собствениците им и знаел какво могат да напишат.
Борисов отказа да коментира по същество и исканията за вот на недоверие от БСП. "Кои искат вот? Тези, които са подсъдими половината - като се започне от Станишев, Масларова, половината предишен кабинет", обясни премиерът. Той подчерта, че ако падне от власт и изтегли ГЕРБ от парламента, президентът ще трябва да състави служебен кабинет, а експертите му били половината зам.-министри, провалили се при предишното правителство.
Премиерът даде да се разбере, че не се притеснява от дело в Страсбург от Ахмед Доган. Страната ни можело да бъде осъдена за 20 хил. евро, но пък имало шанс да си върне 1,5 млн. лв. от хонорара му.

17.11.2010

Спорът между президент и министър остави военното разузнаване с и.д. шеф

След тримесечна игра на нерви военният министър Аню Ангелов оттегли кандидатурата си за нов началник на служба "Военна информация" - комодор Валентин Гагашев, която така и не получи одобрение от президента Георги Първанов.
Патовата ситуация за това кой ще оглави военното разузнаване обаче остава. Вероятно службата ще продължи да се управлява от изпълняващ длъжността шеф, един от действащите заместници. От думите на министъра пролича, че това ще е назначеният неотдавна Веселин Иванов.
“Далечната цел на президента Георги Първанов да бъде назначен негов човек за началник на службата е да обслужва политическия му проект.”
Аню Ангелов, военен министър
„Говоря пред вас като върховен главнокомандващ, няма да коментирам политически изявления. Ако министърът си има своите политически позиции, на друго място да ги изразява.”
Георги Първанов, президент

01.12.2010

Първанов върна за ново обсъждане Закона за Сметната палата

Президентът върна за ново обсъждане Закона за Сметната палата. Според държавния глава за България е характерен колегиалният модел на състав на Сметната палата, а с предлагания "генерален одитор" ще се премине към непознат за българската правна система модел на едноличен ръководен орган.
Според Първанов притеснения поражда и предвидената в чл. 50 от Закона за Сметната палата възможност председателят да поиска с одитния доклад освобождаване от длъжност на лице, допуснало нарушение на закон.

07.12.2010

Първанов: Борисов, действай, нещата отиват на зле

Налице е сериозна криза в управлението, заяви президентът Георги Първанов, помолен да коментира последните скандали като случая „Калина Илиева" и този с лекарите от Горна Оряховица.
Той отговори на журналистически въпроси, след като участва в Общото събрание по повод 90-та годишнина от създаването на УНСС.
По думите му случващото се е само на повърхността и показва наличието на криза в управлението.
Скандалите катализират в негативна посока тази криза и мисля, че министър-председателят трябва да вземе бързи и енергични мерки, защото нещата отиват към много зле, посъветва Първанов.
Запитан какви действия трябва да бъдат предприети, той отговори категорично: Това решава министър-председателят.
По случая с бившата шефка на Фонд „Земеделие", държавният глава подчерта, че отговорността е и политическа, и персонална.
Този, който я е предложил, който я е утвърдил, би трябвало да знае всички тези неща при вземането на решението, още повече година след това няма как тези неща да не са се знаели, коментира президентът.
Той припомни, че е имало сигнали в медиите, че Илиева е некомпетентна, че няма необходимия ценз, но това не е било взето предвид. Смяташе се, че враговете на управлението предизвикват подобен дебат и не се обърна внимание на нещо, което смятам, че беше важно да бъде решено още преди една година, добави държавният глава.


08.12.2010

Борисов: Първанов да каже за отсъствията на Доган

Ахмед Доган не се вясва в парламента - да сте чули президентът да се изкаже по този въпрос - това каза министър-председателят Бойко Борисов по повод коментара на държавния глава Георги Първанов за депутатите, които отидоха на луксозно парти с подаръци в работно време, предаде агенция "Фокус". Според Борисов - депутатите ще бъдат наказани от етичната комисия в Народното събрание със санкция от половин заплата. Борисов предполага, че етичната комисия ще вземе това решение.
"Другите партии да кажат какво са направили. Президентът трябваше да не съди само с двоен аршин, защото виждате как аз, само за най-малките провинения - един час закъснение - какви наказания налагам. А за какви други - отзовахме от по два - три поста хора. Докато неговият най-близък приятел и мандатоносител Ахмед Доган не се вясва в парламента. Президентът осем години не сте го чули да се изкаже по този въпрос. Той говорил ли е за депутатите от ДПС и БСП, които не се вясват в парламента? Доган е бил три пъти в парламента, а той му даде мандат и четири години беше мандатоносител. За Първанов ли говорите? Срамота е", каза Борисов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар